Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1278279281283284452

Komentarz

• inhalacje z majeranku i nebulizacje sola fizjologiczna.
  • aha no i podczas spania glowa wyżej,a także nosić,ile sie da-u mnie tu chusta sie sprawdzala świetnie.

po inhalacjach można delikatnie,odpowiednio oklepywac.
  • @chabrowa, u nas katar to trauma ostatnio.
    Jak Zosia była w wieku F. (i starsza), to trwało nawet do 3 tygodni (do wygaśnięcia wszystkich objawów, kaszlu itd.). Nigdy się źle (antybiotykiem) nie skończyło.

@Kotek, u nas Mąż zdecydowanie grypa, z temperaturą przez prawie tydzień. 3-latka doszła do 39, raz dostała nurofen, ma katar, ale zdrowieje (dostaje ok 50-100ml mojego mleka na dobę).
    Niemowlaczka 9-mcy, pije mleko i po 6 dniach jest bezobjawowa, mimo, że ząbkuje! Ma od 36,4 do 37,2 pod pachą.
  • edytowano marca 2015
    Syn lat prawie 2.
    Stan podgorączkowy, ale idą też trójki
    Kataru brak
    Płacze przy robieniu siku, mówi, że jest "ał" i pokazuje na siusiaka.
    Wybudza się w nocy - po sikaniu (płacz gwałtowny)
    Brak wyraźnego zaczerwienienia cewki moczowej.

Zapalenie pęcherza?
    Zum?

Co można zrobić?
  • Bym badanie moczu zrobila. I duzo do picia, zurawina itp.
  • a jakieś leki?
  • O rany, jak ja mu zrobię te badanie moczu :(
  • Może do woreczka? Jeśli sobie da podkleić... Tylko trzeba by przed podklejeniem woreczka dokładnie całą okolicę odkażyć octaniseptem.
  • Właśnie ostatnio mieliśmy 5 prób nieudanych ze złapaniem moczu.
    POtem się poddałam.
    Ale teraz może jakoś się zmotywuję. :|
  • Moje zawsze sikają, jak się wstawi gołymi nogami do wanny do wody
  • Tak nam się nawet udało, ale potem wziął i się szarpał i mi potrącił kubeczek i się wszystko wylało.
    To jest huragan, nie dziecko.
  • Dobra, opijemy, mąż będzie trzymał a ja będę łapać. Damy radę.
  • moja sika od razu po obudzeniu się ze snu- może wtedy spróbuj ?
  • U mnie tez najlepiej do drzemce.
    Moze go wybudzcie i jeszcze nim zdąży sie rozkrecic, dacie rade?
  • no ale wtedy nie będzie umyty - tak można?
  • aaa…. :-?

Wybudzcie, zoctaniseptujcie, zlapcie w pojemnik ?

Juz sie pewnie rozkręci, co?
  • Nałapiesz sików do woreczka, i dasz do analizy. Są w aptece do kupienia takie jałowe.
    http://www.doz.pl/apteka/p429-Worek_na_mocz_jalowy_dla_chlopcow_100_ml_1_szt
  • Ale jałowość woreczka nie wyklucza niejałowości skóry, na którą przyklejasz...
  • Na posiew to chyba jednak woreczek odpada, musi być naprawdę dobrze umyta i odkażona skóra, ale na badanie ogólne powinno być OK.
  • Przy podejrzeniu ZUM bez sensu nie zrobić posiewu tylko b.o.
  • czyli co?
    Mocz na posiew i b o?
  • Tak bym zrobiła. Jak Ci w b.o. wyjdzie, że są bakterie i nabłonki - to ani poznasz, co, ani ile tych bakterii. Tylko się będziesz zastanawiać, czy te bakterie to z infekcji, czy z zanieczyszczenia próbki.
  • Jasne, skórę koniecznie odkazić, po prostu komentarz mi wszedł za późno ;-) Powodzenia, Haku. Ja moim dziewczynom z woreczkami moczyłam nogi, albo polewałam na przemian ciepłą i chłodną/zimną, w umywalce.
  • Mam pytanie odnośnie mojego 5 latka, cos mnie b.niepokoi. Nie byłam jeszcze u lekarza, ale sie wybieram- zastanawiam sie tylko czy do pediatry iść czy do dermatologa..
    Młody ma nazwijmy to plamy na twarzy.
    Czasem mniej jest to widoczne, czasem bardziej. Myśleliśmy po wakacjach ze to opalenizna nierówno schodzi, ale juz troche czasu minęło a ostatnio dosc mocno to widać- na czole i przy skroniach jakby opalony cera a reszta biała. No dziwnie to strasznie wyglada. Jakby brak pigmentu??
    Gdzie najlepiej z tym sie udać?
  • edytowano marca 2015
    Zaczęłabym od pediatry.
    A to nie bielactwo (nabyte, nie albinizm) czasem?
  • @Katarzyna modlę sie zeby nie :((
    Nie chce, nie chce nie chce :(
    Skąd takie licho? Nigdy w żadnej rodzinie u nas nie było czegos takiego. Nie chce zeby moj syn tak wyglądał :(

Zacznę od pediatry bo do dermatologa i tak chwile trzeba poczekać..
  • Bielactwo nabyte może być przypadłością z autoagresji. Niestety, brak w rodzinie nie wyklucza :-( Pokazałabym pediatrze możliwie szybko.
  • pytanie z działu poniemowlęcego, ale nie wiem gdzie pytać, więc piszę tu:

od kiedy dajecie dzeiciom czosnek???
    bo ostatnio usłyszałam od lekarza (no dobra, podsłuchałam...), że dzieci do któregoś roku (nie dosłyszałam którego...) życia nie mają enzymu trawiącego czosnek?!?
    wiecie coś na ten temat?
  • W zupie to ja daje prawie od poczatku rozszerzania diety, nie slyszalam nigdy, ze nie mozna. I nie widzialam, zeby po tym czosnku cos bylo nie tak.
  • ja właśnie też do zupy daję prawie zawsze
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.