Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1281282284286287452

Komentarz

• @Agula - śluz w kupie wygląda, z przeproszeniem, jakby ktoś do niej nasmarkał. Takcie ciągnące się pasma.
  • No to może faktycznie jest tam śluz, taka jakaś ciągnąca się jest. Odstawię więc to mleko i jajka, zobaczę czy będzie poprawa.
  • To jakaś plaga, moja też jest taka na buzi.
    Nie wiemy co to. Odstawiłam białka mleka to jest lekka poprawa na czole i w okolicach oczu. Poliki i broda suche.
    Jak nam się pogorszy to wstawię foto, żeby też zaciągnąć porady :(
  • Fela ma właśnie 40 stopni, śpi. Nogi zimne.
    Podałam ibuprom i zastanawiam się czy już robić okłady czy nie?
    Nie ma żadnych objawów poza wysoką gorączką, lekko luźnym stolcem, sennością i lekkim katarem.
  • 41, robię okłady.
  • Matko 41???
    dobry ten termometr jest? i gdzie mierzysz bo jak w ustach albo odbycie to trzeba coś odjąć
  • Elektroniczny na podczerwień - mierzę w różnych miejscach i wyciągam średnią - ale wskazanie ma identyczne z tym pod pachę.
  • a zwykłym pod pachę może spróbować?
  • Właśnie teraz mierzy - 39,6
  • obejrzyj jej gardło u nas taka wysoka gorączka przez 4 dni była przy anginie, choć to może wyjść w gardle dopiero jutro albo i pojutrze.

• Właśnie oglądałam. Ma bladoróżowe, migdały nieobecne tylko na języku wyraźnie widoczne kubki smakowe.
    Ten typ bardzo wysoko gorączkuje - ma to chyba po tatusiu. Ale stresa mi to zawsze napędza.
  • Ropiejące oczy- jakieś pomysły poza solą fizj. i biodacyną?
    Bo skoro antybiotyk nie pomógł boję się że tylko okulista nam został :(
    K
  • Mlekiem własnym przemywać?
  • jak często dziecko może jesć zółtko?
  • @Agula moja corka identycznie wygladala, jak ja karmilam (pierwsze dziecko) to na poczatku jadlam wszystko, jak miala ok 4 msc to ja tak wysypalo, w nocy rozdrapywala sie do krwi, alergolog zalecila mi diete I do 8 msc jej zeszlo, mialam tez masc cholesterolowa z wit A I ona bardzo ladnie to lagodzila (masc robiona w aptece).

@Haku jak Fela?
  • @chabrowa, moj mlodszy ze 3 razy, moj starszy wiecej. ale Oni mocno jajeczni sa :)!
  • Mi chodzi konkretnie o zółtko ze względu na zelazo.
    Moj tez lubi ;)
  • Jak Mu nie szkodzi, to ja bym i codziennie dawała, serio, ale u mnie jest jedzenie zrywami. Jajo, za jajem, a potem tydzień jaja nie ma na przykład :).
  • edytowano kwietnia 2015
    U nas jest jajo cale co drugi dzien.
    Wyniki zelaza w normie.
  • czerwona wysypka na twarzy i trochę na ciałku, szorstkie policzki, czy to jakaś typowa reakcja na jakiś składnik w diecie u prawie 2miesięcznego malucha? Widać też codziennie że go brzuszek pobolewa.
    młody śpi ostatnio na plecach więc nic raczej sobie nie odcisnął na policzkach.. przegrzać też się nie przegrzał, on raczej zmarźluch ( czy to się tak pisze..? )

nie wiem czy mam coś odstawić czy poczekać jeszcze, może minie samo... :-?
  • O. Od kilku dni kaszle ale tylko jak śpi, nie ważne w jakiej pozycji czy na leżąco czy na siedząco kaszkę tak że nie może spać ani w dzień ani w nocy.
    Macie jakiś pomysł co to może być? Jak jej ulżyć? Szykuje się znowu przekaszlana noc:(
  • @AB - niech pediatra poda jakieś rzetelne naukowe źródło.
  • 9miesiecy dziecię. Od wczoraj ma takie zatwardzenie ze robi małe bobki a płacze jakby go ze skory obdzierali.... Co moge dać? Czopek? Z gliceryna? Czy sok jabłkowy?? No nie mam pomysłu jak jej pomoc :(
  • Czopek glicerynowy powinien pomóc.
  • Dziecko 4 miesiące teraz mało przybiera na wadze ( 700gram w 2 miesiące), a pierwsze 2 miesiące przybrało 1700gram. Pediatra spanikowana, dała mnóstwo skierowań.

Ja widzę, że tu lepsze źródło niż pediatra ( stwierdzam, że ciężko o dobrego i znającego się na karmieniu).
    Mały jest na piersi. Ja unikam wszystkiego co krowie, jednak jajka i mleko np. sojowe i ryżowe piję.
    Młody ma co jakiś czas coś lekkiego na buzi, ale znika mu to po paru dniach.
    Przez parę dni robił wodniste, pieniste kupy pod dużym ciśnieniem, tak2-3dziennie. Ale minęło.

I teraz czekam na wyniki badań.

A czy ktoś się spotkał z tym, by bakteria w u.moczowym lub pokarmowym (to typuje pediatra) spowodowała mały przyrost masy ciała?

Poza tym mały jest wesoły i pogodny.
    Zastanawiając się dlaczego mało przybiera...może wpływa to, że ja go karmię ostatni raz ok21-22 i potem do 5 rano on śpi.

pomocy...Może ktoś z mojego opisu coś podpowie?
  • 350g miesięcznie to mały przyrost?

Soję bym wywaliła z diety i jajka.
    U nas jest trio mleko-jaja-soja - nawet lecytyna sojowa zawarta w czekoladzie i białko sojowe zawarte w wędlinach. U córki wyszła plama na 3 cm w miejscu aplikowania soi w testach mimo, że wprost nic z soją nie jadła.
  • u mnie Kasia mało przybierała i przyczyny były dwie- układ moczowy plus mało żelaza- ale to drugie to raczej nie u Ciebie, bo zapasy żelaza dziecko ma o ile dobrze pamiętam do 5-6 miesiąca życia z życia płodowego jeszcze...
    Zrób badanie moczu (ogólne i posiew) i się wyjaśni, czy to ten trop...
  • @anna_z - choroby infekcyjne (np. ZUM lub bakterie w układzie pokarmowym) jak najbardziej mogą źle wpływać na rozwój dziecka. Warto wykluczyć. 350 g. na miesiąc, to trochę mało, jak na takie małe dziecko. Co innego w drugim półroczu, gdy dziecko jest aktywniejsze i wydatkuje więcej energii. Zrób te zlecone badania i zobacz, co wyjdzie. Powodu do paniki nie widzę, dokarmianie mieszanką bym odradzała, ale przyjrzeć się sprawie warto.
  • @anna_z mam tak dokladnie.... no prawie dokladnie tak samo....
    ...
    Wlasnie wracam od lekarza i po prostu ryczec z chwilowego podlamania mi sie chce.
    Moje dziecie urodzone o czasie z niedowaga wazylo 2270g.
    Potem zawsze na 3 centylu. A teraz ponizej siatki.
    Ma 6 miesiecy i kikka dni - wazy 6,300 g - chlopiec.
    Przybral 700 g w 2 miesiace. Lekarka mowi ze to nie jest az taki zly przyrost, ale ogolnie przy jego niedowadze powinien jednak przybrac wiecej. Mowi ze on sie strasznie duzo rusza, az go ciezko oslucha bo maha rekami i nogami caly czas.
    Jest rehabilitowany, ja mam nadczynnosc - prawdopodobnie wznowe G-B, moze dostawac przeciwciala ode mnie i tez miec nadczynnosc. Jest tylko na piersi na razie. I teraz pytanie czy jest na sali doradca laktacyjny, lub macie moze namiary na kogos kto udziela porad telefonicznych na temat karmienia?
    Interesuje mnie czy jesli dziecko tak malo przybiera to powinno sie dac butelke? ( tu dodam ze lekarka tylko radzila mu obiadek jeden wprowadzic, nie kazala odstawiac)
    Jesli mam wznowe Gravesa Basedowa to moge karmic? Jak to sie ma do ewentualnej jego nadczynnosci i szybszego spalania?
    @Katarzyna - wiesz moze jak to jest?
    Po trzecie dostalam badania : morfologia, mocz, tsh (ft3 i ft4 zrobie z wlasnej kieszeni do kompletu) cos jeszcze zrobic by wypadalo?
  • U naszej 3miesiecznej córki jedna powieka jakby jest grubsza/mniej się otwiera. Nie wiem czy ta sytuacja jest od urodzenia bo początkowo była śpiochem i rzadko widywaliśmy jej szeroko otwarte oczka :) jakich lekarzy powinnam odwiedzić z tym problemem. Wydawało mi sie ze to wada kosmetyczna ale otwarlam czeluście internetu i już taka pewna nie jestem :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.