@Megan - od pediatry bym zaczęła @ramatha - przy tak dużym (o wiek mi chodzi, nie o rozmiar) dziecku bym sugerowała nie zawracać sobie głowy mieszanką, tylko rozszerzyć powoli dietę o warzywa i produkty zbożowe. Warto by też dziecku zbadać TSH, ft3 i ft4, żebyś się nie zadręczała dociekaniem, czy on ma tę nadczynność, czy jej nie ma. Sobie też zrób badania - zobaczysz wyniki, będziesz wiedziała, na czym stoisz.
@Katarzyna dzieki. Z wynikami swoimi musze poczekac, bo bralam jeszcze Euthyrox - łudzę się, że to nie wznowa tylko przedawkowanie lekow. Dziecko przebadam. ... No i od jutra biore sie za rozszezanie diety.
@ramatha to widzę, że nasze dzieciaki tyją tak samo tzn. mizernie. Czekam na wieści od Ciebie - co w Waszych wynikach wyszło. Dziękuję za rady, soja już poszła w kąt. W tym tygodniu wyniki różnych badań mają być. Jeszcze tylko muszę upolować mocz do badań, a Mały jak na złość przestał sikać na wolnym wybiegu.
Uderzenie w głowę. Centralnie od góry patrząc. Byłam w wc a Zosia (3-latka) nie chce powiedzieć co zaszło. Osowiała jest, tuli się. Mówi, że już nie boli... trudno powiedzieć czy to prawda.
Mam jutro isc na szczepienie z Dzidka, ale okazalo sie ze w rodzinie jest ospa I jest pewne prawdopodobienstwo, ze mala miala kontakt z osoba, ktora bedzie chora (jeszcze objawow nie ma, ale nie chorowala na ospe w dziecinstwie, a chore jest jej dziecko I sama cos sie zle czuje). Czy w takim przypadku nie lepiej poczekac? Jakos lekarzowym opiniom marnie ufam, oni chca zaszczepic I miec z glowy. Kontakt z ta osoba mala miala troche ponad tydzien temu.
Okres wylęgania się ospy to ok 2 tyg. Jak po miesiącu od kontaktu nie zachoruje to nie zaraziłą się. Po ospie trzeba min 2 miesiące czekać ze szczepieniem. Teraz nie szczepiłabym.
Na anginę to chyba antybiotyk potrzebny, ale częste są wirusowe infekcje anginopodobne, na które antybiotyk bez sensu. Dobry pediatra może rozpoznać...
@uJa - najlepiej tantum verde (lub Uniben czy Hascosept - to samo, co Tantum Verde, a dużo tańsze) w sprayu. Angina może być bakteryjna, a może być wirusowa. Z tego, co mówiła moja siostra, gdy diagnozowała anginę paciorkowcową K. w zeszłym roku, to jest 5 kryteriów po których się diagnozuje, czy antybiotyk jest konieczny. Dopiero jak pacjent spełnia 4 z tych 5 punktów, to jest wskazanie do antybiotyku. Chyba takie kryteria to były:gorączka powyżej 38 stopni, wiek poniżej 15 lat, brak kaszlu, wysięk na migdałkach i powiększone węzły chłonne. Może zawezwiemy @MartynaN, to się wypowie dokładnie.
To jednak nie będzie angina; ) gorączki nie ma, kaszle ale doszedł ból ucha. Kurcze zupelne nowości dla mnie nigdy mnie ucho nie bolało nawet nie wiem co z tym robić. Mam jakieś krople do oczu i uszu. , piszą żeby dać krople na opatrunku jak to się robi? Dać jej? Nie bardzo mam jak pójść do lekarza.
@uJa z uszami bym szla do lekarza. Corke ucho bolalo niedawno I skonczylo sie w szpitalu. No I tez lepiej do laryngologa, bo u nas pediatra nie pomogla zbytnio.
Mam uniben faktycznie słodkie chętnie psika zobaczymy. Gorączki nie ma tylko osłabienie i to ucho:/ serio z tym bolacym uchem musze do lekarza? Nie przejdzie samo?
Ktoś nie dawno na forum pisał o uszach żeby krople do nosa dać ale nie pamiętam kto i gdzie. @MartynaN ? @katarzyna? Help
Krople do nosa czasem zalecają laryngolodzy przy problemach z uszami. Ja bym zaczęła od odstawienia mleka i cukru z diety. Swoim dzieciom zapuszczam też do ucha czosnek z kapsułki.
@uJa ja jestem przewrazliwiona, bo myslalam, ze bolace ucho to tylko zapalenie ucha srodkowego, u corki sprawa okazala sie powazniejsza, teraz bede z kazdym bolem ucha szla do lekarza, tym bardziej, ze tez goraczki nie miala, a po nurofenie czula sie ok, bo bol ucha przechodzil.
Czy to normalne ze dziecko poltoratygodniowe kicha co chwile tzn. Nie cały czas ale.ma takie serie po kilka razy, do tego ma lekkiego gila, nie przeszkadza w oddychaniu ale przy kichaniu wylatuje. Panikuje bo z trzecim dzieckiem kiedy miało 3 tyg skończyłam w szpitalu z powodu kataru... Sorry za literówki pisze z telefonu.
@efka - normalne nie jest, ale się zdarza czasem. Jedno z moich dzieci podobnie kichało, bo miało w drogach oddechowych jakieś resztki mazi płodowej, czy innych faflunów. W końcu wykichał, co miał do wykichania i mu przeszło. Jeśli Cię to kichanie niepokoi, to skonsultuj się z pediatrą.
Komentarz
@ramatha - przy tak dużym (o wiek mi chodzi, nie o rozmiar) dziecku bym sugerowała nie zawracać sobie głowy mieszanką, tylko rozszerzyć powoli dietę o warzywa i produkty zbożowe. Warto by też dziecku zbadać TSH, ft3 i ft4, żebyś się nie zadręczała dociekaniem, czy on ma tę nadczynność, czy jej nie ma. Sobie też zrób badania - zobaczysz wyniki, będziesz wiedziała, na czym stoisz.
Z wynikami swoimi musze poczekac, bo bralam jeszcze Euthyrox - łudzę się, że to nie wznowa tylko przedawkowanie lekow. Dziecko przebadam.
...
No i od jutra biore sie za rozszezanie diety.
Dziękuję za rady, soja już poszła w kąt.
W tym tygodniu wyniki różnych badań mają być.
Jeszcze tylko muszę upolować mocz do badań, a Mały jak na złość przestał sikać na wolnym wybiegu.
Byłam w wc a Zosia (3-latka) nie chce powiedzieć co zaszło.
Osowiała jest, tuli się. Mówi, że już nie boli... trudno powiedzieć czy to prawda.
z tego samego powodu moze nie chciec powiedziec jak to sie stalo
daj Jej chwile czasu i powie na pewno
Wymioty niet, śpiącość chyba z przestraszenia i wypłakania wynika.
Źrenice jeszcze sprawdzę.
edit: szczepienie na wzw.
Ze 2 tyg trzeba poczekać na objawy ospy.
Jeśli to angina to musi być antybiotyk? Czy da się bez?
Kurcze zupelne nowości dla mnie nigdy mnie ucho nie bolało nawet nie wiem co z tym robić. Mam jakieś krople do oczu i uszu. , piszą żeby dać krople na opatrunku jak to się robi? Dać jej? Nie bardzo mam jak pójść do lekarza.
Ktoś nie dawno na forum pisał o uszach żeby krople do nosa dać ale nie pamiętam kto i gdzie.
@MartynaN ? @katarzyna?
Help
Ja bym zaczęła od odstawienia mleka i cukru z diety. Swoim dzieciom zapuszczam też do ucha czosnek z kapsułki.
Sorry za literówki pisze z telefonu.
Jeśli Cię to kichanie niepokoi, to skonsultuj się z pediatrą.