A jakie są objawy refluksu, mały praktycznie od urodzenia ma zapchane na wysokości zatok, odciagam katarkiem, ostatnio zaobserwowalam ze w glucie czasami jest mleko i ze czasami mu sie Ulewa przez nos. Nie ulewa dużo. Pytam bo mam beznadziejna przychodnie i lekarza.
Może być ulewanie - wtedy sprawa dość jasna. Ale może być tak, że zarzucana treść nie wydostaje się ustami, czy nosem, tylko jest zarzucana do dróg oddechowych. Wtedy mogą być infekcje dróg oddechowych z zachłystowym zapaleniem płuc włącznie. Jeśli podejrzewasz refluks, powiedz o tym pediatrze. Jeśli Twój beznadziejny, to skonsultuj się z innym, takim, któremu ufasz. Ja nie jestem w stanie, szczególnie tą drogą, nic konkretnego Ci powiedzieć.
No i mamy czteromiesięczną Emilkę z ospą. Myślałam ze jak jest na piersi to sie uchowa no ale nie. Nie ma gorączki, jest radosna i tylko zęby jej dokuczają. Macie jakies wskazówki w tej sytuacji? Grudka ospy jet na razie tylko jedna na główce. Na jak długo przesunąć wszystkie szczepienia? Czy koniecznie iść z nią do lekarza? @Katarzyna możesz się wypowiedzieć?
@Megan w mojej przychodni kazali od końca ospy za 2 miesiące przyjść, @anulaczrnula moja siostra miała podobnie ze swoim synkiem, musieli jechać na dyżur, lekarz nastawił rękę, miał wypadniętą ze stawu, czy przesuniętą w stawie, już nie pamiętam, podobno częste u małych dzieci, u niego brat mocniej chwycił w zabawie podczas biegu i wystarczyło. Właśnie tak go bolało..., nic nie było widać specjalnie
Siostry synek tak chodził 2 dni, nawet jeden lekarz widział i zbagatelizował, a drugi cyk i nastawił, przestało boleć, mówił, że niewiele trzeba by małemu dziecku coś przestawić, to jak ją boli to pewnie lepiej, żeby lekarz obejrzał, jak nie puchnie i nie płacze strasznie to ja bym poczekała do jutra i szukała lekarza jak nie przejdzie. Ale ty widzisz najlepiej jak bardzo to jej dokucza
Zauważyłam u córki, że gdy trzymam ją pionowo podczas odbijania, to prostuje rączki do tyłu. Pierwszy raz widzę coś takiego u dziecka, moja mama @celinka też. Ktoś się spotkał z czymś takim? Czy to może jest związane z nieprawidłowym napięciem mięśniowym? Oprócz wyginania tych rączek nie ma innych dziwnych zachowań...
Moj syn odginal sie w litere C tak do tylu tez jak go bralam na rece W sumie nie pamietam jak wtedy ukladal raczki :-/ Mial wzmozone napiecie miesniowe. Cwiczylam z nim troche w domu i jak mial 6 miesiecy wszystko juz bylo ok.
To może być objaw wzmozonego napięcia, ale ciężko stawiać diagnozę na podstawie jednego objawu. Na początek proponuje zmienić sposób noszenia, tak aby nie nasilać odginania się. Nosząc dziecko do odbicia proponuje przełożyć ręce dziecka przez swoje ramię, jesli dalej sie odgina, zrotować lekko miednicę dziecka.
U.mnie właśnie katar i kaszel u miesięczniaka, lekarz dal syrop hederasal, inhalacje z soli fizjologicznej, maść majerankowa pod nos, i Wit. C w kropelkach, i ten najsłabszy Nasivin do nosa (pedzlowania patyczkiem)
@palusia na katar to dokladnie to co @efka napisala. Jesli to zapalenie oskrzeli to nie zawsze idzie antybiotyk. Moj 5 tyg syn mial zapalenie oskrzeli i leczylam go (z przepisu lekarza ofkors) berodualem i pulmicortem.
@E.milia - znam tylko dwa - przy szpitalu na Żelaznej (to jest oddział szpitalny, gdzie rodzi się tylko z położną) i w Łomiankach Dom Narodzin Św. Rodziny (to jest całkiem niezależny od szpitala dom narodzin, więc rodzi się, jak w domu; niestety, w przypadku komplikacji konieczny jest transfer do szpitala). Ponoć powstaje też dom narodzin przy szpitalu na Madalińskiego, ale nie znam szczegółów. @AB - zależy, jak się niemowlę przy tym czuje. Jak dobrze, to do 2 tygodni jest OK.
Położna zawozi do szpitala i tam zostawia - jest przekazanie. Chyba, że rodzisz w domu z zespołem położnych z Zośki. Transfer chyba w ramach porodu w DN, ale poród tak ze 2400zł kosztuje (nawet jak ma finał w szpitalu - chyba że finał ma szybko to wtedy mniej)
@E.milia - transfer, do domówienia. Może być własny, a jak nie masz, to Dom Narodzin może zapewnić. Względem kontynuacji opieki położnej - możliwa tylko w szpitalu na Inflanckiej, bo stamtąd Dom Narodzin ma jedną położną.
Pytanie o trzydniowke. Jak szybko po opadnieciu gorączki powinna się pokazać wysypka? Bo u na 3 doby gorączka, zniknęła bez śladu 24h temu i do tej pory skóra czysta. Ale dziecko dalej płaczące i bardzo niespokojne.
Komentarz
Jeśli podejrzewasz refluks, to doradzam konsultację z pediatrą.
@Aga85 ?
Robi się badanie krwi, czy to bakteryjne czy wirusowe, czy raczej od razu antybiotyk?
Mucosolvan inhalacje można?
Ponoć powstaje też dom narodzin przy szpitalu na Madalińskiego, ale nie znam szczegółów.
@AB - zależy, jak się niemowlę przy tym czuje. Jak dobrze, to do 2 tygodni jest OK.
Transfer chyba w ramach porodu w DN, ale poród tak ze 2400zł kosztuje (nawet jak ma finał w szpitalu - chyba że finał ma szybko to wtedy mniej)
Na Inflancką 13,5 km - 18 minut.
Na Żelazną 15,7 km - 23 minuty.