Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1285286288290291452

Komentarz

• Zwykle pojawienie się wysypki zbiega się ze spadkiem gorączki.
  • A moze byc tak, ze goraczki nie bylo (lub jej nie wyczulam)? Bo dzis u corki brzuszek zsypany (identycznie jak u pozostalych dzieci przy trzydniowce), a od kilku dni niespokojna jakas jest. Standardowo na zeby zwalalam.
  • @Katarzyna dzięki. A czy mogło być tak, że wysypka była w nocy i przez noc zeszła? Bo uszy, gardło czyste, osłuchowo czysto, czekam jeszcze na badanie moczu ale wydaje mi się, że siusia bez poblemów. Pasowałaby mi ta trzydniówka :D
  • edytowano maja 2015
    @Lome - wysypka zwykle utrzymuje się przez kilka dni, choć wyraźnie blednie już po krótkim czasie.
    @mamuma - nie spotkałam się z trzydniówką bez gorączki.
  • Synek (2 latka)w niedzielę późnym wieczorem połknął monetę, 10 lub 20 groszy. Jak długo może ona przebywać w przewodzie pokarmowym? Kiedy powinnam zacząć sie niepokoić?
  • a od czasu nie robil kupy,czy nie wylowilas-ze tak powiem ;)
  • Robił dwa razy i nie znalazłam
  • Zwykle w ciągu doby do dwóch, najdalej trzech jest wydalana taka moneta. To zależy od tempa pasażu jelitowego. Jak dobrze szukałaś i nie znalazłaś i się niepokoisz, że gdzieś utknęła, to można na RTG się udać, ale jak nie ma żadnych niepokojących objawów, to bym jeszcze poczekała do jutra, bo może się w tym czasie wydali.
  • Nie wiem czy było ale zaczynam się niepokoić! Moja M ma prawie 10 mc i nadal żadnego zęba!!! Nawet nic nie widać! Nie slini się i jakoś objawów brak.. Nie chce się łudzic ze jej wielka miłość do smoczka od kilku dni to zęby ani ze franca na oczach to zęby! No juz codziennie wyglądem zębów! Reszta dzieci zaczynała żeby mieć ok 4 miesiąca! W 10 mc mieli juz pol szczęki!!! Ale M jako jedyna dostała w 4 mc antybiotyk... :(
  • @Taja, ktoś tu chyba na forum mówił, że pierwszy ząb dziecka przywitali z okazji tortu "na roczek". A na pewno ja, w realu, takie opowieści koleżanek słyszałam.
    Jakbyś się miała niepokoić, to pewnie jakiś stomatolog dziecięcy rozjaśniłby temat.
    k.
  • @Taja - jak skończy rok i nie będzie mieć żadnego zęba, to wtedy zacznij się martwić. Na razie, nie ma czym. Jednym dzieciom rosną wcześniej, innym później. Przynajmniej Cię nie gryzie. A ES ma już 5 zębów i ciapie nimi jak aligator. A jedzenia i tak gryźć nie chce. Znaczy się, gryzie i pracowicie wypluwa wszystko co odgryzie :-(
  • O, widzę, że mi @kowalka w sukurs przyszła :-)
  • Ja mam dobrą pamięć, ale krótką. :)
    Ale jak stwierdzam, że nie wymyśliłam znikąd informacji (bo mnie samej nie była potrzebna), to na pewno mi ktoś powiedział.
    k.
  • ja tez znam historie o pierwszym zabku na roczek! albo zaraz po "roczku"
  • pamiętam,bo sama wymyślałam blyskotliwa ;) odpowiedz,ze wiekszosc ludzi po hucznych imprezach zęby traci,a nie zdobywa :D
  • Mój 10 miesięczny synek też nie miał żadnego zęba. Za to jak zaczęły mu rosnąć to hurtem.
  • Z tymi ząbkami to spokojnie. U nas córci zaczęły wychodzić po roku. Synek ma prawie 11 miesięcy i też nic w paszczy jeszcze nie wyrosło.
  • Potwierdzam zeby po roczku :) normalka :)
  • Malo niemowlece, ale szukam informacji, moze jakis badan jak wysokie tsh dziala na rozwoj umyslowy dzieci. Tzn wiem ze opoznia, ale w jakim stopniu szukam i jak szybko... ktos cos slyszal?
  • @Taja,moja na roczek miała ledwo widoczne dwa,a teraz,(18mc),ma wszystkie,też się stresowałam,bo starsi zazwyczaj od 6mc ząbkowali intensywnie.
    I na pocieszenie dodam,że młodej wszystkie bez dodatkowych atrakcji typu gorączka,płacz,nieprzespane noce wyszły,częściej tylko piersi chciała :)
  • A ja mam inną zagwostke. Córa ma 2,5 miesiąca i od 3 dni śpi dłużej w nocy. Czy budzić ją na karmienie, bo obecnie przerwy trwają 7-8 godzin. W dzień karmię co 2-4 godziny. Oczywiście tylko pierś.
  • @gabriela

chyba ważne jak przybiera.
    Jak.zdrowo i ladnie,to tylko sie Cieszyc.I spaaac:)
  • U Feli pierwszy ząb się pojawił (górna dwójka) jak miała 11 mcy a potem tango - 5 pozostałych na raz :-S
  • @ramatha - wysokie TSH ma się nijak do rozwoju dziecka. Problemem jest niski poziom hormonów tarczycy (a zwykle wtedy przysadka stymuluje tarczyce do pracy i stąd wysokie TSH). Wrodzona niedoczynność tarczycy może powodować nieodwracalne zmiany w rozwoju mózgu dziecka już w ciągu pierwszych miesięcy rozwoju.
  • Napisalam w tym temacie jeszcze w watku tarczycowym
  • Synuś oddał 10 groszy w czwartej dobie i czwartej kupie :D
  • to niech odda z odsetkami ;)
    - gratulacje! :D
  • Zgloscie nop koniecznie
  • @Wiol, nam lekarka tłumaczyła, że do 48 godzin, jak dłużej to żeby się zgłosić.
  • @Wiol - wcale nie powinno być gorączki po szczepieniu. Jeśli jest, to dziecko ma niepożądany odczyn poszczepienny (NOP), który warto zgłosić pediatrze i domagać się zgłoszenia dalej. Po MMR potrafi się rozwinąć odra poszczepienna. Doradzam czujność.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.