Moja córka ma dziwne pojawiające się i znikające jednodniowe gorączki i stany podgorączkowe - np. ma gorączkę rano o 12 - 38 stopni, a kilka godzin później jest ozdrowiała. Mija kilka dni i znowu. Jak ma goraczkę to jest blada, niewyraźna i tyle - i nic więcej.
Macie jakiś pomysł co mogę zbadać żeby się dowiedzieć czy wszystko jest ok?
W sumie jeszcze od jakiegoś czasu ma bardzo kiepski apetyt. Węzły chłonne niewyczuwalne. Niepokoić może czasami intensywny zapach moczy - nieraz capi jak w windach, zwłaszcza taki nocny.
9,5 miesieczna corcia ma powiekszony wezel chlonny z tylu glowy w miejscu gdzie glowa sie z szyja schodzi. Z drugiej strony wyczuwalny jest ale zdcydowanie mniejszy, czy sie mam martwic I cos z tym robic? Infekcje u nas sie zdarzaja dosc czesto, ostatnio mialy wszystkie dzieci gluta zielonego I kaszel, ale teraz juz jest ok. Moze byc od tego?
Ona była odrobaczana 2 lata temu, więc myślę, że już coś wyhodowała. Tylko mi się całej akcji nie chce przeprowadzać Dobra, zrobimy badania na ZUM a jak nie wyjdzie to chyba lepiej odrobaczyć przed porodem niż po? To by znaczyło, że mam na wszystko jakieś 6-8 tygodni. Hmm.
Wczoraj byliśmy na drugim szczepieniu 5w1 z 4,5 miesięczną Różą. Mała ma podwyższoną temperaturę, wczoraj bardzo płakała, miała wypieki, daliśmy jej paracetamol w czopkach, temp.spadła, Róża zasnela. Dziś znów trochę temp. wzrosła. Temperaturę jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że tak może być. Nato?miast od wczoraj (zaczęło się to kilka godzin po szczepieniu, może 2 h) Róża zaczęła wydawać dziwne dźwięki. Prawie ciągle jęczy i stęka, robi się wtedy czerwona na twarzy.. Wygląda jakby się z czymś siłowała, a ona tylko leży. Czy ktoś miał podobnie? Martwię się Czy iść z tym do pediatry? Poradzcie coś. Dziękuję.
@ania726 - Aniu nie wiem czy to podobne ale po drugim szczepieniu moje dziecko zrobilo sie nerwowe. Bardziej sie prezylo, krzyczalo. Minelo to po 3-4 dniach. U mnie na rehabilitacji twierdza ze po szczepieniu dzieci czesto robia krok w tyl.
@Haku, a zajrzyj Feli do gardła. Może ma powiększone migdały? Bo limfocyty atypowe i gorączka to może być mononukleoza. Często przy tym powiększone migdały z nalotem. Węzły chłonne też mogą być powiększone.
Corka (9,5 mies) ma czasem napady placzu, nic wtedy nie pomaga, jest sztywna, naprezona. Dzis akurat miala przed kapiela, byla bez ubrania, zauwazylam, ze w trakcie tego placzu (ryku, darcia sie) wystaje jej pepek, a jak sie uspokoi, to sie chowa. Moze tak od histerii robic sie wystajacy, czy to moze byc jakas przepuklina?
No nie musi być nalotu, u nas uczyli że może być "włóknikowy nalot na migdałkach". O ile dobrze pamiętam, ale że mózg mam mlekiem zalany to polecam pediatrę na żywo
Komentarz
Jak ma goraczkę to jest blada, niewyraźna i tyle - i nic więcej.
Macie jakiś pomysł co mogę zbadać żeby się dowiedzieć czy wszystko jest ok?
Węzły chłonne niewyczuwalne.
Niepokoić może czasami intensywny zapach moczy - nieraz capi jak w windach, zwłaszcza taki nocny.
Zrobię zatem tak, że kupię jutro stosowne pojemniki a następnie się udamy na pobranie krwi. Jak nic nie wyjdzie, będę tropic dalej.
Infekcje u nas sie zdarzaja dosc czesto, ostatnio mialy wszystkie dzieci gluta zielonego I kaszel, ale teraz juz jest ok. Moze byc od tego?
u nas nie wyszło nic a Ozimek stwierdził lamblię i glistę, skóra po odrobaczeniu duuużo lepsza.
nawet kilka tygodni po infekcji
Tylko mi się całej akcji nie chce przeprowadzać
Dobra, zrobimy badania na ZUM a jak nie wyjdzie to chyba lepiej odrobaczyć przed porodem niż po? To by znaczyło, że mam na wszystko jakieś 6-8 tygodni. Hmm.
natychmiast zgłosić NOP I nie dać sie zbyć lekarzowi!!
U mnie na rehabilitacji twierdza ze po szczepieniu dzieci czesto robia krok w tyl.
Pomoże ktoś?
Obiekt 3,5r
Podaję co nieprawidłowe:
Morfologia:
Krwinki białe (WBC)
16,86 G/l 5,50 — 15,50
Z rozmazu:
[C55] Rozmaz mikroskopowy
↓Granulocyty segmentowane 21 % 35 — 55
Limfocyty 46 % 22 — 85
Monocyty 6 % 2— 7
Limfocyty atypowe 27 %
[I81] CRP 9,8 mg/l <5
Mocz:
Bakterie 89 /μl 0-130
Wpł 16 0-24
Erytrocyty 13 0-10
Wpł 2 0-2
Ktoś pomoże zinterpretować?
jeszcze @draconessa
Na jutro mamy wizytę u pediatry, chyba warto iść, nie?
↑Krwinki białe (WBC) 16,86 G/l 5,50 — 15,50
Krwinki czerwone (RBC) 4,34T/l 4,00 — 5,30
Hemoglobina 11,7 g/dl 11,5 — 15,5
Hematokryt 34,2 % 33,0 — 45,0
MCV 78,8 fl 76,0 — 90,0
MCH 27,0 pg 25,0 — 31,0
MCHC 34,2 g/dl 32,0 — 35,0
Płytki krwi 167 G/l 140 — 420
RDW-CV 13,4 % 11,5 — 14,5
MPV 10,0 fl 9,0 — 12,6
Gardło zaczerwienione, opuchnięte, ale nie widziałam białego nalotu