myslalam o tym ostatnio, bo zauważyłam, że ma takie ciemniejsze kolana - ale myslalam, ze od raczkowania tak może być… Badania mial po urodzeniu i potem po 3 miesiacach i bylo okej..
No i teraz się martwię, że może Fela nie ma mononukleozy tylko jakąś chorobę krwi albo coś innego ( bo przecież razem się trzymają i sobie nie wyobrażam, żeby przy ich stylu życia jedno mono miało a drugie nie
Wiem, że może, ale zakładałam, że oni razem. Sobię morfo robię w weekend, więc od razu z rozmazem zrobię. Niby można by zrobić F. przeciwciała w dwóch klasach przeciwko mono ale nie mam serca jej kłuć dodatkowo. Bardzo przezyla to pobieranie krwi (nadal średnio rusza ręką )
Limfocyty atypowe pojawiają się także w przebiegu cytomegalii i innych chorób wirusowych. F. wyraźnie coś jest - ma wysoką męczliwośc, sypia w dzień, jest blada, nie ma apetytu. To też skłoniło mnie do badań. Nadal nie mam wyników posiewu moczu (minał niemal tydzień) - nie wiem tylko czy w lab zgubili czy wciąż coś rośnie (mam dostać na maila) Jutro powtarzamy badania. W usg jej wyszła wątroba nieco wystająca pod łuk żebrowy (18mm), śledziona tak samo (ma dwie - małą i dużą) Ale nie ma tam nic "powiększone to i to", dr robiąca usg mówiła, że się robi u dziecka usg żeby sprawdzić stan a potem porównać z kolejnym badaniem.
Mi się histeria sama włącza. Temat medyczny mnie przerasta, jeszcze mężowi włączyła kardiolog jakiś lek na arytmie i mam poczucie, że się skończyła pewna epoka
Łucja tak miała. Gorączka i to wysoka bez dodatkowych objawów. Trwała trzy dni. Ale trzydniowe to nie była bo nie było wysypki. Zrobiliśmy badanie moczu i było ok. Wychodziłam z nią w nosidle na chwilkę jak musiałam synka odprowadzić na zajęcia. Ale w tedy raczej jakiś lek na gorączkę podawała.
Nie wiem; ) na tyle wysoka że podałam syrop, ale na tyle niska ze nie zmierzylam. (Mam tylko zwykły termometr i nie chce jej męczyć. Koło 38-39 będzie.
K. ma chyba zapalanie spojówek. Ropieją jej oczka, jedno zapuchło. Mogę iść do lekarza, ale najwyżej paracetamol dostanę (bo jak wiadomo to jest lek na wszystko) - to wiem z góry. Przemywam solą fizjologiczną. Coś jeszcze?
A, najpierw zauważyłam to u starszej, która w ogóle jest mocno przeziębiona, ale aż tak z okiem nie było, troszkę jej ropiało.
U Feli posiew czysty - bakterii nie wyhodowano. Dziś powtarzalismy badanie, trafiliśmy na b. fajną pielęgniarkę (na NFZ!) i mimo panicznego lęku Feli, udało się pobrać. Mam nadzieję, że wyniki będą nieco lepsze
@Haku - Ja nie niemowlaka mam, tylko gimnazjalistę i muszę go pochwalić, że dziś przy pobraniu krwi nie zemdlał. A do tej pory mdlał. I miałam problem, bo trochę za wielki i za ciężki, żebym go mogła do samochodu dotaszczyć. Dziś mu panie dały w nagrodę lizaka dla dzielnego pacjenta ;-) No, prawdziwy mężczyzna...
Kajtkowi, żeby pobrać krew czy podać zastrzyk, były trzy pielęgniarki konieczne - dwie trzymały, jedna działała. Ale choćby przyszły wszystkie, które były akurat na oddziale, doustnie nie dało się mu nic podać! Waleczny pacjent!
Wyniki dobre. Tzn spadek leukocytów, atypowych w rozmazie nie ma, wątroba nieco powiększona, 2 śledziony - rodzinnie Mocz piekny. Tylko w dolnej granicy erytrocyty, hemoglobina i hematokryt pod kreską.
Za to ja się czuję fatalnie - jakbym miała mega mocną grypę ( Tylko gorączki nie mam - jeno 37 i coś
Kolezanki corka po szczepieniu MMR dostala goraczki a potem wysypki, lekarka stwierdzila, ze to rozyczka poszczepienna, ale powiedziala tez, ze to nie NOP, bo goraczke po tej szczepionce ma 1 na 5 dzieci a wysypke rzadziej. Wedlug mnie to jest nop, jak ma to kolezanka zglosic? W sanepidzie? Moje dzieci nie mialy NOP jeszcze, wiec nie wiem co I jak. Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Lekarz powinien zgłosić NOP do sanepidu. NOP to KAŻDE pogorszenie sie stanu zdrowia do 4 tygodni po szczepieniu. Jeśli lekarz się wymiguje to idźcie do sanepidu ze skargą.
Mam pytanie, u syna rano zlokalizowalam kleszcza za uchem, wykrecilam go ale została sama koncoweczka w uchu, byłam u lekarza ale stwierdził że nie da rady wyciągnąc bo nigdy tego nie robił. W domu spróbowałam jeszcze wyjąc co się da, ale odrobina została. Czy jechać do szpitala tak jak mi lekarz doradzil, czy wystarcza okłady z sody i samo wyleZie Przepraszam za literówki z tel. Pisze
Komentarz
no zasnął w butach - nie pierwszy raz - ale teraz wyjątkowo LODOWATE te stopy i sie nie chca rozgrzać :P
@Katarzyna
myslalam o tym ostatnio, bo zauważyłam, że ma takie ciemniejsze kolana - ale myslalam, ze od raczkowania tak może być… Badania mial po urodzeniu i potem po 3 miesiacach i bylo okej..
podoba mi sie logika
jestesmy na samym koncu Koscieliska - Kiry prawie.
Krwinki białe (WBC) 7,19 G/l 5,00 — 19,50
Krwinki czerwone (RBC) 4,02 T/l 3,80 — 5,50
Hemoglobina ↓ 10,4 g/dl 10,5 — 14,0
Hematokryt ↓ 30,8 % 32,0 — 42,0
No i teraz się martwię, że może Fela nie ma mononukleozy tylko jakąś chorobę krwi albo coś innego ( bo przecież razem się trzymają i sobie nie wyobrażam, żeby przy ich stylu życia jedno mono miało a drugie nie
Albo to od niego F. zlapala,a nie na odwrót i on juz nie ma niczego w obrazie krwi?
Sobię morfo robię w weekend, więc od razu z rozmazem zrobię.
Niby można by zrobić F. przeciwciała w dwóch klasach przeciwko mono ale nie mam serca jej kłuć dodatkowo. Bardzo przezyla to pobieranie krwi (nadal średnio rusza ręką )
Limfocyty atypowe pojawiają się także w przebiegu cytomegalii i innych chorób wirusowych. F. wyraźnie coś jest - ma wysoką męczliwośc, sypia w dzień, jest blada, nie ma apetytu. To też skłoniło mnie do badań.
Nadal nie mam wyników posiewu moczu (minał niemal tydzień) - nie wiem tylko czy w lab zgubili czy wciąż coś rośnie (mam dostać na maila)
Jutro powtarzamy badania.
W usg jej wyszła wątroba nieco wystająca pod łuk żebrowy (18mm), śledziona tak samo (ma dwie - małą i dużą)
Ale nie ma tam nic "powiększone to i to", dr robiąca usg mówiła, że się robi u dziecka usg żeby sprawdzić stan a potem porównać z kolejnym badaniem.
Maila do nich napisałam - może się znajdzie
E: zęby. Zum. Trzydniowka. Albo cokolwiek innego :-D
Ja z gorączka raczej nie biorę ewentualnie na balkon jak ma dobre samopoczucie. Żeby nie zmeczyc .
Ale to ja. Ty zrobisz jak zechcesz
Przemywam solą fizjologiczną.
Coś jeszcze?
A, najpierw zauważyłam to u starszej, która w ogóle jest mocno przeziębiona, ale aż tak z okiem nie było, troszkę jej ropiało.
Ale u młodszej to źle mi wygląda.
Dziś powtarzalismy badanie, trafiliśmy na b. fajną pielęgniarkę (na NFZ!) i mimo panicznego lęku Feli, udało się pobrać.
Mam nadzieję, że wyniki będą nieco lepsze
jak wyniki?
No, prawdziwy mężczyzna...
Ale choćby przyszły wszystkie, które były akurat na oddziale, doustnie nie dało się mu nic podać! Waleczny pacjent!
Tzn spadek leukocytów, atypowych w rozmazie nie ma,
wątroba nieco powiększona, 2 śledziony - rodzinnie
Mocz piekny.
Tylko w dolnej granicy erytrocyty, hemoglobina i hematokryt pod kreską.
Za to ja się czuję fatalnie - jakbym miała mega mocną grypę (
Tylko gorączki nie mam - jeno 37 i coś
Moje dzieci nie mialy NOP jeszcze, wiec nie wiem co I jak.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Przepraszam za literówki z tel. Pisze