Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1293294296298299452

Komentarz

• @gabriela, nie mam pojecia jakie byly przeslanki.

A ciezko bylo owszem.
    ale nie ma co rozpamietywac :).
  • @MonikaN ja miałam podobnie ale po psn. Jak chciałam karmić piersią, to zamiast pomocy (mleko miałam, tylko Mała nie umiała chwycić piersi) usłyszałam tekst: "Na siłę chce uszczęśliwić dziecko! Matka polka się znalazła."
  • Czy używacie szczoteczek elektrycznych dla dzieci?
    Chcemy sobie kupić i przy okazji pomyślałam o M., ma 3 lata.
    Polecacie konkretne firmy, ewentualne plusy-minusy?
  • My używamy oral-b. Mamy jedną szczoteczkę i każdy ma swoją wymienną główkę. Można używać tańszych zamienników. Na pewno myje dokładniej niż zwykła i odmierza czas. Ja minusów nie widzę.
  • Ja minusow nie widze rowniez. Mamy oral-b i tez wymieniamy tylko glowki.
    ...
    Krotko mowiac ws ystko jak wyzej :)
  • Aha... moze jedno. Slyszalam ze jak dzieci male uzywaja elektrycznej to trzeba myc zeby bo szczoteczke w miejscu trzymaja zamiast nia ruszac.
    Ja mojemu niespelna 3-latkowi myje sama, na razie jedt jedyny do mycia wiec moge.
    Zreszta co to za gadanie czy elektryczna czy zwykla to dziecko musi ruszac zeby myc. A elektryczna przynajmniej myje lepeij.
  • Philips sonicare są rewelacyjne. My mamy taka dla dorosłych i tylko końcówkę dla dzieci dokupiliśmy i myjemy nią zęby córce.
  • edytowano sierpnia 2015
    Stanelam przed problemem.
    Sa upaly, ja chciałavbym ograniczac małemu cycka, tzn nie tyle ograniczac co karmic go czym innym, a wody słomką Maluch pić nie chce.
    Co podajecie do picia dzieciom?
    I jak nauczyć dziecko picia ze słomki? (Starszy dostał mleko skłomką i pił bez nauczania szczegolnego, ten Maly tez pociagnal sam ,ale woda mu wyraznie nie pasuje i teraz boje sie ze juz nie bedzie mial motywacji do kolejnych prob picia przez słomkę)

Aha Mały ma niedługo 10 miesiecy
  • a kubek niekapek?
  • Kubek lovi 360 (tylko za pierwszym razem nalac troche na rant,zeby poprobowal i zalapal "siorbanie")

I takie butelki z woda mineralna z dziubkiem - u nas idzie najlepiej!
  • edytowano sierpnia 2015
    U nas jak córka miała 9 miesięcy i niakceptowała butelek, to sprawdził się Doidy cup www.sklep.doidycup.pl
  • Kubek lovi 360 tak jak pisze @chabrowa jest fajny. U nas swoje kubeczki dzieci bardzo lubią i używa i trzylatek i roczniak.
  • Mi chodzi o to co dajecie do picia w sensie jaki plyn :)
    Mamy lovi 360 i takie bidoniki z rurka. Lovi faktycznie teraz nie uzywalam wiec dzieki zaprzypomnienie, ale mysle ze glownie chodzi o niechec do wody.
    Powinnam mu w ciagu dnia robic jakies modyfikowane mleko do butelki -jakos mi tak dziwnie z ta mysla... ale z drugiej strony co - herbatki jkies ziolowe? Czy soczki nieslodzone?
  • herbatka koper włoski (jest słodkawa)
    mleko ryżowe pólna pół z wodą
    kompot z jabłek
  • I chyba cały czas próbować z wodą. Bo jak się maluch nie nauczy pić wody to starszemu juz trudno. Widzę po chłopakach mojego brata.
  • @Matko Trzeciuszki :P Dzieki :) W ogole mi kompot nie przyszedl do głowy przeciez tam nie ma cukru! :) Mleko ryżowe hmmm może...
    @Lome no ja wlasnie z podobnego założenia wychodziłam przy starszym i mam wrazenie ze pije chetnie i wode i inne napoje. Ale teraz jak maly nie jest nauczony picia ze słomki to chciałam mu dać cos atrakcyjnego zeby chetnie ciągnął, bo przy tych upałach ciezko mu ...
  • @ramatha - u nas przez moment był problem z K. z piciem (w podobnym wieku), bo mu się zepsuł niekapek, który wcześniej miał, a nie mogliśmy nowego takiego znaleźć, upały się właśnie zaczęły i żeby go przekonać do innego po prostu dawałam mu wodę z sokiem, jak już załapał to stopniowo zmniejszałam stężenie soku. Teraz, jako kilkulatek, nie ma oporów przed piciem wody.
  • @Hania tak faktcznje to bardzo dobry pomysl.
    Na razie sukces polowiczny. Ugotowalam kompocik, nie chcial pic z 'bidonu' wiec polozylam sie jak do karmienia (bo karmie wylacznie na lezaco) i zamiast piersi dalam rurke z bidonu. Pociagnal kilka razy, ale przy drugim podejsciu juz nie chcial. Zobaczymy po kilku dniach nowych prob :)
  • Kuba ma juz drugi raz w zyciuq wysoka temperature prprzy zachowaniu dobrego samopoczucia.Oqstatnim razem jak tak miał to pozniej wyszly mu zeby. Moze to to bo wszystko i wszystkich teraz gryzie. A moze to co innego. Bylismy dzis rano o 6 w szpitalu bo temperatury mu zbic nie moglam. Jak dojechalismy to okazalo sie z wlasnie spadla. … no ale chociaz lekarka go osluchala… teoretycznje nic mu nie jest. Moga byc jeszcze uszy albo zapaleniue ukladu moczowego..
    Czekamy.
  • @MonikaN 4 cc miałam przed 10 a o 16.00 jadłam normalny obiad , piłam 2 h po cięciu.

Takie obyczaje w UK.

Przy 5 cc z racji kiepskiej kondycji po i dużej utracie krwi , dali mi pić po 3h a jeść dopiero po 20h.

No i kroplówki , kap , kap ;)
  • U córki (5 miesięcy) wyczułam ostatnio mały guzek pod lewym sutkiem. Przejmować się? Wyczytałam, że to może być przez hormony kobiece, które trafiają do niej z mlekiem.
  • Nie przejmować się za bardzo, ale przy najbliższej wizycie pokazać pediatrze, czy innemu rodzinnemu.
  • niemowlak mi śpi tak 22-6 rano i w tym czasie nie je.
    rano wybudzam (piersi!!!) i je od tej 6 do ok 11 co jakiś czas (często)
    potem spi ze 2-3h, potem siedzi na rękach i znowu drzemie i je na przemian.
    potem znów śpi dłużej.
    wieczorem przytomnieje na chwile, coś tam się pogapi i je i drzemie na przemian.
    je często ale tylko w dzień, mam wrażenie że tyje dobrze, na pewno przekroczyła już 4kg (najniższa waga 3620).

Martwić się czy cieszyc?
  • Zdecydowanie cieszyc!
  • Martwię się, że za mało przybierze.
    Z drugiej strony w dzień mam wrażenie pustych piersi, a po nocy tak pełne, że żyć nie mogę. czyli mleko jest tylko w dzień zżerane na bieżąco.
  • Hakulek, moja Aniusia też taka była, tylko 700g lżejsza.
    Do ok. 6 miesiąca w miarę ładnie spała w nocy.
    Spała 21-6-8. Więc często jak się kładliśmy o północy tankowałam ją przez sen (odkładając potem do łóżeczka) i trzymała do tej 8-9 rano.
    Potem w okresie wychodzenia zębów coś się u nas psuje.
  • Kosi się nie da zatankować przez sen. :(
    Do jedzenia musi być rozbudzona - to bardzo konkretny człowiek
  • @Haku mój F starszy niż Twoja K, je w nocy co godzinę, dwie. W dzień może dociągnie do trzech godzin przerwy.
    Nie znam takich dzieci, co nie muszą jeść w nocy, to niemożliwe! :)
  • @Haku, ale napisalas, ze przybiera na wadze. Po co sie martwisz na zapas. Przybiera, to jest ok.

Moze niedlugo zacznie sie wybudzac do karmienia, to Ty sie przestaniesz wyspiac, a Kosia bedzie szybciej przybierala.

A to, ze masz wrazenie pelnych piersi po nocy kiedy dziecko nie pije, to jest calkiem ok! To pije sobie Kosia do 11 i sciaga co sie w nocy naciagnelo.

Starsi musieli chyba inaczej funkcjonowac? Jedli w nocy od razu?
  • @Haku cieszyć się, dziękować Bogu i spać razem z nią :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.