@MonikaN ja miałam podobnie ale po psn. Jak chciałam karmić piersią, to zamiast pomocy (mleko miałam, tylko Mała nie umiała chwycić piersi) usłyszałam tekst: "Na siłę chce uszczęśliwić dziecko! Matka polka się znalazła."
Czy używacie szczoteczek elektrycznych dla dzieci? Chcemy sobie kupić i przy okazji pomyślałam o M., ma 3 lata. Polecacie konkretne firmy, ewentualne plusy-minusy?
My używamy oral-b. Mamy jedną szczoteczkę i każdy ma swoją wymienną główkę. Można używać tańszych zamienników. Na pewno myje dokładniej niż zwykła i odmierza czas. Ja minusów nie widzę.
Aha... moze jedno. Slyszalam ze jak dzieci male uzywaja elektrycznej to trzeba myc zeby bo szczoteczke w miejscu trzymaja zamiast nia ruszac. Ja mojemu niespelna 3-latkowi myje sama, na razie jedt jedyny do mycia wiec moge. Zreszta co to za gadanie czy elektryczna czy zwykla to dziecko musi ruszac zeby myc. A elektryczna przynajmniej myje lepeij.
Stanelam przed problemem. Sa upaly, ja chciałavbym ograniczac małemu cycka, tzn nie tyle ograniczac co karmic go czym innym, a wody słomką Maluch pić nie chce. Co podajecie do picia dzieciom? I jak nauczyć dziecko picia ze słomki? (Starszy dostał mleko skłomką i pił bez nauczania szczegolnego, ten Maly tez pociagnal sam ,ale woda mu wyraznie nie pasuje i teraz boje sie ze juz nie bedzie mial motywacji do kolejnych prob picia przez słomkę)
Mi chodzi o to co dajecie do picia w sensie jaki plyn Mamy lovi 360 i takie bidoniki z rurka. Lovi faktycznie teraz nie uzywalam wiec dzieki zaprzypomnienie, ale mysle ze glownie chodzi o niechec do wody. Powinnam mu w ciagu dnia robic jakies modyfikowane mleko do butelki -jakos mi tak dziwnie z ta mysla... ale z drugiej strony co - herbatki jkies ziolowe? Czy soczki nieslodzone?
@Matko Trzeciuszki :P Dzieki W ogole mi kompot nie przyszedl do głowy przeciez tam nie ma cukru! Mleko ryżowe hmmm może... @Lome no ja wlasnie z podobnego założenia wychodziłam przy starszym i mam wrazenie ze pije chetnie i wode i inne napoje. Ale teraz jak maly nie jest nauczony picia ze słomki to chciałam mu dać cos atrakcyjnego zeby chetnie ciągnął, bo przy tych upałach ciezko mu ...
@ramatha - u nas przez moment był problem z K. z piciem (w podobnym wieku), bo mu się zepsuł niekapek, który wcześniej miał, a nie mogliśmy nowego takiego znaleźć, upały się właśnie zaczęły i żeby go przekonać do innego po prostu dawałam mu wodę z sokiem, jak już załapał to stopniowo zmniejszałam stężenie soku. Teraz, jako kilkulatek, nie ma oporów przed piciem wody.
@Hania tak faktcznje to bardzo dobry pomysl. Na razie sukces polowiczny. Ugotowalam kompocik, nie chcial pic z 'bidonu' wiec polozylam sie jak do karmienia (bo karmie wylacznie na lezaco) i zamiast piersi dalam rurke z bidonu. Pociagnal kilka razy, ale przy drugim podejsciu juz nie chcial. Zobaczymy po kilku dniach nowych prob
Kuba ma juz drugi raz w zyciuq wysoka temperature prprzy zachowaniu dobrego samopoczucia.Oqstatnim razem jak tak miał to pozniej wyszly mu zeby. Moze to to bo wszystko i wszystkich teraz gryzie. A moze to co innego. Bylismy dzis rano o 6 w szpitalu bo temperatury mu zbic nie moglam. Jak dojechalismy to okazalo sie z wlasnie spadla. … no ale chociaz lekarka go osluchala… teoretycznje nic mu nie jest. Moga byc jeszcze uszy albo zapaleniue ukladu moczowego.. Czekamy.
U córki (5 miesięcy) wyczułam ostatnio mały guzek pod lewym sutkiem. Przejmować się? Wyczytałam, że to może być przez hormony kobiece, które trafiają do niej z mlekiem.
niemowlak mi śpi tak 22-6 rano i w tym czasie nie je. rano wybudzam (piersi!!!) i je od tej 6 do ok 11 co jakiś czas (często) potem spi ze 2-3h, potem siedzi na rękach i znowu drzemie i je na przemian. potem znów śpi dłużej. wieczorem przytomnieje na chwile, coś tam się pogapi i je i drzemie na przemian. je często ale tylko w dzień, mam wrażenie że tyje dobrze, na pewno przekroczyła już 4kg (najniższa waga 3620).
Martwię się, że za mało przybierze. Z drugiej strony w dzień mam wrażenie pustych piersi, a po nocy tak pełne, że żyć nie mogę. czyli mleko jest tylko w dzień zżerane na bieżąco.
Hakulek, moja Aniusia też taka była, tylko 700g lżejsza. Do ok. 6 miesiąca w miarę ładnie spała w nocy. Spała 21-6-8. Więc często jak się kładliśmy o północy tankowałam ją przez sen (odkładając potem do łóżeczka) i trzymała do tej 8-9 rano. Potem w okresie wychodzenia zębów coś się u nas psuje.
@Haku mój F starszy niż Twoja K, je w nocy co godzinę, dwie. W dzień może dociągnie do trzech godzin przerwy. Nie znam takich dzieci, co nie muszą jeść w nocy, to niemożliwe!
Komentarz
A ciezko bylo owszem.
ale nie ma co rozpamietywac .
Chcemy sobie kupić i przy okazji pomyślałam o M., ma 3 lata.
Polecacie konkretne firmy, ewentualne plusy-minusy?
...
Krotko mowiac ws ystko jak wyzej
Ja mojemu niespelna 3-latkowi myje sama, na razie jedt jedyny do mycia wiec moge.
Zreszta co to za gadanie czy elektryczna czy zwykla to dziecko musi ruszac zeby myc. A elektryczna przynajmniej myje lepeij.
Sa upaly, ja chciałavbym ograniczac małemu cycka, tzn nie tyle ograniczac co karmic go czym innym, a wody słomką Maluch pić nie chce.
Co podajecie do picia dzieciom?
I jak nauczyć dziecko picia ze słomki? (Starszy dostał mleko skłomką i pił bez nauczania szczegolnego, ten Maly tez pociagnal sam ,ale woda mu wyraznie nie pasuje i teraz boje sie ze juz nie bedzie mial motywacji do kolejnych prob picia przez słomkę)
Aha Mały ma niedługo 10 miesiecy
I takie butelki z woda mineralna z dziubkiem - u nas idzie najlepiej!
Mamy lovi 360 i takie bidoniki z rurka. Lovi faktycznie teraz nie uzywalam wiec dzieki zaprzypomnienie, ale mysle ze glownie chodzi o niechec do wody.
Powinnam mu w ciagu dnia robic jakies modyfikowane mleko do butelki -jakos mi tak dziwnie z ta mysla... ale z drugiej strony co - herbatki jkies ziolowe? Czy soczki nieslodzone?
mleko ryżowe pólna pół z wodą
kompot z jabłek
@Lome no ja wlasnie z podobnego założenia wychodziłam przy starszym i mam wrazenie ze pije chetnie i wode i inne napoje. Ale teraz jak maly nie jest nauczony picia ze słomki to chciałam mu dać cos atrakcyjnego zeby chetnie ciągnął, bo przy tych upałach ciezko mu ...
Na razie sukces polowiczny. Ugotowalam kompocik, nie chcial pic z 'bidonu' wiec polozylam sie jak do karmienia (bo karmie wylacznie na lezaco) i zamiast piersi dalam rurke z bidonu. Pociagnal kilka razy, ale przy drugim podejsciu juz nie chcial. Zobaczymy po kilku dniach nowych prob
Czekamy.
Takie obyczaje w UK.
Przy 5 cc z racji kiepskiej kondycji po i dużej utracie krwi , dali mi pić po 3h a jeść dopiero po 20h.
No i kroplówki , kap , kap
rano wybudzam (piersi!!!) i je od tej 6 do ok 11 co jakiś czas (często)
potem spi ze 2-3h, potem siedzi na rękach i znowu drzemie i je na przemian.
potem znów śpi dłużej.
wieczorem przytomnieje na chwile, coś tam się pogapi i je i drzemie na przemian.
je często ale tylko w dzień, mam wrażenie że tyje dobrze, na pewno przekroczyła już 4kg (najniższa waga 3620).
Martwić się czy cieszyc?
Z drugiej strony w dzień mam wrażenie pustych piersi, a po nocy tak pełne, że żyć nie mogę. czyli mleko jest tylko w dzień zżerane na bieżąco.
Do ok. 6 miesiąca w miarę ładnie spała w nocy.
Spała 21-6-8. Więc często jak się kładliśmy o północy tankowałam ją przez sen (odkładając potem do łóżeczka) i trzymała do tej 8-9 rano.
Potem w okresie wychodzenia zębów coś się u nas psuje.
Do jedzenia musi być rozbudzona - to bardzo konkretny człowiek
Nie znam takich dzieci, co nie muszą jeść w nocy, to niemożliwe!
Moze niedlugo zacznie sie wybudzac do karmienia, to Ty sie przestaniesz wyspiac, a Kosia bedzie szybciej przybierala.
A to, ze masz wrazenie pelnych piersi po nocy kiedy dziecko nie pije, to jest calkiem ok! To pije sobie Kosia do 11 i sciaga co sie w nocy naciagnelo.
Starsi musieli chyba inaczej funkcjonowac? Jedli w nocy od razu?