Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1295296298300301452

Komentarz

• Poobserwuję jeszcze jutro i jak nie przejdzie zapiszę się na wizytę na czwartek.
  • Przy tych upałach na pewno trzeba pamiętać, żeby często karmić.
  • u mojej Gosi też na początku często wyczuwałam zapadnięte ciemiączko, a panna nie miała ochoty jeść/pić- potem zauważyłam, że jak leży na płasko, to ciemiączko jest ok, a jak na brzuchu (z uniesioną głową) to się zapada....
  • Ooups... dawno mi dzieci nie chorowały.

Ania 14mcy gorączkuję po drzemce, zwłaszcza lewą stronę ma cieplejsza. Ma już zęby: 1, 2ki, wyszły jej też ostatnio wszystkie 4ki. Wszystkie bez temperatury. Możliwe że teraz idą 3-ki z gorączką? Wiele mi na to pasuje, bo ona zaczyna ząbkowanie właśnie od lewej strony.
    Ciepła ma tę jedną, lewą stronę, kark i końcówki: ręce, nogi. Dodatkowe objawy to senność, marudność. "Kaszelu" i kataru brak. Teraz to jest ze 39 stopni.
    Spacer wieczorny chyba niet?
    Nie zbijam też na razie. Mamy nurofen w razie czego.
  • Trójki często idą z największymi atrakcjami. Przy gorączce spacer lepiej odpuścić.
  • Jeszcze może trzydniówka to być-u nas ostatnio B. przechodziła.
  • Mały ma problem z robieniem kupy :-(
    Przez to zrobił się bardzo marudny i płaczący.
    Wczoraj pomogłam mu taką rurką co się zwie kateter rektalny, zrobił, ulżyło mu.
    Przez noc znowu nic, teraz znowu płacze i się denerwuje :-(
  • A taki był grzeczny i spokojny, najadał się, spał - jak nie moje dziecko
    wszystko miałam w domu zrobione, nawet prasowanie ;-)
    A teraz klapa, nawet jedzenia dzieciom nie mogę zrobić
  • @mama_asia

A masaz brzuszka?
    U nasbprawie zawsze skutkowalo.
  • nie pomaga :-(
    na dodatek nie daje się dotknąć do brzucha
    nie wiem też jak często można stosować tą rurkę
  • u nas to samo - dieta bez mleczna, bezjajeczna, delicol, espumisan i ostatnio sab simplex, tylko regularne podawanie leków pomaga na gazy.
    Kateter rektalny nie powinien być nadużywany bo można spowodować szczelinę odbytu ponoć - tak mnie pediatra straszył przy Feli.
    Pomaga nam jeszcze podgrzany woreczek z pestkami czereśni przyłożony do brzuszka.
  • a, i chusta! Noszę małą ok 6-8 godzin dziennie. Rano ze 3 h i wieczorem od 15, 16 aż zaśnie czyli do ok 21, inaczej bardzo płacze
  • A czemu kupy nie robi?
    Dopiero co walił w każdą pieluchę aż miło
  • chciałam trochę odwlec chustę
    cały czas boli mnie kręgosłup i został mi po ciąży jakiś dziwny ucisk na jedną nogę
    chciałam choć trochę dojść do siebie
  • u kosii są gazy, kgóre kupę zatrzymują. Brzuszek jest wzdęty i napięty. Jak położę rękę jedną na płasko, a drugą idetzę z góry, jest odgłos jakbym grała na bębenku. Espumisan itp zmniejsza napięcie gazów i one łatwiej przechodzą przez układ pokarmowy, Kosia też słabo odbija a je łapczywie, więc pewnie się gazów nałykać potrafi
  • @Katarzyna - ciekawa jestem Twojej opinii co do katetera
  • Jak coś wymyślicie na te gazy i zatrzymywanie kup, to ja chętnie poznam receptę. Może, jak mi się siódme uda, to będę wreszcie wiedziała, co robić. Do tej pory 6 sztuk - wszystkie "brzuszkowe". Najlepiej działało pomaganie w robieniu kupy masażem i cewnikiem.
    U moich problemy radykalnie się zmniejszają po zmianie diety - eliminacyjna u mnie i rozszerzenie u dziecka. Czyli - pierwsze pół roku jest ciężkie, a potem już z górki ;-)
  • @mama_asia - zdarzało mi się cewnika używać nawet codziennie. Tyle, że ja nie używam rektalnego, tylko Nelatona CH10
  • Jem jabłka surowe i pieczone, banany, kanapki,pomidory, biszkopt domowy, a na obiad gotowane na parze mięso z ziemniakami, marchewką i burakami.
    A jeszcze kawa inka.
    Nic ponad to.
    Co mam jeszcze wykluczyć?
  • My też dawaliśmy jakiś espumisan..delicol..masaz brzucha był (ale taki KONKRETNY, a nie tylko smyranie po brzuszku po okręgu, tylko u nas były ruchy sciagajace i "zygzak").
    I chusta.
    Duuzo chusty.
  • @Katarzyna - a on jest cieńszy (lepszy?) niż ten rektalny?
  • A bo to przewidzisz? Mojemu najmlodszemu szkodzily jabłka i marchew w mojej diecie, produkty wydawaloby się bezpieczne:) znajoma zaczynała eliminacje w ten sposób, że jadła przez dwa trzy dni samą kaszę jaglana a później dokladala co kilka dni kolejne produkty i obserwowała dziecko. Ale przeciez są osoby, nawet tu na forum, którym jaglanka też nie służy, więc wszystko to sprawa indywidualna.
  • Jadłam to wszystko tydzień temu kiedy był grzeczniutki
    na razie nie wprowadzam nic nowego
  • @mama_asia, lęk o kręgosłup rozumiem. Nie udało się nam jednak nie nosić. Może jakieś ćwiczenia wzmacniające dla Ciebie dla równowagi? Masaż przez męża / automasaż?
    Odkad ćwiczę jest lepiej nawet przy dwójce dzieci.
    W chuście dziecko wydaje się ważyć mniej.
    PS. Teraz też jeszcze nosimy bo ryki zdecydowanie zębowe.
  • wiesia ma rację!

Prawidłowo zawiazana chusta tkana pięknie odciąza!
  • @chabrowa - co to ten zygzak?
  • @mama_asia - myślę, że cieńszy
  • @mama_asia

My mniej wiecej taki robilismy.
    I to regularnie.
  • Mojej córce już daję normalne jedzenie (6 mies.) i banany nawet w niewielkiej ilości ją zatykają. Może banany powodują ból brzucha?
  • Banany to ponoć jedna wielka chemia, ja bym nie dawała zwłaszcza teraz gdy jest mnóstwo świeżych, krajowych owoców.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.