Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1298299301303304452

Komentarz

• @wiesia tylko radziłabym okulistę który też zajmuje się takimi małymi dziećmi. My od 1ms życia u okulisty i na prawdę jakie fajne 'bajery' potrafią mieć do badania dziecka - po prostu to ułatwia całą wizytę,zwłaszcza dla malucha ;)
  • Znaleźć okulistę dziecięcego kto umie dobrze zdiagnozować i leczyć zeza to cud. W Warszawie była jedna taka specjalistka.... 2dni temu zmarła... a nawet ona powiedziała ze moj średni to trudny przypadek. Nie wiem do kogo teraz pójdę.....
  • W małopolsce mam dobrego no ale to dla wiesi za daleko....
  • Słusznie @Barbasia, tego się boję. Dlatego szukam na razie wśród Koleżanek z Maluszkami. Mam przeczucie, że to nic takiego, bo śpiące oko (dosłownie podczas zasypiania) chyba może inaczej reagować. Mąż nie pozwoli mi tego zignorować i pewnie pójdziemy razem, gdy uzyskam feedback od Znajomych.
  • Znajomi z wwy jeżdżą do Krajowa, kilka rodzin takich znam...
  • Słuchaj, a w ciągu dnia jak patrzy skosem do góry lub na dół to oczko jej też ucieka? Czy tylko na śpiocha?
    Ale zbadać zawsze warto.
  • @Barbasia OT jak ty się czujesz?
  • edytowano stycznia 2016
    dzięki za pamięć @Sylwunia :)
  • edytowano października 2015
    :)
    Kiedyś się mi wydawało, że skoro czworo dzieci urodziłam nocą to już zawsze tak będzie
    i @Skatarzyna mi rzekła: to nic nie znaczy, każde jest inne ( parafrazując )

i rację miała, T urodził się w środku dnia

to tak tylko w sprawie porodów przed 38 tyg ;) ;)

ale nie życzę ci długiego oczekiwania :)
  • No właśnie wiem, ale nie dopuszczam do siebie myśli, że to będzie dłużej niź 38 tyg, bo moja rodzina tego nie przeźyje :D
  • @Barbasia, tylko na śpiocha :)
    Specjalistów już mam!
  • A możecie powiedzieć który okulista w Krakowie jest dobrym specjalistą od dziecięcych oczu. Sprawdziliśmy oczy syna w wieku około 2 lat wtedy na okoliczność zeza i bardzo źle wspominam wizytę.
  • Moze i smieszne bedzie moje pytanie, ale wole sie pytac o glupoty niz cos zlekcewazyc.
    Majmlodsza ma teraz rok i prawie dwa miesiace i od kilku dni przytula sie do podlogi. Dzis chcialam jej dac kocyk, jej ulubiony do przytulania, ale wygrala podloga, do mnie tez niechetnie sie przytula. Czy to normalne?
  • Mój trzynastomiesięczny też ostatnio lubi się pokładać i tulić policzkiem do podłogi. Starszaki też to czasem robiły. Może ona to robi w jakiś niepokojący sposób? Albo może stale chce być przytulona do podłogi? Nie wiem, co Cię w tym zaniepokoiło.
  • Robi to dosc czesto i nawet w miejscach publicznych (dzis padla na podloge w domu kultury, fuj), wczesniej zawsze lubila przytulac sie do miekkich rzeczy (miskow, poduszek) a teraz pogardzila naqet ulubionym kocykiem. Taki zwrot o 180 stopni. Moze jest to jakis etap rozwoju, nie wiem. Poobserwuje ja kilka dni, czy to sa konkretne sytuacje, ale nie wydaje mi sie.
  • Moje obie tak robiły w podobnym wieku. Jeszcze je zachecałam. Odpocznij, dziecko ;)
    Młodsza nadal.
  • U nas 2 latek tak robi, ale my wlasnie reagujemy jak @wiesia, odpoczywasz sobie, chcesz polezec, dobrze, to sobie polez.

Pada czesto na dywan w salonie i lezy.
    Na boczku, z buzia na dywanie.

• edytowano stycznia 2016
    @Lome
    Wydawało mi się, że Ci odpisałam...pewnie ktoś mi przerwał ;)
    My chodzimy do Beaty Kaczmarek. Wizyty bardzo ok, natomiast otoczka pozostawia do źyczenia ( chodzi o pracę rejestracji, tłumy w poczekalni, 2-3h czekania itd.). No ale zjeźdża się do niej kupa ludzi z południowej i nie tylko Polski.
    Druga polecana w Kr to Ewa Wójcik, teź oblegana, znajomi do niej chodzili i operowała im dziecko i też zadowoleni.
  • Ja jej tez nie zabraniam, ale w domu kultury wolalam, zeby kocyk przytulila. Starsze tez jak zmeczone byly, to sie kladly na podloge, czasem zasypialy na niej, ale ona przytula sie policzkami. A moze to przez rosnace czworki? Podloga chlodna, to jej przyjemnie?
  • Mój W. (2 miesiące) dostał jakiejś wysypki w okolicach buzi. Co to może być?
    Zjadłam coś nie teges?
  • @mama_asia - podejrzewasz tu kogoś o zdolności paranormalne? ;-)
  • :-)
    Myślałam, że może zrobić się od tego, że wprowadziłam nabiał?
  • :-)
    Myślałam, że może zrobić się od tego, że wprowadziłam nabiał?
  • Może się zrobić od nabiału. Ale skąd ktokolwiek tu ma wiedzieć, jakie wprowadziłaś modyfikacje w Twojej diecie, albo inne czynniki, które mogły spowodować wysypkę. Toż to jest objaw bardzo niespecyficzny. Się może zrobić od problemów o charakterze nietolerancji pokarmowej, od alergii kontaktowej, od kontaktu ze śliną (np. pod tarczką smoczka, albo rozmazywaną rączkami, przy ząbkowaniu), od problemów hormonalnych, od wirusa, bakterii lub grzyba i pewnie jeszcze ze 100 innych przyczyn.
  • Czy prawie 3miesieczny niemowlak może mieć anemię bez widocznych objawów? Tzn dobrze śpi, dobrze je, pogodny, bardzo ruchliwy, przybrał 3kg od urodzenia. Po urodzeniu miał hemoglobine ciut poniżej normy, ale jadł żelazo i kwas foliowy. Kłuć go czy nie kłuć?
  • U niemowlaków chyba umiarkowana anemia zwykle jest bezobjawowa. Ja swojego bym nie kłuła pewnie, gdyby na chore nie wyglądało. Ale się nie upieram, że to najsłuszniejsze podejście ;-)
  • Co mogą oznaczać malutkie brązowe plamki na czubku głowy u dziecka prawie dwuletniego? Dodam,że maluch miał zdiagnozowany łojotok,nie ja nabiału i ostatnio miał infekcję.
  • "ALERGIA?"
    Witajcie! :)
    Moja córeczka ma obecnie 9 ms. Ja kp. Od jakichś 2-3 tygodni ma zaczerwienione powieki, najpierw pod prawym okiem, potem na górnej powiece, a teraz na drugim oku część górnej powieki. Skóra w tym miejscu ma takie małe krosteczki. I tak jakby łuszczyła się w tym miejscu skóra.. Byliśmy u pediatry, powiedziała, że najprawdopodobniej to alergia - ale na co, tego nie wie. Mam odstawić kakao, cytrusy, orzechy. Ale powiedziała, że równie dobrze Mała może być uczulona na wszystko, nawet na marchewkę.. Mamy skierowanie do dermatologa i okulisty, a do czasu aż się do niego dostaniemy, kazała smarować te miejsca emolientem (na wiatr i mróz) - Pytanie: czy można go stosować na oczy?? No i poza tym, jak mam dalej rozszerzać córce dietę? Mogę nie zauważyć jeśli coś nowego by ją uczuliło. Jeśli odstawiam alergen, który wywołuje alergię, to po jakim czasie ona zniknie?
    Oprócz tych oczu, córka od kilku miesięcy ma lekko szorstką skórę, najpierw na udach (ale myślałam, że to nic takiego), a teraz na zewnętrznych stronach ud, łydek, ramion i klatce piersiowej. Oprócz tego, co jakiś czas wyskakują jej na policzkach czerwone krostki. I od czasu do czasu ma chrapiący oddech, niezależnie od pozycji, ale nie cały czas, bardziej jak się czymś podekscytuje.
    Kochani, proszę, pomóżcie. Widzę, że ją te oczy chyba swędzą, bo często je trze. Nie wiem niestety co ją mogło uczulić. Fakt, zaczęłam podawać jej np. seler, różne przyprawy, codziennie je marchewkę, kiedyś po dyni (tak mi się wydaje) dostała czerwonych kropek na biodrach, ale dyni nie jadła już od około miesiąca, a kropki pozostały..
    Chciałabym jej jakoś pomóc. Chciałabym też dalej rozszerzać jej dietę, ale póki jest to uczulenie, to nie wiem jak się do tego zabrać, żeby nie zrobić gorzej.. :(
  • @czekolada

mój miał bardzo głęboką anemię absolutnie bez zadnych objawów.

:) I też wszędzie zadawałam to pytanie. :)

Ps. Ale był wcześniakiem, a ja nie podawalam mu zelaza, wiec niejako byl predysponowany.
  • @ania726
    Wybierz potrawy o których wiesz na pewno, że są bezpieczne (takie które jadła zanim się to zaczęło). Kasze typu gryczana i jaglana na ogół są bezpieczne. Stopniowo wprowadzaj nowe rzeczy, w odstępach dwu-trzy dniowych i sprawdzaj reakcję.
    Tą samą dietę musisz zaaplikować sobie jeśli karmisz.
    Dodatkowo zero produktów przetworzonych i słodyczy. Alergeny typu mleko w proszku/serwatka potrafią być nawet w tak absurdalnych produktach jak landrynki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.