@joachm, właśnie nic takiego nie miało miejsca. Wciąż ten sam proszek, bez płynu, te same kosmetyki. Ale już wszystko wróciło do normy (po tygodniu), także nie martwię się
Wiem, że to głupie pytać o takie rzeczy przy piątym dziecku.
W. (1 miesiąc) dostał kataru. Daję mu wodę morską, czyszczę nos tubą i próbuję robić inhalacje. Co jeszcze mogę robić? Myślałam o moim mleku do noska. Kiedy powinnam pokazać się u lekarza?
Boję się wszelkich chorób u takiego maleństwa. Mam wizję zapalenia płuc kończącego się w szpitalu :-(
Mleko do noska zamiast wody morskiej, to dobry pomysł. Warto jeszcze schładzać i nawilżać powietrze w mieszkaniu, układać dziecko na skośnym podłożu (by głowa była wyżej), rozkładać w pobliżu dziecka rozgnieciony czosnek. Jak pójdziesz do lekarza, to masz duże szanse na "osłonowy antybiotyk". Ale jeśli miałabyś nie jeść i nie spać z nieracjonalnego strachu, to idź.
Maly - czyli 11 miesiecy - ma od rana temp ok 38,5 teraz zbita nurofenem. Humor ok. Kupa brzydka 3x . Jedna normalna dwa razy jakis sluz tylko. Apetyt mniejszy. Polowe tego co normalnie. No i nie wiem trzeba isc od razu do lekarza?
@Sylwunia bo... ja tak samo tylko i moj maz i tesciowa nad uchem stoja ze powinnam isc. A ja z zasady do lekarzy niechetnie tak w pierwszy dzien. Zreszta zazwyczaj mowia to co ja wiedzialam. Ale jednoczesnie myslalam ze moze to tylko ja taka zla matka, niewrazliwa na los dziecka jestem. A z drugiej strony nie przerobilam jeszcze nigdy problemow zoladkowo-jelitowych u dziecka wiec nie wiem. Dla mnie jak sie nie odwadnia i nie marudzi to jest ok. A co mu dawac do jedzenia? Normalnie? Warzywka gotowane jak dynia, ziemnia ki, marchewka moga byc chyba. A banan?
Na zeby liczylam, ale okazalo sie ze sa oraz przebite juz wiec raczej nie to. U nas biegunek nigdy nie bylo przy goraczkach. Za to teraz zdecydowanie cos jelitowego na rzeczy jest bo dzis zaliczylismy z 5-6 sluzowych kupek. Dalam mu smecte. Zobaczymy jak jutro. Apetyt pierwszy raz ma mnijszy. DZieki za pomoc
Mam pytanie. Jak było u Was z podawaniem dziecku glutenu? Wszędzie spotykam się z opinią, że po 6 miesiącu trzeba podawać odrobinę glutenu, np. kaszkę manną lub kleiki te sklepowe. Ja mojej córce nie daję kaszek/kleików kupowanych, na razie same zupki gotuję. Ale zastanawia mnie ten gluten.. To konieczne? Czy lepiej jaglankę zacząć podawać?
Niekonieczne. Są pewne skandynawskie badania pokazujące, że u dzieci zagrożonych celiakią wczesne podawanie niewielkich ilości glutenu (tzw. szczepienie glutenem) w wieku od 5 miesięcy (gdy dziecko jest karmione mlekiem matki wyłącznie) zwiększa szanse na prawidłową tolerancje glutenu. Dla mnie - naciągane bardzo są wnioski z tego badania, że trzeba wszystkim dzieciom wprowadzać gluten (i to w formie jakiejś podłej, bezwartościowej kaszki) zanim skończą pół roku.
Moja E. po rozszerzeniu diety zaczęła mieć zaparcia. Obecnie ma 9 miesięcy. Co można jej podawać żeby jej nie zatykało? Chodzi o dania obiadowo-kolacyjne. Można już jaglankę? Poprzednie maluchy nie miały takich problemów a dla niej ryż już stanowi problem.
@Katarzyna E. Je prawie same warzywa, codziennie surowe jabłko i czasami śliwki. Jak dodam coś bardziej zapychającego to jej przewód pokarmowy hamuje. Moje mleko pije w znacznej ilości i innych płynów nie daję, a może powinnam?
Sprawa zeza u naszej 15 mcznej. Jako matka nic niepokojącego za dnia nie zauważyłam, ale też nie wiem na co zwracać uwagę. Mąż po jej kąpieli (jest często już wymęczona - śpiąca), robi jej na leżąco masaż buzi, czoła, brwi. Wtedy ona się rozluźnia... i mąż przez szparę w powiece widzi, że prawe oko "ucieka".
Komentarz
W. (1 miesiąc) dostał kataru. Daję mu wodę morską, czyszczę nos tubą i próbuję robić inhalacje.
Co jeszcze mogę robić? Myślałam o moim mleku do noska.
Kiedy powinnam pokazać się u lekarza?
Boję się wszelkich chorób u takiego maleństwa. Mam wizję zapalenia płuc kończącego się w szpitalu :-(
Jak pójdziesz do lekarza, to masz duże szanse na "osłonowy antybiotyk". Ale jeśli miałabyś nie jeść i nie spać z nieracjonalnego strachu, to idź.
Z jednego dnia gorączki ciężko coś wywnioskować
Podawalabym witaminy najlepiej w swoich sokach i czekała na rozwój wypadków
Ale to ja
A z drugiej strony nie przerobilam jeszcze nigdy problemow zoladkowo-jelitowych u dziecka wiec nie wiem. Dla mnie jak sie nie odwadnia i nie marudzi to jest ok.
A co mu dawac do jedzenia? Normalnie? Warzywka gotowane jak dynia, ziemnia ki, marchewka moga byc chyba. A banan?
Po co stresować zmianą diety
Biegunki przy gorączce normalne są, przynajmniej u nas
Pierś ile chce
Wśród przetworow mam aronie maliny czarną poprzeczkę itd
Kiedy się przeziębiają daję sok z wodą sto razy na dobę
Jagody są dobre na zatrzymanie
Powiedz rodzinie ze osłabione gorączką dziecko ma szansę w poradni złapać inne choroby
Gdyby się utrzymywalo kilka dni lub doszły inne objawy to bym jednak poszła
Sprawdź tez zeby jak radzi chabrowa
DZieki za pomoc
mielismy ten problem - u nas pomagały sliwki, swieze jabłka, ale tak naprawdę to sytuacja poprawiła sie, jak Młody zaczął pic konkretnie wodę
Jako matka nic niepokojącego za dnia nie zauważyłam, ale też nie wiem na co zwracać uwagę.
Mąż po jej kąpieli (jest często już wymęczona - śpiąca), robi jej na leżąco masaż buzi, czoła, brwi. Wtedy ona się rozluźnia... i mąż przez szparę w powiece widzi, że prawe oko "ucieka".
Dziwne rzeczy mi z dzieckiem robi