Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1297298300302303452

Komentarz

• My używamy polecany chyba przez @Katarzyna Medel Family - nie mamy zastrzeżeń, czy cichy to nie mam porównania z innymi ;)
  • @joachm, właśnie nic takiego nie miało miejsca. Wciąż ten sam proszek, bez płynu, te same kosmetyki. Ale już wszystko wróciło do normy (po tygodniu), także nie martwię się :)
  • Wiem, że to głupie pytać o takie rzeczy przy piątym dziecku.

W. (1 miesiąc) dostał kataru. Daję mu wodę morską, czyszczę nos tubą i próbuję robić inhalacje.
    Co jeszcze mogę robić? Myślałam o moim mleku do noska.
    Kiedy powinnam pokazać się u lekarza?

Boję się wszelkich chorób u takiego maleństwa. Mam wizję zapalenia płuc kończącego się w szpitalu :-(
  • Mleko do noska zamiast wody morskiej, to dobry pomysł. Warto jeszcze schładzać i nawilżać powietrze w mieszkaniu, układać dziecko na skośnym podłożu (by głowa była wyżej), rozkładać w pobliżu dziecka rozgnieciony czosnek.
    Jak pójdziesz do lekarza, to masz duże szanse na "osłonowy antybiotyk". Ale jeśli miałabyś nie jeść i nie spać z nieracjonalnego strachu, to idź.
  • Ale dopóki nie kaszle mocno i nie ma temperatury to mogę sobie darować chyba?
  • Ja bym sobie darowała.
  • @Katarzyna - a coś można podać? Wit. C?
  • Ja nie podaję, ale pewnie nie zaszkodzi.
  • ile krople dziennie?
  • Nie wiem, bo nie daję. Przeczytaj w ulotce.
  • Maly - czyli 11 miesiecy :) - ma od rana temp ok 38,5 teraz zbita nurofenem. Humor ok. Kupa brzydka 3x . Jedna normalna dwa razy jakis sluz tylko. Apetyt mniejszy. Polowe tego co normalnie. No i nie wiem trzeba isc od razu do lekarza?
  • Ja to bym pewnie nie poszla bo i z czym :)
    Z jednego dnia gorączki ciężko coś wywnioskować

Podawalabym witaminy najlepiej w swoich sokach i czekała na rozwój wypadków ;)

Ale to ja :)
  • @Sylwunia bo... ja tak samo tylko i moj maz i tesciowa nad uchem stoja ze powinnam isc. A ja z zasady do lekarzy niechetnie tak w pierwszy dzien. Zreszta zazwyczaj mowia to co ja wiedzialam. Ale jednoczesnie myslalam ze moze to tylko ja taka zla matka, niewrazliwa na los dziecka jestem.
    A z drugiej strony nie przerobilam jeszcze nigdy problemow zoladkowo-jelitowych u dziecka wiec nie wiem. Dla mnie jak sie nie odwadnia i nie marudzi to jest ok.
    A co mu dawac do jedzenia? Normalnie? Warzywka gotowane jak dynia, ziemnia ki, marchewka moga byc chyba. A banan?
  • Dawalabym co lubi :)
    Po co stresować zmianą diety ;)

Biegunki przy gorączce normalne są, przynajmniej u nas

Pierś ile chce

Wśród przetworow mam aronie maliny czarną poprzeczkę itd

Kiedy się przeziębiają daję sok z wodą sto razy na dobę ;)

Jagody są dobre na zatrzymanie

Powiedz rodzinie ze osłabione gorączką dziecko ma szansę w poradni złapać inne choroby :)

Gdyby się utrzymywalo kilka dni lub doszły inne objawy to bym jednak poszła :)

Sprawdź tez zeby jak radzi chabrowa
  • Na zeby liczylam, ale okazalo sie ze sa oraz przebite juz wiec raczej nie to. U nas biegunek nigdy nie bylo przy goraczkach. Za to teraz zdecydowanie cos jelitowego na rzeczy jest bo dzis zaliczylismy z 5-6 sluzowych kupek. Dalam mu smecte. Zobaczymy jak jutro. Apetyt pierwszy raz ma mnijszy.
    DZieki za pomoc ;)
  • Można jeszcze jakiś probiotyk dać
  • Mam pytanie. Jak było u Was z podawaniem dziecku glutenu? Wszędzie spotykam się z opinią, że po 6 miesiącu trzeba podawać odrobinę glutenu, np. kaszkę manną lub kleiki te sklepowe. Ja mojej córce nie daję kaszek/kleików kupowanych, na razie same zupki gotuję. Ale zastanawia mnie ten gluten.. To konieczne? Czy lepiej jaglankę zacząć podawać?
  • Niekonieczne. Są pewne skandynawskie badania pokazujące, że u dzieci zagrożonych celiakią wczesne podawanie niewielkich ilości glutenu (tzw. szczepienie glutenem) w wieku od 5 miesięcy (gdy dziecko jest karmione mlekiem matki wyłącznie) zwiększa szanse na prawidłową tolerancje glutenu. Dla mnie - naciągane bardzo są wnioski z tego badania, że trzeba wszystkim dzieciom wprowadzać gluten (i to w formie jakiejś podłej, bezwartościowej kaszki) zanim skończą pół roku.
  • Moja E. po rozszerzeniu diety zaczęła mieć zaparcia. Obecnie ma 9 miesięcy. Co można jej podawać żeby jej nie zatykało? Chodzi o dania obiadowo-kolacyjne. Można już jaglankę? Poprzednie maluchy nie miały takich problemów a dla niej ryż już stanowi problem.
  • U mojej corki jaglanka powoduje zaparcia i wzdecia. Ma rok i miesiac.
  • @Megan - więcej substancji balastowych - np. śliwki, warzywa
  • @Megan

mielismy ten problem - u nas pomagały sliwki, swieze jabłka, ale tak naprawdę to sytuacja poprawiła sie, jak Młody zaczął pic konkretnie wodę :)
  • @Katarzyna E. Je prawie same warzywa, codziennie surowe jabłko i czasami śliwki. Jak dodam coś bardziej zapychającego to jej przewód pokarmowy hamuje. Moje mleko pije w znacznej ilości i innych płynów nie daję, a może powinnam?
  • Wodę bym proponowała.
  • Sa jakies ograniczenia wiekowe jesli chodzi o napar z lipy?
  • Myślę, że Twój F. spokojnie może popijać.
  • Sprawa zeza u naszej 15 mcznej.
    Jako matka nic niepokojącego za dnia nie zauważyłam, ale też nie wiem na co zwracać uwagę.
    Mąż po jej kąpieli (jest często już wymęczona - śpiąca), robi jej na leżąco masaż buzi, czoła, brwi. Wtedy ona się rozluźnia... i mąż przez szparę w powiece widzi, że prawe oko "ucieka".

Dziwne rzeczy mi z dzieckiem robi ;)
  • Okuliście pokazać.
  • Dzięki @Katarzyna, już szukamy specjalisty w okolicy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.