Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1300301303305306452

Komentarz

• @gabriela pv napisałam
  • @gabriela a jakich pieluch uzywacie... Nam zmiana pomogla. Synek na dupce mIal zaczerwienienia z chrosteczkami wlasnie. Teraz zdarzaja sie ale mniej. To w tej kwestoi moge sie tylko wypowiedziec.
  • Słyszeliście o wirusówce z wysypką? Kilka dni temperatura, a potem wysypka, która ma sama zejść.
  • Trzydniówka. Słyszeliście, mieliście, przeżyliście.
    Trudno znaleźć dzieci, co by tego nie złapały.
  • No i już jestem spokojna :)
  • Nie potwierdzam wersji @Skatarzyna, aczkolwiek wszystko przed nami :)
    PS. 3dniówka, może trwać ciut dłużej wbrew nazwie.
  • @Wiesia, ale piszesz o swoich córkach, czy o bardziej reprezentatywnej próbie? ;)
  • Wbrew nazwie, trzydniówka to gorączka przez 2 do 7 dni, a potem wysypka. Gorączka do 40 st nawet.
  • @Skatarzyna: "Trudno znaleźć dzieci, co by tego nie złapały. "
    Trudno nie znaczy wprawdzie niemożliwe, jednak szybko znalazły. Zatem nie tak trudno :)
  • Moje też nie wszystkie przechodziły. Tylko chłopcy. Oprócz najmłodszego, ale on ma jeszcze szanse.
  • edytowano listopada 2015
    moje przechodziło dopiero piąte B-)
  • Moja M. od kilku dni troszkę narzekała na bił policzka
    Przed chwila wypaliło jej gulę przy uszku
    Wygląda to.na.powiększony węzeł chłonny

Na razie.nie ma gorączki ani innych objawów choroby

Ale w przedszkolu angina

Wiązac to.ze sobą?
    Do lekarza jutro biec?
  • @Katarzyna

@Martyna

Dziewczyny?
    Poradźcie

Rzadko mi.dzieci chorują i w sumie.nie chodzimy do Lekarza
    Ale.jak nie wiem co to

To się.denerwuję
  • Jak masz się denerwować, to pokaż lekarzowi. Ja się nie podejmuję przez neta zdiagnozować. Z opisu nie wygląda na anginę (powinno gardło boleć) ale powiększenie węzła z różnymi choróbskami może się wiązać.
  • Nie no spoko
    Jutro pokaże

Tylko przez chwilę się zastanawiałam czy nie juz, zaraz

Krzycha po narodem wyslalam
  • Nurofen nie leczy raczej...
  • Ale przeciwbólowo działa
    I przeciwzapalnie

A Niunke boli
  • Mononukleoze bym zasugerowala :).
  • U nas bylo - ja smarowalam niedostepna juz w aptekach mascia tormentalum.
    przeszlo po dwoch,trzech dniach.
    Ale ewidentnie u nas problem byl obserwowalny z zewnatrz,ze tak powiem.
    Nie bylo zadnej stwkliwosci itp.

Gdyby nie minelo po 3 dniach,planowalam badanie moczu zrobic

Ale podobno Ziaja ma w sprzedazy specyfik o tym samym skladzie...
    Tylko wazne sklad TORMENTALUM, a nie TORMENTIOL.
  • Ten specyfik Ziaji się nazywa po prostu Maść pięciornikowa.
  • @AN_3 - nie doświadczałam podobnej przypadłości - ani osobiście ;-) ani u własnych synów. Ale bym się raczej z antybolem nie rwała ani tym bardziej ze szpitalem. Jakimiś środkami miejscowymi bym najpierw podziałała i zobaczyła, czy pomoże. Maść pięciornikowa nie brzmi źle na początek. Może też być arnikowa.
  • edytowano listopada 2015
    @AN_3 ja mam doswiadczenie takie: Przy lekkich stanach wystarczyla woda z mydłem , ile sie da odsuniecie napletka i spryskanie octaniseptem. Lekki stan znaczył u nas zaczewienienie widoczne od zewnatrz mniej wiecej od polowy siusiaka, brak wyraznej opuchlizny (moze delikatna) i brak dolegliwosci bolowych - to ja zauwazalam problem, a nie dziecko zgłaszało.
    Stan cięższy - siusiak wyraznie opuchniety, powiekszony, zaczerwienienie zewnetrzne nieznaczne nadal, za to wyrazne po odciagnieciu napletka, czasem zglaszanie dolegliwosci bolowych, czasem nie, za to przy dotykaniu zglaszanie dolegliwosci bolowych. Wtedy u NAS konczylo sie neomycyna w sprayu i "danie spokoju siusiakowi" tzn niezagladanie, niesprawdzanie...
    U nas rivanol nie pomagal, chociaz wiem ze ludzie stosuja.
    Aha my wiemy ze u nas problem bierze sie z napletka.
  • My nigdy nie odciagalismy napletka.

A juz na pewno nie "na sucho".
  • Ja nie mowie o odciaganiu przyklejonego napletka.
    Ciezko natomiast zapryskac nie odciagajac poza kapiela, bo przeciez spryskiwalabym wode.
    Ale fakt wszystkie zabegi zwiazane z zapryskaniem robilismy okolo kapielowokapielowo, chociazby po to w by przy okazji umyc.
  • pomógł na tę przykrą dolegliwość pimafucin w maści - po 2 posmarowaniach było dobrze - przy cięzkim zapaleniu
    W drobnych sprawach faktycznie octenisept
  • zapomniałam już jak to jest?\
    żółta koopa z małymi białymi grudkami po kazdym/prawie kzdym jedzeniu u noworodka-ok czy nie ok?
  • Jajecznica jest ok; )
    Kisiel agrestowy nie ok:d
  • Moj F ma już trzeci katar w swoim krótkim 15tygodniowym życiu. Z poprzednich wyszedł bez szwanku i bez wspomagania niczym poza fridą i wodą morską/mlekiem
    Teraz jest jednak mocno zaglucony, próbuje to odkaszleć, furkocze mu ten katar w gardle :( Kiedy mam się zacząć martwić? Na razie jestem spokojna, ale nie chce czegoś przeoczyć
  • @czekolada

a próbowałaś z nim posiedzieć w zaparowanej wodą z sodą łazience?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.