Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1299300302304305452

Komentarz

• Jeśli chodzi o warzywa i owoce to jeszcze może być reakcja na nawozy i dodatku a niekoniecznie na sam produkt. Jak masz taką możliwość to zainwestuj np. w eko-marchewkę i zobacz czy jest różnica
  • Kilkoro dzieci z forum + z mojej rodziny bliskiej jest uczulonych na seler.
  • @ania726 u nas szorstka skóra pojawiała się na ciele córki jak zjadłam coś z kakaem, a karmiłam piersią. A u mojej siostry (6 lat) pojawia się prawdopodobnie po syropie glukozowo-fruktozowym, który jest praktycznie wszędzie...
  • Ten syrop jest robiony z kukurydzy, która coraz częściej uczula. A dodaje się go do wielu rzeczy, bo jest tani.
  • aqqaqq
    edytowano listopada 2015
    czy znacie coś "na nerwy" tzn. o działaniu ogólnie uspokajającym i wyciszającym, co dałoby się brać okazjonalnie przy kp? Chodzi mi o coś o działaniu podobnym do hydroksyzyny... Ktoś? Coś? @katarzyna? ;)
  • Melisa.
    Samotny spacer z kijami w forsownym tempie.
    Ciepła kąpiel.
  • aqqaqq
    edytowano listopada 2015
    cóż ;)
  • do kiedy dziecko może być tylko na mleku matki ? Moja Gosia (skończone 7mcy) twardo odmawia otwierania buzi przy podawaniu czegokolwiek łyżeczką... nie chcę jej zmuszać, żeby nie miała jakiejś jedzeniowej traumy, a dopóki sama nie usiądzie boję się jej dawać czegoś do rączki... Pediatra stwierdziła że tak nie może być, że musi zacząć jeść stałe pokarmy- czy mogę dać jej jeszcze chwilę na "dorośnięcie" ?
  • o, nawet całkiem dużo chwil :) moje wszystkie zaczynały się późno, po 10mies. interesować jedzeniem i to też nie tak, że od razu obiad zjadły ;)
  • Katarzyna pisze, że do roku ma czas.
  • @aqq,
    ponawiam propozycję sobotnich harców grupowych ;)

Zagadka:
    O co może chodzić jeżeli 3 miesięczne niemowlę nagle zaczyna urządzać histerie?
    Zaczęło się ostatnio problemami z robieniem kupy, ta zaś była no nieciekawa delikatnie mówiąc. Mała ma katar i miewa 37,2 (nie wiem czy to dużo) ale już infekcja się cofa. Zachowuje się jakby miała kolkę czy ja wiem coś podobnego. Leków nie dostaje żadnych, ja diety diametralnie nie zmieniłam - piję mleko bezlaktozowe.
    I kurcze - czy to ta niemiła rzecz na "n", o której nie chcę nawet myśleć mogła się tak nagle pojawić? Jak myślicie? Bo dziecku wyraźnie "coś jest" i to ma związek z brzuchem.
    No chyba, że ma ZUM. ale to by chyba były większe objawy?

Dziecko jest jakby neurotyczne - nagle gwałtownie ryczy (bez wstępu), równie szybko się uspokaja po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach.
    Zaczęłą ssać kciuk, trochę gorzej je z piersi (trzeba nią bujac podczas jedzenia) , tarmosi włosy, czasami woli smoczek od piersi. Denerwuje się łatwo. Ale bzwa tez jak dawniej radosna.

Jakies pomysły?

• Jak mialam przelotnie podobne problemy z corka, to znajoma (widziala zachowanie corki) powiedziala, ze jej corka tak sie zachowywala przy przepuklinie. Od razu rozebralysmy corke i sprawdzalysmy, czy gdzies cos nie wychodzi. Podobno trzeba w czasie placzu. U nas to nie bylo to, ale obejrzec mala mozesz.
  • Może być rzecz na n... niestety :-(
  • mogło tak nagle?
    Brzuszek obejrzałam, nic nie wydaje się wystawać ze ściany brzucha - rzdnych zgrubien w okolicy pępka czy pachwin.
    A na brzuszku grać można jak na bębenku :( ale chyba wolę to na 'n' niż przepuklinę
  • Dobry probiotyk bym sugerowała. Może pomoże.
  • U nas to z niedojrzałości przewodu pok wynikało. Dieta 3xbez nie pomogła (fakt, jakoś pamiętam krótko wytrzymałam), więc olałam i po ok miesiącu przeszło, ot tak. Ale drugi fakt jest taki, że kupy miał lepsze niż Zosia (ta miała to na n)
  • Rzecz na "n"? Oświećcie mnie tak na zaś...
  • Nietolerancja
    Podziękowali 1MagdaD
  • Zarodniki grzybów? Ogrzewanie i suche powietrze?
  • Wiem,wiem.

Ale to tak smiesznie sytuacyjnie zabrzmialo :D
  • Ja tam bym dała dziecku, ale ja to wyrodna jestem ;)
  • Mam problem. Moja córka (8 mies.) od jakiś 2 tygodni robi dziwne ruchy, odbijając się nóżkami, ociera się. Robi to siedząc w foteliku do karmienia i na rękach. Nie znam się, ale wygląda to jak masturbacja (słyszałam, że zdarzają się takie przypadki, niekoniecznie na podłożu seksualnym). Staramy się zmieniać jej pozycję i odwracać uwagę. Od tego czasu jednak na spojeniu łonowym pojawiły jej się (chyba swędzące, bo drapie czasem) krostki czerwone. To nie uczulenie, bo tylko w tym miejscu, gdzie dotyka ją pampers, jak jest przesikany. Smarować to czymś? Mąż rzucił hasło, że może ona tak się ociera, bo się właśnie drapie? Nie wiem, co z tym robić, czy to od moczu i zmieniać pampersa co godzinę..? Miała któraś z Was taki problem? :(
  • No za nic nie chce zejść, smarujemy Alantanem krem, położna poradziła to na trądzik niemowlęcy, ale niewiele pomaga. Chyba musimy się wybrać do lekarza.
  • może warto pieluchy zmienić?
  • @Skatarzyna ale na całkiem inną firmę? Spróbujemy.
    @minka Mocz zrobię prywatnie, bo nasza lekarka jest w przychodni co drugi dzień, więc tak by to trochę trwało...
  • no, na inną, spróbujcie albo na jakiś czas na wielorazowe? jak najstarsza miała podobny problem, to wietrzenie, wietrzenie, wietrzenie i zwykła tetra bez ceratek czy tym podobnych rzeczy, które wtedy były dostępne, a teraz wielorazowe w dużym wyborze ;)
  • @Skatarzyna z wielorazowymi byłby problem, musiałabym kupić choć mały zestaw, a na to nas na razie nie stać. Pokombinuję z innymi pampersami i wietrzeniem.
    @minka ostatnio lekarka powiedziała, że dziąsła czerwone, więc całkiem możliwe. Nie ma jeszcze ani jednego zęba.
  • @gabriela u nas tak objawiała się po pewnym czasie alergia na nabiał i jajka. Córka troszkę większa już była i ciągle się drapała po kroczu. Po wprowadzeniu restrykcyjnej diety przeszło. Od początku trzymana w wielorazówkach dodam.
  • @Hanq dzięki, sprawdzę i ten trop! Ostatnio dużo jem jogurtów naturalnych, swoich. Odstawię. Choć wcześniej jej nie szkodziło to
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.