Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1301302304306307452

Komentarz

• potrzymałam go nad parującym garnkiem, bo czajnika elektrycznego nie posiadam
    nie bardzo chciał współpracować, ale coś tam z nosa wyleciało
    teraz jest jakby lepiej, ale po południu generalnie jest lepiej, najgorzej po nocy
    aa i w dzień śpi w chuście, mam nadzieję,że to pomoże
  • Po nocy i po leżeniu na płasko zawsze jest gorzej przy katarze, czy innej spływającej wydzielinie. Dlatego rano dobrze działa inhalacja z sody i solidne oklepanie po niej. W dzień spanie w chuście się świetnie sprawdza, bo w pionie łatwiej się udrażniają drogi oddechowe, bo wydzielina nie zalega.
  • Na noc blisko łóżeczka połóż pokrojony drobno czosnek, tak by było mocno czuć. Super u nas działa :)
  • uuuu mąż by mi uciekł z pokoju!
  • ale i ZARAZA, przemyśl! mąz pewnie wróci, zaraza niekoniecznie ;)
    Podziękowali 1palusia
  • SłuchAjcie, nasza Z. ma ewidentnie jedno oko większe,drugie mniejsze,przynajmniej tak to wygląda. Jak otwiera,to tak jakby tego lewego do końca szeroko nie mogła otworzyć. W googlach lepiej nie czytać, bo depresja...
    Miał ktoś noworodka z takim "problemem"?
    @Katarzyna
    @MartynaN
    ?
    Tak może być,czy nie?
    Dodam,że Z.miała przed wyjściem do domu robione usg głowy i wyszło dobrze.
  • a ma to do urodzenia, czy teraz zauwazyliscie?
  • Mam pytanie odnośnie leczenia zapalenia układu moczowego u 7miesięcznej (pierwszego)- czy konieczny jest antybiotyk, czy można wyleczyć samym Furaginem ?
  • @minka, a rozważałaś prztyczka w nosek po incydencie?
    Roczniakowi, wydaje mi się, nie ma co tłumaczyć jakoś wielozdaniowo.
    Po dwóch słowach wyjaśnienia: "nie wolno gryźć, to boli - ała" zamknęłabym tymczasowo interes (do następnej sesji karmienia). I odwróciła uwagę przytulasami, już bez piersi.

Jeśli usypiasz na piersi, to czas takiej nauki wygospodaruj gdy córka jest aktywna. Dzieci łapią o co chodzi. Czasem wracają do tych pomysłów, ale spotykając się z konsekwencją odpuszczają.
    U moich dwóch tak było. Gryzienie nie fajne i to czekanie czy użre też nie... trzeba się zmusić do relaksu jak u masażysty :) dziecko też pewnikiem też napięcie wyczuwa. Możliwe, że mniej mleka wtedy płynie i całe kółko się nakręca.
  • @chabrowa,no zważywszy na to,że ma 2 tygodnie i jak tylko zaczęła otwierać oczy,to widzieliśmy to,to chyba od urodzenia :)
    ale mam wrażenie,że jej się wyrównują te oczy....obserwujemy...
  • @agnieszkamama

Pytam,bo u mojej kuzynki bylo stwierdzone zaraz po urodzeniu,jeszcze w szpitalu - synek jest juz po zabiegu operacyjnym.

A czasem takie rzeczy zauwaza mama w domu,po kilku dniach.
    Ale to wtedy nie jest od urodzenia,co? :)
  • Obserwujemy, pewnie jakaś wizyta u pediatry będzie. Na pewno tego nie zaniedbamy,jakby budziło dalej niepokój.
  • Mam pytanie odnośnie badania słuchu u noworodków, Tosia miała wykonywane rutynowo w szpitalu po urodzeniu dwukrotnie, bo lewe ucho wymagało kontroli, a jak że nie jesteśmy z grypy ryzyka kolejne dopiero w połowie grudnia. I tu moje obawy zaczynają się mnożyć, czy ta zwłoka może jej szkodzić..ma ktoś doświadczenie z kolejnym badaniem, bo dostałam skierowanie na oddział laryngologiczny, czyli że co, nie jest robione tak po prostu ?
  • @Ania_B w temacie opuszczonej powieki i nierównych oczek wołam Cie tu:_)
  • A gdzies juz pisalam :) u nas Gosia jedna powieke ma bardziej opuszczona od urodzenia. Po porodzie pediatra mowila ze to opuchlizna- niestety, to nie byla trafna diagnoza. Sprawdzalismy wzrok (moge dac namiar na okulistke od maluszkow)- jest ok. Gosia miala asymetrie- po rehabilitacji powieki sie troche wyrownaly, ale roznica nadal jest, zwlaszcza jak patrzy pod katem a nie prosto. Neurologicznie tez sprawdzona i jest ok- lekarze twierdza ze ma taka urode...
  • W temacie oczka u nas był chyba uraz okołoporodowy (cc). Widać było jakby skaleczenie na powiece i współgrało to z nierównomiernym otwieraniem powiek. Po zagojeniu się powieki, efekt nierównomierności ustąpił.

@minka spoko, szkoda że nie ma tej opcji podziękuj. Mam nadzieję, że dobrze Wam idzie.
  • @wypyszka, u nas też przesiewowe badanie słuchu wyszło źle, ale ewidentnie widzieliśmy, że dziecko słyszy, więc się nam na kontrolę nie spieszyło i odczekaliśmy sporo na NFZ (faktycznie jest OK). Ponieważ my też nie z grupy ryzyka i powiedziałam lekarce, że moim zdaniem dziecko dobrze słyszy, zrobiono nam ambulatoryjnie jakieś skrócone testy. Taka pełna diagnostyka obejmuje długie badanie, w czasie którego dziecko musi spać, może dlatego w szpitalu?
    Podobno te testy u noworodków dają często zły wynik z powodu wód płodowych w uchu.
  • edytowano listopada 2015
    @agnieszkamama u nas 10 miesięczna E. ma takie oczka tzn. nie jest to opadająca powieka ale gałka albo jest mniejsza albo głębiej osadzona. Usg przezciemiaczkowe ok. Okulistyczne ok. Podobno taka uroda, może się nieco wyrównać ale nie musi.może niestety powodować powstawanie zeza dlatego mamy kontrolować okulistyczne co pól roku.
  • Dziękuję raz jeszcze:
    u nas na 90 procent będziemy ćwiczyć napięcie, bo widzę,żedziecko "skręca" ewidentnie. U Marysi długo myślałamże to normalne,ale i tak wyćwiczyliśmy. Na napięcie też jest dobre kładzenie na brzuszek,dobrze pamiętam?
    A odnośnie oczka,to moim zdaniem jest coraz lepiej.
  • @wypyszka , jak na oddzial to moze bedzie badanie ABR, to podobno najbardziej wiarygodne badanie sluchu. Miesiac temu moj synek mial, dziecko musi spac, nakleja mu sie na czolo i za uszami elektrody i do uszu pani wkladala koncowki, ktore odpowiednie dzwieki puszczaly. Trwa roznie, czasem 40 min wystarczy, czasem i 2 godz.
  • @agnieszkamama
    co innego napięcie , co innego asymetria...
    U nas synek z wyraźną asymetrią, takze widoczną na twarzy - bardziej płaski policzek z jednej strony, mniejsze oko itp - jest rehabilitowany od 2. mca życia przez fizjoterapeutów na NFZ. Dopiero jak miał ponad rok, był na rezonansie i ustalono przyczyny.
    A napięcie miał akurat wzmożone w obrębie barków, więc przy kładzeniu na brzuchu jeszcze bardziej się odginał...
    Może warto pokazać dziecko dobremu neurologowi i fizjoterapeucie niemowlęcemu? ja mam jakieś namiary prywatne w warszawie, a na NFZ to ośrodek wczesnej interwencji na Pilickiej 21 - tam jest neurolog, fizjoterapeuci i inni specjalisci. Jeszcze @Aga_85 może coś wiedzieć, o ile kojarzę
  • Dziękuje za odpowiedz @mamuma,
  • @agnieszkamama dobra fizjoterapia na NFZ jest tez na Sieciechowskiej w Warszawie. Moge polecic tez rehabilitantke z luxmedu.
  • Syn lat 2, co jakiś czas na największym palcu u nogi robił się mu zastrzał albo nie wiem co...najpierw puchło, potem ropiało i przechodziło:) teraz mu ten paznokieć zlazł bez żadnego urazu, palec jest troche spuchnięty, czym mogę mu to smarować ? Pokazac to lekarzowi ?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
  • A to nie był wrastający paznokieć?
    Jak się zagoiło, to nie ma co pokazywać. Warto wdrożyć prewencję, bo jak ktoś ma tendencje do wrastania paznokci, to lubi problem nawracać.
  • Możliwe ze mu wrastało... faktycznie paznokieć zawsze mu "wyciągałam",wyciskałam ropę i przechodziło.
    Czyli jak mu paznokieć zlazł to znaczy ze się goi ?? Pytam bo palec jest teraz opuchnięty, i jak wdrożyć prewencje ?
  • Dziewczyny, dzięki, nam do Warszawy na razie daleko z takim maluszkiem...
    Najpierw pojedziemy na echo serca w grudniu, a potem zobaczymymco z okiem.
    Ja zaczynam stawiać na jaką zalegającą wydzielinę,bo ona ciągle coś ma w kącikach oczu, maź przezroczystą bądź białawą,wiec może jakiś kanalik zapchany jeszcze?
  • @agnieszkamama, obejrzyj sobie sposoby noszenia, podnoszena i obracania pokazane przez Zawitkowskiego, to jest naprawde bardzo pomocne na poczatek. Ukladanie na brzuszku, jak najbardziej- ale obserwuj jak to robi- czy glowa jest w przedluzeniu tulowia, czy nadmiernie sie nie odgina, czy nie uklada sie mocno asymetrycznie. Pamietaj w lezeniu na plecach zeby zabawki podawac/ zawieszac ponizej linii wzroku w linii srodkowej.
    Asymetria twarzy (mniejsze oko) moze wynikac z asymetri ulozenia.
  • @efka - jak jeszcze opuchnięty, to może pokaż pediatrze. Jak coś poważniejszego, to Was skieruje do chirurga.
    Ja w ramach presencji swoim synom, co mają tendencję do wrastania, skrobię otwartymi nożyczkami po paznokciach na paluchach tak, żeby spowodować ich wyginanie się w innej płaszczyźnie. A jak tylko coś się zaczyna robić, to zalecam moczenie w gorących mydlinach. Wtedy szybciej się ropa gromadzi pod samą skórą i łatwiej jej się pozbyć.
  • @katarzyna dzieki, na Ciebie zawsze można liczyć ;) jak mu do jutra opuchlizna nie zejdzie przejdę się do lekarza, a patent z nożyczkami postaram się wdrożyć jak pazur odrośnie, mydliny stosowałam i faktycznie ropa szybciej wyłaziła.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.