Wczoraj bylam z corka (rok i 3 mies) u pediatry, bo kaslala, ale osluchowo ok, gardlo rozowe. Na noc nie mogla zasnac, dlawilo ja cos, w koncu wykaslala okropnie gesta flegme, zolto-zielona i zasnela. Teraz ma lekki kaszel i katar (zolty). Chce jej to rozrzedzic, co bedzie lepsze inhalacje czajnikowo-lazienkowe z sody, czy inhalacje z soli fizjologicznej 3% z nebulizatora? @Katarzyna podpowiesz?
Może. Albo trzydniówka. Albo inna wysypkowa choroba - np. rumień zakaźny. Trzeba by, żeby tę wysypkę obejrzał jakiś pediatra biegły w chorobach wysypkowych - może by poznał, co to. Jak nie, to tylko badania z krwi.
Dzięki. Wczesniej przez trzy dni miał stan podgoraczkowy i katar, obstawialam zwykłą wirusowke, ale w sytuacji wysypki i wysokiej gorączki pokażemy się pediatrze. Dodam, zr syn nie szczepiony na MMR, ale nie wiem, czy się nie złamie.
Dziecko 7 miesięcy, od dwóch dni gorączkuje w ciągu dnia mniej, w nocy bardziej, wydaje mi się że wyłażą mu dwójki na górze, ile może trwać gorączka przy ząbkowaniu i czy jest sens jak do jutra mu nie przejdzie pokazać go lekarzowi, bo objawów innych nie ma ewentualnie niewielki gil taki jak przy zębach.
Ku pokrzepieniu mam dzieci, które późno ząbkują, pochwalę się, że synkowi wyszedł właśnie pierwszy ząbek, a drugi szykuje się do wyjścia. Mikołaj ma .... 1 rok, 5 miesięcy i 5 dni !!! Hura!
U nas trzydniowka trwala 4 dni. U drugiego dziecka wystapila 2 razy, a powszechnie uwaza sie ze moe byc tylko raz. Ale moze byc dwa i u nas byla. A wysoka ta goraczka? ... Co do zebow u dzieci siostry wychodzily po roku u obu. Sa normalne i nie mialy zadnych problmow z tego powodu.
W temacie zebow. Mi pediatra powiedział, że jak długo nie wychodzą, to i tak tylko sprawdza sie czy są zawiąski zebow i nic sie nie robi. Czy jak nie ma zawiaskow to można coś zrobić aby dziecko miało zeby? Pytam z ciekawości nie mam problemu z zebami dzieci.
@OlaN. - Gdy brak zawiązków zębów stałych (to się zdarza częściej niż mlecznych), to zwykle utrzymuje się jak najdłużej mleczaki. Przy braku zawiązków mleczaków nic się nie da zrobić poza protetyką w celu poprawy funkcjonowania narządu żucia. Też nie mam problemów z brakami zawiązków u dzieci, ale temat ciekawy jest. U mnie, raczej przeciwnie - jeden syn miał jeden mleczny zawiązek nadmiarowy.
Córka ma 9 miesięcy i dopadł ją katar. Robimy inhalacje, czosnek na noc, smaruję ją Aromactivem, teraz dostała paskudnej chrypki (podczas płaczu) i z jednej dziurki noska lekko leci krew. Robić z tym coś czy dalej czekać na poprawę/pogorszenie? Dodam, że nosek czyścimy fridą i psikam jej wodą morską.
My na katar ktory obecnie przechodzimy stosujemy odsysanie nosa katarkiem podlaczonym do odkurzacza. Zajmuje to znacznie mniej czasu, jsst skutecznijsze, wymagq mniej moich sil i mniej nerwow dziecka bo trwa krocej. W ogole u obu chlopcow od kiedy stosujemy odsysanie nosa katarkiem nie bywamy u lekarza i jakos lepiej przechodza te przeziebienia. Nie przypaletuja sie nam zadne uszy itd. Przez pierwsze 3 dni przeziebienia staram sie stosowac nasivin. Starszemu podaje jakies inne leki czasem ale mlodszy nic nie wezmie. ... A krew z noska te, odrobine nam sie raz zdarzyla wlasnie od odsyssnia, zadrapalam przypadkiem bo glowka ruszal.
Nie wiem, czy nie od fridy.. wierci się okrutnie, więc nie wykluczam, że mogliśmy ją urazić. Katarek mam, ale na ten niewielki katar teraz to fridę 2-3 razy dziennie na szybko złapię..
A no to jasna sprawa, się zastanawiam tylko nad sytuacją czy jak już przechorują ją w tym tygodniu ( o ile przechorują, bo jak narazie 1/4 składu jest chora - niewiem czy się przeniesie na resztę dzieci, czy zostanie u nosiciela ;-)) to czy mogą jeszcze zarażać w przyszłym?
Przepraszam że OT. Czy jest gdzieś na forum wątek podobny ale dotyczący "wieku nastolatkowego" ? Maluchy ogarniam, ale mam pierwszego nastolatka i .... Nie daje rady.
4 miesięczniak mi się rwie do siedzenia. Jak jest w pozycji półleżącej (np. na mnie) albo foteliku samochodowym, to się łapie czegoś i podciaga do siadu. Kładę ją na płasko żeby tego uniknać, a mąż mój twierdzi że jak sama tak robi, to jest ok - no niby tak, ale startuje z pół siadu, więc ma ułatwienie.
Jakie jest Wasze rozwiązanie konfliktu (napięcie miesniowe ma ponoć obnizone)
Komentarz
@Katarzyna podpowiesz?
U drugiego dziecka wystapila 2 razy, a powszechnie uwaza sie ze moe byc tylko raz. Ale moze byc dwa i u nas byla.
A wysoka ta goraczka?
...
Co do zebow u dzieci siostry wychodzily po roku u obu. Sa normalne i nie mialy zadnych problmow z tego powodu.
Pytam z ciekawości nie mam problemu z zebami dzieci.
Też nie mam problemów z brakami zawiązków u dzieci, ale temat ciekawy jest. U mnie, raczej przeciwnie - jeden syn miał jeden mleczny zawiązek nadmiarowy.
Nie przypaletuja sie nam zadne uszy itd.
Przez pierwsze 3 dni przeziebienia staram sie stosowac nasivin. Starszemu podaje jakies inne leki czasem ale mlodszy nic nie wezmie.
...
A krew z noska te, odrobine nam sie raz zdarzyla wlasnie od odsyssnia, zadrapalam przypadkiem bo glowka ruszal.
Jak jest w pozycji półleżącej (np. na mnie) albo foteliku samochodowym, to się łapie czegoś i podciaga do siadu.
Kładę ją na płasko żeby tego uniknać, a mąż mój twierdzi że jak sama tak robi, to jest ok - no niby tak, ale startuje z pół siadu, więc ma ułatwienie.
Jakie jest Wasze rozwiązanie konfliktu
(napięcie miesniowe ma ponoć obnizone)