Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1302303305307308452

Komentarz

• Wczoraj bylam z corka (rok i 3 mies) u pediatry, bo kaslala, ale osluchowo ok, gardlo rozowe. Na noc nie mogla zasnac, dlawilo ja cos, w koncu wykaslala okropnie gesta flegme, zolto-zielona i zasnela. Teraz ma lekki kaszel i katar (zolty). Chce jej to rozrzedzic, co bedzie lepsze inhalacje czajnikowo-lazienkowe z sody, czy inhalacje z soli fizjologicznej 3% z nebulizatora?
    @Katarzyna podpowiesz?
  • Ja bym wybrała sodę, bo bardzo skutecznie rozrzedza.
  • Dziekuje za odpowiedz @Katarzyna.
  • Nie niemowlę, bo lat 3. Jasnorozowa drobna wysypka, kaszka, nie swedzi. Wysoka goraczka. Czy to może być rozyczka?
  • Może. Albo trzydniówka. Albo inna wysypkowa choroba - np. rumień zakaźny. Trzeba by, żeby tę wysypkę obejrzał jakiś pediatra biegły w chorobach wysypkowych - może by poznał, co to. Jak nie, to tylko badania z krwi.
  • Dzięki. Wczesniej przez trzy dni miał stan podgoraczkowy i katar, obstawialam zwykłą wirusowke, ale w sytuacji wysypki i wysokiej gorączki pokażemy się pediatrze. Dodam, zr syn nie szczepiony na MMR, ale nie wiem, czy się nie złamie.
  • Dziecko 7 miesięcy, od dwóch dni gorączkuje w ciągu dnia mniej, w nocy bardziej, wydaje mi się że wyłażą mu dwójki na górze, ile może trwać gorączka przy ząbkowaniu i czy jest sens jak do jutra mu nie przejdzie pokazać go lekarzowi, bo objawów innych nie ma ewentualnie niewielki gil taki jak przy zębach.
  • Poczekałabam jeszcze jeden dzień - i sprawdziła czy go nie wysypie. Bo to może być trzydniówka :)
  • Dzięki, o trzydniówce zapomniałam :)
  • W trzydniówce gorączka do 7 dni może trwać.
  • Ku pokrzepieniu mam dzieci, które późno ząbkują, pochwalę się, że synkowi wyszedł właśnie pierwszy ząbek, a drugi szykuje się do wyjścia. Mikołaj ma .... 1 rok, 5 miesięcy i 5 dni !!! Hura!
  • A ja słyszałam, że do 1,5 roku.
  • ja też słyszałam, że 1,5 roku. Pytałam się pediatry dwukrotnie, powiedziała, żeby się nie martwić.
  • edytowano grudnia 2015
    U nas trzydniowka trwala 4 dni.
    U drugiego dziecka wystapila 2 razy, a powszechnie uwaza sie ze moe byc tylko raz. Ale moze byc dwa i u nas byla.
    A wysoka ta goraczka?
    ...
    Co do zebow u dzieci siostry wychodzily po roku u obu. Sa normalne i nie mialy zadnych problmow z tego powodu.
  • W temacie zebow. Mi pediatra powiedział, że jak długo nie wychodzą, to i tak tylko sprawdza sie czy są zawiąski zebow i nic sie nie robi. Czy jak nie ma zawiaskow to można coś zrobić aby dziecko miało zeby?
    Pytam z ciekawości nie mam problemu z zebami dzieci.
  • U nas juz po :) gorączka trwała 3 dni i od soboty nic a nic :) nawet go nie wysypało wiec nie wiem czy to trzydniówka była...
  • @OlaN. - Gdy brak zawiązków zębów stałych (to się zdarza częściej niż mlecznych), to zwykle utrzymuje się jak najdłużej mleczaki. Przy braku zawiązków mleczaków nic się nie da zrobić poza protetyką w celu poprawy funkcjonowania narządu żucia.
    Też nie mam problemów z brakami zawiązków u dzieci, ale temat ciekawy jest. U mnie, raczej przeciwnie - jeden syn miał jeden mleczny zawiązek nadmiarowy.
  • Córka ma 9 miesięcy i dopadł ją katar. Robimy inhalacje, czosnek na noc, smaruję ją Aromactivem, teraz dostała paskudnej chrypki (podczas płaczu) i z jednej dziurki noska lekko leci krew. Robić z tym coś czy dalej czekać na poprawę/pogorszenie? Dodam, że nosek czyścimy fridą i psikam jej wodą morską.
  • A ta krew z noska, to nie od uszkodzenia fridą?
  • edytowano grudnia 2015
    My na katar ktory obecnie przechodzimy stosujemy odsysanie nosa katarkiem podlaczonym do odkurzacza. Zajmuje to znacznie mniej czasu, jsst skutecznijsze, wymagq mniej moich sil i mniej nerwow dziecka bo trwa krocej. W ogole u obu chlopcow od kiedy stosujemy odsysanie nosa katarkiem nie bywamy u lekarza i jakos lepiej przechodza te przeziebienia.
    Nie przypaletuja sie nam zadne uszy itd.
    Przez pierwsze 3 dni przeziebienia staram sie stosowac nasivin. Starszemu podaje jakies inne leki czasem ale mlodszy nic nie wezmie.
    ...
    A krew z noska te, odrobine nam sie raz zdarzyla wlasnie od odsyssnia, zadrapalam przypadkiem bo glowka ruszal.
  • Nie wiem, czy nie od fridy.. wierci się okrutnie, więc nie wykluczam, że mogliśmy ją urazić. Katarek mam, ale na ten niewielki katar teraz to fridę 2-3 razy dziennie na szybko złapię..
  • pytanie mam - u szwagra dzieci mają bostonkę. Mają u nas być na Święta - czy mogą nas zarazić tym wirusem?
  • Jak przyjadą z aktywną chorobą, to oczywiście mogą.
  • A no to jasna sprawa, się zastanawiam tylko nad sytuacją czy jak już przechorują ją w tym tygodniu ( o ile przechorują, bo jak narazie 1/4 składu jest chora - niewiem czy się przeniesie na resztę dzieci, czy zostanie u nosiciela ;-)) to czy mogą jeszcze zarażać w przyszłym?
  • Jak jest kontakt z aktywną wysypką - potem do tygodnia może delikwenta też wysypać.
  • uuu to nieciekawie.
  • Przepraszam że OT. Czy jest gdzieś na forum wątek podobny ale dotyczący "wieku nastolatkowego" ? Maluchy ogarniam, ale mam pierwszego nastolatka i .... Nie daje rady.
  • @iwaslim tu najskuteczniej działa modlitwa. I pewność, że nastolatki to też ludzie, i że TO kiedyś minie:)
  • 4 miesięczniak mi się rwie do siedzenia.
    Jak jest w pozycji półleżącej (np. na mnie) albo foteliku samochodowym, to się łapie czegoś i podciaga do siadu.
    Kładę ją na płasko żeby tego uniknać, a mąż mój twierdzi że jak sama tak robi, to jest ok - no niby tak, ale startuje z pół siadu, więc ma ułatwienie.

Jakie jest Wasze rozwiązanie konfliktu
    (napięcie miesniowe ma ponoć obnizone)
  • @Haku - u nas to samo
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.