Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1303304306308309452

Komentarz

• w ogóle jest bardzo ruchliwy, turla się na brzuch, na plecy
  • @Haku - układać na brzuchu. Jeśli z leżenia na brzuchu sama usiądzie, choćby i 2 miesiące miała, to znaczy, że jej nie zaszkodzi. Moje niektóre też się w tym wieku już rwały do siedzenia. Szczególnie najstarszy i najmłodszy.
  • edytowano grudnia 2015
    To zależy, od ogólnej sprawności i co potrafi (rozwój na brzuchu, obroty, osiowosc ulozenia). Poza tym podciąganie głowy z leżenia w foteliku do "siadu" często niewiele ma wspólnego z faktycznym śniadaniem.Niemowlęta nie siadają w ten sam sposób co ludzie dorośli. Jak najwięcej aktywności na macie, unikanie sadzenia w fotelika i daj dziecku czas ;)
  • no już się zaczyna obracać - z brzucha na plecy umie, a z pleców na brzuch do leżenia na boku
    ja tam wolę, żeby za wcześnie nie siadała, im dłużej leży, tym dłużej jest z nią spokój.

ok - dzięki
  • edytowano grudnia 2015
    @iwasiln

nie ma. zakladaj :)
  • Zauważyłam dziś u Jasia (19 dni) wypuklenie pod mostkiem. Pojawia się tylko wtedy kiedy malec płacze.
  • Poradzcie co na pleśniawki u 11miesiecznego malucha? Musze sama coś wymyślić bo byłam dziś u lekarza i ten przepisał E. Lek który po wykupieniu okazał sie homeopatyczny. 40zł w plecy :(
  • Siki rulez!
    Serio!
  • U nas też błyskawicznie pomogły.
  • Wyniki wcześniaków @BiBi i mojego brata przy wyjściu ze szpitala (urodzeni 33tc, ok 2tygodnie po porodzie)
    Basia hemoglobina 8,6 mmol/l
    Bartek hemoglobina 7,1 mmol/l norma podana 9,3-14,9 mmol/l
    Wskazanie na wypisie: podawać żelazo
    Dzieci karmione tylko mlekiem mamy
    Robiły kupki co karmienie, ale jak zaczęli podawać żelazo przestały (jakoś rzadziej niż 1 raz na dobę) i wystąpiły lekkie dolegliwości brzuszkowe
    Pytanie: czy przy tych wynikach trzeba podawać żelazo?
    Jeśli tak to czy są dla takich maluchów inne preparaty do wypróbowania (niestety nie wiem co podają) czy ma sens podawanie np co drugi dzień, czy jak stwierdziła położna środowiskowa dzieci się przyzwyczają
    Ja tylko pamiętam jak u któregoś mojego też miałam podawać, ale kupy tak mu zaczęły odparzać pupę że odstawiłam i jakoś hemoglobina sama wzrosła, tyle że nie pamiętam ile był pod normą i nie wcześniak więc pytam tu :)
    co można zrobić w takiej sytuacji?
  • Wskazane jest podawanie żelaza, bo dzieci mają anemię.
    Jaki preparat dzieci dostają? Podobno Actiferol jest dość dobrze tolerowany. Może warto spróbować? Jak żelazo u karmiącej mamy? Jeśli sama ma niedobory, to może to rzutować na zawartość żelaza w jej
  • mojemu F dawałam Innofer, bardzo polecam
    żadnych problemów po tym żelazie nie miał, ani z kupkami ani z brzuszkiem
  • W sumie nie wiem co podają
    Dzięki za informacje, przekaże...
  • Ratunku!

Wczoraj wieczorem O. (2 latka le zasnęła normalnie, obudziła się po 3 godzinach z gorączka, nie specjalnie się zdziwiłam bo od 3 dni sama walczę z wirusem gorączkowo kaszlowym, wiec kwestia zarażenia dzieci była oczywista. Dałam imuprom i położyłam się koło niej po godzinie obudziła się ze strasznym wrzaskiem drganiem ciała i płaczem i mówieniem ze boi boi. Jakoś utulilam zamknęła oczy i znowu to samo. Utulilam ale już byłam pewna że jakaś padaczka czy drgawki gorączkowe, ale gorączka spadła a ona się wczepila w męża i krzyczała ze boi.
    Wzięłam do swojej sypialni dałam cyca (po 3 miesiącach nocy bez cyca ale nie umiałam odmówić) do rana były jeszcze z 3 takie akcje choć już słabsze.
    W dzień znowu gorączka ale już niższa ale przy każdej próbie zasnecia w różnych łóżkach były te same krzyki, po spala tylko trochę na moich rękach na siedząco. Teraz przy zasypianiu przy cycu znowu krzyczała.
    Nie wiem co robić, jaką może być przyczyna? Juz nieraz miała gorączkę ibez takich aatrakcji. Żadnych przeżyć ostatnio a wczorajszy dzień wyjątkowo nudny i spokojny.
    Martwię się.
  • A nie ma trudności z oddychaniem? Dużo wydzieliny w gardle spływającej?
  • Nie ma ,oddycha normalnie katar lekki vi wodnisty, kaszel suchy sporadyczny, cyca swobodnie nie jest zaflegmiona.
  • Może to głupie,ale ja bym pomyślała,że może przez temperaturę dziecko jakieś koszmary ma?
  • Tylko to jej się dzieje jak zasypia lub śpi, niezależnie czy akurat ma 37 czy 39. Choć jak ma 39 to nie śpi wiec tego nie ma.
    Tez myślałam że to przez gorączkę, teraz pospala na cyca 20 minut obudziła jantar akcja i juz się znowu boi zasnąć, gorączka po czopku spadła.
  • Pilnie potrzebuję rady! Córka, 10 miesięcy, uderzyła głową w plastikowy pojemnik na zabawki, gdy próbowała chodzić. Ucierpiał nosek. Jest spuchniety i ma poprzeczną czerwoną pręgę z krwi pod skórą. Dzwoniłam do mojej lekarki, kazała jechać na SOR albo od razu na oddział laryngologiczny, żeby ktoś ją obejrzał albo zrobił zdjęcie, czy nie ma złamania. Na SORze pani doktor powiedziała, że dziecko do 7 lat ma tylko chrząstki i siłą rzeczy nosa złamać się nie da. Odesłała nas, każąc się zgłosić do laryngologa na kontrolę, czy jest prześwit w nosie. I smarować Altacetem.
    I co robić? Miał ktoś podobne zdarzenie? Kontaktować się z innym lekarzem, czy rzeczywiście nie ma się co martwić i zgłosić się na wizytę u laryngologa?
  • Dziecko od jakiegoś czasu płacze w nocy bardzo, widać, że boli je szczęka, ale cały czas widziałam, że ma tylko dolne jedyki i górne jedynki i dwójki. Wczoraj jak wsadziłam jej palec do buzi to poczułam, że wyszła jej czwórka albo piątka :| ma dwójki długo i nic i kolejny ząb, to normalne? Tak pół żartem pół serio to: te zęby, których brakuje pomiędzy jeszcze wyjda nie??
  • Ile dzieci tyle sposobów rosnieca zębów. Klasyczna kolejność to 1,2,4,3,5. Wiec u was brakuje dolnych 2 ale jest prawie idealnie po koleji. :D
  • czwórki chyba generalnie wychodzą przed trójkami, tak miały moje dzieci, chyba że one jakieś dziwne ;)
    ale tata protetyk też tak mówił więc coś w tym jest
  • edytowano marca 2016
    .
  • K. prawie 3 lata co kilka dni skarży się na swedzenie sromu- przemywam wodą, smaruję alantanem i przechodzi- czy powinnam to skonsultować z lekarzem ? nie ma zaczerwienienia ani niczego co by mnie niepokoiło.... a przy okazji, czego używacie do podmywania małych dziewczynek ?
  • Do podmywania używam wody. Ewentualnie szarego mydła.
    Swędzenie bym skonsultowała przy okazji z pediatrą - może coś się dzieje, na co da się
  • Podlamana jestem, nie wiem jak ugryzc temat.
    Kuba 3 tyg temu nagle goraczka 40 stopni - brzydkie zapalenie ucha jak sie okazalo. Dostal antybiotyk. Goraczkowal mimo lekow p-goraczkowych przez ponad tydzien. Ucho srednio sobie radzilo ze zdrowieniem, ale wczoraj bylismy na ostatniej kontroli i od wczoraj byl uznany za prawie zdrowego z lekkim sladem w tym uchu.
    Dzis wieczorem temp 39 i sie poklada. Normalnie nigdy mnie to nie zwala az tak, ale mam po pierwsze wizje ze zlapal cos na tej kontroli bo akurat bylo duzo dzieci i musielismy czekac, a po drugie po antybiotyku organizm sam sobie nie poradzi i znow skonczy sie antybiotykiem i wpadniemy w jakies kolo takie.
    Czy przy goraczce mozna stawiac bańki? Moze to by pomoglo. Myslicie ze powinnam isc z nim do lekarza niech go zobaczy skoro wczoraj jeszcze bylo ok. Czy czekac tak jak normalnie czekam?
    Nic mu na razie nie widac, ani kaszlu ani kataru, nawet ladnie jadl do 18, tylko widac go rozklada goraczka bo sie poklada i spiacy jest.
  • A zap ucha diagnozowal laryngolog, czy pediatra?
    Jak corka miala zap ucha zewn, to pediatra stwierdzila, ze to zap ucha srodkowego. Leki nie pomogly, dopiero laryngolog zrobila wymaz i wtedy dopiero bylo skuteczne leczenie.
  • Pediatra, niby ordynator pediatrii ale z drugiejbstrony wymazu nie robil. W kazdym razie to ucho 3 tyg temu niby wyleczylismy. Teraz mysle ze jesli to ucho to dla odmiany po drugiej stronie, bo katar podcieka z drugiej dziurki :( a tamta czysta. Dolujace.
  • Synek ma 7 miesięcy i zapalenie oskrzeli, katar i oczywiście kaszel. Brak gorączki. Dostał na razie lekarstwa do nebulizacji i dwa syropy na kaszel, woda morska do nosa i krople. Oklepuje go i klade jak najwięcej na brzuchu i w pionie nosze. Jutro do kontroli.
    Co jeszcze mogę zrobić żeby to szybko rozgonic? Czy np mogę czymś smarowac klatkę? Wit C dawać czy juz mu darować? Kąpać go?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.