No u nas tak jak mówię- był siad płotkarski i na literkę W jak uczyła się raczkować/chodzić. Teraz czasem widzę, że tak siedzi, ale coraz mniej, więc mi przez myśl nie przeszedł ortopeda... Ale jeśli się martwisz, to można to skontrolować.
Latem place zabaw, plaza- chodzenie boso po piasku jest super na stopy. W domu- skoczki, rowerek biegowy ( najpierw rower ,a nie hulajnoga), jeśli masz dużą piłkę, to ćwiczenie na piłce, można też kupić dysk sensoryczny do siedzenia. Spróbuj tez układać tory przeszkód. Do tego zabawy na czucie glebokie- "kanapka", "naleśnik". Zabawy z przekraczanie linii środkowej. Fajnie łączyć zabawę ruchową z zadaniem intelektualnym np. Siedzac na pilce, odpinaj tylko zielone kamerki.
@Aga 85, w sumie fakt jemu teraz brakuje do 3,5 lat. A jak chodzilismy z Kuba na rehabilitacje i byl podjety temat jego to mial ponad 2 - 2,5:) zapominam ze w sumie to ma znaczenie. Czyli potwirrdza sie to co Ty piszesz. ... Teraz za to Kuba nam sie troche opuszcza. Tzn niby jest ok alr chetnie bym z nim pocwiczyla, moze jak sie zrobi cieplej zaczenie sam lazic po dworze wzmocni troche miesnie to bedzie lepeij
Moja roczna córka ostatnio kilka dni miała straszne gazy. Nic ją nie bolało. Jednego dnia podałam jej Pyrantelum na robaki. Następnego dnia (wczoraj) miała biegunkę. Dziś burczy jej i przelewa w brzuchu, kiepsko spała w nocy, dalej ma gazy albo beka. Mam się martwić? Dodam, że nie dawałam jej ostatnio nic nowego do jedzenia i jest kp.
hahaha,jak to zaśpiewałam,to Marysia spojrzała na mnie zgorszona,przytkało ją na chwilę, a potem: NIE ! TO NIE TAK ! I po raz eeeeeeeeeeeenty zaśpiewała poprawną wersję
potrzbujemy jakies rozwiazanie, zeby maly mogl spac z nami w pokoju, myslalam jeszcze o koszu mojzesza, ale tez to drogie i potem nie ma gdzie trzymac bo duze
wiecie moze gdzie moge w warszawie zrobic usg stawow biodrowych? pediatra dala skierowanie ale u nas na prowincji takich usług nie uswiadczysz. myslicie ze w pierwszej z brzegu przychodni uchonoruja t skierowanie czy trzeba isc do jakiegos specjalnego osrodka? pediatra cos wspominala o szpitalu Lidleya(?)
Chyba każda poradnia preluksacyjna mająca kontrakt z NFZ powinna Was umówić na wizytę. Może wpisz sobie w Googla "poradnia preluksacyjna" i znajdziesz, gdzie masz najbliższą. Pewnie w Warszawie gdzieś.
@Hope, zapytaj o kosz w wątku przyjmę z wdzięcznością, może ktoś ma pożyczyć akurat? moje dwa wyszły - jeden do Haku, drugi do Taji, może gdzieś jakiś stoi chwilowo nieużyteczny.
no, wiedziałam, że pomożecie zastanawiałam sie właśnie nad funkconajlnością takiego kokonu - w sensie czy się w nim np. noworodek nie udusi. Łóżeczko mamy, ale stoi w mały pokoju i nie chciałabym go wstawiać do dużego, gdzie my będziemy spać. Idę w takim razie do polecanego wątku dzięki
Córka ma rok i 4 zęby. Dziś już drugi raz nie chce cyca. Rano kolejny raz mnie ugryzła i dość stanowczo jej powiedziałam, że nie wolno, że mnie boli. Teraz cyca jak np. śpi, czyli nie kontaktuje. Jak jest świadoma, to widać, że chce, ale jakby się bała. Płacze, rzuca się. Przekonywałam, że może jeść, że mamę nie boli już, potem że cycuś ją woła, to się przełamała i spróbowała. Ale po trzech łykach złapała kilka razy zębami i pociągnęła, jakby zapomniała jak sie ssie... i dalej to samo, strach, nie chce podejść..
U nas kosz się sprawdza super. W nocy do karmienia wystarczy ręce wyciągnąć po dziecko i nie trzeba pupy podnosić Za dnia jak idę do innego pokoju coś robić a bobas śpi to mogę go przenieść bez ryzyka pobudki i kombinowania nad lęgowiskiem tam gdzie idę. Nasz kosz jest na biegunach więc jak mała jest niespokojna wystarczy wystawić rękę i pobujać, bez wstawania. I ma budkę więc nagle zapalone światło nie budzi.
Trochę się pogubiłam, nasza Zo, skończone 5 miechów rwie się do żarcia,centralnie! No ale ja mam opory,że za mała,że powinna tylko mleczko jeszcze długo....Tylko ona ewidentnie chce więcej. Ma juz epizody z jabłkiem i chrupkami kuku-za każdym razem smuteczek,jak porcja znika. Taki egzemplarz żarty mi się trafił,czy jednak ją jeszcze na mleku trzymać? Marysia już była żarta,ale chyba ciut później zaczęła,tak mi się zdaje.
@Katarzyna moj 5 miesieczniak karmiony piersia tylko tez sie na maxa rwie do jedzenia. Tez mam mysli zeby dac mu cos ludzkiego co bracia jedza. Tylko jakos sie zafiksowalam ze 6 miesiecy tylko piers a potem rozszerzanie.....co myslisz?
Komentarz
...
Teraz za to Kuba nam sie troche opuszcza. Tzn niby jest ok alr chetnie bym z nim pocwiczyla, moze jak sie zrobi cieplej zaczenie sam lazic po dworze wzmocni troche miesnie to bedzie lepeij
Na drugim synu już nie przeprowadzaliśmy eksperymentów medycznych.
A macie TĘ MOC?
to mój nowy hit
http://www.tinystar.pl/pl/p/Kokon-niemowlecy-Mieta-/317
potrzbujemy jakies rozwiazanie, zeby maly mogl spac z nami w pokoju, myslalam jeszcze o koszu mojzesza, ale tez to drogie i potem nie ma gdzie trzymac bo duze
luzne skojarzenie ciekawe, mnie to akurat do glowy nie przyszlo, ale jak nigdy nie mialam psa
zastanawiałam sie właśnie nad funkconajlnością takiego kokonu - w sensie czy się w nim np. noworodek nie udusi. Łóżeczko mamy, ale stoi w mały pokoju i nie chciałabym go wstawiać do dużego, gdzie my będziemy spać. Idę w takim razie do polecanego wątku dzięki
Za dnia jak idę do innego pokoju coś robić a bobas śpi to mogę go przenieść bez ryzyka pobudki i kombinowania nad lęgowiskiem tam gdzie idę. Nasz kosz jest na biegunach więc jak mała jest niespokojna wystarczy wystawić rękę i pobujać, bez wstawania. I ma budkę więc nagle zapalone światło nie budzi.