OK. To tak zrozumiałam za pierwszym razem, choć napisałaś całkiem inaczej (Przeczytaj swój pierwszy dzisiejszy post i przyjrzyj się uważnie podanym datom ;-) ) Nie ma się czym przejmować! Jak jest tylko na piersi, to ma prawo tak rosnąć. Jedyny kłopot, że ciężko nosić takiego kloca.
Ależ, nic nie szkodzi! :-) Nawet mnie nieco ubawiło, że pierwszy raz przeczytałam zgodnie ze stanem faktycznym, a dopiero, po Twoich wątpliwościach, czy się nie martwić, zaczęłam się wczytywać i mi się te daty przestały zgadzać ;-)
Indukować w 39 bez powodu? Dla mnie straszna wizja. Ale pewnie się nie spełni bo (z moich obserwacji) irlandzcy lekarze nie są nadmiernie przekonani o dobrodziejstwie indukcji. Skoro puścili mnie do domu z prawie 3cm rozwarcia i skurczami 70 na ktg... Wysprzątałam dom, zjadłam porządny obiad, wyspałam się i dostałam bóli dopiero następnego dnia, urodziłam po dwóch godzinach dziecko w dobrym stanie.
To po baczkach rzucę temat kup... Józef robi dziwne. Dziwaczne, żadne moje dziecko takich nie robiło i nie wiem, czy to ok czy nie... Kupa to żółta woda (naprawdę woda)z pływającymi żółtymi serkami. Robi je z dużą ilością gazów średnio raz na 30Min, co powoduje moja frustrację, bo nie nadazam z przebieraniem lub musze go budzić nim, bo wali też przez sen. Dobrze to czy nie? Taka kuoa jest normalna? Dostawał 8 dni antybiotyk.
Z dobrych wiadomości, po 2 dniach domowej diety, nawet nie mocno restrykcyjnej - właściwie nie ulewa;) czasem jeden serek wyousci
dicoflor ajlepszy ale jak jest zamiennik to super.. w szpitalu tosi wtedy tez dawali niby..lakcid z kieliszka.. caly na brodzie. w glukozie...po dwoch dniach takiego podawania powiedzialam ze sama bede swoj probiotyk podawac..
Czy jeśli dziecko 7miesięczne 30 min po zjedzeniu jabłka robi kupę z zupełnie nie strawionym tym jabłkiem i z gotowaną marchewką podobnie, to znaczy, że tego nie toleruje i przestać dawać?
Przy rozszerzeniu diety to chyba V dośćcczęsty problem, czasem warto zgniesc lub zmiksować, żołądek sobie lepiej poradzi a i w kupie nie będzie tak widoczne.
Sprawdzić czy ma lamblie i odrobaczyć. Lamblie bytują w woreczku żółciowym upośledzając znacznie wydzielanie żółci a w konsekwencji trawienie i wchłanianie pokarmów. A jak przybiera na wadze?
Tak @Katarzyna , zupki przecierane. To przecierać wszystko czy się przyzwyczai do większych kawałków? Chodzi o synka szfagierki. Moja jadła raczej od początku w kawałkach wszystko i BLW było ale już nie pamiętam jak z kupami...
@Kasia_ - nawet dorosły, jak łyka duże kawałki, to kawałki wydala (np. niepogryzione ziarnka kukurydzy). Dziecko nauczy się gryźć i nie będzie w kupie kawałków.
Czy noworodek/niemowlak może przybierać za dużo? J.w wieku 7 dni ważył 3560, w wieku dni 14 waży 3970. Karmiony piersią na żądanie, zadanie mamy - budzę go co 3h bo by przespał..
No chyba że powiem Ci że na ostatniej konferencji na której byłam kierownik neonatologii w naszym szpitalu klinicznym chwalił się dumny jak jego wnuk na piersi po kilogramie na miesiąc przybierał, więc swoją drogą sprawdziłam w książeczce i mój starszy też tak tył. Jak miał pół roku ważył ponad 10 kg :-O
Komentarz
przepraszam
Dla mnie straszna wizja. Ale pewnie się nie spełni bo (z moich obserwacji) irlandzcy lekarze nie są nadmiernie przekonani o dobrodziejstwie indukcji.
Skoro puścili mnie do domu z prawie 3cm rozwarcia i skurczami 70 na ktg... Wysprzątałam dom, zjadłam porządny obiad, wyspałam się i dostałam bóli dopiero następnego dnia, urodziłam po dwóch godzinach dziecko w dobrym stanie.
Kupa to żółta woda (naprawdę woda)z pływającymi żółtymi serkami. Robi je z dużą ilością gazów średnio raz na 30Min, co powoduje moja frustrację, bo nie nadazam z przebieraniem lub musze go budzić nim, bo wali też przez sen. Dobrze to czy nie? Taka kuoa jest normalna? Dostawał 8 dni antybiotyk.
Z dobrych wiadomości, po 2 dniach domowej diety, nawet nie mocno restrykcyjnej - właściwie nie ulewa;) czasem jeden serek wyousci
Przy rozszerzeniu diety to chyba V dośćcczęsty problem, czasem warto zgniesc lub zmiksować, żołądek sobie lepiej poradzi a i w kupie nie będzie tak widoczne.
J.w wieku 7 dni ważył 3560, w wieku dni 14 waży 3970.
Karmiony piersią na żądanie, zadanie mamy - budzę go co 3h bo by przespał..