A, że się tak wtrącę, ten linomag to lepiej z cynkiem (biała nakrętka) czy A+E (różowa nakrętka)? Ten różowy jak dla mnie był ok, a ten biały jakiś gęstszy, bardziej jak sudocrem.
@Dorotak Właśnie mam w łapce Tormentalum maść 30g firmy Unia. Jest w aptece. Na pewno. Jak chcesz namiar to na priv. Co do rany to możesz myć w szarym mydle- tylko w kostce, bo żele do d... . Nomen omen. :-*
@Bea - opisana sytuacja wygląda na problemy z jelitem. Jak alergiczka, to powodu dłużej szukać nie trzeba. Przydałaby się dieta wykluczająca wszystkie nietolerowane produkty, ja bym i pszenicę (i gluten) wywaliła, nawet jeśli zdaje się, że toleruje, bo pszenica bardzo uszkadza jelito.
Na czerwoną pupę, jeśli chodzi o maści to stosowałam lanolinę z ziaji do brodawek. Działało. A ja mam inny problem- spanie. Córka ma 15 mies. I odkąd ma dwie, a po roku jedną drzemkę w ciągu dnia, to zawsze budzi się w złym humorze. Najpierw to było po 30 minutach spania, a teraz mniej więcej po godzinie. Zaczyna płakać, wierci się, budzi, trzeba wziąć na ręce i będzie tak spać kolejną godzinę albo i dwie. Tak jest codziennie. Baaaardzo rzadko (ze dwa razy w miesiącu?) spi ciągiem ponad godzine i wstaje w dobrym humorze. Tak ją nauczyłam czy ten typ tak ma? Jak ją ewentualnie nauczyć spać?
@gabriela - a może taki moment ma? Niektóre z moich dzieci miewały takie okresy, gdy budziły się z dziennej drzemki bardzo wkurzone i potrzebowały sobie popłakać z kwadrans czy dwa po obudzeniu. Zwykle to szło w parze z burzeniem się po zbyt krótkiej drzemce - mały człowiek budził się niewyspany i wkurzony. Po jakimś czasie przechodziło.
Mój sypia w dzień tylko w wózku i budzi się zazwyczaj z fochem. Jest lepiej, gdy śpi w trakcie spaceru (albo podróży samochodem) i budzi się w czasie jazdy i tam sobie powolutku dochodzi do siebie i po jakimś czasie siada i się rozbudza. Gorzej, gdy śpi odstawiony na taras - budzi się z ciężkim fochem - ryczy w wózku, a gdy go próbować wyjąć, to ryczy jeszcze głośniej, gdy wyjąć mimo protestów, to włazi do wózka, siada w nim i dalej ryczy. Taka faza. Mam nadzieję, że niedługo przejdzie, bo trochę to męczące dla otoczenia.
Zapytam tutaj choć to nie do końca właściwy wątek. Jak leczy się owsiki? Jak rozumiem gdy zaobserwowano u jednego delikwenta to leczy się cała rodzina? Czy 16 miesięczny człowiek też może być leczony tymi specyfikami?
Można 16-miesięcznego człowieka przeleczyć Pyrantelum. Całą rodzinę na raz i po 10-14 dniach jeszcze raz. Przy leczeniu przeprowadzić w domu steryliadę(najlepiej odkurzanie z gorącą parą wszystkich kątów, pranie firan i zasłon, sterylizacja zabawek itp.), wywalić do prania pościel i piżamy - pranie z gotowaniem lub prasowaniem w wysokiej temperaturze.
@Katarzyna, tak na spacerze, wycieczce zawsze mniej zwazony się budził.
@gabriela, poza usypianiem i wybudzeniem się podczas spaceru, co daje względny dobry humor u dziecka. Jeszcze u nas pomagało:
zaproponowanie aktrakcyjnej zabawy z osobnikiem zmiagwionym na kolanach
Oddelegowanie starszego na 15 minut i polozenie się z mlodszym na tulenie
W kazdym razie, to nie Ty popsulas dziecko, jest taki etap, u niektórych, u moich ok 1,5 roku i trwa max 2 miesiące, kiedy takie zwazone ludzie sie budza.
Po nocy ze smarowaniem tylka clotrinazolem bepabthenem na zmianę (co ok 30min była kupa) jest nieznacznie lepiej. Od rana go wietrze z przerwą na spacer. Ziaji nigdzie nie dostałam:( Dzięki za wszystkie podpowiedzi:)
Znakiem, że się przejada i pewnie nie odbija po jedzeniu. Może próbuj w nocy karmić w pozycji bardziej w pionie (a najlepiej by było "pod górkę") i solidnie odbijać przed odłożeniem?
@Katarzyna, odbija za każdym razem, potem mu się cofa i potem ma czkawkę. Klade go głowa wyżej i na boku. jak on się może w te kilka minut najesc... Mierze mu czas- po 3h snu pił 6minut z jednej piersi. Nie oproznil jej do konca...
I przy okazji pytanie mam, dostaje dwa probiotyki na zmianę, długo mu po tych antybiotykach je dawac? Położna mówiło że nawet pół roku? Raczej mu nie zaszkodzi?
u dziecka 1r i 5mies. jest sens robić badania na alergię pokarmową? Panel pokarmowy z krwi?na czym to polega? Mam typy na alergeny , które go uczulają, ale jeśli jest możliwość chciałabym mieć potwierdzenie. Ktoś robił z WAs?
@anna_z moj syn mial 9 miesiecy jak mial robiony taki panel. Ale bylo to w szpitalu. Lekarka powiedziala ze sytuacja wyglada tak ze czesto sa wyniki falszywie ujemne u tak malych dzieci. Wiec wlasciwie wynik ujemny niczego nie wyklucza ale wynik dodatni jak najbardziej jest miarodajny.
No to będzie dostawał;) tyłek za to po dwóch dniach wietrzenia dużo lepiej. Kremy pomogły i juz się goi. Niestety efekt wietrzenia jest taki, że pomimo zabezpieczeń (podkłady i tetra) nie mogę wyjść z góry prania. Jozek ciągle szybko marznie i musi być ubrany/przykryty, a jak marzenie to też sika jak dziki... Ale to mały koszt jak na brak płaczu z powodu odparzeń
Komentarz
@Agnicha, a wpadnij na kawę. Mam ciasto z truskawkami
Właśnie mam w łapce Tormentalum maść 30g firmy Unia. Jest w aptece. Na pewno. Jak chcesz namiar to na priv.
Co do rany to możesz myć w szarym mydle- tylko w kostce, bo żele do d... . Nomen omen. :-*
A ja mam inny problem- spanie.
Córka ma 15 mies. I odkąd ma dwie, a po roku jedną drzemkę w ciągu dnia, to zawsze budzi się w złym humorze. Najpierw to było po 30 minutach spania, a teraz mniej więcej po godzinie. Zaczyna płakać, wierci się, budzi, trzeba wziąć na ręce i będzie tak spać kolejną godzinę albo i dwie. Tak jest codziennie. Baaaardzo rzadko (ze dwa razy w miesiącu?) spi ciągiem ponad godzine i wstaje w dobrym humorze. Tak ją nauczyłam czy ten typ tak ma? Jak ją ewentualnie nauczyć spać?
Pomagalo usypianie w wozku. Obudzony w wozku, bez focha.
@gabriela, poza usypianiem i wybudzeniem się podczas spaceru, co daje względny dobry humor u dziecka.
Jeszcze u nas pomagało:
zaproponowanie aktrakcyjnej zabawy z osobnikiem zmiagwionym na kolanach
Oddelegowanie starszego na 15 minut i polozenie się z mlodszym na tulenie
W kazdym razie, to nie Ty popsulas dziecko, jest taki etap, u niektórych, u moich ok 1,5 roku i trwa max 2 miesiące, kiedy takie zwazone ludzie sie budza.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi:)
I przy okazji pytanie mam, dostaje dwa probiotyki na zmianę, długo mu po tych antybiotykach je dawac? Położna mówiło że nawet pół roku? Raczej mu nie zaszkodzi?
Ale to mały koszt jak na brak płaczu z powodu odparzeń