Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1314315317319320452

Komentarz

• Dobra. Misja: dotrzeć do apteki. Ugh. Mam wyrzuty sumienia że to ja go tak załatwiłam przez te ciągłe podróże w upale.. Ech.
  • Probiotyki dostaje dwa na zmianę. Kupy intensywnie żółte, takie dwuwarstwowa - serek i woda. Od początku takie robi...
  • Ziaji nie dostałam. Mam clotrimazol i betanphen. Zobaczymy czy to coś da..

@Agnicha, a wpadnij na kawę. Mam ciasto z truskawkami :D
  • Poprosze ;) mam dziś dzionek szalonek ale jutro powinnam być większość dnia w domu ;)
  • A, że się tak wtrącę, ten linomag to lepiej z cynkiem (biała nakrętka) czy A+E (różowa nakrętka)? Ten różowy jak dla mnie był ok, a ten biały jakiś gęstszy, bardziej jak sudocrem.
  • Cynk ponoć niewskazany u małych dzieci. Ja bym obstawiała ten linomag bez cynku.
  • Gracias!
  • @Dorotak
    Właśnie mam w łapce Tormentalum maść 30g firmy Unia. Jest w aptece. Na pewno. Jak chcesz namiar to na priv. :D
    Co do rany to możesz myć w szarym mydle- tylko w kostce, bo żele do d... . Nomen omen. :-*
  • @Bea - opisana sytuacja wygląda na problemy z jelitem. Jak alergiczka, to powodu dłużej szukać nie trzeba. Przydałaby się dieta wykluczająca wszystkie nietolerowane produkty, ja bym i pszenicę (i gluten) wywaliła, nawet jeśli zdaje się, że toleruje, bo pszenica bardzo uszkadza jelito.
  • Na czerwoną pupę, jeśli chodzi o maści to stosowałam lanolinę z ziaji do brodawek. Działało.
    A ja mam inny problem- spanie.
    Córka ma 15 mies. I odkąd ma dwie, a po roku jedną drzemkę w ciągu dnia, to zawsze budzi się w złym humorze. Najpierw to było po 30 minutach spania, a teraz mniej więcej po godzinie. Zaczyna płakać, wierci się, budzi, trzeba wziąć na ręce i będzie tak spać kolejną godzinę albo i dwie. Tak jest codziennie. Baaaardzo rzadko (ze dwa razy w miesiącu?) spi ciągiem ponad godzine i wstaje w dobrym humorze. Tak ją nauczyłam czy ten typ tak ma? Jak ją ewentualnie nauczyć spać?
  • Ja odpuściłabym drzemkę w ciągu dnia i kładła o względnie stałej porze na noc.
  • @gabriela - a może taki moment ma? Niektóre z moich dzieci miewały takie okresy, gdy budziły się z dziennej drzemki bardzo wkurzone i potrzebowały sobie popłakać z kwadrans czy dwa po obudzeniu. Zwykle to szło w parze z burzeniem się po zbyt krótkiej drzemce - mały człowiek budził się niewyspany i wkurzony. Po jakimś czasie przechodziło.
  • u nas też właśnie to była taka faza po prostu - wściek na pobudkę i już. U młodego jedzenie czasem działa ;) U młodej wysikanie czasem działało z kolei.
  • U mnie tez miewali takiego focha po wstaniu w dzień.

Pomagalo usypianie w wozku. Obudzony w wozku, bez focha.
  • Mój sypia w dzień tylko w wózku i budzi się zazwyczaj z fochem. Jest lepiej, gdy śpi w trakcie spaceru (albo podróży samochodem) i budzi się w czasie jazdy i tam sobie powolutku dochodzi do siebie i po jakimś czasie siada i się rozbudza. Gorzej, gdy śpi odstawiony na taras - budzi się z ciężkim fochem - ryczy w wózku, a gdy go próbować wyjąć, to ryczy jeszcze głośniej, gdy wyjąć mimo protestów, to włazi do wózka, siada w nim i dalej ryczy. Taka faza. Mam nadzieję, że niedługo przejdzie, bo trochę to męczące dla otoczenia.
  • Zapytam tutaj choć to nie do końca właściwy wątek. Jak leczy się owsiki? Jak rozumiem gdy zaobserwowano u jednego delikwenta to leczy się cała rodzina? Czy 16 miesięczny człowiek też może być leczony tymi specyfikami?
  • Można 16-miesięcznego człowieka przeleczyć Pyrantelum. Całą rodzinę na raz i po 10-14 dniach jeszcze raz. Przy leczeniu przeprowadzić w domu steryliadę(najlepiej odkurzanie z gorącą parą wszystkich kątów, pranie firan i zasłon, sterylizacja zabawek itp.), wywalić do prania pościel i piżamy - pranie z gotowaniem lub prasowaniem w wysokiej temperaturze.
  • @Katarzyna, tak na spacerze, wycieczce zawsze mniej zwazony się budził.

@gabriela, poza usypianiem i wybudzeniem się podczas spaceru, co daje względny dobry humor u dziecka.
    Jeszcze u nas pomagało:

zaproponowanie aktrakcyjnej zabawy z osobnikiem zmiagwionym na kolanach

Oddelegowanie starszego na 15 minut i polozenie się z mlodszym na tulenie

W kazdym razie, to nie Ty popsulas dziecko, jest taki etap, u niektórych, u moich ok 1,5 roku i trwa max 2 miesiące, kiedy takie zwazone ludzie sie budza.
  • @Katarzyna dziękuję bardzo!
  • edytowano czerwca 2016
    Po nocy ze smarowaniem tylka clotrinazolem bepabthenem na zmianę (co ok 30min była kupa) jest nieznacznie lepiej. Od rana go wietrze z przerwą na spacer. Ziaji nigdzie nie dostałam:(
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi:)
  • @Dorotak - poproś w aptece o sprowadzenie tej maści - u nas wiele rzeczy apteki ściągają z hurtowni bez żadnego problemu :)
  • Mam tu niedaleko sklep firmowy, tam się przejde. Teraz mamy inny klopot, od nocy mi chlusta mlekiem, świeżym, zaraz po karmieniu...
  • Znakiem, że się przejada i pewnie nie odbija po jedzeniu. Może próbuj w nocy karmić w pozycji bardziej w pionie (a najlepiej by było "pod górkę") i solidnie odbijać przed odłożeniem?
  • @Katarzyna, odbija za każdym razem, potem mu się cofa i potem ma czkawkę. Klade go głowa wyżej i na boku. :( jak on się może w te kilka minut najesc... Mierze mu czas- po 3h snu pił 6minut z jednej piersi. Nie oproznil jej do konca...

I przy okazji pytanie mam, dostaje dwa probiotyki na zmianę, długo mu po tych antybiotykach je dawac? Położna mówiło że nawet pół roku? Raczej mu nie zaszkodzi?
  • Moj bez antybola, ale jako wczesniak dostawał dobre 8 miechów chyba?
  • Probiotyki mu nie zaszkodzą. Możesz dawać, aż zacznie jeść kapustę kiszoną i pić barszcz buraczany kiszony ;-)
  • u dziecka 1r i 5mies. jest sens robić badania na alergię pokarmową? Panel pokarmowy z krwi?na czym to polega? Mam typy na alergeny , które go uczulają, ale jeśli jest możliwość chciałabym mieć potwierdzenie. Ktoś robił z WAs?
  • @anna_z moj syn mial 9 miesiecy jak mial robiony taki panel. Ale bylo to w szpitalu. Lekarka powiedziala ze sytuacja wyglada tak ze czesto sa wyniki falszywie ujemne u tak malych dzieci. Wiec wlasciwie wynik ujemny niczego nie wyklucza ale wynik dodatni jak najbardziej jest miarodajny.
  • No to będzie dostawał;) tyłek za to po dwóch dniach wietrzenia dużo lepiej. Kremy pomogły i juz się goi. Niestety efekt wietrzenia jest taki, że pomimo zabezpieczeń (podkłady i tetra) nie mogę wyjść z góry prania. Jozek ciągle szybko marznie i musi być ubrany/przykryty, a jak marzenie to też sika jak dziki...
    Ale to mały koszt jak na brak płaczu z powodu odparzeń ;)
  • Czy szczepionki dtp trzeba cztery dawki, czy wystarczą 3?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.