Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1315316318320321452

Komentarz

• @Dorotak, znany jest mi taki jeden chlopczyk, co bez wietrzenia, mial taki styl sikania i innych spraw, ze mi ubranek brakowalo.

A moc byla wielka: pielucha, pajacyk i rożek ;).

Jednemu starczaly 2 rozki, a drugi mial 4 ;).
  • nie no powiedzcie ze chlopcy tacy nie sa :-)
  • @MAFja, no piszę, ze jeden mial 2 rozki i prawie zadnych przecieków, za to drugi... Ech non stop przecieki.

I jeszcze wrzesień,październik, na dworze nie schnie, w domu tez nie,bo ogrzewania brak.

Podwieszalismy za radą mojej mamy na noc po 2-3 pajacyki na lampach i przy piekarniku ;).
  • chłopaki mają prostą konstrukcje ;)
    image
  • czyli 6 rozkow to optymistycznie? :) czas wylaczyc internet chyba ;)
  • No ja mam juz drugiego takiego... Pokretnie sikajacego ;) nie chce Cię załamywać Mafja;) może lepszy pakiet wylosujesz?

O, Skatarzyna, dobry patent. J.właśnie tak ma- otwierasz mu pieluchę i zanim się zorientujesz juz leci fontanna ;)
  • edytowano czerwca 2016
    no to czuje ze zanim sie naucze toto wogole obslugiwac to bede wielokrotnie osikana..
  • Po 2 dla każdego @MAFja, styknie, jak Ci się sikacz nie trafi hihi
  • suszarkę kup, będzie na dłużej, zamiast mnożyć krótkoprzydatne byty jak rożki ;)
  • Mnie rożek służył jedynie do zawiniecia dziecka przy wypisie ze szpitala. W domu nie używałam. Kupiłam jeden jak sie rodziła najstarsza i posłużył reszcie.
  • matko ja juz sobie planowałam to dziwne cos do zakupów az sobie uswiadomilam ze teraz ma byc dziewczynka! hahaha
  • @ramantha jeszcze rozważ
    Moja panna przez pierwsze 3 tygodnie sikała przy 80% przewijań i miała zasięg większy niz długa była :D
  • @MAFja, mam trzech synów, a fontannę puszczał tylko jeden. Jest nadzieja ;) I zamiast takich rożków miałam zawsze na podorędziu pieluchę tetrową. Jak tylko widziałam, że zamierza sikać - przykrywałam i wszystko szło w pieluchę :) Zanim jednak doszłam do wprawy trochę ciuchów i przewijających zasikał (bo to, żeby było trudniej, mój pierworodny był).
  • Tak po prawdzie chociaz patent uwazam za fajny to moj jeden syn w ogole w ten sposob nie sikal, a drugi zrobil tak raptem kilka razy...
    A faktycznie siostra wspomina ze jej corki takie akcje przy zmmianie pieluchy czesto miewaly.
  • ~X(

Zielona kupa.o rany co ja zjadlam... Co ja znów zjadlam..
  • @Dorotak oprócz zielonej, dziecko czuje się dobrze?
  • edytowano czerwca 2016
    @Laf2011, właściwie to bardzo spokojne dziecko tylko
    -jak śpi to.się co jakiś czas zaczal prezyc przy baczkach
    -jak nie śpi to płacze przy baczkach
    -ulewa i na świeżo i serkami
    -ma na twarzy, szyi i za uszami wysypke
    -kupa jest Zielona... Od wczoraj..

Poza tym śpi 20h/dobę. Nawet przy kapaniu i przewijaniu, je regularnie, jak nie śpi to leży zadowolony. Niby nic mu nie dokucza, a wszystko razem wskazuje na nietolerancję..
  • Moje miały zieloną kupę jak zjadłam sałatę...
  • Moja tez miała zielona, podobno ok przy karmieniu piersią.
  • edytowano czerwca 2016
    Przy okazji wysypki mam pytanie jak się rozróżnia trądzik niemowlęcy od wysypki alergicznej? Bo ja niedoświadczona jeszcze w tym temacie...
  • edytowano czerwca 2016
    u nas tradzik był na buzi głownie na policzkach - i były to wyrazne takie jakby rope mikrokrosteczki Jak trdzik... znikneły gdy dziecko mialo 1,5 miesiaca chyba ... nie weim dokladnaie, wkazdym razie nie byly nigdzie indziej i przeminely bezpowrotnie.
    No i pojawiły sie w miare niedlugo po porodzie, kojarze ze to jakos zwiazane z hormonami matki, wiec byc moze musi tak byc, ze dotyczy to bardzo wczesnego okresu niemowlacego lub noworodkowego.
    Ale pisze tylko o tym jak to u nas wygladalo... nie wiem czy to standard.
  • u nas pojawił się trądzik jakoś 3tyg. po porodzie. Oczywiście lekarze już twierdzili że alergia i może pierś odstawić i dać preparat mlekozastępczy:) Położna środowiskowa postawiła tylko trafną diagnozę. Synek miał to na policzkach, brodzie, ale nie schodziło poza twarz.Samo zeszło jak miał niecałe 2 mies. A w ciągu dnia różnie to wyglądało, czasem bardziej zaognione, czasem jakby łagodniejsze. U synka wyglądało to jak trądzik w stanie zapalnym.
  • My mamy już szyjke, dekolt i za uszami;) wysypke. I placze i pręży się, a pierdzi jak szalony. Więc Baj baj glutenie i jajka na razie. A potem cala reszta i głodówka :D

A tak serio, to mam podejrzanego. Co prawda jadlam do tej pory arbuza - ale to był arbuz z warzywniaka pod oknem u nas. W weekend się beztrosko objadlam biedronkowym, więc może nie tyle sam owoc co chemia w nim zawarta... Tak czy siak, patrzę podejrzliwie na wszystko, nawet w jaglanke zwatpilam. No bawie się w detektywa ,;)
  • Była u nas położna na wizycie i pytała czy dajemy małemu witaminy (teraz wg szpitalnych zaleceń powinien dostawać D). Od słowa do słowa wyszło, że jak byłam w ciąży to w związku z chorą tarczycą przyjmowałam spore dawki wit. D. Położna zasugerowała, że dobrze by było zbadać poziom tej wit we krwi, bo podobno przez suplementację rodzą się teraz noworodki z toksyczną ilością tej witaminy, no jeszcze wspomniała, żeby zrobić badania na tarczycę maluchowi ... ale mnie żal tak kłóć noworodka :( Co myślicie o tych badaniach? Konieczne?
  • @Hope

Zawsze jesli matka w ciazy suplementuje hormony tarczycy w ciazy,powinno sie kontrolować tarczyce u dzieci.

U nas była dwa razy -po urodzeniu i ileś tam potem.
  • chlip, chlip :(
  • Tarczyce u noworodkow bada sie przesiewowo
  • @Hope
    ja mam niedoczynność z hashi i mały dostał skierowanie do endokrynologa 3-4 miesiące po urodzeniu
    jedziemy na początku lipca, zobaczymy co lekarz powie
  • @Aga85 w szpitalu tak nam właśnie powiedzieli, tylko, że dodali, że wynikach badań informują rodziców tylko jak są złe, więc i tak nic nie wiemy :(

@Karolinka to daj znać co lekarz powiedział, a jak będziemy u pediatry to może też się o takie skierowanie postaram, tylko szkoda mi tego maluszka, bo jak do endo to znów trzeba go będzie kłóć :( chociaż on da sobie jeszcze pobrać krew, a ze starszą nie byłam i teraz sobie pobierania krwi u niej nie wyobrażam :(
  • @Aga85 - badanie przesiewowe dotyczy genetycznej choroby, wrodzonej niedoczynności tarczycy. Nie wyłapie nieprawidłowości w poziomie tarczycy, które mogą być spowodowane niedoczynnością tarczycy u matki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.