Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1320321323325326452

Komentarz

• Bea powiedział(a):
    ja T. też odrobaczam częściej niż innych. Ale ona narzeczona Kajtka jest :smiley:

@olgal czym u Was glistę tępią?
    Nie wiem Bea,ja je tylko oglądam pod mikroskopem czasem i na wyniku piszę "obecne jaja glist",a co potem lekarz przepisuje temu komuś to nie mam pojęcia ;)
    Za to z myciem rąk u mnie to prawie fobia,albo nerwica natrectw przez te mikroskopowe widoki. Swego czasu aż rany na rękach miałam od częstego szorowania :smile: 
  • @olgal  Ja teraz w szpitalu lezalam z niczego nieswiadoma dziewczyna. Tzn jej dziecko po porodzie na dwóch antybiotykach i tlenie, bez oddania moczu po porodzie, a ona uważała że zdrowy jest. Ja bym przeżywała, ona nie. No i stwierdziłam że naprawdę - mniej wiesz, spokojniej śpisz. Tak więc bardzo bardzo Ci współczuję tego widoku robactwa i świadomości. 

• @ramatha w ogóle jest to minus,jeśli się pracuje w szpitalu,różnych rzeczy naogląda,nasłucha.Im większa świadomość tym bywa trudniej potem gdy ze mną abo najbliższymi się coś dzieje,a ja widzę wyniki i nikt mi nie musi mówić,że jest źle,bo wiem że jest.
    Jednak mimo wszystko cieszę się,że mam taki zawód,którym jakoś pomagam ludziom.Zawsze chciałam robić coś sensownego w życiu,coś dla innych.Może to tak patetycznie brzmi,głupio jakoś.
    No ale tak jest.Skoro zabieram czas mojej rodzinie chodząc do pracy,to niech to będzie coś czym komuś się przysłużę,chociażby to było niezbyt przyjemne dla mnie badanie np.kałów z robalami,siurków z bakteriami itp. ;)
    Na szczęście mamy grafik,zmieniamy się na różnych stanowiskach pracuję,przy różnych aparatach,nie ma monotonii :)

Podziękowali 1madzikg
  • edytowano sierpnia 2016
    No widzisz masz na pewno dobre podejście.
  • No właśnie ... Ale to tuwisizm jest szkodliwy. A podejście ze chodzisz do roboty to przynajmniej komuś pomagasz jest raczej dobry.
  • Mój poltora miesięczniak robi zielone trochę śluzowate kupki. Obstawiam nabiał. Słuszny trop? 
  • Jak sprawdzisz, to będziesz wiedzieć. 
  • Wiem, myslalam ze może taki objaw jest typowy dla nietolerancji nabiału. Nie płacze,  w nocy śpi, nie pręży się, tylko te kupki takie niezbyt...odstawiłam i popatrzę. 
  • Zielona kupki to chyba norma u maluszków karmionych piersia
  • Zielone kupy ze śluzem nie są normą u dzieci karmionych piersią. Wskazują na jakiś stan zapalny jelita. Ale trudno stwierdzić, co jest przyczyną takiego stanu.
  • Mój siostrzeniec miał kiedyś coś podobnego i okazało się gronkowcem, bardzo szybko przeszło po masci z antybiotykiem.
  • Jak to jest z nabiałem przy antybiotyku - można jeść czy trzeba ograniczać?

• Są antybiotyki, które gorzej się wchłaniają przy nabiale w diecie. 
    Podziękowali 1madzikg
  • Czerwona szyja u dwumiesięczniaka. Wygląda jak odparzenie, sama nie wiem od czego to może być bo pierwszy raz coś takiego widzę. Szyja czerwona i wokół niej czerwone plamki jakby potówki. Zmiany pojawiły się tylko na szyi. Cóż to może być i czym ewentualnie posmarować? Spotkał się ktoś z czymś takim?
  • Ja bym posikała oceniseptem potem sudocrem , parę dni jeszcze bepanten.
  • Osuszać i wietrzyć - u n as podobne zmiany na szyjce w upałach, po b przegrzaniu się pojawiają 
  • Zasypywanie mąką ziemniaczaną bywa znacznie skuteczniejsze niż różne smarowidła. Wyciąga wilgoć, a ważne, żeby to było suche. Wietrzenie bardzo korzystne, ale takie fałdki trudno wietrzyć.
  • U nas zasypywanie zadrażniało, tak samo jak mężowe (czyt duże ) ilości kremów;)
  • Dziękuję !!! :)
  • Ja dbam o mycie i dobre ususzenie. Mycie wodą z mydłem u mnie było podstawą i dawało najlepsze efekty. Nie smarowałam i niczym nie sypałam, bo w fałdkach i tak wszystko by się ślimaczyło. Takiemu dziecku trudno umyć dobrze szyję, ja to robię starannie wacikiem.
    Podziękowali 1tymka
  • Czym można potraktować zmianę pod kolankiem, najprawdopodobniej alergiczną i swędzącą. Niestety nie wiem na co może być E. uczulona. Ma 1,5 roku. Próbowałam już alantan i clotrimzol, bez większych efektów.
  • Tadzia (3 miesiące) strasznie pogryzły komary, na czółku ma 6 bąbli, czy mogę mu czymś ulżyć w swędzeniu i odczynie zapalnym? Fenistil zaognia.
  • galaretka aloe vera ? 
    Podziękowali 1Emilia_K
  • Żyworódka?
    Podziękowali 1Emilia_K
  • Chłodzenie delikatne może 
    Podziękowali 1Emilia_K
  • Joasia ma już 3 tygodnie... I pierwsze przeziębienie. Nie bardzo wiem co z nią robić. Stan jest lekki na razie. Pije normalnie, oddycha ładnie, ale słychać coś w nosie i w nocy kaszlala. 
    U nas wszyscy chorzy od dziś rowniez ja i ona.
    Co robicie z takimi maluchami. Chciałam nosić dzien cały w chuscie, odessac jeśli będzie potrzeba i tyle... Bo nie wiem co mogę innego. Czekam na sugestie. 
  • U nas tak wcześnie z lekkich stanów nic się nie rozwijało. Podobnie bym robiła.
    Ale bym pokazała profilaktycznie lekarzowi do odsłuchania i pozagladania tam gdzie ja nie umiem np.uszka.
    Podziękowali 1ramatha
  • Istnieje obawa, że pediatra z rejonu wpisze antybola od razu (bo noworodek, więc trzeba działać osłonowo), albo do szpitala skieruje.
    Ja przy gorączce u 2-tygodniowego noworodka poprosiłam o osłuchiwaniu sąsiadkę-pediatrę. Powiedziała, że wg procedury powinna nas wysłać do szpitala.
    Podziękowali 1ramatha
  • Ja miałam w tym roku chorego noworodka, miał 2 tygodnie. Sola fizjologiczną nawilżałam i katarkiem odciągałam. Po 2 tygodniach calkiem przeszło. Też się bałam iść do lekarza, że mnie zaraz do szpitala wyśle. Ale nie kaszlał, to do lekarza nie goniłam.
    Podziękowali 1ramatha
  • Nie dziwię się w takim razie,że u was taka awersja do pediatrow. 
    Moje jak miały sam katar,bez gorączki i osluchowo ok,to antybiotyków nie dostawały. W ogóle długo pediatra zwleka z zapodaniem antybiotyku,faktycznie jak choroba juz bardzo zaawansowana.

Jeszcze mi się przypomniało, że inhalacje solą fizjologiczną pomagają przy katarku, a na pewno nie zaszkodzą. 
    Podziękowali 1ramatha
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.