Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1327328330332333452

Komentarz

• żadnej wysypki nie miały, więc bostonka raczej odpada....

• MI kiedyś schodził paznokieć właśnie tak jak piszesz, wyrósł nowy i już, śladu nie ma. U  lekarza nie byłam.
  • Czy komuś niespełna pół roczniak odrzucił cycka? Niech mnie ktoś pocieszy. Z desperacji smarowalam już miodem - zlizal i nie chciał ciągnąć piersi. Nie dostaje butli, to najlepsze - zyje od miesiąca karmiony łyżeczka. Tylko kurna wyspalabym się zamiast wstawać w nocy zamiast wstawać i kasze grzać.
    Kupy wali co godzinę, no ale jak się tyle je... 
    Do tej pory scigamlam.mleko i dolewalam do jedzenia. Ale już.mam dosc. Marze o przystąpieniu go...
  • Prawdopodobne ale na razie jednak jedna kreska. A mleko w kaszy zje. Jak raz na milion lat wychodzę to ściągnięte też z butli wypije...
  • Włosy mi wypadają tak, że masakra:( nie pierwszy raz, ale teraz dodatkowo mam krótsze i robią mi się prześwity w połowie głowy, hlip:(
  • @Hope - u mnie największe wypadanie włosów jakoś 2-3 miesiące po porodzie. Nie znalazłam nigdzie rady na to.
    Podziękowali 1Hope
  • Lykam specyfik o nazwie 'maxi krzem' i myje włosy tym drogim szamponem kofeinowyn. ok, prześwity nie zarastaja ale nie robią się nowe a to sukces. Kiedyś jak robiłam sobie kuccyka zawiazywalam gumka dwa razy. Dzis cztery. Taka cienizna...
    Podziękowali 1Hope
  • Blech, mnie tez pierwszy raz w zyciu wypadaja wlosy garsciami. Mloda ma prawie osiem miechow. Da sie to podciagnac pod poporodowe czy szukac innego powodu?
  • @Marcelina, a tarczyca? Podobno potrafi się zepsuć z czasem. Sprawdź.

I jak się odzywiasz? Dobrze bilansujesz dietę swoją? 

• Normalnie sie odzywiam, w sensie - nic nie zmienilam w diecie. Umiarkowanie zdrowo. Co dobrze robi na skore i wlosy, w sensie jedzenia?
    Tarczyce sprawdze. Ale obstawiam tez po prostu stres, bez Metera sobie kiepsko radze emocjonalnie.
  • W. w sierpniu skończył rok. Cały czas mi wypadają. Bardzo. Został mi musi ogonek :(
  • Tym razem wypadają mi najbardziej, dosłownie garściami
  • @Marcelina, w necie znajdziesz informacje, ja poczytalam, to w zasadzie wszystko nalezy jesc na dobre wlosy.

Stres moze mieć w sumie wplyw na wszystko, to na wlosy z pewnością tez.
    Podziękowali 1Marcelina
  • A niedobór wit D nie może powodować wypadania?
    Podziękowali 2Marcelina annabe
  • Onegdaj na włosy zajadalam suplement o wdzięcznej nazwie "SkrzypoVita". Pomógł. I zawsze jakk regularnie sobie zapodaje pokrzywę do picia to po miesiącu mam lepsze włosy i paznokcie.
    Podziękowali 1Marcelina
  • @Dorotak, ja słyszałam o samoodstawieniu dziecka po skończeniu czterech miesięcy. Jego mama też była zaskoczona. O ile można to teraz ocenić (dziecko skończyło już 15 miesięcy chyba) nie miało to negatywnych skutków.
    Podziękowali 1Dorotak
  • @saga, ależ to ma bardzo negatywny skutek. po 1. chciałam go karmic do 2rż., dość sie naczytałam o złym wpływie nie karmienia choćby na zgryz, po 2. jestem zmuszona wtedy dawac mu MM, co (pomijajac kwestie finansowe) ciagnie za sobą szereg dodatkowych obowiazków a ja jestem leń i mycie, wyparzanie, podgrzewanie mnie zniechęca... no nie wyobrażam sobie 6miesięcznego bobasa na samym stałym żarciu, po 3. cholera musze karmic bo nie chce żeby mi płodność wróciła- dlatego od 2 miesięcy ściągam jak wariatka;P
    po 4. marze o lezeniu w nocy w łozku, a nie wstawaniu co 2h zeby nakarmic (zrobic mleko) i na nowo uspic.

przepraszam za ton, jestem chyba troszku zmęczona. po dzisiejszym napadzie płaczu, histerii i wściekłości rano kojarze problemy z piciem z cycka z jego fascynacja kciukiem. zawsze pił rzadko, co 2-3h. a przez kciuka pił jeszcze rzadziej aż przestał. co prawda od kciuka go odzwyczaiłam ale niestety nie umiem go na nowo przekonać, że pierś można ciagnąć.
    a dziś chce się wyspac, spać chociaż troche więc przygotowałam mu butle z mm i mam nadzieję, że złapie i nie będę musiała w środku nocy w tych naszych 16* wstawać i ściągać, grzać mu kaszy, zalewać mlekiem i karmic...

• @Dorotak - ale on już jest na tyle duży, że nie musi w nocy jeść! Serio! Nie umrze z głodu, jak przez 8 godzin prześpi bez dojadania. Nie rozumiem też, dlaczego "jesteś zmuszona mu dawać MM? To już Ci laktacja ustała? Pisałaś, że odciągasz.
    Podziękowali 1Dorotak
  • @Dorotak, ja tylko odpowiedziałam na Twoje pytanie z rana czy ktoś słyszał o takim samoodstawieniu. Nie twierdzę, że to super sytuacja. Bardzo współczuję i rozumiem dlaczego chciałabyś kp. Nie do pojęcia jest dla mnie (pod względem logistycznym i wygody, no i oczywiście kosztów zupełnie pomijając korzyści dla dziecka), gdy ktoś z własnej woli z tego rezygnuje. 
    Podziękowali 1Dorotak
  • Co jeszcze mogę zrobić by zwiększyć produkcję mleka? piję brzeczkę (znaczy słód, ale śmierdzi brzeczką) ziółka herbapolu, odciągam równo co 3 godziny od kilku dni, po pół godziny schematem 7, 7, 5, 5, 3, 3. Mało! 
  • Najlepiej zwiększa podukcję głodne dziecko, dzień z dzieckiem w łóżku zwykle załatwiał problem u mnie.
  • u mnie nie załatwił, modzież słabo ssie :(
  • A od kiedy tak stymulujesz? U mojej siostry mleko pojawiało się czasami dopiero po 3 dniach ostrego ssania.
  • od poniedziałku i ciągle mało, znaczy odciągam systematycznie od poniedziałku, bo słód pilam już wcześniej, jak jeszcze nie było tak źle :(
  • To rzeczywiście kiepsko...
  • @Dorotak moja najstarsza odstawila się od piersi mając 7 mc - tyle tylko ze ja juz bylam z druga w ciąży wiec ja smak mleka zniechecil i przeszliśmy na mm ale w nocy od razu z automatu zlopala wode z butli. Nigdy jej nie dawaliśmy mleka mm w nocy, tylko wode. Zalapala i sie nie zalila :-) może Twój synio tez zalapie wode w nocy?

Podziękowali 1Dorotak
  • @Katarzyna, odciagam, ale tak jak pisałam, średnio widzę wstawanie w nocy żeby ściągać, nie ściąganie ma dwa skutki- zastoje lub hamowanie laktacji,.8h przerwy przez dwa dni i szalwia nie potrzebna..
    ... J.wlasnie wstał po 3,5 h snu. Normalne dziecko łapie.cyca i śpi.dalej. a ja z nim się pokulam.po łóżku i jak już on i ja.stracimy cierpliwość, to będę musiała z nim wstać i iść dać mu coś do żarcia to zaśnie. Bez tego będzie wyl do rana. Nie wiem, żadne z moich 20miesiexznych dzieci nie potrafiło bez żarcia wytrzymać nocy.a co dopiero 6miesieczny...

A może ja taka nieporadna matka jestem...
  • @Dorotak a używacie smoczka-uspokajacza? Moja córka (miała wtedy ok.4,5 miesiąca) załapała butelkę dopiero kiedy dostała smoczek do butli o tym samym kształcie, co jej smoczek uspokajacz (u nas to był NUK).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.