Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1328329331333334452

Komentarz

• @Skatarzyna a Ty sporo jesz? Ja jak zmniejszalam kalorycznosc jedzenia to mleko znikalo. Jak zaczynalam doslownie "wpie***ac" to mleka bylo wiecej. A Ida tez byla malo i krotko ssaca, po 3 minutach byla najedzona, na noc pitrafila 5 minut ssac.
  • Smoczek ma, dorywczo, średnio go kocha ale czasem muszę go zamknac zwyczajnie ;) butle też od biedy złapie - Męża z nim zostawiam sporadycznie, podobno pije. Ja mu butli dawać nie chce (robię to głównie w wyjazdach) bo mam wgrane że każda butla to krok dalej od powrotu do kp. Nawet jeśli daje mu ściągnięte mleko... Ale to tak pomemła i nie chce...

Jestem śpiąca i zmęczona i chyba nie dam rady myśleć o tym racjonalnie. Nawet moj Maz się już poddaje, a on z tych co zawsze w moje karmienie wierzy bardziej niż ja...
  • mamuma powiedział(a):
    @Skatarzyna a Ty sporo jesz? Ja jak zmniejszalam kalorycznosc jedzenia to mleko znikalo. Jak zaczynalam doslownie "wpie***ac" to mleka bylo wiecej. A Ida tez byla malo i krotko ssaca, po 3 minutach byla najedzona, na noc pitrafila 5 minut ssac.
    Dokładnie,podobne mam doświadczenia. 
    Jak tylko mniej jadłam czy piłam to zaraz mleka odciągałam mniej. Żeby mieć dużo mleka trzeba regularnie,porządnie jeść i dużo pić.
  • siódme karmię, a trudniej niz z 2. pierwszymi. 
    jem, już kilo mam więcej niż w lipcu.
    Laktacja na skutek stresów różnych o których niekoniecznie chcę pisać padła.
    Tylko CO JESZCZE mogę?
  • Modlić się i cierpliwie czekać aż się z powrotem rozkręci, bez nerwów,jeśli to możliwe :)
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Tak sobie właśnie myślałam o stresach..., mi tez wtedy pada laktacja, ale stresy minęły i to skutek. czy masz nadal, bo z przyczyną warto by walczyć, spróbuj sobie zrobić relaksacje, kilka razy dziennie na dworze najlepiej, albo przy otwartym oknie 10 długich oddechów, albo kąpiele, co tam na Ciebie działa,....
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • @Dorotak, a jak Go nakarmisz jedzeniem przed snem? 19/20? To.wstanie Na zarlo w nocy?
    Podziękowali 1Dorotak
  • @mamlu - sprawdź, co się będzie działo, jak nie przewiniesz dłużej w nocy. Nikt Ci nie powie, jak Twoje dziecko zareaguje. Może warto też użyć takiej polarowej wkładki do pieluch, która utrzymuje wilgoć z dala od pupy?
  • @mamlu to standard,  a małej jak nie przebierzesz to i tak obudzi się z zimna
  • @MonikaN  No niestety, to frankowy typ. Jak się obudzi (a ostatnio wstaje co 1,5h w nocy) to musi zjesc zanim znów zaśnie. Dzis mialam w butli mm i tak zgorszonego syna to jeszcze nie miałam. Plul dalej niz widział..  wściekł się. Cycka raz ugryzl. I tyle. Jestem zmęczona.
    Podziękowali 1MonikaN
  • Ale ona w nocy pije, więc musi siusiać :)
  • Na niestarczanie pieluch najprostszym sposobem jest dokupienie kilku. Tu na forum @Marsjanka jest specjalistką, bo ma sklep w tej branży - może doradzi coś fajnego w promocji? Możesz też ogłosić, że chętnie przyjmiesz lub odkupisz używane - czasem dziewczyny oddają lub odsprzedają, jak ich pociechy wyrosną lub jak zmienią system pieluchowania.
  • @mamlu ja mam trochę pieluch do przekazania jakby co.
  • moi zaszczepieni chorowali na krztusiec. Z tym, że ten katar moim zdaniem jest napawający nadzieją, u nas zaczęło się od suchego kaszlu znikąć bez kataru bez niczego, a po 2 tyg kaszael zmienił chcarakter na napadowy, dławiący. I trwał pół roku...
  • @mamlu, jak masz miejsce i pieniądze, to kup suszarkę do ubrań. 

Wyciągasz z pralki, wrzucasz do suszarki, przyciskasz przycisk i suszy. W godzinę czy jakos tak masz suche. Forumowe koleżanki sobie chwalą.

Ja bym tez chwalila, ale nie mam miejsca w mieszkaniu na ten sprzęt. A teskno mi do suszarki szczególnie miedzy wrzesniem, a grudniem.
  • @mamlu, chyba mamy identyczne mieszkania, a nas za chwilę 5. Lepiej się odgruzujcie, jak nie macie miejsca juz teraz ;).

My musimy się teraz odgruzowac lekko, bo za nic się nikt z nas nie chce wyprowadzac.

• @mamlu, to oby się Wam plany ziscily :)
  • @Katarzyna -bardzo Cie prosze o rade! Moja bratowa wlasnie dzwonila przerazona, bo polozna nastraszyla ja, ze guzek, powstaly na skutek zastoju pokarmu (oczywiscie bolesny, dosc duzy) musi byc natychmiast przeciety chirurgicznie, bo tam z pewnoscia zbiera sie ropa. Ze swojego doswiadczenia poradzilam bratowej, aby robila regularne i staranne oklady z kapusty oraz starala sie rozmasowac guzek pod cieplym mocno prysznicem.
    Dodam, ze malenstwo bratowej ma 15 dni.

• @Felicyta - na pewno nie masować tego guzka! Przed karmieniem rozgrzewać to miejsce, po karmieniu okładać zimnym liściem kapusty. Można próbować opróżniać tę część piersi pod bardzo ciepłym prysznicem, ale wszelkie dotykanie tego miejsca musi być z wielkim wyczuciem robione - raczej głaskanie w kierunku ujścia przewodu mlecznego, niż coś, co przeciętny człowiek utożsamia z masażem.
    Gdyby jednak były jakieś wątpliwości, czy guzek jest zastojem, czy może jednak ropniem, to warto bez zwłoki udać się do ginekologa - na IP szpitala położniczego będzie najszybciej. Mi na odległość trudno ocenić, co to za guzek.
    Podziękowali 1Felicyta
  • Dziekuje bardzo!

• Czy mogę podać niemowlakowi 6miesiecy paracetamol w kaszy? Czopek powoduje u niego wyproznienie, wypić w syropie nie chce, pluje, ale gorączka przy ospie mu rośnie..
  • Brak zębów u 12-miesięcznego dziecka - czy martwić się bardzo, czy tylko trochę? Warto zrobić jakieś badania?
  • Jeśli musisz się martwić, to martw się tylko trochę. Można się skonsultować z pedodontą. Może będzie chciał zrobić zdjęcie, by ocenić, gdzie te zęby są. Późniejsze ząbkowanie, to większe szanse na zdrowsze zęby.
  • Dziękuję za odpowiedź. Trochę już się zaczęłam martwić, stąd pytanie. Dziecko rozmiarem z tych małych. "Ktoś kiedyś" wspomniał mi o badaniu TSH.
  • Mi. pierwszy zab wylazł jak mialam 12 mcy.  I fakt mam dość zdrowe.
  • Powiedzmy ze taki podrośnięty niemowlak ;) - czy normalne jest gdy 1,5 roczne dziecko nie będące juz na piersi robi kupy non stop rzadkie, papkowate? 

W jakim wieku stolec powinien być juz bardziej uformowany? Bo mam oczywiście juz wizje ze zaraził sie lamblia od brata.. Ale moze jest to jeszcze normą w tym wieku?
  • @annabe, mój ma prawie 15 miesięcy, je baaardzo dużo mleka, dzień i noc, innych rzeczy moim zdaniem mało, a kupy normalne jak u dorosłego. Wydaje mi się, że jak nie na piersi to tym bardziej powinien mieć normalne
  • Mój 1,5 roczniak robi papkowate, jak dużo wypije wody, soku itp przy niektórych dietach to vi dorosłym się zdarza ;)
  • A moj robi non stop takie... :( 
    czyli powtórka z historii.. Juz mam 3 latka z taka historią :(
  • albo posiew zrob ,moze ma jakas bakterie, u nas po drugiej dawce antybolu dwulatka zaczela robic normalne kupy.
    Podziękowali 1annabe
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.