Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1340341343345346452

Komentarz

• moje wlasnie od pierwszej doby tak mialy.. zdazylam byc dumna... a potem sie okazalo wzmozone napiecie..ale Twoj moze silny po prostu..
    Podziękowali 2aqq Felicyta
  • Przez mysl mi to przemknelo, ale moj wczesniak mial wzmozone, to u niego inaczej wygldalo, takie odginanie sie, przeginanie az za daleko glowy, a ten po prostu podnosi glowe i rozglada sie.
  • Mój tez nie ma wzmożonego napięcia. Przynajmniej jak na razie nic nie wiem o tym....
  • u mnie to też wynik wzmożonego napięcia 
  • Mamlu bo to najprawdopodobniej nie koniec.
    Już tam w kolejce kolejny mleczak pewnie czeka,dziąsła bolą ,życie jest do kitu i tylko mama z mleczkiem trochę koi ból istnienia.
    Podziękowali 1gabriela
  • ja na razie neguje istnienie.zabkowania
    Podziękowali 3chabrowa E.milia Milamama
  • Moj syn zanim sie porzadnie dossie do piersi, to mnostwo razy przysysa i odsysa sie. Co z tym mozna zrobic? Czy musze przeczekac, az maly podrosnie i mu bedzie wygodniej (mam spore piersi). 
  • Proszę o poradę, pediatra poleciła podawać naszemu 11 miesięczniakowi blf100, dodatkowo młody otrzymuje dicoflor
    czy zamiast blf 100 mogę podawać https://www.aptekagemini.pl/laktoferyna-x-15-sasz.html

dla mnie spora różnica w cenie, zwłaszcza, że córka też codzienne dostaje blf
  • @Karolinka - a córce to pomaga?
    @mamuma - można popracować nad techniką przystawiania. Przy dużych piersiach to może mieć istotne znaczenie. Teorię mogę wyłożyć, ale najlepiej, jakby Was ktoś obyty zobaczył przy karmieniu i podpowiedział.
    Podziękowali 2mamuma Karolinka
  • A na Zelazna do por laktacyjnej warto?

Wszystkie dzieci mam w domu, bo ferie i im sie nudzi, w czasie karmienia prosze, zeby byly cicho, jednak akurat wtedy wlacza im sie tryb darcia i mega halasu. Maly sie denerwuje, ja sie denerwuje i bledne kolo. 
  • @Katarzyna tak, gradówka cofa się, być może obędzie się bez okulisty
  • Też bym wybrała poradę domową. Kwestia wygody.
  • edytowano lutego 2017
    @Karolinka - Jeśli uważasz, że to blf100 skuteczne, to może inwestuj. A 11-miesięczniak już nie na piersi? W kobiecym mleku laktoferyny nie brakuje.
  • na piersi, ja lubię karmić :)
  • Katarzyna powiedział(a):
    @Karolinka - a córce to pomaga?
    @mamuma - można popracować nad techniką przystawiania. Przy dużych piersiach to może mieć istotne znaczenie. Teorię mogę wyłożyć, ale najlepiej, jakby Was ktoś obyty zobaczył przy karmieniu i podpowiedział.
    Teorie chetnie przeczytam, moze uda sie cos ulepszyc. 
    Z porada domowa o tyle problem, ze moj maz zaraz bedzie sie wtracal i mnie denerwowal. Nie wiem czy to dobry pomysl.
  • @mamlu to nie takie proste...
  • edytowano lutego 2017
    @mamuma - teoria, która w Waszym przypadku mogłaby być użyteczna, to odpowiednie uformowanie piersi przed podaniem jej dziecku. Dwa sposoby polecam, na początek:
    1. "Kanapka", czyli spłaszczenie piersi w takim wymiarze, jak byś chciała nadać jej kształt kanapki. Ważne, żeby tej kanapki nie wkładać dziecku do buzi w poprzek, tylko, żeby spłaszczenie było "od ucha do ucha". Wygodnie jest w tym celu używać do spłaszczania piersi tej ręki od strony piersi, a główkę dziecka przytrzymywać ręką przeciwną (pozycja krzyżowa).
    2. "Filiżanka", czyli spłaszczenie piersi tylko po jednej stronie brodawki tak, żeby do spłaszczenie trafiało dziecku w kącik ust. Przy tej technice sprawdza się pozycja klasyczna, czyli, że dziecko leży główką w zgięciu łokciowym ręki od strony piersi karmiącej, a pierś podaje się ręką przeciwną.
    Nie wiem, ile z tego zrozumiałaś... Naprawdę, łatwiej w osobistej interakcji :)
    Podziękowali 1mamuma
  • @Katarzyna kanapke probuje, z jednej piersi to byla jedyna metoda, zeby w ogole dostawic. A ta filizanke musze wyprobowac. 

Tesciowa wziela trojke dzieci na lyzwy, jest spokojniej i szybciej poszlo z przystawieniem. 
  • Może on z tych, co się łatwo rozprasza.
    Podziękowali 1mamuma
  • Drogie Matki Doświadczone, 

po jakim czasie to co ja zjem,moze znajdować odzwierciedlenie w pieluszce? 
    Usiluje wyśledzić,co na wpływ ba zawartość pieluchy Jó... jest to o tyle trudne,ze dzis na przykład od rana 4 pięknem kupy,praktycznie bez śluzu,a teraz dwie dosc mocno zasluzowane,lekko seledynowe.

w ktorym momencie namierzać winnego? 
  • Nie ma szans. 
    Podziękowali 1MAFJa
  • @Katarzyna ale to może tak być, że do popołudnia kupy ok, a wieczorem niespecjalne ? 
    Nie powinno byc tak, że cały czas mamy objawy podrażnienia jelita?? 

Aaa i jeszcze jedno - czy na ten sluz wpływ może mieć tempo, nerwowość, łapanie powietrza podczas jedzenia? 
  • U mnie problem, bo syn nie robi kupy. Ostatnio juz sie masakrycznie darl, po czopku byla w sekunde. Ale nie bede mu dawala czopkow codziennie. Jem sliwki suszone z marnym efektem. A wczesniej potrafil i z 7-8 dziennie robic.
  • @mamuma - nie masz niedoborów magnezu? Może warto suplementować.
    @chabrowa - to chyba jest bardziej skomplikowane i trudne do przewidzenia. Możesz próbować notatki robić i szukać jakiś prawidłowości.
    Podziękowali 1mamuma
  • @Katarzyna moge miec, w ciazy mialam malo.
  • To suplementuj solidnie ten magnez i kawy nie pij i się nie denerwuj, bo ponoć niedobory magnezu mogą być przyczyną zaparć u niemowląt karmionych piersią.
    Podziękowali 2mamuma annabe
  • sie noe denerwuj ;-)
  • edytowano lutego 2017
    @MAFJa - no, post się zaczyna, to można wdrożyć jakąś modlitwę kontemplacyjną, czy inny uduchowiony sposób na ukojenie skołatanych nerwów. Pożytek będzie wszechstronny :)
    Podziękowali 2Nika76 Gloria
  • to ja mam nawet codzienie.. i nawet od niedzielnej spowiedzi udaje sie nie klnac.. ale ze nerwow nie mam to nie powiem.. niemniej wczoraj udalo mi sie osiagnac zapisany rekord mleka rowne 2l.. dzis wyglada ze mniej bedzie.a szkoda bo od tygodnia jak pisalam to codziennie wiecej o pare-paredziesiat mililitrow wychodzilo.. wiem nienormalna jestem.. ale jaraja mnie takie statystyki.;-)
  • Od razu lyknelam. Jak sie maly urodzil, to wyjatkowo sie mniej denerwuje. On jest taki przytulasny. Starsi do szkoly i przedszkola poszli, to w domu spokojniej i przystawianie tez lepiej idzie. 
    Podziękowali 1MAFJa
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.