Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1339340342344345452

Komentarz

• @malagala - ulewanie może mieć z tym związek. Suplementujesz magnez?
  • Tak, mam kolatania serca. Ale niezbyt to pomaga, moze za mało biorę? Aha, policzki takie suchawe
  • A potas masz OK?
  • @Monira my tez ze szpitala po zapaleniu płuc z biegunką wróciliśmy.Dopiero w domu się zaczęło,bo by nas nie wypuścili. Dawałam dicoflor i enterol.Mała ciągle ssie pierś więc się nie odwodniła. Po probiotykach te kupy zaczely wracac do normy.
  • @katarzyna magnez ma jakis zwiazek z ulewaniem albo szybkim wyplywem mleka? Ja mam szybki wyplyw i kazde dziecie ulewalo niektore baaaardzo duzo. Kubus prawie 1.5 miesieczny ulewa sporo. Najmniej albo wcale noca. Wiaze to z szybkim wyplywem, ale moze znasz cos co moze pomoc?
  • @Katarzyna potas ok, przynajmniej tak twierdzi lekarka (akurat tych wyników nie widziałam)
  • A spada temp.po paracetamolu? 
    My nasza 8-msc.raczyli paracetamolem takze,bo ibuprofenem plula. Tylko ona miala 39,5 kilka dni, a po tygodniu nawrot. Wirusy teraz wredne. A taka goraczka jak Wasza, to jeszcze nie taka bardzo wysoka jak na dziecko. 
    Jak je i temp.spada po srodkach to bym obserwowala. 
    Podziękowali 1tymka
  • Poczekaj aż gorączke zbijesz, wtedy ocen stan ogólny,  jeśli jest ok nie ma co panikowac.możesz policzyć ilość oddechów na minutę (około 30),i tętno  (ok 100) jeśli te parametry są w normie to znaczy, że dobrze sobie radzi. Warto sprawdzić czy nie ma wysypki 
  • Jakby szybko znowu wzrosła,  warto podawać naprzemiennie z ibuprofenie. 
    Nasza chyba rekord pobiła -41  :s
  • to i ja sie poradze…

Po trzech antybiotykach w pierwszym tyg życia, walczymy u Józia z zagrzybieniem. 
    Jeszcze nie mam w ręku posiewu, ale na pewno wzrasta Candida i to nie albicans. 

Objawy - kupy :/

Przechodziliśmy już przez zielone, wodniste, bardzo zaśluzowane… Obecnie - zółta, ale jakby farba - czyli nie bardzo zwarta i niewiele w niej takich białych groszków (choć czasem się zdarzy piękna "jajecznica").

Podaję obecnie Vivomix, BLF i wit.C (kwestia zakwaszenia moczu). 

Podawałam BioGaię, Floridral, Latopic (ale krótko). 
    Czy mogę zwalczyć dziada i poprawić pracę jelit Malutkowi. 

Aaa.. i nasz też ulewa, choć to raczej kwestia refluksu - pewnie niedojrzałość ukł. pokarmowego wychodzi.. choć nasz neonatolog powiedział, że zagrzybienie może potęgować objawy refluksu. 

Podziękowali 1Hania
  • Czyli niewiele da sie pomoc? 
  • @Agnicha ale teraz macie spokój? 
  • Osz cholibka… od czego mu sie to przyplatalo?
  • A słuchajcie - czy to co ja jem może mu pomóc jakoś walczyć z tym zagrzybieniem? 
  • Matko.
    A ja mam taka chcice na słodkie :( bym kilogramami jadła

• @chabrowa - to zapewne i Ty masz dużo grzybków w ustroju.
  • @Katarzyna.    Ja przy Franku na początku karmienia tez miałam taka ochotę na słodkie :/ myślałam,ze to dosc typowe przy Kp. 

A słuchajcie -da sie dziada pokonać samymi probiotykami? Bo nasz lekarz jakos nie pałał chęcią podania małemu nystatynu.. 
  • Tak,tak - tzn nie ma bo dzwonili z labu,ze rośnie,tylko jakos bardzo powoli i ze właśnie candida i ze nie albini. 
    @Agnicha nie wiem czy tempo wzrostu ma jakies znaczenie? 
  • @Monira potrzebujecie jeszcze ten rozpylacz? Podasz linka? Możemy kupić i przesłać jeśli będzie w aptece.
  • Mam wyniki. 
    @Katarzyna @Agnicha i inne dobre Kobiety 
    mamy Wyhodowanego candida tropicalis. 

Jak moge pomoc J. ? 
  • A co lekarz na
  • Kazał wysyłać jeszcze na badanie do Instytutu Mikroekologii z poznania ,bo tam podobno najlepiej 
  • Gdyby to dotyczyło dorosłego, to można by stosować różne środki - kwas kaprylowy, dieta, jakieś ziołowe specyfiki. Przy malutkim niemowlęciu nie bardzo mam pomysł, co robić metodami domowymi. Trzeba by rozsądnego lekarza do tego. A może spróbuj się skontaktować z Ozimkiem? On wprawdzie zajmuje się raczej pasożytami niż grzybami, ale jest w końcu pediatrą, to może miałby jakiś pomysł na tego tropikalnego grzybka u niemowlęcia.
  • @Agnicha nasz lekarz kazał wyslac do Poznania. 
    Na razie probiotyki i tyle. 
    Powiedzial,Ze to trzeba będzie obserwować,z leczeniem ostrożnie,zeby nie zrobic gorzej,ingerując w układ.

Podobno to nie aż tak nietypowy szczep candidy ...
    dzis bede gadać z poznaniem, jak to wyslac,ile itd.  
  • Czy to normalne, ze 10 dniowy czlowiek trzymany "do odbicia" na ramieniu trzyma samodzielnie glowke? To nie jest takie uniesienie na chwilke, podnosi glowe i rozglada sie chwile po pokoju, po czym kladzie znow glowke na moim ramieniu. Nie za wczesnie?
  • U nas @mamuma mieliśmy kilka modeli, co od urodzenia takie sprytne i silne były. 
    Podziękowali 2tymka mamuma
  • Moj trzyma. Zaraz po wyjsciu na swiat podnosil główkę:)
    Podziękowali 2mamuma gabriela
  • No to moje 6 tygodniowe dziecko podnosi z dużym trudem i tylko troszkę,ale ona od początku nie lubi być układana na brzuchu,zaraz krzyczy.
    Podziękowali 1mamuma
  • Warto obserwować, ale spokojnie. Być może ma nieco podwyższone napięcie wzdłuż kręgosłupa, ale wtedy też np. Maluch śpi wycięty w "C"
  • A czyli trafiaja sie takie nodele. U mnie pierwszy raz i w szoku bylam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.