Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1341342344346347452

Komentarz

• Czy niejedzący nic poza moim mlekiem ośmiomiesięczniak to normalna sprawa? Miałam już tak ze średnim, ale on miał alergie i nawet z ulgą to traktowałam, ale teraz to trochę się martwię, bo w nocy śpi jedząc, w dzień zupą pluje, kaszą pluje, mam wrażenie, że zrobił się marudny i dosłownie wisi na cycu, zęby już jakieś ma, przemieszcza się, rozwija się dobrze, ale boję się, że robi się szczuplutki bardzo...a ja ostatnio bardzo zeszczuplałam i ciągle mam wrażenie, że mam za mało mleka...
  • Z kupa nadal problem mimo, ze biore magnez. Po 4 dniach czopek, bo sie meczyl okropnie. Nie wiem co z nim robic.
    Mamy zalecenie (bo na nfz sie nie da) zrobic USG odcinka L-S kregoslupa z powodu rozdwojenia szpary posladkowej. Czy to rozdwojenie moze miec zwiazek z problemami z wyproznianiem?
  •  Gdy mój wówczas 9- miesięczny synek, niemal wszystko chętnie jedzący, przestał jeść, tylko piersi nie odmawiał, okazał się mieć pasożyty i helicobacter, z to spowodowało sporą anemię. Cały czas był energiczny i bystry, ale też noce wisiał na piersi. Lekarka leczyła anemię nie wnikając w jej przyczynę, szukalsmy na własną rękę.
    Podziękowali 1Polina
  • Jak kiedys @Katarzyna napisala ze bez szkody dla dziecka mozna na samym mleku karmic go do roku to wyluzowalam bo moi zaczynaja jesc stale pokarmy pozno. Jeden to nawet ponad 10mcy na mleku byl tylko moim. 
    Podziękowali 1Polina
  • @mamlu - angina może być przyczyną falstartu. Sugerowałabym cierpliwość. Proponuj inne jedzenie, ale nie nalegaj.
    Podziękowali 1Nika76
  • Dziewczyny mam problem z moim młodym - 6 tyg zycia. 
    Krztusi sie okropnie prawie przy kazdym karmieniu piersią. No dławi sie tak ze pare razy sam sie przestraszyl bo nie mogl odetchnac i sie rozplakal gdy w koncu zlapal oddech. Prawie za kazdym razem przy ktoryms lyku zatyka go. 
  • A karmienie "pod górkę" nie pomaga?
    Podziękowali 1annabe
  • Czyli glowa wyzej?
  • Spróbuje karmienia pod górkę, nie pomyślałam o tym.
  • "Pod górkę", to takie przystawienie, żeby dziecko miało główkę twarzą w dół.
    Podziękowali 1annabe
  • Jak moge pomoc jeszcze w zrobieniu kupy malemu? Klade na brzuszku, brzuch masuje, ja pije 3 litry srednio wody, jem chleb razowy (nie wiem, czy to jemu pomoze), lykam magnez, a on kupy nie robi, a placze, jeczy, napina sie. W nocy spal, a od rana placze, wczoraj tez plakal i marudzil caly dzien, jakis slad byl na pieluszce. Chce mu pomoc, bo sie meczy bidulek, ale pomyslu mi brak.
  • W krytycznym momencie mozna termometr w pupe wsadzic ;) Probowalas?

No moj wczoraj byl obolaly... czyzby jako pierwszy mial miec kolki..
  • Jak jest bardzo zle to czopek daje, kupa jest po sekundzie, ale dwa razy ostatnie byly z czopkiem, nie chce go przyzwyczajac. 
    Termometr mam taki do czola ;)
    Podziękowali 1annabe
  • Dziewczyny, Jó ma malutką białą plamkę na dziąśle… Raczej się nie ściera. 

To afta, czy pleśniawka?

Czym to potraktować? Czy sobie przed karmieniem też mam czymś smarować brodawki?
  • pierwsze objawy przeziębienia u roczniaka
    katar wodnisty
    temp 37,4
    wymiot poranny
    ogólnie marudny

co robić??

myślę, ze to przeziębienie, starsza córka właśnie ozdrowiała, a miała te same objawy
  • Karmić do woli własnym mlekiem, nie zmuszać do jedzenia czegokolwiek innego (jak ma chęć, to może jeść coś lekkostrawnego), dać się wyspać do woli, odciągać katar jeśli utrudnia oddychanie (można zakraplać do nosa mleko własne dla rozrzedzenia kataru i w celach odkażających). W celach prewencyjnych można inhalować dziecko czosnkiem (rozgnieciony ząbek ustawić na spodku koło łóżeczka + rozgnieciony ząbek zawinąć w gazik i przypiąć dziecku do ubranka w miejscu niedostępnym dla małych rączek - np. na kapturze). I cierpliwie poczekać aż przejdzie. Chyba, że by się pogorszyło, to lekarzowi pokazać.
    Podziękowali 1Karolinka
  • annabe powiedział(a):
    Dziewczyny mam problem z moim młodym - 6 tyg zycia. 
    Krztusi sie okropnie prawie przy kazdym karmieniu piersią. No dławi sie tak ze pare razy sam sie przestraszyl bo nie mogl odetchnac i sie rozplakal gdy w koncu zlapal oddech. Prawie za kazdym razem przy ktoryms lyku zatyka go. 
    U mojego syna okazało się ze to na tle neurologicznym....
  • Milamama powiedział(a):
     Gdy mój wówczas 9- miesięczny synek, niemal wszystko chętnie jedzący, przestał jeść, tylko piersi nie odmawiał, okazał się mieć pasożyty i helicobacter, z to spowodowało sporą anemię. Cały czas był energiczny i bystry, ale też noce wisiał na piersi. Lekarka leczyła anemię nie wnikając w jej przyczynę, szukalsmy na własną rękę.
    mamlu powiedział(a):
    @Polina mamy to samo, od tygodnia chodzę i przeżywam że moje dziecko, ma 9 miesięcy, z glodomora zrobiło się niejadkiem, ciągle tylko chce cycka, pokarmami stalymi gardzi, w nocy budzi się z ogromnym płaczem i je co 3h, a przesypiala już noce. Mam wrażenie że chudnie w oczach, ale jest pełna energii, zęby dwa ma, kolejnych nie widać. zaczęłam się zastanawiać czy to nie pasożyty jakieś ze względu na te nocne ryk...
    I u nas to już trwa z miesiąc. :(
    Ja przy trzecim dziecku zrozumiałam jak wielkie znaczenie w karmieniu ma psychika..

Dlatego:
    - nie rozpoczynałam karmienia dopóki dziecko niejadek nie "zawołało" że tez chce gdy ja jedząc z jego miski rozplywalam się z "mniam mniam" nad jego jedzeniem
    - przy karmieniu robilam wesołe miny i komunikaty pt: "kwasne?" "Dobre, mniam mniam" "dziwne ale zdrowe!" "Ojej ale masz minke" itp.... dziecko było tak skupione na tym co widzi i co mówię że jedzenie schodziło na drugi plan...
    - jadł razem z nami dopiero jak się domagał po tym jak go usadzilam przy stole
    - nowe jedzenie wprowadzałam jak super niespodziankę, bez lęku że odrzuci, nawet jak musiałam udawać "zobacz co dla ciebie mam.... jakie to fajne"

Naczytalam się że im gorzej u dziecka z jedzeniem tym gorzej u matki z nastawianiem dziecka do posiłku a nastepnie tym gorsza atmosfera posiłku i tym mniejsza chęć na jedzenie i większy opór.... i koło się zamyka. Chciałam tego uniknąć więc narzucałam z góry miłą atmosferę
  • Mamy zapalenie gardła : pulmicort+antybol azitrolek :(
  • Azitrolek mega gorzki, nasz synek dostal na 8 miesięcy i każda dawkę wymiotowal, zmieniła nam peditara na inny. 

Wasz nie musi wymiotowac, ale w razie czego piszę. Moze tez smak zmienili, bo my 6 lat temu ten antybiotyk mielismy. 

Mieszanie z mlekiem, z twarozkiem nic nie dalo i tak chlustal. 

Ale ten lek.podobno jest bardzo bardzo skuteczny.
    Podziękowali 1Karolinka
  • dobrze, że piszesz, przynajmniej wiem czego się spodziewać

po zinnacie nasz wymiotował bardzo, czyli z tym też może tak być :/
  • edytowano marca 2017
    Może nie, bo moj w zamianke dostal zinnat i lyknal bez problemu, a kuzynka wciągala azitrolek bez wymiotów. Różnie może byc. Nie chcialam Cię zmartwic.
    Podziękowali 1Karolinka
  • Mnie się to nigdy nie zdarzało ale ja zawsze wrzucam lek na jakąś kanapkę choćby sucha...
  • @Karolinka Ale z tych wczorajszych objawow wyszlo to zapalenie, czy cos doszlo, ze do lekarza popedzilas?
  • tak, zaczął się odrywający kaszel, mały apatyczny i bardzo płaczliwy
    do tego temp o siódmej rano 37,9
    Podziękowali 1chabrowa
  • edytowano marca 2017
    .
  • Ale, że co przeziębione są? Ktoś badał,że za mało witaminy c mają?
  • nie actiferol start wycofano i mamy przejsc na zwykly ale wtedy witaminowe cos cebion multi albo cos takego
  • A.... bo to o żelazo się rozchodzi... :) Witamina c poprawia jego wchłanianie. 
    http://pediatria.mp.pl/zywienie/52609,zelazo
    Podziękowali 1MAFJa
  • Syna wysypalo. Ma wysypke na buzi (glownie policzki), gora plecow i tyl szyi i na bokach tułowia nizej niz pacha. Skupiska krostek na zaczerwienionej skorze. Troche krostek ma tez na brzuchu, ale nie w skupiskach.
    Potowki to czy uczulenie (poki co jem normalnie, syn 5 tyg ma, moze juz byc uczulenie?), czy jakies jeszcze inne dziadostwo?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.