tzn. oni chyba cos probuja z tymi rekami tez.. ale my z braku mozliwosci nie bardzo sie dajemy.. nie podoba sie tak ani tak to do lozka na brzuch smoczek i do widzenia ;-) aczkolwiek takich objawow jak przytocxone az na razie nie bylo, moze spoeadycznie.. wiek korygowany 8 mscy
Z jednej strony współczuję wam, a z drugiej cieszę się, że macie podobne obserwacje Moja Weronika dziś właśnie kończy 8 miesiąc, ale przez połowę serca jest mało ruchliwa. W motorycznych kwestiach jest trochę opóźniona, a jak jeszcze przestała robić to czego się nauczyła to się wystraszyłam. Jeśli chodzi o guganie, to też jej się nie chce. Czasem jakaś baba, wczoraj pierwszy raz niechcący była mama. A tak większość dnia krzyk, pisk, że chwilami od tego mam ochotę walić głową w ścianę. Mąż po 5 minutach ma dosyć, więc i tak nie jest ze mną tak źle
Agnieszka82 - nie pomagasz łatwiej byłoby mi to przetrwać znając mniej więcej czasookres trwania, a 2,5 roku i bez prognozowanego końca to normalnie znęcanie się
Dziwne ja mam córkę z września 2016 i na razie bez takich akcji. Czyli ma 9,5 miesiąca. Była płaczliwa i raczkowa w związku z zębami, a teraz względny spokój.
Pamietam akcje starszych dzieci, ciężko to przechodziłam. Ciekawe co będzie teraz. Nie ma co się martwić na zapas, dosyć ma dzien swojej biedy. A jak biedy chwilowo brak, albo oswojona to cieszyć się cieszyć!!
Moja Hiacka jest i tak przy tym wrzaskunie Franku oaza spokoju. Franu jest egzemplarzem przy ktorym wszelkie metody wychowawcze leżą i kwiczą. Jeszcze u nad piata taka królewna wyjcewna byla przez pierwsze 2,5 roku ale ona w przeciwieństwie do Franka nie wrzeszczala tylko wyla- niby nic a jednak robi różnicę ona byla taka syrena strazacka z różnym natężeniem a Franciu sie drze stojąc 20 cm ode mnie
Moj syn nadal puszcza mleko nosem w trakcie ssania piersi. Mleko leci dziurka, ktora jest na dole. Co z tym robic? Moze to zle na syna wplywac? Jakos szkodzic?
Zaskoczyłyście mnie, że istnieje coś takiego jak kryzys 8czniaka. No całkiem możliwe! Byłam przekonana, że to przez ząbkowanie!
Nasz obecnie 7mczny dawno temu przestał sylabować Wymawia tylko samogłoski. Tej "trakcji" głowy dalej nie ma - z lenistwa chyba. Bo obecnie wszędzie dopełza i ustawia się na czworakach kicając, jakby w przygotowaniu do raczkowania. Lubi być na brzuchu.
U nas dalej występują te nocki, z przerwami na zabawę lub krótkie: 21-6:30. Ile Wasze 7-9mczne dzieci mają drzemek? Ile wytrzymują na aktywnej zabawie? U nas to są 3drzemki trwające (30min-2h), okresy aktywności 2h-4h. Sen nocny 9-10h. Intuicyjnie widzę, że jemu 3drzemki to za dużo... 2 będzie za mało, może dlatego te nocki takie rwane.
@wiesia mój od 11 miesiąca śpi tylko raz, jak spał 2 razy to zaczął być koszmar z wieczornym zasypianiem. Często rozwój gwałtowny ruchowy hamuje gadanie. Zaczyna dziecko raczkować albo chodzić i zanim dobrze to opanuje to mówienie stopuje.
@Zuzapola dzieki! Wytrwaly i wytrzymały Twój Maluch! (Nasza druga córka przestawiła się z 3drzem na 2 w 11mcu) Chyba wszystko tak jak piszesz... motoryka u nas teraz na topie.
Drogie mamy pomóżcie. Dwie białe plany na dolnym dziąślę w miejscu kłów. Wygląda to trochę jak afta, ale jest idealnie symetrycznie po obu stronach, więc skłaniam się do tego że zęby idą. Tylko czy pierwszymi mogą być trójki? Ma 8 miesciecy i żadnego zęba.
mamlu mój Krzyś tak miał,okazało się że czasem jest to jedyny objaw refluksu,u mojego była też nadwrażliwość sensoryczna, teraz ma 2 lata je wszystko a waży nadal malutko bo 10 kilo ale rozwija się pomalutku
Drogie mamy pomóżcie. Dwie białe plany na dolnym dziąślę w miejscu kłów. Wygląda to trochę jak afta, ale jest idealnie symetrycznie po obu stronach, więc skłaniam się do tego że zęby idą. Tylko czy pierwszymi mogą być trójki? Ma 8 miesciecy i żadnego zęba.
Trójki zwykle dopiero po czwórkach wychodzą. Dziwne by było, żeby szły jako pierwsze...
@mamlu z tym piaskiem i trawa możecie spróbować w ten sposób. Jeżeli mała akcepuje balkon to położyć jej na balkonie w miedniczce trochę piachu i trawy i zaczekać czy się zainteresuje. Dołożyć jakichś pudelek i łyżeczek do przesypywania. Można np. Magiczny piasek bo on się łatwo kształtuje i sprząta. Bez naciskania i stresu. Jeśli nie chce to ok. Jak się oswoi to proponować, żeby dotknęła jedną nóżka, potem druga. Może na placu zabaw ma za dużo bodźców, światło, przestrzeń i dźwięki i to dla niej za dużo.
Ja nie jestem żadnym terapeutą. Mam synka z bardzo dużymi zaburzeniami sensorycznymi i pisze że swojego doświadczenia.
u nas się sprawdziło powolne oswajanie w nieco brutalniejszym stylu Mała postawiona była na piasku, kwiczała, że chce buty, to miała sama do nich dojść - najpierw 2-3 kroki, przy kolejnej wizycie na plaży z 10. potem trochę w skarpetach się przekonała, a potem poszło jakoś, już nawet nie pamiętam. Ale też przy tych ćwiczeniach nie było ryku, zmuszania, sama akceptowała nasze pomysły, szła do butów szybko, ale bez paniki. Zaburzeń SI też nie miała, jbc.
Mamlu, czy psycholog i fizjoterapeuta byli terapeutami si? To istotne, bo nie zawsze łatwo jest wyłapać, jeśli nie wie się gdzie szukać. Czy wypełniałas jakiś kwestionariusz? Czy mała unika dotykania rączkami rzeczy brudzą ych i marzacyh? Czy bierze do rąk jedzenie, bawi się nim. Czy lubi całowanie przytulanie twarzy, smarowanie kremem. Czy istotną jest temperatura jedzenia? Jaki jest jej stan pobudzenia na co dzień? Jak znosi hałas?
Mój syn po pierwszych terapiach z SI wziął udział w zajęciach z rytmiki. Jak zdrowe dziecko. Naśladując i słuchając uważnie. W poprzednich nie chciał, biegał i popychał inne dzieci. Zmiana była piorunująca. Dodam, ze startował jako dziecko małomowiace z podejrzeniem autyzmu.
Potem ten postęp był mniejszy i mrówcza praca. Teraz ma 5lat, jeszcze dużo pracy przed nami ale funkcjonuje jak zwykle dziecko. Różnice widać tylko w momentach, gdy jest przeładowany bodźcami i zmęczony. Wtedy część z trudnych zachowań wraca.
Terapię zaczął jako 3latek. I mam do siebie pretensje, że tak późno. Ja widzialam, że coś jest na rzeczy ale dałam się uspokoić, słowami otoczenia, że on z tego wyrośnie, że jest mały. Jedyne co miałam do stracenia wtedy to kasa. Najwyżej by m powiedzieli, że wszystko ok a w takim wypadku trudno o lepiej wydane pieniądze
Jako, że jestem terapeuta Si to nie bardzo mi wypada pisać, to co dziewczyny powyzej Ale też bym doradzala udać się na diagnozę do SPRAWDZONEGO ośrodka. Z tego co piszesz wygląda mi na ząb. SI ale niestety przez neta ciężko stawiać diagnozę. Dodam, że dzieci najczęściej lubią te zajęcia. Jeżeli macie orzeczenie zajęcia mogą być refundowane
Czy to moze swiadczyc o bezobjawowym ZUMie? Zrobilam mu badanie bo mialam zapalenie pecherza w ciazy. Isc z tymi wynikami do lekarza? Mały jest teraz przeziebiony, mogło to wplynac na wyniki badania?
@Aga85 mam pytanie dotyczące zaparć. Czy u dzieci z SI zdarzają się nawykowe zaparcia wynikające z zaburzeń w odbiorze bodźców pochodzących z własnego ciała. Czy dzieciaki uczą się wstrzymywać bo skorzystanie z łazienki je przeraża? Bo jak rozmawiam z mamami spotkanymi u terapeuty to ten temat się powtarza.
@kluska niestety,ale leukocyty wskazują na ZUM... gdyby same bakterie były,to mozna miec nadzieje,ze to zanieczyszczenie...
Oddaj szybko na posiew,a potem gdyby Was wysyłali do szpitala to poszukaj od razu urologii dziecięcej,bo lepiej tam niż na pediatrii -szczegolnie ze jak ZUM występuje w tak młodym wieku trzeba zawsze zrobic diagnostykę układu moczowego.
Komentarz
Moja Weronika dziś właśnie kończy 8 miesiąc, ale przez połowę serca jest mało ruchliwa. W motorycznych kwestiach jest trochę opóźniona, a jak jeszcze przestała robić to czego się nauczyła to się wystraszyłam. Jeśli chodzi o guganie, to też jej się nie chce. Czasem jakaś baba, wczoraj pierwszy raz niechcący była mama. A tak większość dnia krzyk, pisk, że chwilami od tego mam ochotę walić głową w ścianę. Mąż po 5 minutach ma dosyć, więc i tak nie jest ze mną tak źle
Agnieszka82 - nie pomagasz łatwiej byłoby mi to przetrwać znając mniej więcej czasookres trwania, a 2,5 roku i bez prognozowanego końca to normalnie znęcanie się
Pamietam akcje starszych dzieci, ciężko to przechodziłam. Ciekawe co będzie teraz.
Nie ma co się martwić na zapas, dosyć ma dzien swojej biedy. A jak biedy chwilowo brak, albo oswojona to cieszyć się cieszyć!!
Nasz obecnie 7mczny dawno temu przestał sylabować Wymawia tylko samogłoski.
Tej "trakcji" głowy dalej nie ma - z lenistwa chyba. Bo obecnie wszędzie dopełza i ustawia się na czworakach kicając, jakby w przygotowaniu do raczkowania. Lubi być na brzuchu.
U nas dalej występują te nocki, z przerwami na zabawę lub krótkie: 21-6:30.
Ile Wasze 7-9mczne dzieci mają drzemek?
Ile wytrzymują na aktywnej zabawie?
U nas to są 3drzemki trwające (30min-2h), okresy aktywności 2h-4h. Sen nocny 9-10h.
Intuicyjnie widzę, że jemu 3drzemki to za dużo... 2 będzie za mało, może dlatego te nocki takie rwane.
(Nasza druga córka przestawiła się z 3drzem na 2 w 11mcu) Chyba wszystko tak jak piszesz... motoryka u nas teraz na topie.
Ja nie jestem żadnym terapeutą. Mam synka z bardzo dużymi zaburzeniami sensorycznymi i pisze że swojego doświadczenia.
Potem ten postęp był mniejszy i mrówcza praca. Teraz ma 5lat, jeszcze dużo pracy przed nami ale funkcjonuje jak zwykle dziecko. Różnice widać tylko w momentach, gdy jest przeładowany bodźcami i zmęczony. Wtedy część z trudnych zachowań wraca.
Terapię zaczął jako 3latek. I mam do siebie pretensje, że tak późno. Ja widzialam, że coś jest na rzeczy ale dałam się uspokoić, słowami otoczenia, że on z tego wyrośnie, że jest mały. Jedyne co miałam do stracenia wtedy to kasa. Najwyżej by m powiedzieli, że wszystko ok a w takim wypadku trudno o lepiej wydane pieniądze
Ale też bym doradzala udać się na diagnozę do SPRAWDZONEGO ośrodka.
Z tego co piszesz wygląda mi na ząb. SI ale niestety przez neta ciężko stawiać diagnozę.
Dodam, że dzieci najczęściej lubią te zajęcia. Jeżeli macie orzeczenie zajęcia mogą być refundowane
- bakterie 62.10 (norma 0 - 11.40)
- leukocyty 25.90 (0 - 9.20)
Czy to moze swiadczyc o bezobjawowym ZUMie? Zrobilam mu badanie bo mialam zapalenie pecherza w ciazy. Isc z tymi wynikami do lekarza?
Mały jest teraz przeziebiony, mogło to wplynac na wyniki badania?
Oddaj szybko na posiew,a potem gdyby Was wysyłali do szpitala to poszukaj od razu urologii dziecięcej,bo lepiej tam niż na pediatrii -szczegolnie ze jak ZUM występuje w tak młodym wieku trzeba zawsze zrobic diagnostykę układu moczowego.