Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1354355357359360452

Komentarz

• O, dzieki że pytasz. Lekarka kazała jeszcze raz zrobić badanie ogólne i w zaleznosci od wyniku - posiew. No i w tym drugim badaniu nie wyszły nam ani leukocyty, ani bakterie. Dziwne, nie? A badania w odstępie dwoch dni. Jutro zaniosę sik małego na posiew tak czy siak, bo nie wiem, ktoremu badaniu bardziej wierzyć. Najwyzej nic nie wyhodują a ja się nie będę denerwować.

• @kluska zrobisz,jak uważasz,ale nam urolog zawsze mowi,ze posiew to tylko jak ogólne wychodzi nie w porzadku. 
    W posiewie mogą cos wyhodować,ale to moze byc nosicielstwo - a nosicielstwa sie nie leczy,tylko stan chorobowy. 
    Wiec ja pewnie bym powtórzyła ogólne badanie co jakiś czas - a i mozesz sprawdzic w labie, czy robią tylko paskowy czy tez pod mikroskopem sprawdzają. 
    No i oczywiscie pobierać do kubeczka,uprzednio mozna spryskać wiadome okolice octaniseptem. ;)
    Podziękowali 2wiesia kluska
  • Ja mam pytanie odnośnie SI bo widzę że jesteście w temacie ;
    Czy diagnoza SI u dziecka 7lat i 11lat ma jeszcze sens? 
    I gdzie ją robić? 
  • Ja byłam w sobotę z 5,5 latka i powiedzieli mi ze trochę późno. Ale jak nikt Ci tu mądrze nie odpowie,  to w sobotę mogę zapytać; )
    Podziękowali 1aga---p
  • @Aga85 jesteś z 3M? Matczyny instynkt podpowiada mi żeby ktoś fachowym okiem obejrzał naszą 3-latke. Ma troche zachowań takich ze spektrum autyzmu i takich charakterystycznych dla zaburzeń SI.
    Dla nas jest trudniejsza wychowawczo bo wydaje się delikatna, nadwrazliwa i niesmiala.
    Z drugiej strony wiele zachowań ma w normie.
    Jesteś w stanie polecić kogoś od diagnoz lub terapii? Dziękuję.
    PS. Niemowlak 8mcy tez nadwrazliwy np. na halas. Woli spać bez piersi mamy w lozeczku.
    Jego tez brać na sprawdzenie? Podobny do siostry sredniej w niektorych zachowaniach. Ale moze to jeszcze za wczesnie by coś orzekac?
  • @chabrowa dzieki, chętnie skorzystam z Twojego doswiadczenia, bo jestem kompletnie zielona w temacie ZUMow. Myslalam, ze posiew rozwieje moje wątpliwości ;) 
    A czemu pobierac sik do kubeczka? Te woreczki dla niemowlakow sa złe?
  • Do woreczka byle co się przyklei.
    Dłużej jest założony i styka się z większą powierzchnią ciała.
    W dodatku podrażnia skórę,zawsze zostanie  bolesny ślad.
    Jeśli na posiew to lepiej kubeczek.

Co do wyniku takie różnice to  może być wynik błędu gdyby osadu nie sprawdzili pod mikroskopem sugerujac się tym,że na pasku nic nie wyszło.
    Mógł być tym drugim razem mocz bardziej "przeplukany" a za pierwszym bardziej zagęszczony.
    Ja bym ten ogolny najpierw powtórzyła zanim posiew.
    Podziękowali 2kluska chabrowa
  • @wiesia, Ja siadu do komputera to napisze Ci wiadomość na priv :)
    Podziękowali 1wiesia
  • DZięki @Aga85, na spokojnie :)
  • Potrzebuje pomocy! 

Od jakiegoś czasu (okoli tygodnia,moze więcej ciut) Franek ma na brzuszku krostkę/pęcherzyk. 
    Nie boli,nie swędzi,nie zmienia sie i jest słownie jedna. 

Dalabym fotę,ale z telefonu nie umiem... chyba ze dam na mms jakiejś dobrej duszy ktora pomoże..? 
  • Popękane brodawki. Żywe rany. Dzieć 10 miesięcy, pleśniawki mamy niestety. Boli bardzo przy karmieniu bardzo. Nawet odciąganie boli i brak czasu na to jak jestem w domu sama. Macie jakiś pomysł? 
    Wrocilismy z wakacji, zrobie sobie dobra dietę, psikamy jakimś aftinem dzidzie, plus wit c.
    Czyms smarować te rany?
    @MAFja, @Katarzyna ;
  • Sugeruję błyskawiczną konsultację z doradcą laktacyjnym. Mogą być potrzebne leki na receptę, żeby wytępić grzyba. Skąd jesteś? W Piasecznie mogę polecić zaufaną osobę. W Warszawie też nie ma raczej problemu. W innych lokalizacjach - nie mam kontaktów, ale też są doradcy.
    Podziękowali 1ewaklara
  • Mała ma 4 miesiące i zaczęły jej się czerwone łuskowate placki na szyi i karku pojawiać z tydzień temu. Lekarz po sekundzie dał steryd, ale nie ufam mu za bardzo, oni tu albo paracetamol, albo antybiotyk, bez większej refleksji i żadnych badań. 
    Kąpałam w emoliencie i smarowałam kremem sprawdzobyn przy łuszczycy męża, nie widać większych efektów... 
    Jej to chyba specjalnie nie przrszkadza, ale chyba coś by z tym trzeba zrobić... słusznie się tej maści z hydrokortyzonem boję?
  • @ewaklara ja miałam podobne objawy jak dzieć miał ponad rok, była to grzybica. Pomógł dopiero Triderm na receptę od dermatologa dostałam. 
  • Procedura lecznicza została wdrożona. Leki na receptę. Teraz będę się szkolić w systematyczności:) i bedzie dobrze. Dziękuje droga redakcjo!!
    Podziękowali 2Katarzyna weronika85
  •  10 miesieczne dziecko przybralo 800 g przez 4 miesiace. Czy to zbyt malo?
  • Według siatek centylowych zbyt mało. Ale ja bym raczej patrzyła na to, jak dziecko przybierało wcześniej (mogło mieć spore zapasy), czy ogólnie jest zdrowe, jak się rozwija, czy nabywa nowe umiejętności, czy jest sprawne motorycznie. Jak wszystko inne jest OK, to bym się zupełnie nie martwiła tym słabym przyrostem wagi.
    Podziękowali 1Felicyta
  • Dziekuje, @Katarzyna!
     Malutka od urodzenia bardzo drobna, w ostatnim czasie nauczyla sie siadac, czworaczkowac i stawac. Je chetnie, ale ze to pierwsze dziecko, rodzice troche przesadzaja z dokladnoscia/czasem posilkow.
     Lekarz rodzinny wysyla ja na jakies badania.

• Moja przybrala duzo mniej a tez za chwilę konczy 10 mcy. Moja pediatea nie ma zastrzeże. Ja tez. Mloda xaly czas jest w ruchu, a dovtego zabkowanie i brak apetytu. Apetyt wrocil jak się zabkowanie skonczylo. 
    Podziękowali 1Felicyta
  • Słaby apetyt u 2,5-latki, mało sika, nie chciała przez 2 dni spać w dzień w te upały, zaczerwienione miejsca intymne (jest bez pampersa, nie zawsze jest podtarta po siku), całe dnie w basenie i biega w mokrym stroju, dziś wieczorem gorączka 38,6. To może być ZUM? Poza tym czuje się okej, nie wygląda na chorą. Podejrzewałam upał ale ZUM przyszedł mi do głowy. Robić badania moczu?
  • Robić!
    Podziękowali 1gabriela
  • K. ma 4 tygodnie i zaczerwienione powieki, nic poza tym się chyba z nimi nie dzieje. A, no i furczy noskiem. Powinnam to pokazać lekarzowi, coś mogę sama zrobić, czy to nic takiego ?
  • edytowano sierpnia 2017
    W nocy 38,6, po obudzeniu już 37,6. Do tego na ręce pojawił się taki placek ze swędzącymi bąblami...
  • @Pietruszka - nosek mozżna udrażniać zakraplając mlekiem i odciągając gluty aspiratorem. Oczka też można mlekiem zakraplać. Gdyby Cię ten stan niepokoił, to do pediatry.
    Podziękowali 1Pietruszka
  • @gabriela placek,nie placek ja bym dla spokoju badanie ogólne moczu zrobiła.
  • chabrowa powiedział(a):
    @gabriela placek,nie placek ja bym dla spokoju badanie ogólne moczu zrobiła.
    Dałam mocz do badania. Bąble wyglądają jak z pokrzywy, po 1,5h zniknęły z ręki i pojawiły się pod kolanem. 
  • Lila jest dalej rozdrażniona, chciała zasnąć ale nie mogła. Udało się po godzinie kołysania. Temp skoczyła do 38 znowu. Badania moczu ok, w osadzie tylko wykazało pojedyncze bakterie i nieliczne pasma śluzu. To źle?
  • @gabriela sluz olać,bakterie pojedyncze teoretycznie tez mozna olać (jesli nie ma odpowiedzi ze strony leukocytów lub erytrocytów) - mogą byc z zanieczyszczenia próbki. 
    Mozna ewentualnie skontrolować ponownie. 

A moze ja przygrzalo za bardzo co? 
    @Haku Wasze któreś chyba miało udar cieplny co? 
  • @chabrowa dziś cały dzien 38 stopni ma, ale w miarę ok się czuje tylko mało je i pije. Poza gorączką nic. Może trzydniówka? Nigdy nie miała.. Albo od upałów
  • gabriela powiedział(a):
    Lila jest dalej rozdrażniona, chciała zasnąć ale nie mogła. Udało się po godzinie kołysania. Temp skoczyła do 38 znowu. Badania moczu ok, w osadzie tylko wykazało pojedyncze bakterie i nieliczne pasma śluzu. To źle?
    Mocz ma ok.
    Podziękowali 1gabriela
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.