@Katarzyna ,a riwanol? Czasem stosuję na różne rany,naprzemiennie z wodą utlenioną albo octeniseptem dobrze się po nim goi,najlepiej bym powiedziała. W sumie nie wiem czy nie jest szkodliwy np. czy w ciąży można? Niedawno miałam dylemat,czy użyć czy nie.
W ciąży i laktacji Rivanol ma kat. B. Czyli nie jest uznawany za całkowicie bezpieczny, ale nie ma żadnych dowodów na szkodliwość u ludzi. Dobrze wpływa na gojenie się ran, szczególnie takich zaropiałych. Nie należy łączyć ze środkami utleniającymi (woda utleniona, nadmanganian potasu), bo wzajemnie znoszą swoje działanie.
@Katarzyna pytam o to w kontekście odpowiedzi ministerstwa na pytanie czy musimy szczepić nieetycznymi szczepionkami (pisała o tym na poprzedniej stronie). Ministerstwo ponoć mówi, że nie i pisze o "imporcie docelowym".
Ja jeszcze co do rivanolu, wody utlenionej i octeniseptu - w przypadku ran większych albo głębszych, które mogą swędzieć przy gojeniu się, lepszy wg mnie jest octenisept bo tak nie wysusza i nie ściąga skóry, przez co mniej swędzi -> nie zachęca aż tak do drapania (i rozdrapywania) i dzięki temu też gojenie trwa krócej. Może u osób dorosłych nie ma to aż takiego znaczenia, ale u dzieci już może. Na małe ranki faktycznie może nie warto, ale przy dużych powierzchniach moim zdaniem bardzo to wpływa na komfort.
Jeśli idzie o bójczość, to ponoć spirytus 72% ma największą skuteczność. Problemy jednak dostrzegam dwa: 1. Odkażanie jest bardzo nieprzyjemne. 2. Przy sporych otwartych ranach u dzieci (np. rozległe otarcie) może się całkiem sporo etanolu wchłonąć do krwioobiegu. I trzecie pomniejsze - mocno wysusza, co nie zawsze jest korzystne.
@Aneczka08 ,we Francji obowiazkowe jest szczepienie na tezec i tylko na tezec. Pozostale sa "rekomendowane". Problem z ta szczepionka jest zas taki, ze dla dzieci wystepuje tylko w postaci DTPolio. Czyli, za jednym machnieciem szczepisz i na tezec i na polio i na dyfteryt. Nasz lekarz rodzinny poinformowala mnie, ze jesli chce zaszczepic tylko na tezec, to musze czekac, az mi dziecie urosnie. Co do WZWB to szczepionka byla obowiazkowa do 2005, a oficjalne wytlumaczenie jest takie, ze za wiele NOP'ow i za mala skutecznosc. Tyle z francuskiego podworka.
No tak, ja mam doczynienia jak juz z mini rankami wiec pewno dlatego lubie spiryt. A moja wrzeszczy tak samo czy to spiryt czy cos innego. Dla mnie spirytus jest tez super na opryszczke. 2 dni i nie ma.
@Tola, ale może dla Ciebie wystarczy ;-) @Zuzapola - owszem, po szczepionce przeciw różyczce przez min. 3 miesiące kobieta nie powinna zachodzić w ciążę. Na pewno osoby szczepione zostaną o tym poinformowane... Inna sprawa, że po szczepionce p/odrze, też bym sugerowała wstrzymać się przynajmniej na jakiś czas z planowaniem ciąży, bo wirus odry też może być niebezpieczny dla płodu, a szczepionka ta jest szczepionką żywą i jest po niej możliwe zachorowanie na odrę. Oczywiście, łagodniej się ją wtedy przejdzie jak zapewnia producent... Jednak powikłań charakterystycznych dla odry to nie wyklucza. Sztandarowy przykład chętnie przywoływany przez zwolenników szczepienia wszystkich przeciw odrze - Krzysztof Jackiewicz, który od 30 lat cierpi z powodu podostrego stwardniejącego zapalenia mózgu - to powikłanie wcale nie po przejściu odry, ale po szczepionce p/odrze. Jeśli ktoś nie wierzy, to tu można przeczytać rozmowę z matką Krzysztofa: http://www.pomorska.pl/publicystyka/art/7049633,trzeba-nazwac-rzeczy-po-imieniu-umieraj-krzysiu-umieraj,id,t.html
@mammamia - ależ jest taka szczepionka na rynku! Na polskim była jakoś do 2003 roku chyba. Potem została zastąpiona przez MMR. Na zachodzie (np. Francja, Niemcy) nadal jest dostępna.
@Tola - i uważasz, że to jest OK, że na rynku dostępne są tylko te szczepionki, których producenci najskuteczniej za ich wprowadzeniem lobbują? Szczególnie, że szczepionka p/odrze i szczepionka MMR, to nie jest to samo, więc to bardzo naciągane, że MMR może zastąpić szczepienie p/odrze, bo przecież, nawet jeśli ktoś przechodził świnkę i różyczkę, to mu szczepienie przeciw tym chorobom nie zaszkodzi. Inna sprawa, że komponenta różyczkowa zawiera ludzkie komórki diploidalne pochodzące z linii komórkowych wyhodowanych na tkankach pobranych od abortowanych płodów i u wielu ludzi budzi to poważne wątpliwości natury etycznej.
O chorobie p. Krzysztofa słyszałam wszędzie. Zawsze w kategoriach NIE SZCZEPIENIA. Nigdy nie słyszałam,ze był zaszczepiony,ale nic mu to nie dało niestety.
"Nie były szczepione, lub nie mają udokumentowanego szczepienia". Tak, dla ścisłości. Dostrzegasz różnicę? Ilu obecnych 30-40-latków przechowuje swoje karty szczepień z dzieciństwa albo książeczki zdrowia dziecka (o ile to wystarczające udokumentowanie szczepienia)?
A wpływ na rynek leków, czy kalendarz szczepień mamy, jako społeczeństwo, znikomy. Tylko, byłoby moim pobożnym życzeniem, by odnośne decyzje nasi rządzący podejmowali pod wpływem argumentów merytorycznych, a nie nacisków lobbystów.
@mammamia - ależ jest taka szczepionka na rynku! Na polskim była jakoś do 2003 roku chyba. Potem została zastąpiona przez MMR. Na zachodzie (np. Francja, Niemcy) nadal jest dostępna.
Jestem po rozmowie z lekarzem (dr nauk med. epidemiolog z mojej przychodni) - odpowiedzialność ponoszą rodzice nie lekarz, on to szanuje, chociaż uważa, że nie mamy wyjścia jako społeczność i jest za szczepieniami masowymi mimo NOP-ów. Było o polio... że jest zagrożenie w Warszawie ze strony przyjezdnych ze wschodu. Na argument, że od 30 lat nie było przypadku polio w Polsce odpowiada, że ludzie są poszczepieni. Czy wiecie może, jak to jest na Zachodzie, we Francji czy w Niemczech, czy szczepią się masowo na polio, czy Arabi stanowią zagrożenie?
Komentarz
Czasem stosuję na różne rany,naprzemiennie z wodą utlenioną albo octeniseptem dobrze się po nim goi,najlepiej bym powiedziała. W sumie nie wiem czy nie jest szkodliwy np. czy w ciąży można? Niedawno miałam dylemat,czy użyć czy nie.
1. Odkażanie jest bardzo nieprzyjemne.
2. Przy sporych otwartych ranach u dzieci (np. rozległe otarcie) może się całkiem sporo etanolu wchłonąć do krwioobiegu.
I trzecie pomniejsze - mocno wysusza, co nie zawsze jest korzystne.
Co do WZWB to szczepionka byla obowiazkowa do 2005, a oficjalne wytlumaczenie jest takie, ze za wiele NOP'ow i za mala skutecznosc.
Tyle z francuskiego podworka.
@Zuzapola - owszem, po szczepionce przeciw różyczce przez min. 3 miesiące kobieta nie powinna zachodzić w ciążę. Na pewno osoby szczepione zostaną o tym poinformowane... Inna sprawa, że po szczepionce p/odrze, też bym sugerowała wstrzymać się przynajmniej na jakiś czas z planowaniem ciąży, bo wirus odry też może być niebezpieczny dla płodu, a szczepionka ta jest szczepionką żywą i jest po niej możliwe zachorowanie na odrę. Oczywiście, łagodniej się ją wtedy przejdzie jak zapewnia producent... Jednak powikłań charakterystycznych dla odry to nie wyklucza. Sztandarowy przykład chętnie przywoływany przez zwolenników szczepienia wszystkich przeciw odrze - Krzysztof Jackiewicz, który od 30 lat cierpi z powodu podostrego stwardniejącego zapalenia mózgu - to powikłanie wcale nie po przejściu odry, ale po szczepionce p/odrze. Jeśli ktoś nie wierzy, to tu można przeczytać rozmowę z matką Krzysztofa: http://www.pomorska.pl/publicystyka/art/7049633,trzeba-nazwac-rzeczy-po-imieniu-umieraj-krzysiu-umieraj,id,t.html
O chorobie p. Krzysztofa słyszałam wszędzie.
Zawsze w kategoriach NIE SZCZEPIENIA.
Nigdy nie słyszałam,ze był zaszczepiony,ale nic mu to nie dało niestety.
Sprawdzałam w książeczce - chorowałam na swinkę, wiatrówkę, różyczkę poszczepienną… nie ma o tym ani słowa.
I tak wtedy pomyslałam - co jak ktoś już nie ma rodziców, czy kogoś innego bliskiego, kto pamięta historię chorowania.
Nie ma śladu.
Szczepienia mam "rozwalone" - cześciowo w tej książeczce sztywnej, ze szpitala, częściowo w takim zeszycie z poradni, nabazgrane przez lekarza...
@Katarzyna, uściślę: na polskim rynku .
Było o polio... że jest zagrożenie w Warszawie ze strony przyjezdnych ze wschodu. Na argument, że od 30 lat nie było przypadku polio w Polsce odpowiada, że ludzie są poszczepieni. Czy wiecie może, jak to jest na Zachodzie, we Francji czy w Niemczech, czy szczepią się masowo na polio, czy Arabi stanowią zagrożenie?