@Olkowa, a po co pasteryzowac kompoty? Gotuje, wlewam gorace do sloikow, zakrecam i ustawiam na tacy pokrywka do dolu. Wazne by nalac do pelna. Nie ma szybszego i prostrzego sposobu.
Jukaa a jak w piekarniku? Proszę o instrukcje ale tak łopatologicznie. Do słoja 0,9 litr wkładam owoce, zimną wodę, cukier zakręcam i do piekarnika na ile???????
Ee... a czy ta pasteryzacja na sucho jest jakoś gorsza niż ta na mokro? Rozumiem, że jest mniej popularna, ale czy to się przekłada na jakość samej pasteryzacji?
Od tamtego roku pasteryzuję na sucho w piekarniku. Zalety- nie paruje się cała kuchnia, nie kipi woda z garów, wkładam do piekarnika 10-12 dużych słoików 0,9 litra na 1 raz a po pasteryzacji wyłączam piekarnik i pozostawiam do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Różnica przy pasteryzacji na sucho i na mokro- żadna. Wady- brak
Do piekarnika wstawiam normalnie pokrywka u góry i zakręcone mocno. 130 stopni i czas w zależności od wielkości słoika. Wyłączam piekarnik, nic nie dokręcam !!!!!!! nie ruszam otwieram piekarnik po kilku godzinach.
Baklazany najsmaczniejsze smazone/ grilowane w plastrach sa, mozna tez gotowac (dlugo) w przeroznych ala gulaszach, wtedy zupelnie sie rozpadaja i ladnie zageszczaja sos. Mlody szpinak mozna jesc jak salate, na surowo, do kanapek, do nalesnikow itp. Szpinak mozna tez przesmazyc na oliwie z czosnkiem i jesc jako jarzyne do obiadu. Albo do tarty jakiejs wcisnac, przesmazonym mozna nadziewac paszteciki. Albo jeszcze prosciej - nakladac przesmazony szpinak na kwadraty z ciasta francuskiego, posypac feta, skleic w trojkaty i upiec. No rozne cuda ze szpinaku wychodza
Komentarz
Ale jesli szukasz koncepcji to polecam omlety dla odmiany. Smazy sie jeden duzy z roznymi dodatkami, moga byc warzywne czy resztki lodowkowe.
400W to mało, co? :-B
Muszę kupić sobie jakieś naczynie do miksowania gęstych papek
Mam pojemniczek do blendera boscha, jest extra ale malutki.
połowa mi sfermentowała.
(
Czy pokrywkę dokręcasz mocno od razu?
I co po tych 10minutach? Zostawiasz w piekarniku? Wyciągasz?
Mlody szpinak mozna jesc jak salate, na surowo, do kanapek, do nalesnikow itp. Szpinak mozna tez przesmazyc na oliwie z czosnkiem i jesc jako jarzyne do obiadu. Albo do tarty jakiejs wcisnac, przesmazonym mozna nadziewac paszteciki. Albo jeszcze prosciej - nakladac przesmazony szpinak na kwadraty z ciasta francuskiego, posypac feta, skleic w trojkaty i upiec. No rozne cuda ze szpinaku wychodza