Łomatko Ze mnie żaden autorytet kulinarny @uJa ) Js daje biała W przepisie ze biała Każdy jeden który zjadłam tez był z biała Ale jak dasz czerwona to daj znać jak ze smakiem
jak umsażyć dobre kotlety mielone? Głównie o technikę smażenia mi chodzi, w czym panierować, dużo oleju czy mało, po przykryciem czy bez, podlewać wodą czy nie, jak długo smażyć itd:)
@Isako ja mroze I surowe I ugotowane. Tylko musza byc na plaskim rozlozone, zeby sie nie posklejaly, potem w jakis woreczek wsypuje lub w plastikowy pojemnik, a jak potrzebne to wyciagam tyle, ile trzeba.
puszka ciecierzycy, zabek czosnku lub wiecej jak ktos lubi na ostro, w przepisie na hummus jest zawsze pasta sezamowa czyli po prostu podprrazony na suchej patelni sezam, jednak mi czesto nie chce sie prazyc i dodaje zwykly sezam, sporo go, troche soku z cytryny, sol, pieprz, oliwa i jak zagesty to troche wody. i zmiksowac na gladko. pisze z pamieci ale chyba wszystko wymienilam. mozna pokombinowac i dodac np..papryki ostrej w proszku albo slodkiej
Ale stary ten moj wpis o hummusie.. Juz nie używam ciecierzycy w puszce bo przestała mi smakować- lepiej ugotować samemu. Choć z puszki wygodniej sie robiło i nie trzeba namaczac ciecierzycy
Dodaje do hummusu czasem ze dwa suszone pomidory, pycha
słuchajcie - jak powinien smakować humus ? ciecierzyce gotowałam sama 20 dag , dodałam 4 łyżki pasty tahini , czosnek + plus sól jest lekko mdła ( jest takie słowo ?) i mocno czuć tahini może jakieś rady od praktyków ?
Co zrobić z białkami które nie chcą się ubić? może je wykorzystać do czegoś smacznego? szkoda mi wywalić bo trochę się uzbierało ale się nie ubijają bo kawałeczek żółtka wpadło ;/
nie wiedzialam że tam wpadło teraz wyjęłam z lodówki miseczkę z białkami bo chciałam zrobić bezę i patrzę a tam pływa żółtko, dlatego się zastawiam czy je wywalić czy mogę jakoś przerobić
jak kurczak ma się nie wygotować ze smaku, to albo od razu na wrzątek (wody tylko tyle. ile niezbędne) albo natarty przyprawami i nad parę a jak ma być i rosół i mięso to polecam kurę mięsną nieporównywalny smak z kurczakiem, który praktycznie wyfrunął z naszej kuchni
A ja mam pytanie - jak ostrzycie noze, zeby NAPRAWDE byly ostre? Oselka pomaga na krotko, nie wiem, moze nie umiem sie nia poslugiwac. A ostrzalka, taka z metalowymi koleczkami, w ogole nie zdala egzaminu...
U nas jest punkt ostrzenia noży, nożyczek, noży do maszynek do mielenia etc Raz na pół roku zbieramy i zawozimy Są tak ostre, że jak się przyłoży do pomidora to bez żadnego nacisku, tylko pod wpływem własnego ciężaru przetnie go Ale ma to też swoje minusy, wiecznie po ostrzeniu mam pochlastane łapy ) ot skleroza, zapominam że świeżo naostrzone
Choć ja osobiście wolę zdecydowanie noże ceramiczne Ino w rękach moich facetów jakoś krótko wytrzymują stąd ceramiczne są dla mnie, reszta kroi metalowymi
Kurczaki nastrzykuję ) Kupiłam najgrubsze igły w aptece, strzykawki Marynatę zawsze przygotowuję na bazie oliwy, nacieram z zewnątrz a resztę jeszcze przemiksuję i ostrzykuję i już Perliczkę i królika samym masłem Gdzieś to kiedyś widzieliśmy w jakimś kulinarnym programie
ja robię taką krótko gotowaną szatkuję kapustę, wrzucam do garnka zalewam wodą i od momentu zagotowania gotuję trzy minuty , potem odlewam wodę - zostawiam tylko trochę na spodzie , dorzucam pokrojoną cebulę , wrzucam łyżkę masła, trochę soli, pieprzu i kilka minut gotuję ja robię jeszcze bardziej nie koszer bo dodaję łyżeczkę ketchupu (zamiast octu) , robię zasmażkę łyżka masła, łyżka maki - zrumieniam , dodaję do kapusty zagotowuję, dodaję koperek, natkę pietruszki, można wędzonkę w kostkę i już ta kapusta ma być jędrna , nie miękka
Komentarz
Ze mnie żaden autorytet kulinarny @uJa )
Js daje biała
W przepisie ze biała
Każdy jeden który zjadłam tez był z biała
Ale jak dasz czerwona to daj znać jak ze smakiem
pomóżcie, proszę
zrobiłam z innego przepisu, ten będzie następny
Juz nie używam ciecierzycy w puszce bo przestała mi smakować- lepiej ugotować samemu. Choć z puszki wygodniej sie robiło i nie trzeba namaczac ciecierzycy
Dodaje do hummusu czasem ze dwa suszone pomidory, pycha
ciecierzyce gotowałam sama 20 dag , dodałam 4 łyżki pasty tahini , czosnek + plus sól
jest lekko mdła ( jest takie słowo ?) i mocno czuć tahini
może jakieś rady od praktyków ?
może je wykorzystać do czegoś smacznego? szkoda mi wywalić bo trochę się uzbierało ale się nie ubijają bo kawałeczek żółtka wpadło ;/
teraz wyjęłam z lodówki miseczkę z białkami bo chciałam zrobić bezę i patrzę a tam pływa żółtko, dlatego się zastawiam czy je wywalić czy mogę jakoś przerobić
(ja skąpa jestem )
a u nas to białe omlety albo biała jajecznica chętnie (moje dzieci nie lubią żółtek)
a jak ma być i rosół i mięso to polecam kurę mięsną nieporównywalny smak z kurczakiem, który praktycznie wyfrunął z naszej kuchni
Raz na pół roku zbieramy i zawozimy
Są tak ostre, że jak się przyłoży do pomidora to bez żadnego nacisku, tylko pod wpływem własnego ciężaru przetnie go
Ale ma to też swoje minusy, wiecznie po ostrzeniu mam pochlastane łapy )
ot skleroza, zapominam że świeżo naostrzone
Choć ja osobiście wolę zdecydowanie noże ceramiczne
Ino w rękach moich facetów jakoś krótko wytrzymują
stąd ceramiczne są dla mnie, reszta kroi metalowymi
Kurczaki nastrzykuję )
Kupiłam najgrubsze igły w aptece, strzykawki
Marynatę zawsze przygotowuję na bazie oliwy, nacieram z zewnątrz a resztę jeszcze przemiksuję i ostrzykuję
i już
Perliczkę i królika samym masłem
Gdzieś to kiedyś widzieliśmy w jakimś kulinarnym programie
szatkuję kapustę, wrzucam do garnka zalewam wodą i od momentu zagotowania gotuję trzy minuty , potem odlewam wodę - zostawiam tylko trochę na spodzie , dorzucam pokrojoną cebulę , wrzucam łyżkę masła, trochę soli, pieprzu i kilka minut gotuję
ja robię jeszcze bardziej nie koszer bo dodaję łyżeczkę ketchupu (zamiast octu) , robię zasmażkę łyżka masła, łyżka maki - zrumieniam , dodaję do kapusty zagotowuję, dodaję koperek, natkę pietruszki, można wędzonkę w kostkę i już ta kapusta ma być jędrna , nie miękka
Poratujcie dobre kobiety:)