Pyanie na szybko... Czy jak robię tarte na gotowym ciescie francuskim to musze je wczesniej podpiec? Czy farsz wrzucam na surowy spód? Nigdy nie robiłam na "gotowcu".
Pyanie na szybko... Czy jak robię tarte na gotowym ciescie francuskim to musze je wczesniej podpiec? Czy farsz wrzucam na surowy spód? Nigdy nie robiłam na "gotowcu".
mnie kiedyś tłumaczono odnośnie kapusty kupowanej w sklepie, że kiszona - to ta po procesie kiszenia naturalnym a kwaszona - to zalana octem ale , jak jest...
W garnku rzymskim to nie powinien suchy byc, tylko trzeba pamiętać, zeby ten garnek przed pieczeniem namoczyc ok 15min. Ja dopiero zaczynam z tego garnka korzystac, zalezalo mi na nim wlasnie ze wzgledu na mieso, zeby pieczenie suche nie wychodzily. Na razie jestem b zadowolona. Schab, ale mniejszy kawałek, pieklam chyba z 1,5h w 180-200st. Plastiku tez nie lubie, nawet ryz zawsze wymuje z torebki.
jeśli chcę zrobić zapiekankę z warzywami (z kurczakiem i makaronem) i chciałabym wykorzystać mrożoną mieszankę to mogę wymieszać warzywa zamrożone czy przed wymieszaniem i włożeniem do piekarnika lepiej je rozmrozić ( i jak? )?
Taka salate masłową do drugiego dania? Ja robie tradycyjnie: opłukaną sałatę/półtorej/dwie( w zaleznosci od tego na ile osob) drę palcami na mniejsze kawałki. Gotuje ze 2-3 jajka na twardo. Bialka siekam drobniutko a żółtka rozcieram w kubeczku razem z kilkoma lyzkami kwasnej smietany. Do tego troche cukru, szczypta soli, wycisniety sok z cytryny( tyle ile lubisz) a jak nie masz to szczypte kwasku cytrynowego. Dla ladniejszej kolorystyki gotowa, wymieszana salate posypuje posiekana w kostke rzodkieweczka To przepis babciny.
o marynowaniu grzybów nie mam pojęcia, ale przywołałaś wspomnienia tego smaku z dzieciństwa w dodatku jeździłam na grzyby w okolice które pewnie znasz? (Zaniemyśl)
Ktoś mi może wytłumaczyć co to są zielone śledzie? a i potrzebuję jakiś prościutki farsz do pierogów - jutro będzie u mnie ktoś kto nauczy mnie wreście robić dobre ciasto na pierogi ale musze ogarnąć szybki farsz.
Jak zrobić surówkę do tortilli? Mam Kapustę pekińską Sałatę lodową Pomidor Por Jabłka Marchew Cebulę Pietruszkę Seler Co mogę zrobić żeby było pycha i szybko @Elunia@Skatarzyna@Katarzyna@Rejczel i kto tam może ratunku
Komentarz
Czy jak robię tarte na gotowym ciescie francuskim to musze je wczesniej podpiec? Czy farsz wrzucam na surowy spód?
Nigdy nie robiłam na "gotowcu".
@Katarzyna ? @Kowalka ? @Skatarzyna?
ale , jak jest...
https://lokalnyrolnik.pl/blog/kiszenie-kwaszenie-czym-polega-roznica-wybierac/
a pod tym artykułem w dyskusji link do bio..., gdzie wyjaśnienie szczegółowe
Plastiku tez nie lubie, nawet ryz zawsze wymuje z torebki.
Ale to dość specyficzny,słodki smak.
w dodatku jeździłam na grzyby w okolice które pewnie znasz? (Zaniemyśl)
a i potrzebuję jakiś prościutki farsz do pierogów - jutro będzie u mnie ktoś kto nauczy mnie wreście robić dobre ciasto na pierogi ale musze ogarnąć szybki farsz.
Mam
Kapustę pekińską
Sałatę lodową
Pomidor
Por
Jabłka
Marchew
Cebulę
Pietruszkę
Seler
Co mogę zrobić żeby było pycha i szybko
@Elunia @Skatarzyna @Katarzyna @Rejczel i kto tam może ratunku