w zeszłym roku zebrałam , zawinęłam w papier i w skrzynkach do piwnicy ; jedliśmy do grudnia zastanawiam się tylko czy każdy oddzielnie zawijałam, czy warstwę pokryłam papierem....
Pomidory lepiej zebrać, bo przymrozek je zniszczy, będą gniły. Tak w pomieszczeniu będą powoli dojrzewały, jak wyższa temperatura, albo jabłka obok, to szybciej dojrzeją.
Ja nie dozbieralam winogron.. jeszcze czas? Większość zebrałam , obieralam długo łącznie pewnie ponad godzina roboty dobrze .. wyszło w sokowirówce nieco ponad litr soku.. ale mocny jest strasznie.. nie wiem jak go.. rozwadniać? Gotowac chyba bez sensu? I drugie pytanie czy w sokowirówkę możemy puszczac całe z gronami? Czasu by oszczędziło sporo.
Mam jutro na kolacji 7 osób w tym bezglutenowca. I się zastanawiam.. zalegają dynie cukinie mi.. co by tu.. jakieś leczo? Z cukini? Tylko bym chciała tak żeby dobre było.. a przypraw nie za dużo mogę dać bo dla S to tylko te czyste bez śladowych ilości.. co zrobić żeby faceci jedli tez.. tzn prawdziwi faceci ;-) co to trawy nie jedzą..
Leczo z porzadna kielbasa zje kazdy facet. Co zrobic zeby bylo dobre? Uchwycic wlasciwy balans, zeby nie bylo za duzo czegos tylko tak w punkt. Jesli chodzi o przyprawy to ja dodaje do leczo wylacznie sol i majeranek. Z dyni zupe dyniowa mozna zrobic, posypywana podprazonymi pestkami lub z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Masz dobry przepis?
Dyni nie ruszę już.. zrobię leczo chyba rzeczywiście - grunt żeby mieso było to i cukinia przejdzie.. właśnie dla męża schabowego smażyłam i wrzuciłam se dwa plastry tej cukini, leciutko bez jajka w bułce tartej.. jakie to dobre.. No ale na jutro bułka tarta odpada
Ma ktoś uszkodzona sokowirówkę zelmer JE1200 ? Bo ja mam :-) szukam jednej części nie do dostania. Mąż mi kupił na urodziny nowa sokowirówkę ale tamtej mi szkoda bo tez niedużo użyta.. a fajna bo duza. Ulamalam zaczep od miski zbiorczej. Trzeba by cała miskę zbiorcza kupić a i ona niedostępna teraz nigdzie.. ale może ktoś by miał. Do sprzedania nawet to kupię chętnie. Bez tego zaczepu jest blokada silnika. Poki go miałam to ręka dociskalam ten ułamany kawałek i szło. Ale w końcu mąż mi musiał wyrzucić. :-)
@In Spe powiedz jeszcze cos o tym ryżu z algami, bo to zupełnie moje smaki. Nie mam w domu nori, tylko jakieś suszone w całości algi, do japońskiej zupy kiedys dodawałam. Nadało by sie to?
to jest twarde i na tym się gotuje zupę ja mam na myśli taki ciemnozielony papierek w który zawijają sushi, tylko delikatniejszy i z prześwitami, sprzedawany na setki sztuk
bierze się to, smaruje olejem ( rzepakowy i sezamowy pół na pół), soli dość obficie i na chwilę ( kilka sekund) opala na patelni potem kroi na takie "bileciki", do środka kimchi lub coś ostrego, ryż i do paszczy te cieniutkie algi do samodzielnego smażenia można kupić raczej tylko w Korei u nas są dostępne już uprażone, sprzedawane po kilka sztuk
Urodziny w niedużym gronie na słodko. Będzie klasyczna szarlotka i tort (biszkopt, kajmak, bita śmietana, wiórki kokosowe). Chciałabym jeszcze jedno ciasto, tylko nie wiem jakie. Nie za słodkie i bez kremu (żeby nie robiło konkurencji tortowi) a do tego nieskomplikowane w wykonaniu. Jakieś pomysły? Może murzynek albo brownie? Tylko brownie to mocno słodkie wychodzi, prawda?
U nas bardzo lubią takie zwykłe z owocami. Najlepsze chyba ze śliwkami. Robilam juz z hablkiem, porzeczkami, gruszkami. Tylko truskawki za mokre. 4 jajka ubic, miksowac kilka minut z 1szkl cukru, 3/4 szkl oleju. Potem dodac 2 szkl mąki i 2 lyzeczki proszku. I na wierzch owoce. Polowki sliwek skórką do dołu. Piec 50minut. To proporcje na jakąś chyba tortownicę. Zawsze biorę półtorej porcji na blaszkę
Zamiast oleju daje Kasie, Palme lub maslo extra , lepsze niz olejowe, owoce sliwki na przemian z jablkami bardzo dużo połówek sliwek/ósemek jabłka , 40 min ok. 180 stC
Gotuję konfiturę z zielonych pomidorów. Uwielbiamy ją. Robiłam kilka razy i zawsze za mało. Nigdy jej nie przecieram. Teraz jednak rozważam ze względu na te skórki i pestki. Obawiam się jednak, że to pociągnie za sobą zmianę konsystencji na bardziej coś w stylu musu. Co myślicie?
Komentarz
zastanawiam się tylko czy każdy oddzielnie zawijałam, czy warstwę pokryłam papierem....
Z dyni zupe dyniowa mozna zrobic, posypywana podprazonymi pestkami lub z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Masz dobry przepis?
nieeee
to jest twarde i na tym się gotuje zupę
ja mam na myśli taki ciemnozielony papierek w który zawijają sushi, tylko delikatniejszy i z prześwitami, sprzedawany na setki sztuk
bierze się to, smaruje olejem ( rzepakowy i sezamowy pół na pół), soli dość obficie i na chwilę ( kilka sekund) opala na patelni
potem kroi na takie "bileciki", do środka kimchi lub coś ostrego, ryż i do paszczy
te cieniutkie algi do samodzielnego smażenia można kupić raczej tylko w Korei
u nas są dostępne już uprażone, sprzedawane po kilka sztuk
sproszkowaną wersją takich alg jest coś takiego
Super
https://north.pl/promo/miska-zbiorcza-soku-do-sokowirowki-zelmer-00798175,A09-DE-CL2D-7VE.html?gclid=EAIaIQobChMIppDi5auK5QIVHc-yCh07GAgXEAQYAiABEgLohvD_BwE
sklep polecam, ostatnio błyskawicznie mi uszczelkę przesłali - ale najważniejsze to doradzą czy to na pewno ta część
A syn podobno zrobi botwinkę .
Będzie klasyczna szarlotka i tort (biszkopt, kajmak, bita śmietana, wiórki kokosowe).
Chciałabym jeszcze jedno ciasto, tylko nie wiem jakie. Nie za słodkie i bez kremu (żeby nie robiło konkurencji tortowi) a do tego nieskomplikowane w wykonaniu.
Jakieś pomysły?
Może murzynek albo brownie? Tylko brownie to mocno słodkie wychodzi, prawda?