na ciepło to ja lubię takie - na maśle zeszklić cebulę na to wrzucić zmiksowane lub przekręcone przez maszynkę buraczki, sok z pół cytryny, sól, pieprze, jak ktoś lubi to można jeszcze cukru z łyżeczkę
Mam pytanie: czy jak zrobie dzis surowke z bialej kapusty (taka zwykla: kapusta, marchew, jablko, cebul) to mi ona jutro jeszcze zjadliwa bedzie, czy lepiej robic na swiezo?
Mam pytanie: czy jak zrobie dzis surowke z bialej kapusty (taka zwykla: kapusta, marchew, jablko, cebul) to mi ona jutro jeszcze zjadliwa bedzie, czy lepiej robic na swiezo?
będzie bardzo dobra gdy zaraz w lodówkę włożysz,ale ja bym nie dawała cebuli.
Co z batatow, drogie Panie? Zawsze robiłam puree, bądź pieczone jako dodatek do dania głównego, Ale dziś myślałam zrobic co innego. Macie jakieś pomysły?
360 ml wody ( 20-25 stopni ) u mnie temperatura na "oko"
8 g soli
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
8 g drożdży instant
jedna przyprawa do pizzy
Jako żem leniwa, automat do chleba wyrabia mi ciasto.
Potem wałkuję placki, na to sos ( pomidory, bazylia, czosnek, oregano, odrobina octu balsamicznego, odrobina cukru, a jak zapomnę dają gotową przyprawę jak do ciasta )
odrobina sera, pieczarki, salami i papryczki - jalapeno, pepperoni - my lubimy ostro
i na koniec ser ponownie i do piekarnika
Nie powiem Ci ile, ja zaglądam jak nie ma żadnych płynów ( z pieczarek ) i dość dobrze się ser spiekł to wyciągam.
A,
blachy nacieram oliwą ( im mniej tym lepiej ).
Oczywiście co na pizzy to już fantazja i upodobania gospodyni.
My nie lubimy żadnych "udziwień", brokułów, jajek, ryb - na pizzy, stąd u nas standard
no czasem się pikantnością różni, zwłaszcza jak pomylą mi się papryki ( jeśli daję taką w płatkach, choć wolę zdecydowanie świeżą - i dam habanero ) )
Kroisz wzdłuż brzucha - patroszysz, myjesz od środka. Potem ja odcinam od strony głowy - mniej więcej tak jak wyczuwam ości od dolnej i przedniej płetwy. A następnie filetuję od grzbietu.
NA końcu odkrawam ewentualne niechciane fragmenty (jak np. tłuszczyk od brzucha).
Jak grzyby poddasz obróbce termicznej, to możesz je później znów zamrozić. Źle jest wtedy, gdy coś się rozmrozi i zamrozi ponownie BEZ gotowania, smażenia, pieczenia itp.
A poza tym i tak nie jest zabójcze. MOŻE mieć namnożonego gronkowca - coś, co dostajemy gratis w szpitalu BTW, najlepszy bigos jest po wielokroć podgrzewany i zamrażany =P~
AnkaAso - wyszedł super!!! po niemal 20 latach prób to pierwszy biszkopt który mi się udał Zastosowałam się jeszcze do rady, która znalazłam na innej stronie, ale z tym samym przepisem, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. I piekarnik rozgrzałam jeszcze zanim zaczęłam robić ciasto.
Biszkopt wyszedł równiutki jak stół, dopieczony, bez cienia zakalca. I byłby idealny, gdyby nie to że mocno się kruszy. Co może być tego przyczyną?
@kitek a kroiłaś biszkopt tego samego dnia co upiekłaś? Biszkopt, który będzie krojony na blaty, powinno się piec dzień wcześniej i dać mu czas na "odpoczynek' i dokładne wystudzenie.
nie kroiłam go na blaty, tylko tak normalnie na kawałki do jedznia. Wczoraj zrobiłam go jeszcze raz, tym razem z jabłkami. I wyszedł I D E A L N I E
Pięknie wypieczony, bez zakalca, żadnego kruszenia się:D Tak sie zastanawiam czy poprzednim razem nie był trochę za suchy i chyba następnym razem dodam jedno jajko więcej.
A teraz, zachęcona sukcesem, chciałbym wziąć byka za rogi i spróbować upiec sernik. Bardzo proszę szanowne koleżanki o prosty przepis ;;)
Macie gdzieś jakąś str w zanadrzu albo może wiecie i się ze mną podzielicie tymi informacjami... No to do rzeczy: jakie właściwości mają przyprawy?? Jakiego "smaku" dodają potrawie? Jak gotować, żeby każda zupa miała inny smak? (a nie charakterystyczny posmak tej samej zupy w różnych odsłonach). Tak jakoś mi się zamarzyło zglębić teorię gotowania...
moja córka zażyczyła sobie muffinek bananowych (po obejrzeniu bajki o słonicy Elli). Mam sprawdzony przepis na muffinki, czy wystarczy jak pokroję tego banana w drobne kawałeczki i wymieszam z ciastem, czy trzeba to zrobić jakoś inaczej?
jak kiedyś robiłam z gruszką to właśnie takie pocięte kawałeczki wymieszałam z ciastem. Powinno wyjść i z bananem w jednym przepisie zaś miałam (czekoladowo-bananowe ale chyba nigdy nie robiłam) żeby banany rozgnieść
Komentarz
Zawsze robiłam puree, bądź pieczone jako dodatek do dania głównego,
Ale dziś myślałam zrobic co innego.
Macie jakieś pomysły?
@-)
Kroisz wzdłuż brzucha - patroszysz, myjesz od środka.
Potem ja odcinam od strony głowy - mniej więcej tak jak wyczuwam ości od dolnej i przedniej płetwy.
A następnie filetuję od grzbietu.
NA końcu odkrawam ewentualne niechciane fragmenty (jak np. tłuszczyk od brzucha).
BTW, najlepszy bigos jest po wielokroć podgrzewany i zamrażany =P~
Jakie są Wasze dyniówki? Tzn zupy dyniowe. ?
I jak robicie GĘŚ??
Biszkopt wyszedł równiutki jak stół, dopieczony, bez cienia zakalca. I byłby idealny, gdyby nie to że mocno się kruszy. Co może być tego przyczyną?
Wczoraj zrobiłam go jeszcze raz, tym razem z jabłkami. I wyszedł I D E A L N I E
Pięknie wypieczony, bez zakalca, żadnego kruszenia się:D
Tak sie zastanawiam czy poprzednim razem nie był trochę za suchy i chyba następnym razem dodam jedno jajko więcej.
A teraz, zachęcona sukcesem, chciałbym wziąć byka za rogi i spróbować upiec sernik. Bardzo proszę szanowne koleżanki o prosty przepis ;;)