Tradycyjne ciasta Bożonarodzeniowe

edytowano grudzień 2013 w Kuchnia
Wrzucać, proszę, kto chętny.
«13456

Komentarz

  • edytowano grudzień 2013
    Mam wspaniały przepis mojej teściowej - "mokry makowiec" (nazwa moja)


    image
  • o widzisz, bardzo ładny wątek :) 

    ja to laik jestem i nie trzymam się tradycji , więc  robię nawet sernik ( o zgrozo ;)
    moi lubią ;)

    a poważnie - to bym się chętnie dowiedziała jakie powinny być 

    wołam @Lila , ona się specjalizuje :)
  • już jestem, mój makowiec z kruszonką niezmiennie polecam :)

    ciasta makowe i piernikowe ;)

    piernik mam fajny, ale nie wkleję dziś ;)
  • serniki nie ?  :-\"
  • no dobra, seromakowce :)
  • U nas bez sernika nie ma Świąt. Czy Boże Narodzenie, czy Wielkanoc.
    Ale pieką Mama i Teściowa. :)
  • U nas też zwykle sernik rządzi. 

    Nie mam serca do makowca, więc kupuję (bo też uważam, że być powinien).

    Ciasto na pierniki leżakuje.

    Taki orzechowiec też, nie?


    Ciasta miodowo-orzechowo-makowe w tonacji, nieprawdaż?
  • Jak ja lubię Kuchnię. Tu schizmy nie ma, nawalanek,  wydrapywania oczu ani npr-u...
  • Jak ja lubię Kuchnię. Tu schizmy nie ma, nawalanek,  wydrapywania oczu ani npr-u...
    aczkolwiek odpowiednia temperatura jest niezwykle istotna  ;))
  • Na BN powinny być pierniki i pierniczki, makowce i keksy - imho, of course :) Tak naprawdę zależy od regionu. Mam całą książkę (no dobrze, jest raczej szczupła;) nt.właściwej paszy w dniu Wigilii :D

    Osobiście piekę pierniczki, keks, piernik, ciasto pomarańczowe, jakiegoś pieguska (najmniej skomplikowane ciasto z makiem). Niekoniecznie wszystko naraz! :D U Stryjenki, do której chodzę w Święta, jest sernik i na Wielkanoc, i na BN.

    BTW, myślałam o podobnym wątku, bo mam całą listę pod tytułem "Ciasta roku liturgicznego" ;))
  • Ja bojkotuję keksy na Boże Narodzenie, ale w rodzinie zawsze są.

    Berenika, w makowcu nie ma nic trudnego! Chyba że myślisz o drożdżowym zawijańcu - ten rzadko kiedy się udaje.

    Ja robię (piecze też mama, przepis śp. babci Jani) makowiec tak: cieniutko ucierane ciasto, masa makowa z jabłkami tartymi koniecznie, bo nie jest suche, a wilgotne - (NPR), na to kruszonka. Zawsze sie udaje, nie ma sie co nie udać, smakuje super.
  • ooo, mi się udawał, drożdżowy zawijaniec...
    a w tym roku będzie ten z jabłkami, bezglutenowy w dodatku, bo za dużo ludzi na diecie...
  • U nas zawsze piecze się pierniki- zwyczajne, przekładane, musowo sernik w paski :), makowiec się kupuje, bo jakoś nikt nie umie zrobić i chyba to wsio. Mam ochotę na coś innego... choć ja to przeważnie i tak do ciast nie dojdę, bo jestem tak najedzona innymi potrawami, że ciasto odpuszczam. 
  • @AB , gdzieś ty miała przepis na bezglutenowe pierniczki? szukam i szukam, ale chyba zaginął w akcji...

  • @kowalka, tez mam ten przepis od tesciowej :D
    @Lila dawaj przepis na swoj makowiec z kruszonka!
  • @kowalka a grysik to kasza manna? czy kukurydziana?
  • sernik na Boże Narodzenie to barbarzyństwo ! Ale może w ramach kompromisu sernik spierniczony? może sernik piegowaty?
  • @kowalka a grysik to kasza manna? czy kukurydziana?

    manna
  • @LIla przepis dawaj na ten makowiec, ja tradycyjnych nie lubię ale jak głównie mak będzie i mało lub bez ciasta to jak najbardziej
  • Jak ja lubię Kuchnię. Tu schizmy nie ma, nawalanek,  wydrapywania oczu ani npr-u...
    Czyżbyś już nie pamiętała rozłamu jaglankowego?
    ;-)
  • edytowano grudzień 2013
    MAKOWIEC Z KRUSZONKĄ

    1/2 kg maku
    1/2 kostki margaryny (masła)
    3-4 łyżki miodu
    4 żółtka
    1 szkl. cukru (w tym cukier waniliowy) - można ciut mniej
    3 duże jabłka
    6 łyżek bułki tartej
    4 białka - ubić
    olejek arakowy (pycha!) lub inny

    1. mak zalać wrzątkiem, ostudzony odcedzić, przekręcić 2 razy lub raz na drobnym sitku
    2. margarynę roztopić z miodem
    3. jabłka zetrzeć na grubych oczkach
    4. w misce utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mak, marg. z miodem, bułkę tartą, jabłka, olejek i ubite białka (rodzynki, orzechy)

    CIASTO NA SPÓD
    3 łyżki cukru
    2 jaja
    1/4 kostki marg
    1 szkl. mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do piecz.
    Ucierać dodając składniki wg kolejności

    KRUSZONKA:
    1/2 margaryny
    2 garstki mąki
    garść cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku - zagnieść, można większe kawałki kruszonki lub drobne i sypkie jak kto lubi

    Blaszke wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto na spód (cienko będzie), na to masę makową, posypać kruszonką, piec w temp ok. 180 st 30-40 minut, zawsze dopiekam spód, kruszonka ma być złota.
    Można polukrować.

    ZAWSZE SIĘ UDAJE
  • miałam gdzieś zdjęcie, poszukam...
  • Na jaka to jest mniej wiecej blache (wymiarowo)?
  • ja mam 28X42 i drugą 30X44 i w tych robię

    fajnie jak jest wyższe

    u nas ten makowiec na każdą imprezę
  • edytowano grudzień 2013
    ;)

  • edytowano grudzień 2013
    Bajecznie proste kruche ciasteczka

    60 dkg mąki
    2 kostki margaryny
    4 żółtka
    6 łyżek śmietany

    Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować na 1 cm, wykrawać ciasteczka foremkami. Wierzch ciastka umoczyć w rozsypanym na talerzyku cukrze (lekko wcisnąć). Piec na złoty kolor.
    Z jednej porcji wychodzą ok. trzy blaszki ciastek.
  • Robilam kilka razy, w tym na Boze Narodzenie taki zimowy sernik z cynamonem i musem sliwkowym. Bardzo dobry!
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_cynamonowy/przepis.html
  • edytowano grudzień 2013
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.