Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

12021232526148

Komentarz

  • Jak przygotować ślimaki? Mam ich cały słoik 0.7 w muszlach.
  • Biedne malenstwa. Wypuscic na wolnosc i zjesc kurczaka.
  • blaekie powiedział(a):
    Jak przygotować ślimaki? Mam ich cały słoik 0.7 w muszlach.
    Oczyszczone już? 
    Podziękowali 1blaekie
  • @blaeki, ja jadlam kilka razy, nie robiłam nigdy. Szukaj przepisu, koniecznie z czosnkiem i pietruszką.
    Podziękowali 1blaekie
  • @OlaOdPawla ;
    w Holandii nauczylam sie dodawac lyzeczke-lyzke octu do twardej wolowiny- na ogol pomaga, choc minimalnie moze zmienic smak
    Poza tym , wolowe trzeba rzeczywiscie dlugo gotowac : te 3-4 godziny to minimum  :#
    czasami ( jesli mam czas i sile), robie albo stroganowa albo wolowine a la cacciatore- w obu przypadkach ladna chuda wolowine kroje w bardzo cienkie plasterki, obtaczam w mace, smaze male porcje( to trwa stasaaasznie dlugo- duza ilosc zjadaczy duzych porcji  :#). No a potem dusze-  oczywiscie do 3 godzin - ale ( na ogol) jest pyszne i miekkie :)
    Podziękowali 1Marcelina
  • Rejczel powiedział(a):
    Biedne malenstwa. Wypuscic na wolnosc i zjesc kurczaka.
    Nie jadam ani tego ani tego, wiec dla mnie bez różnicy. Ewasz powiedział(a):
    blaekie powiedział(a):
    Jak przygotować ślimaki? Mam ich cały słoik 0.7 w muszlach.
    Oczyszczone już? 
    Hehe. Nie wiem. Są w skorupkach i w osolonej wodzie. Przywiezione z Hiszpanii i tylko w tym języku coś jest napisane,  a że ten język to nie moja domena to tyle przetłumaczyłam sobie.
  • Ja kupuje mrożone, sa juz z masłem czosnkowym z pietruszka.
    uwielbiam <3 
    moge jeść wiadrami ;) 
    Podziękowali 1blaekie
  • Dobra, starczy juz...z tymi slimakami...Podacie mi swoje sprawdzone przepisy na ciasto do tortilli? Zeby bylo fajne, elastyczne. Do tej pory kupowalam gotowe.
  • Z. robi z tego, są ok, ale nie umiemy aż tak cienko rozwałkować i wychodzi mniej:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/tortille-pszenne

    Podziękowali 1Rejczel
  • edytowano września 2017
    Dzieki @Skatarzyna . Jak bede robic- uzyje tego przepisu.Przeczytalam tez wszystkie komentarze pod spodem, duzo cennych rad. Moze wyjde na glupka ale co tam: wydawalo mi sie, ze to ciasto nalewa sie chochelka na patelnie, jak nalesniki. Mama meza tak robi, poza tym przygotowuje tortille w calosci z maki orkiszowej, tak z glowy, na oko. Pyszne jej to wychodzi. Ja dopiero pelzam w temacie.
  • Upne sobie. Nikt nie robił ślimaków? 
  • Nie ukrywam, ze latwiej by mi bylo  nasmazyc blatow tortillowych tak bez uprzedniego uzycia stolnicy.
  • No mi też, ale tortille meksykańskie to jednak z ciasta bez jajek, w najbliższym czasie spróbujemy kukurydziane zrobić. :)
  • edytowano września 2017
    Ale tortille są tak naprawdę prościutkie do zrobienia.

    Przepis podstawowy na wypróbowanie, bo wychodzi z niego 8-10 placków.
    2 szklanki mąki (można kukurydzianą,pszenną można pół na pół jak się chce)
    1/2 szklanki wody
    ze 3 łyżki masła/margaryny/smalcu -dowolnie
    pół łyżeczki soli

    1.Wodę z tłuszczem i solą do gara i zagotować.
    2.Do wrzącej wody wrzucić 1 szklankę mąki i zaparzać na malutkim ogniu,czyli
    powolutku gotować przez jakieś 5-7 minut i co jakiś czas zamieszać,tak żeby ciasto zaczęło wyglądać błyszcząco/szklisto.
    3.Trochę przestudzić ,żeby nie poparzyło rąk albo jak ktoś woli wystudzić całkiem,dosypać drugą szklankę mąki zagnieść razem.
    4.Podzielić ciasto na ok 10 części ,cieniutko rozwałkowywać (podsypać blat mąką)  i podgrzewać na suchej patelni (najlepiej przykrytej) najpierw z jednej potem z drugiej strony.

    Odkąd poznałam ten przepis robię też czasem szybką mini  pizzę.
    Małe placki ciasta na pizzę (małe czyli trochę większe niż dłoń dorosłego)  wrzucam na patelnię,przykrywam.
    Malutki ogień.Jakieś 8-10 minut później przekładam na druga stronę szybko po wierzchu smaruję sosem i posypuję serem,zakrywam pokrywką i za 3 minuty mini pizza gotowa.
    Podziękowali 1Rejczel
  • @kasha, ten poczatek to mi troche ciastem do karpatki zalecial :) Tez tak sie zaparza.
  • No dokładnie :mrgreen: I na ptysie też.I na churros tak samo .
    No prościzna ,naprawdę.
  • Mąż przyniósł dziś do domu wielkiego, zdrowego borowika...co z nim zrobić? Ususzyć? Zamrozić? 
  • zjedz

    Podziękowali 1weronika85
  • Jakoś w ciąży unikam grzybów, bardziej zachowam go na Wigilię chyba :)
  • To do słoika go!
    Tylko nie we formalinę ;)
    Podziękowali 2weronika85 Małgorzata32
  • Przesmaż z cebulką a jutro zrób sos grzybowy
  • Kika pytań: 
    1.Czy mozna zakisic ogorki małosolne bez tych wszystkich dodatków typu chrzan i koper? Poza solą i czosnkiem nie mam. Nie mam tez duzego słoja. Ale to juz inna inszisc...
    2. Do czego wykorzystujecie kasze mamme?Nie mialam ostatnio w domu a do babki zoniaczanej potrzebowałam. Korzystajac z okazji poprosilam meza o kupienie w pl. Ale nie okresliłam ilosci...No to teraz mam...5 kg :)
    3. Czy ktos robił domowe żelki?- z soku i zelatyny?
    4. Czy robiliscie tzw. masło z dyni?
    Przepisy mile widziane
  • Kaszkę, taką jak manna, tylko orkiszową dodaję do pasztetów, mielonych, tam gdzie mogę nią zastąpić bułkę tartą. Można też ugotować z niej kleik i utrzeć z masłem i wanilią do przełożenia ciast. Ot, zagęstnik, jak kto pszenicę lubi i jada.

  • A ja z innej beczki. Chodzi za mna szynkowar. Jaki polecacie? Konkretnie jakiej firmy, zeby solidny byl.
  • O widzisz, tak cos mi switalo, ze temat byl. Ide czytac. Dziekuje
  • Kasza manna do zagęszczania zup, do masy do placka, placuszki z patelni z kaszy manny.
  • U nas kalafiorową zasypaną kaszą manną bardzo lubią.
    Kasza manna na mleku na gęsto z cynamonem.
    Jest też ciasto z kaszy manny stefanka.
    Co do ogórków to koper chyba raczej konieczny,choćby suszony ale musi być.
    Podziękowali 1Małgorzata32
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.