@OlaOdPawla w Holandii nauczylam sie dodawac lyzeczke-lyzke octu do twardej wolowiny- na ogol pomaga, choc minimalnie moze zmienic smak Poza tym , wolowe trzeba rzeczywiscie dlugo gotowac : te 3-4 godziny to minimum czasami ( jesli mam czas i sile), robie albo stroganowa albo wolowine a la cacciatore- w obu przypadkach ladna chuda wolowine kroje w bardzo cienkie plasterki, obtaczam w mace, smaze male porcje( to trwa stasaaasznie dlugo- duza ilosc zjadaczy duzych porcji ). No a potem dusze- oczywiscie do 3 godzin - ale ( na ogol) jest pyszne i miekkie
Jak przygotować ślimaki? Mam ich cały słoik 0.7 w muszlach.
Oczyszczone już?
Hehe. Nie wiem. Są w skorupkach i w osolonej wodzie. Przywiezione z Hiszpanii i tylko w tym języku coś jest napisane, a że ten język to nie moja domena to tyle przetłumaczyłam sobie.
Dobra, starczy juz...z tymi slimakami...Podacie mi swoje sprawdzone przepisy na ciasto do tortilli? Zeby bylo fajne, elastyczne. Do tej pory kupowalam gotowe.
Dzieki @Skatarzyna . Jak bede robic- uzyje tego przepisu.Przeczytalam tez wszystkie komentarze pod spodem, duzo cennych rad. Moze wyjde na glupka ale co tam: wydawalo mi sie, ze to ciasto nalewa sie chochelka na patelnie, jak nalesniki. Mama meza tak robi, poza tym przygotowuje tortille w calosci z maki orkiszowej, tak z glowy, na oko. Pyszne jej to wychodzi. Ja dopiero pelzam w temacie.
Ale tortille są tak naprawdę prościutkie do zrobienia.
Przepis podstawowy na wypróbowanie, bo wychodzi z niego 8-10 placków. 2 szklanki mąki (można kukurydzianą,pszenną można pół na pół jak się chce) 1/2 szklanki wody ze 3 łyżki masła/margaryny/smalcu -dowolnie pół łyżeczki soli
1.Wodę z tłuszczem i solą do gara i zagotować. 2.Do wrzącej wody wrzucić 1 szklankę mąki i zaparzać na malutkim ogniu,czyli powolutku gotować przez jakieś 5-7 minut i co jakiś czas zamieszać,tak żeby ciasto zaczęło wyglądać błyszcząco/szklisto. 3.Trochę przestudzić ,żeby nie poparzyło rąk albo jak ktoś woli wystudzić całkiem,dosypać drugą szklankę mąki zagnieść razem. 4.Podzielić ciasto na ok 10 części ,cieniutko rozwałkowywać (podsypać blat mąką) i podgrzewać na suchej patelni (najlepiej przykrytej) najpierw z jednej potem z drugiej strony.
Odkąd poznałam ten przepis robię też czasem szybką mini pizzę. Małe placki ciasta na pizzę (małe czyli trochę większe niż dłoń dorosłego) wrzucam na patelnię,przykrywam. Malutki ogień.Jakieś 8-10 minut później przekładam na druga stronę szybko po wierzchu smaruję sosem i posypuję serem,zakrywam pokrywką i za 3 minuty mini pizza gotowa.
Kika pytań: 1.Czy mozna zakisic ogorki małosolne bez tych wszystkich dodatków typu chrzan i koper? Poza solą i czosnkiem nie mam. Nie mam tez duzego słoja. Ale to juz inna inszisc... 2. Do czego wykorzystujecie kasze mamme?Nie mialam ostatnio w domu a do babki zoniaczanej potrzebowałam. Korzystajac z okazji poprosilam meza o kupienie w pl. Ale nie okresliłam ilosci...No to teraz mam...5 kg 3. Czy ktos robił domowe żelki?- z soku i zelatyny? 4. Czy robiliscie tzw. masło z dyni? Przepisy mile widziane
Kaszkę, taką jak manna, tylko orkiszową dodaję do pasztetów, mielonych, tam gdzie mogę nią zastąpić bułkę tartą. Można też ugotować z niej kleik i utrzeć z masłem i wanilią do przełożenia ciast. Ot, zagęstnik, jak kto pszenicę lubi i jada.
U nas kalafiorową zasypaną kaszą manną bardzo lubią. Kasza manna na mleku na gęsto z cynamonem. Jest też ciasto z kaszy manny stefanka. Co do ogórków to koper chyba raczej konieczny,choćby suszony ale musi być.
Komentarz
w Holandii nauczylam sie dodawac lyzeczke-lyzke octu do twardej wolowiny- na ogol pomaga, choc minimalnie moze zmienic smak
Poza tym , wolowe trzeba rzeczywiscie dlugo gotowac : te 3-4 godziny to minimum
czasami ( jesli mam czas i sile), robie albo stroganowa albo wolowine a la cacciatore- w obu przypadkach ladna chuda wolowine kroje w bardzo cienkie plasterki, obtaczam w mace, smaze male porcje( to trwa stasaaasznie dlugo- duza ilosc zjadaczy duzych porcji ). No a potem dusze- oczywiscie do 3 godzin - ale ( na ogol) jest pyszne i miekkie
uwielbiam
moge jeść wiadrami
http://www.mojewypieki.com/przepis/tortille-pszenne
http://wielodzietni.org/index.php?p=/discussion/2076/co-dziś-jedliście-na-obiad/p296
Przepis podstawowy na wypróbowanie, bo wychodzi z niego 8-10 placków.
2 szklanki mąki (można kukurydzianą,pszenną można pół na pół jak się chce)
1/2 szklanki wody
ze 3 łyżki masła/margaryny/smalcu -dowolnie
pół łyżeczki soli
1.Wodę z tłuszczem i solą do gara i zagotować.
2.Do wrzącej wody wrzucić 1 szklankę mąki i zaparzać na malutkim ogniu,czyli
powolutku gotować przez jakieś 5-7 minut i co jakiś czas zamieszać,tak żeby ciasto zaczęło wyglądać błyszcząco/szklisto.
3.Trochę przestudzić ,żeby nie poparzyło rąk albo jak ktoś woli wystudzić całkiem,dosypać drugą szklankę mąki zagnieść razem.
4.Podzielić ciasto na ok 10 części ,cieniutko rozwałkowywać (podsypać blat mąką) i podgrzewać na suchej patelni (najlepiej przykrytej) najpierw z jednej potem z drugiej strony.
Odkąd poznałam ten przepis robię też czasem szybką mini pizzę.
Małe placki ciasta na pizzę (małe czyli trochę większe niż dłoń dorosłego) wrzucam na patelnię,przykrywam.
Malutki ogień.Jakieś 8-10 minut później przekładam na druga stronę szybko po wierzchu smaruję sosem i posypuję serem,zakrywam pokrywką i za 3 minuty mini pizza gotowa.
No prościzna ,naprawdę.
Tylko nie we formalinę
1.Czy mozna zakisic ogorki małosolne bez tych wszystkich dodatków typu chrzan i koper? Poza solą i czosnkiem nie mam. Nie mam tez duzego słoja. Ale to juz inna inszisc...
2. Do czego wykorzystujecie kasze mamme?Nie mialam ostatnio w domu a do babki zoniaczanej potrzebowałam. Korzystajac z okazji poprosilam meza o kupienie w pl. Ale nie okresliłam ilosci...No to teraz mam...5 kg
3. Czy ktos robił domowe żelki?- z soku i zelatyny?
4. Czy robiliscie tzw. masło z dyni?
Przepisy mile widziane
Kasza manna na mleku na gęsto z cynamonem.
Jest też ciasto z kaszy manny stefanka.
Co do ogórków to koper chyba raczej konieczny,choćby suszony ale musi być.