Robię tak: Podpiekam.20 minut, potem wyciagam wnętrze, pozbywam się pestek, części, wszystkich się nie da. Potem kroje to, co wyjelam, dodaję, jajo, mięso mielone, soo, pieprz, i wypełniam baklazana i do pieke e piekarniku.
Opcja wege: mieszkam ugotowany ryz, z passata, dodaje te wnętrze baklazana, wszystko przesmazam, na górę zolty ser, niewiele i zapiekam.
Opcja 3, plastry na patelnię.
Monika, a powiedz mi taka rzecz: po tym 20 minutowym podpieczeniu baklazanow to czy to mieso do wkladki ma byc surowe? czy moze lekko podsmazone? Bo sie tak zastanawiam czy baklazany wytrzymaja caly ten czas zanim mieso sie upiecze. Pytanie: jak dlugo piec baklazany? W 180'C? Na serio je zrobie, w ten weekend.
No wlasnie...na parze...zastanawiam sie tak po cichutku, jak ten baklazan przetrwa taki dlugi(50) pobyt w piekarniku. Wyglada mi na delikatne warzywo...chociaz? Moznaby podsmazyc miesko troche i dolaczyc do baklazana...
@Bagata może zależy od gatunku wołowiny? Ja mam doświadczenie tylko z wołowiną z Anglii i to od naszego lokalnego rzeźnika. NIGDY nie wyszła mi twarda!
@Felicyta, pewnie tak, jakbym kupiła polędwicę za 100zł/kg, to może by była bardziej miękka. Kupuję tzw. "wołowe ekstra", chyba z udźca, ale nie chce mi się wierzyć, że musi być jak podeszwa. Kroję cieniutko, rozbijam, smażę i duszę ze 2 godziny a i tak źle.
Co ze śliwek węgierek dobrego oprócz powideł i jedzenia na surowo mozna zrobić? Dużo mam. Jakieś dobre ciasto? Sprawdzony przepis na knedle?
Odkąd posmakowałam pierogów ze śliwkami i migdałami - nie robię knedli. Na wszelki wypadek podam przepis ciasto pierogowe jak zwykle węgierki odpestkować, pokroć w grubą kostkę. podsmażyć z brązowym cukrem i miodem, cynamonem. Dusić kilka minut, pod sitko (gęste) podstawić miseczkę, wyłożyć śliwki, muszą odcieknać i ostygnąć migdały (ja słupki) podprażyć na suchej patelni, dodać do śliwek sok przelać do naczynia-zgalaretowacieje trochę i jest to od razu polewa do pierogów. Uwielbiamy je
A do knedli polecam sposób mojej mamy - w miejsce po pestce wsypuje mała łyżeczkę cuktu brązowego wymieszanego z cynamonem, zamyka śliwkę i obkleja ciastem
Dwa placki upiekłysmy,jeden ka a drugi córcia,z reszty powidła. Ja tego jedną dużą michę dostałam. Dla mnie dużo,ale na bimber to chyba mało. Poza tym całą rodzinę chciałam ucieszyć a nie tylko męża...
Komentarz
Pytanie: jak dlugo piec baklazany? W 180'C? Na serio je zrobie, w ten weekend.
Droga redakcjo ratuj!
Dużo mam.
Jakieś dobre ciasto?
Sprawdzony przepis na knedle?
Na wszelki wypadek podam przepis
ciasto pierogowe jak zwykle
węgierki odpestkować, pokroć w grubą kostkę. podsmażyć z brązowym cukrem i miodem, cynamonem. Dusić kilka minut, pod sitko (gęste) podstawić miseczkę, wyłożyć śliwki, muszą odcieknać i ostygnąć
migdały (ja słupki) podprażyć na suchej patelni, dodać do śliwek
sok przelać do naczynia-zgalaretowacieje trochę i jest to od razu polewa do pierogów.
Uwielbiamy je
A do knedli polecam sposób mojej mamy - w miejsce po pestce wsypuje mała łyżeczkę cuktu brązowego wymieszanego z cynamonem, zamyka śliwkę i obkleja ciastem
Na pewno marchewki, cebula, pietruszka, jakieś grzybki lub papryka
https://m.smaker.pl/przepis-babka-ziemniaczana-z-kielbasa-boczkiem-i-cebula,153723,kuchmariola63.html
Ja tego jedną dużą michę dostałam.
Dla mnie dużo,ale na bimber to chyba mało.
Poza tym całą rodzinę chciałam ucieszyć a nie tylko męża...