Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

11920222425148

Komentarz

  • Dziękuję :) 
  • edytowano września 2017
    MonikaN powiedział(a):
    Robię tak:
    Podpiekam.20 minut, potem wyciagam wnętrze, pozbywam się pestek, części, wszystkich się nie da. Potem kroje to, co wyjelam, dodaję, jajo, mięso mielone, soo, pieprz, i wypełniam baklazana i do pieke e piekarniku.

    Opcja wege: mieszkam ugotowany ryz, z passata, dodaje te wnętrze baklazana, wszystko przesmazam, na górę zolty ser, niewiele i zapiekam.


    Opcja 3, plastry na patelnię.
    Monika, a powiedz mi taka rzecz: po tym 20 minutowym podpieczeniu baklazanow to czy to mieso do wkladki ma byc surowe? czy moze lekko podsmazone? Bo sie tak zastanawiam czy baklazany wytrzymaja caly ten czas zanim mieso sie upiecze.
    Pytanie: jak dlugo piec baklazany? W 180'C? Na serio je zrobie, w ten weekend.
  • Surowe dawalam. Mój piekarnik to jest niezly wariat, 160 wystarcza. U Ciebie może być wiecej. Z miechem pieczemy z pół godziny.
  • A baklazany przezyja 50 minut w piekarniku? Nie zrobi sie ciapa? Tak pytam, bo mam o nich zerowe pojecie.
  • Rejczel powiedział(a):
    A baklazany przezyja 50 minut w piekarniku? Nie zrobi sie ciapa? Tak pytam, bo mam o nich zerowe pojecie.
    Jak u nas nie było prądu robiłam na parze też były ok.
    Podziękowali 1Rejczel
  • No wlasnie...na parze...zastanawiam sie tak po cichutku, jak ten baklazan przetrwa taki dlugi(50) pobyt w piekarniku. Wyglada mi na delikatne warzywo...chociaz? Moznaby podsmazyc miesko troche i dolaczyc do baklazana...
  • Pleśń na zakwasie z buraka - wyrzucić zakwas czy zdjąć pleśń i się nie przejmować? 
    Droga redakcjo ratuj!  :'(
  • Wyrzucić
    Podziękowali 2kika0 Aniuszka
  • Dostałam bardzo duże cukinie, próbuję obierać i mają wyjątkowo twardą skórę ( zawsze małe sama kupowałam). Nadaje się to do jedzenia? 
  • Pewnie, obierz, jak dynię.
    Podziękowali 1Agnieszka88
  • Pomidory w sloikach, ktoś ma jaki dobry przepis? Dostałam z 5 kilo i chciałabym przerobić.A mam złe doświadczenia, bo poprzednie się popsuły
  • Jakiś patent na miękką wołowinę? Zawsze duszę i duszę i duszę a mięso twarde. Solę na koniec.
  • Zupę dniowa zawsze robię z żółta papryka a wczoraj niedoprecyzowalam i dostałam czerwona.. Można dać czy inny smak będzie zuoelnie
  • można dać, jak najbardziej! 
    Podziękowali 1MAFJa
  • @Bagata może zależy od gatunku wołowiny? Ja mam doświadczenie tylko z wołowiną z Anglii i to od naszego lokalnego rzeźnika. NIGDY nie wyszła mi twarda!
  • @Felicyta, pewnie tak, jakbym kupiła polędwicę za 100zł/kg, to może by była bardziej miękka. Kupuję tzw. "wołowe ekstra", chyba z udźca, ale nie chce mi się wierzyć, że musi być jak podeszwa. Kroję cieniutko, rozbijam, smażę i duszę ze 2 godziny a i tak źle. 
  • @Bagata mój mąż, specjalista gulaszowy ;), dusi mięsko z warzywami nawet 3-4 h. Jest mięciutkie. Zwykle kupujemy coś, o nazwie wołowina gulaszowa
    Podziękowali 2Bagata wielorybek
  • twardość mięsa zależy od wieku
    Podziękowali 1blaekie
  • Co ze śliwek węgierek dobrego oprócz powideł i jedzenia na surowo mozna zrobić?
    Dużo mam.
    Jakieś dobre ciasto?
    Sprawdzony przepis na knedle?
  • sprzedać mi 5 kg ! u nas nie ma ani jednej, a na jarmarku ceny są zbójeckie ! a tak to bym zjadła naraz te 5 kg i wtedy anichybi bym urodzila o !

  • olgal powiedział(a):
    Co ze śliwek węgierek dobrego oprócz powideł i jedzenia na surowo mozna zrobić?
    Dużo mam.
    Jakieś dobre ciasto?
    Sprawdzony przepis na knedle?
    Odkąd posmakowałam pierogów ze śliwkami i migdałami - nie robię knedli.
    Na wszelki wypadek podam przepis ;)
    ciasto pierogowe jak zwykle
    węgierki odpestkować, pokroć w grubą kostkę. podsmażyć z brązowym cukrem i miodem, cynamonem. Dusić kilka minut, pod sitko (gęste) podstawić miseczkę, wyłożyć śliwki, muszą odcieknać i ostygnąć
    migdały (ja słupki) podprażyć na suchej patelni, dodać do śliwek
    sok przelać do naczynia-zgalaretowacieje trochę i jest to od razu polewa do pierogów.
    Uwielbiamy je

    A do knedli polecam sposób mojej mamy - w miejsce po pestce wsypuje mała łyżeczkę cuktu brązowego wymieszanego z cynamonem, zamyka śliwkę i obkleja ciastem
  • Aga85 powiedział(a):
    @Bagata mój mąż, specjalista gulaszowy ;), dusi mięsko z warzywami nawet 3-4 h. Jest mięciutkie. Zwykle kupujemy coś, o nazwie wołowina gulaszowa
    @Aga85 a z jakimi warzywami?
    Podziękowali 1Rejczel
  • @OlaOdPawla, maz się specjalizuje, wiec nie wchodzę mu w paradę  :D
    Na pewno marchewki, cebula, pietruszka, jakieś grzybki lub papryka 
    Podziękowali 1OlaOdPawla
  • Dac więcej mąki? Ewentualnie kaszy jaglanej? Bułki tartej?
  • płatkami jaglanymi
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Inny pomysł na kanie niż smażenie? przynieśli cały koszyk, aż tylu "kotletom" nie damy rady!
    Podziękowali 1Bridget
  • edytowano września 2017
    @olgal , dobry bimberek...  :p Tak wiem nie brawarystycznie no ale trudno, pyszne...  :)
  • Dwa placki upiekłysmy,jeden ka a drugi córcia,z reszty powidła.
    Ja tego jedną dużą michę dostałam.
    Dla mnie dużo,ale na bimber to chyba mało.
    Poza tym całą rodzinę chciałam ucieszyć a nie tylko męża...
    Podziękowali 1madzikg
  • A tu widzisz...ucieszony maz moze tez ucieszyc zone :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.