Zawsze dawalam suszona, bo sie fajnie kruszy a taka swieza? Mysle, ze swieza to tylko lepiej i bedzie miala piekny, swiezy aromat. Przesiekaj tylko drobniutko.
Kobiety Pomocy dajecie Czosnek do Galarety jak tak to kiedy....jak gotuje sie czy moge dac do miseczek jak bede juz nalewac....nie wszyscy czoskowi....
@Ona64 czosnek powinien tak "mrygnąć" razem z cala gotujaca sie galareta. U mnie w domu nie dawalo sie surowego czosnku juz do kokilek tylko wlasnie tak na koniec do gara, na ostatnia prosta
Mialam dzis przydrozna rozmowe z panem rolnikiem, majacym niedaleko nas zagon z dyniami. Powiedzial mi, ze twardosc dyni zalezy od odmiany. Hokkaido zawsze sa twarde i nalezy je podpiec przed obraniem, tak jak mowila @Małgorzata32. Jest tez odmiana miekka, podal mi nazwe ale od razu zapomnialam niestety. Przedwczoraj, jak kroilam ta moja dynie to mialam ochote poskakac po tym nozu, zeby go obciazyc- tak bardzo mi to krojenie nie szlo.
@OlaN. Ja nie mocze soczewicy, gotuje ok25 min a potem odstawiam do piekarnika żeby sobie doszła. Piekarnika nie włączam oczywiście. Dla mnie do soczewicy pasuje podsmazona cebulka, ugotowane jajko, natka pietruszki , papryka słodka w proszk uno i kmin rzymski. Kmin to podstawa do soczewicy
Poproszę o przepis na naleśniki ruskie:) To znaczy naleśniki mam, chciałabym zrobić jakiś dobry farsz z twarogu i ziemniaków I druga sprawa, czy leniwe kluski przed mrozeniem ugotować, czy mrozic surowe?
A farsz do ruskich? Ser bialy, ziemniaki ugotowane, ja lubie zawsze troche wiecej sera niz ziemniakow, cebulke( my lubimy duzo) pokroic drobniutko, zezlocic na oleju, dodac miete suszona( ja otwieram saszetki miety z Herbapolu ), posolic. Tyle raczej.
Sezamu, utluczonych platkow kukurydzianych np. Corn Flakes. Chcesz miec w czym opanierowac czy jako zagestnik. Jako z. moze byc tez zmielone siemie lniane.
@kiwi jako zagęstnika kaszy manny,jako panierki tak jak piszą dziewczyny wyżej-płatków kukurydzianych (to się robi dosłownie w 5 minut,wystarczy wrzucić do miski i ugniatać pałką albo ubijakiem do ziemniaków) ale też utłuczonych/zmielonych śniadaniowych płatków słodkich,musli,paluszków,krakersów.
@Rejczel, twardą dynię łatwo się obiera tak: kroisz na połówki, wydrążasz łyżką środek. Stawiasz połówkę "grzbietem" do góry na desce do krojenia. Ostrym nożem kroisz dynię na ok. 1 cm grubości plasterki. Potem małym ostrym nożykiem łatwo obiera się skórkę z każdego plasterka. Łatwo obiera się np. Butternut.
@Rejczel, twardą dynię łatwo się obiera tak: kroisz na połówki, wydrążasz łyżką środek. Stawiasz połówkę "grzbietem" do góry na desce do krojenia. Ostrym nożem kroisz dynię na ok. 1 cm grubości plasterki. Potem małym ostrym nożykiem łatwo obiera się skórkę z każdego plasterka. Łatwo obiera się np. Butternut.
No wlasnie tym sposobem obieralam, poprzecinalam na male odcinki, bo nie szlo inaczej. I obieraczka probowalam ale dla mnie obieraczką to niewypał. Tylko nozyk.
Komentarz
Co dać do farszu?
To znaczy naleśniki mam, chciałabym zrobić jakiś dobry farsz z twarogu i ziemniaków
I druga sprawa, czy leniwe kluski przed mrozeniem ugotować, czy mrozic surowe?
Mysle, ze do nalesników można tak samo.
krakersy................... oh!
Łatwo obiera się np. Butternut.