Ostatecznie placuszki były. Serek, 4 dojrzale banany(te rez domagaly sie zuzycia), 2 jajka i maki na gesto... Na oleju kokosowym smazylam. Dobre były. Zjedli z dzemem malinowym.
Zrob na kruchym ciescie z maki kukurydzianej, jak mazurek. Czyli kruche cienkie-do pieca. Rozpiekasz jablka z rodzynkami i czym tam lubisz (mozna troche galaretki wmieszac, zeby zwiazala) i wrzucasz na kruche. Mozna wszystko na chwile do piekarnika,zeby sie zagrzalo na swiezo. Kruche z kukurydzianej jest b.sypkie, mozna wiecej np.smietany dodac. Ja dawalam mniej maki do klasycznego przepisu 1-2-3. (100cukru/200masla/300maki, +ew.łyżka smietany albo 1 żółtko)
Matko powinnam coś upiec jeszcze dla fa. Ale mam dziś lenia i ból głowy... Myślałam o ciasteczka jakich.. Mam płatki owsiane orzechy rodzynki daktyle wiórki Kokosowe miód... Ale nie mam sprawdzonego przepisu i gorzkiej czekolady.. A ciastka bez czekolady są moim zdaniem średnio sensowne... Co myślicie?
Czy tort bezowy można przygotować dzień wcześniej? Czy lepiej bezpośrednio przed podaniem?
Lepiej tuz przed podaniem, bo beza chlonie wilgoc z otoczenia i jesli chcesz aby tort byl cudownie chrupiacy to blaty musza ladnie wysuszone. U mnie w domu jest sucho ale gdybym zostawila na noc na talerzu albo pod kloszem swiezo wysuszone bezy - na drugi dzien beda juz takie lekko kłapciate, no nie oszukujmy sie.
Kurcze nie wie ktoś jak się robi zarabisty sałatkę z kurczakiem grillowanym? Wzór to te z metropolis w Toruniu... Niby są jakieś przepisy pełno ale wiadomo.. Głównie chodzi o przyprawy do kurczaka i jak go zrobić i jakie i dressingi,/sosy. Jak zrobić żeby było super. Takie pieczywo jeszcze foccia czy coś takiego.. Kupuje się? Piecze samemu,?
Komentarz
To zbyt oczywiste
Poza tym...moi wolą nalesniki z dzemem.
Żartowałam....
Mogą byc i nalesniki.
Serek, 4 dojrzale banany(te rez domagaly sie zuzycia), 2 jajka i maki na gesto...
Na oleju kokosowym smazylam.
Dobre były.
Zjedli z dzemem malinowym.
Kruche z kukurydzianej jest b.sypkie, mozna wiecej np.smietany dodac. Ja dawalam mniej maki do klasycznego przepisu 1-2-3. (100cukru/200masla/300maki, +ew.łyżka smietany albo 1 żółtko)
a kakao masz? to wystarczy
na moich wypiekach na pewno coś w ten deseń będzie
Ale nadal będę wokół bezy
Na kwestii smaku jest takie ciasto MALINOWA PYCHOTKA cudne
I z tego byłby świetny tort z bezą
Robie rano .po kilku godzinach znika
Czy to ten co sie zagotuje buraki i zostawia na noc w wodzie?i gotowy.