Ja jak byłam mała wogole nie jadłam tortów.. Nienawidziłam tych ciężkich kremów.. Jedyny co jadłam to Lubelski mamy... Dopiero dorosła odkryłam że są fajne lekkie kremy śmietana itp.. Także nieorzekonuje mnie argument że jesienią to się najedza tortem z masłem :-) *Tu w przepisie do bęzy też mowa o dżem 999996ach a nie świeżych owocach... Choć tak czy inaczej jak się robi tort i ma być dobry to czasem se trzeba powtarzać że tak jest taniej niż z cukierni i na tej oszczędności się skupić.
Nie dość, że taniej, to jeszcze 100 x zdrowiej. Ostatnio przeczytałam składy kilku tortów z cukierni... Czasem lepiej żyć w nieświadomości
Za slona zupe mozna surowym ziemniakiem/ ziemniakami uratowac, wrzuconym/i do gotowania. Chyba nagotowalabym samych burakow poprzekrajanych, zeby szybko puscily sok i rozmailabym ten ostry barszcz w ten sposob.
@MonikaN borowke amerykanska mozna sobie kupic, oczywiscie. Ale ja mialam na mysli zwyczajna, lesna borowke. O tej porze roku nie ma borowek. W przepisie zalinkowanym przez mamuma jest piekne zdjecie bezy z lesnymi jagodami czy tam borowkami jak kto woli. I to ma sens. Bo jagody przelamuja slodkosc bezy i jest ok.
Kiepsko, prawie wszystko zapomniałam przez 20 lat, kiedy to ostatni raz jakiś lektorat był, ale od ponad tygodnia, co dnia ćwiczę z Duolingo. Jednakowoż to mało kuchenny problem, bo gotuję po polsku.
Dacie przepis na proste ciastka, takie bez wykrajania, z rozpuszczonym masłem żeby nie trzeba było ucierac tylko wymieszać i łyżka na blblachę. Wiem wiem leniwa jestem, ale muszę dziewczynom na jutro zrobić a nie mamkkompletnie na nic siły.
@blaekie on jest dosc gesty, zwarty... Ale jednak nie stały... Wlasnie robie na obiad tradycyjne kopytka. I pomyslalam sobie zeby czesc z tym serkiem zrobic. Ale troche mam obaw. No i nie wiem jakie proporche sera ziemniakow, maki i jajek na ten serek dac?
Pewnie by trzeba dodać więcej mąki i mogłyby wyjść twarde, albo zrzucać kładzione łyżką, albo robić kopytka i po prostu podać z serkiem? Z plackami łatwiej zrobić coś "na oko".
Komentarz
U mnie duże, ładne pudelko malin 6 zł. A borowki okolo 20 zl za kg. Cenowo jeszcze ok. Lokalne targowisko.
Jednakowoż to mało kuchenny problem, bo gotuję po polsku.
Wiem wiem leniwa jestem, ale muszę dziewczynom na jutro zrobić a nie mamkkompletnie na nic siły.
I chyba też z tego przepisu (bez tego ciemnego cukru, bo nie posiadam):http://www.mojewypieki.com/post/chrupiace-owsiane-ciasteczka
@Jadwiga
Plus lyzeczke octu .
Czy wyjdą z serkiem typu quark?
Mam kaki serek, ktory musi byc pilnie zjedzony.
A moze jakie placki z tego serka da doe zrobić?
Jak nie zuzyje to wyrzuce.
@makodorzyk moze Ty cos poradzisz?
Wlasnie robie na obiad tradycyjne kopytka. I pomyslalam sobie zeby czesc z tym serkiem zrobic. Ale troche mam obaw. No i nie wiem jakie proporche sera ziemniakow, maki i jajek na ten serek dac?
Z plackami łatwiej zrobić coś "na oko".
Moze na kolacje jakies placki dzieciom wykombinuje.
Dzieki za rady