@Rejczel olejek czyli aromat? Dajesz całą buteleczkę?
Az sprawdzilam: co to no i jest napisane "aromat". Sklad: olej rzepakowy i aromat. Ile tego dodac? Ile lubicie. Ja zawsze daje caly ten flakonik, smakuje dobrze i nie czuc bardzo, tylko tak w sam raz. Zazwyczaj mam troche wiecej niz 1 kg twarogu. Daje zawsze 10 jajek, 12 to jak by jakies mniejsze byly.
Mowimy o twarogu. Czym innym jest nadac aromat ciastu zbudowanemu z mąki a troche inaczej jest z serem. U mnie sera jest zazwyczaj kilo dwadziescia, dodaj do tego wage jajek, masla, cukru, te pare lyzek kaszy i maki to sie nazbiera tego troche. Aromaty Oetkera sa delikatne. Najlepiej samemu dobrac ilosc aromatu, czy ma to byc piec kropelek czy pol flakonika czy caly. Zalezy jak kto lubi.
Serniki to jest w ogole odlot! Zjadlabym takiego na kruchym spodzie, w srodek taki wlasnie smietankowy seruś i na dach kokosowa pierzynka. Macie taki przepis wyprobowany? Jesli tak- to ja poprosze
mój to First, duża misa 6 i pół litra, spokojnie z dwóch kg mąki każde ciasto ugniecie, duża moc i stosunek cena/jakość ok, z dwoma michami koło 500 zł.
Przepis to jest w Google plesniak idealny.. Trza dać dużo tego dżemu z czarnej porzeczki i nowość u nas lukier z dodatkiem zapachu pomaranczowego.. Idealnie się komponuje
Nie takiej porady oczekiwałam, ale dziękuję za odzew.
I jeszcze na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Ja też przymierzam się. Sama chcę żeby nie było plastiku. Widziałam kenwood za ok 3k, ale ponoć tylko metalowe i szklane elementy. Pewnie moc też jest istotna , pojemnosc mis no i jakie koncowki i do czego są Tobie potrzebne.
Nie takiej porady oczekiwałam, ale dziękuję za odzew.
I jeszcze na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Najbardziej na moc i na miskę-jaki ma rozmiar czy szklana,czy metalowa czy plastik. Na pewno mogę polecić bosha mum,którego co prawda nie mam osobiście ale używam u znajomej.
Ja mam boscha mum 4655. Właściwie miałam kilkanascie lat i własnie się zepsuło coś ostatnio. Coś przeskoczyło i mieszadła w misie się blokują i nie kręcą tylko warczy na mnie dziad jeden zamiast pracować... Poza tym w miedzyczasie tak z rok temu starła się część plastikowa przy tarczach trących-nowe części ponad 100zł kosztowały a teraz ten się wziął i zepsuł całkiem buuuu.... Ale te kilkanaście lat super działał-mieli,szatkował,ubijał,wyrabiał ciasto-prawie że sam... Szkoda mi go,dobra maszyna. Jak się nie da naprawić to nadal skłonna jestem w nowszego muma zainwestować na jakieś raty np. Ale chcę takiego z dużą misą i żeby miał opcje krojenia warzyw w kostkę-takie dotawki widziałam oraz taką dostawkę-miażdżyciel owoców żeby soki robił. Tylko to ostatnie to akurat nie wiem czy mumy mają.
ktoś pytał o przechowywanie marchwi u mnie marchew jak dojrzała to w sieni poleży tak ok 2-3 tygodnie ,czy lodówce, marchew lubi chłodno i wilgotno , jak jest podwórko to wystarczy piaskiem przesypać i przykryć trochę i do mrozów poleży spokojnie pod warunkiem że zdrowa i dojrzała
Ziemniaki ugotowac, utluc, przestudzic. Wylozyc na stolnice. Z masy uformowac owalny placek. Podzielic noze na 4 rowne czesci. Jedna czesc ujac i na to miejsce wsypac make. Dolozyc ta czwatra czesc. Wbic jajko lub dwa, zalezy ile masz tej masy. Mozesz przy wyrabianiu troche jeszcze podsypac maki w miare potrzeby. Sliwki wybierz te male, wegierki. Ciasto po kawalku odkrawaj, tocz z niego grubszy walek, odcinaj, w srodek sliwka, zlep ciasto, utocz w dloniach kule. Knedle wrzuc na wrzatek. Do tego potem maselko z bulka tarta, troszke cukru, mozna cynamonem posypac.
Ja to wszystko z tortowej z zielonym smokiem, krakowskie mlyny. W sensie, ze nie krupczatka i nie orkiszowa i jakas wielozbozowa tylko taka normalna, byle ze smokiem.
Komentarz
I jeszcze na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Pewnie moc też jest istotna , pojemnosc mis no i jakie koncowki i do czego są Tobie potrzebne.
Na pewno mogę polecić bosha mum,którego co prawda nie mam osobiście ale używam u
znajomej.
http://wielodzietni.org/index.php?p=/discussion/14936/robot-kuchenny-malakser
Właściwie miałam kilkanascie lat i własnie się zepsuło coś ostatnio. Coś przeskoczyło i mieszadła w misie się blokują i nie kręcą tylko warczy na mnie dziad jeden zamiast pracować...
Poza tym w miedzyczasie tak z rok temu starła się część plastikowa przy tarczach trących-nowe części ponad 100zł kosztowały a teraz ten się wziął i zepsuł całkiem buuuu....
Ale te kilkanaście lat super działał-mieli,szatkował,ubijał,wyrabiał ciasto-prawie że sam...
Szkoda mi go,dobra maszyna.
Jak się nie da naprawić to nadal skłonna jestem w nowszego muma zainwestować na jakieś raty np.
Ale chcę takiego z dużą misą i żeby miał opcje krojenia warzyw w kostkę-takie dotawki widziałam
oraz taką dostawkę-miażdżyciel owoców żeby soki robił. Tylko to ostatnie to akurat nie wiem czy mumy mają.
1 wypić
2 dodać do naleśników
3 upiec ciasto
4 ugotować żurek, barszcz biały czy barszcz chrzanowy tyle na szybko
Sliwki wybierz te male, wegierki.
Ciasto po kawalku odkrawaj, tocz z niego grubszy walek, odcinaj, w srodek sliwka, zlep ciasto, utocz w dloniach kule.
Knedle wrzuc na wrzatek. Do tego potem maselko z bulka tarta, troszke cukru, mozna cynamonem posypac.