Focacia . Ja myślę, że można to upiec z ciasta pizzowego. Usmażyć kurczaka obtoczonego w przyprawach- sól pieprz papryka słodka lub gyros jeśli o taki smak chodzi
Sałata, pomidory koktajlowe lub w ćwiartki malinowy. Ogórek kiszone. Kukurydza i oliwki lub cebula czerwona lub co lubisz
S o s majonez owy z czosnkiem lub oliwa z łyżeczką musztardy francuskiej, trochę octu jabłkowego i lub bez soku z jabłek z sokowirówka trochę ,czosnek sól pieprz - wymieszać polać Ja tak bym zrobiła ale ja nie restauratorka lecz smakosz
Pyszne ciasto weselne wczoraj jadlam: taki jakby biszkopt( byl bardzo jasny, tak jakby z mala iloscia zoltek?) z suchym makiem, taki piegus, w srodku przepyszny, bardzo delikatny bialy krem, piegus, krem i na wierzchu starta na grubych oczkach biala czekolada. Poezja. Wiecie moze jak takie piegowate cudo upiec, bo ja nie a chce sie nauczyc. I co to mogl byc za krem? Taki mmmmm....delyszys.
Szukam pomysłu na danie jednogarnkowe, sycące, bez kapusty i strączkowych, które można jeść przez 3 dni z rzędu (takie jak bigos, czy fasolka ale odpadają bo jw). Jest coś takiego? oprócz leczo?
Pyszne ciasto weselne wczoraj jadlam: taki jakby biszkopt( byl bardzo jasny, tak jakby z mala iloscia zoltek?) z suchym makiem, taki piegus, w srodku przepyszny, bardzo delikatny bialy krem, piegus, krem i na wierzchu starta na grubych oczkach biala czekolada. Poezja. Wiecie moze jak takie piegowate cudo upiec, bo ja nie a chce sie nauczyc. I co to mogl byc za krem? Taki mmmmm....delyszys.
@Rejczel kremu nie odgadnę bez spróbowania niestety,ale ciasto to mógł być pigus na samych białkach. I to leci tak (przepis skopiowany kiedyś, dawno z netu)
Białka
ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem
i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać masło, dodać bakalie,
wymieszać. Piec w formie keksówce ok 50 minut. Zalecana temperatura - 160 -180 stopni, w zależności od piekarnika.
Wow, dzieki @kasha za szybki odzew Fajne proporcje w tym piegusie, juz po jednym przeczytaniu przepisu zapada w pamiec. Tak sie sklada, ze mam szklanke bialek Jadlas go moze albo pieklas? Jaki on wychodzi? Taki sztywny jak keksy czy raczej taki puszek biszkoptowy?
Z zup sycacy jest na pewno krupnik, bo z wkladka miesna a przy tym lagodny i pozywny.
Albo rosołek na szyjach indyczych z duuuużą ilością makaronu i pietruszki.I z marchewką. I z lubczykiem.
Albo kurczak/indyk w sosie pomidorowym z oregano i bazylią. Albo spaghetti czyli to samo co wyżej tylko z mięsem mielonym. Może nawet z odrobiną czosnku lub cebuli?(czy tez zakazane?)
Oh, robisz rosol na szyjkach indyczych? Ja zawsze do krupniku laduje jednego " weza" oprocz tego jedno goloneczko indycze albo skrzydlo ale przewaznie waz plus golona. W szyjce jest mnostwo kolagenu wiec jak ktos ma problem ze stawami, to zamiast wszczepiac sobie endoprotezy - zawczasu pichcic zupy.
dzięki ! przy wyjcu nie mam jak gotować, musi to być coś co ugotuję wieczorem jak młoda akurat śpi albo jest noszona przez ojca, i co mogę sobie potem szybko odgrzać, albo zjeść zimne, wiecie o co chodzi taki bigos np:D dobry i na śniadanie i na obiad i na kolacje
a jak zrobić dobre kaszotto?
mięso upiekłam i jem do kanapek, ale jak mi się chce ciepłego to zagrzeję ryżem z jabłkami się nie najem, znaczy chętnie zjem ale za 20 minut znowu jestem głodna, a nie mam tyle czasu żeby jeść
strogonof to dobry pomysł ! muszę poczytać jak się go robi, był tu kiedyś taki wątek
no i tarta mniam ! uwielbiam, mam sporo masła od mamy, no ale bezmleczna i bezjajeczna (oby nie bezglutenowa ;( ) dieta mnie ogranicza (zapomniałam wyżej napisać)
@Rejczel szybko Cebula w kostkę i na patelnię -myk-zeszkli się to do gara (a w garze tak ze szklanka wody). Cycki kurze w kostkę i na patelnię żeby się białko po wierzchu ścięło -cyk-i do gara. Ziele angielskie,dużo origami,dużo bazylii,cząber,jak mam to czosnek. Wszystko do gara i dowalam przecieru pomidorowego/koncentratu pomidorowego duuużo.Zwykle ok.litra. Zagotuje się to wrzucam paprykę pokrojoną w kostkę. Trochę cukru,trochę soli,dużo pieprzu (moi lubią).
@uJa tak,powolusieńku, na maleńkim ogniu,w wysokim garnuszku. Najpierw się robią takie farfocle i można je zdjąć jak burzyny z rosołu ale jak przegapisz to i tak opadną na dno i wyklaruje się sam tłuszcz. Jak zastygnie to dla pewności można całość ze dwa razy wypłukać w zimnej wodzie.
Makaron cannelloni jest tez super. Mozesz faszerowac czym chcesz, potem zalac sosem pomidorowym i na.zimno i na cieplo ok, na drugi dzień tez bylo pyszne.
Moja tesciowa klaruje maslo tak jak pisze @kasha a pod garnczek podklada taka plytke zeliwna dla pewnosci, zeby sie za szybko nie topilo, nie spalilo. Przelewa potem do slojow, takich niskich, na to szklana nakrywka, gumowa uszczelka i taki zelazny zawias. I tak sie zassie, ze moze sobie stac w spizarni jakis czas.
Kolejny raz spleśniał mi zakwas z buraków. Nie wiem co robię źle. Bardzo go potrzebuję ale szkoda mi eko buraków żeby znów je wyrzucić. Proszę macie jakiś przepis, który zawsze wychodzi?
Macie jakies fajne przepisy na ciasto bez pieczenia? Piekarnik nam się rypnal, nie ma w czym upiec ciasta a niedziela bez ciasta się nie liczy. Wiec ciasto bez pieczenia i jeszcze jakby bylo proste. Wszyscy zagilabi, ja tez wiec musze cos upichcić jednym rencom i jednym okiem - druga polowa ciała musi odpoczywać
@Agnieszka82 stefanię upiecz - na herbanikach kładzie się masę na to herbatniki, polewa i fajnie posypać wiórkami kokosowymi. Tu przepis: http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2008/10/Ciasto-Stefania.html jak masz, to zamiast margaryny lepiej masło. Ale wyjdzie z każdym tłuszczem. Warto też dać do środka wiórki do tej masy. Proste i szybkie pamiętam, że dzieci bardzo lubiły.
Komentarz
Usmażyć kurczaka obtoczonego w przyprawach- sól pieprz papryka słodka lub gyros jeśli o taki smak chodzi
Sałata, pomidory koktajlowe lub w ćwiartki malinowy. Ogórek kiszone. Kukurydza i oliwki lub cebula czerwona lub co lubisz
S o s majonez owy z czosnkiem
lub oliwa z łyżeczką musztardy francuskiej, trochę octu jabłkowego i lub bez soku z jabłek z sokowirówka trochę ,czosnek sól pieprz - wymieszać polać
Ja tak bym zrobiła ale ja nie restauratorka lecz smakosz
Jest coś takiego? oprócz leczo?
Tarty
Jako, że u mnie nie chwyciło, poza mną nikt nie lubi, to jak sobie upieke jedną to 3-4 dni jem. I dobra na zimno i na ciepło.
Można wyrobic więcej ciasta + kilka farszow. Nie wiem jak znosi mrozenie, ale wydaje się, ze ok.
Zupy tez, ale nie wiem na ile się najesz.
Mięsa pieczone wszelkie, można odgrzac codzienie w piekarniku.
Gotowane mięso, czy ta szynka w 5 minut, tez moze byc jako obiad.
I to leci tak (przepis skopiowany kiedyś, dawno z netu)
1 szkl. mąki
1 szkl. maku (suchego, nie mielonego)
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. zimnego stopionego masła
1 łyżeczka proszku do piecz.
ewentualnie bakalie(orzechy, rodzynki, skórka)
Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać masło, dodać bakalie, wymieszać. Piec w formie keksówce ok 50 minut.
Zalecana temperatura - 160 -180 stopni, w zależności od piekarnika.
Jadlas go moze albo pieklas? Jaki on wychodzi? Taki sztywny jak keksy czy raczej taki puszek biszkoptowy?
I z lubczykiem.
Albo kurczak/indyk w sosie pomidorowym z oregano i bazylią.
Albo spaghetti czyli to samo co wyżej tylko z mięsem mielonym.
Może nawet z odrobiną czosnku lub cebuli?(czy tez zakazane?)
ps.i nawet nie z masłem a z jakąś tam margaryną
a jak zrobić dobre kaszotto?
mięso upiekłam i jem do kanapek, ale jak mi się chce ciepłego to zagrzeję
ryżem z jabłkami się nie najem, znaczy chętnie zjem ale za 20 minut znowu jestem głodna, a nie mam tyle czasu żeby jeść
strogonof to dobry pomysł ! muszę poczytać jak się go robi, był tu kiedyś taki wątek
no i tarta mniam ! uwielbiam, mam sporo masła od mamy, no ale bezmleczna i bezjajeczna (oby nie bezglutenowa ;( ) dieta mnie ogranicza (zapomniałam wyżej napisać)
Cebula w kostkę i na patelnię -myk-zeszkli się to do gara (a w garze tak ze szklanka wody).
Cycki kurze w kostkę i na patelnię żeby się białko po wierzchu ścięło -cyk-i do gara.
Ziele angielskie,dużo origami,dużo bazylii,cząber,jak mam to czosnek.
Wszystko do gara i dowalam przecieru pomidorowego/koncentratu pomidorowego duuużo.Zwykle ok.litra.
Zagotuje się to wrzucam paprykę pokrojoną w kostkę.
Trochę cukru,trochę soli,dużo pieprzu (moi lubią).
Najpierw się robią takie farfocle i można je zdjąć jak burzyny z rosołu ale jak przegapisz to i tak opadną na dno i wyklaruje się sam tłuszcz.
Jak zastygnie to dla pewności można całość ze dwa razy wypłukać w zimnej wodzie.
Potem surowe ukladalam w formie,.zalewalam.szczodrze passsata i do piekarnika.
Proszę macie jakiś przepis, który zawsze wychodzi?
jak masz, to zamiast margaryny lepiej masło. Ale wyjdzie z każdym tłuszczem. Warto też dać do środka wiórki do tej masy. Proste i szybkie pamiętam, że dzieci bardzo lubiły.