M. Załatwił na po weekendzie dynie niesyoane trzy. Jestem przerażona wczoraj spędziłam pół dnia z jedną... Mam en zamrażarnik +10obisdow chłopaków. I pełen gar zupy. Jak można zrobić dynie poza octem żeby nie zepsuła się.. U gotowana w kawałkach? Paoki asteryzowane zawsze mi się kisily i psuly.. Może właśnie raz dynia z jabłkiem w małych sloiczkach nie ale to było mało i nie na długo... A tu strach bo to będą przemysłowe ilości
Ja rbię doświadczenie i na szafie mam z zeszłego roku. Jeżeli nie jest obita i ma długi ogonek to może leżeć. W słoneczny dzień możesz wynieść na trochę na dwór to ładnie się wysuszy.
Tylko kontroluj ją co jakiś czas Ja taką zeszłoroczną miałam na szafie do sierpnia, czy września i trochę o niej zapomniałam, a jak do niej zajrzałam, to miałam problem, bo ciężko było sprzątnąć taką popsutą w połowie sporą dynię (popsuła się od strony ściany, czego z poziomu podłogi nie było widać )
Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące.
@MAFJa - kilka lat temu robiłam taką rzecz z gatunku przetworów - do naczynia żaroodpornego pokrojone w kostki gruszki, jabłka i dynia i do piekarnika aż puści sok i zaplecze się. Chyba nie wiele cukru albo i nie
Chciałam zrobic zupę pomidorową z wlasnego przecieru. Otwieram słoik- zepsuty. Drugi...trzeci...kolejny... Dopiero ósmy był dobry. Pomidory robie od lat i pierwszy raz cos takiego Co moze byc przyczyną?
Robię w zakręcanych słoikach -twistach i wycieram do sucha, myślę, że przy weckach tym bardziej trzeba.
Robicie czipsy jabłkowe? Zajadam się czipsami jarmużowymi, ale jabłkowe nigdy mi nie wychodzą chrupiące. W jakiej temperaturze i ile czasu, czy z termoobiegiem robicie?
Oczywiście chodzi mi o piekarnik, bo nie mam suszarki do owoców.
Mam 70dekowy kawałek szynki .. Rozmrozony.. Nie wiem co z nim zrobić.. Nasmaxylam naleśników na życzenie pierworodnej co znów w domu koczuje i mi się nie chce nic bo leci mi z zatok. Ale coś trzeba.. Jakieś Inspiracje,?
Natarlabym majerankiem; czosnkiem, solą, pieprzem czy co tam w domu masz, dobrze jak polezakuje tak z dzień dwa i do piekarnika, jakieś 180 st na godzinę. Masz na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek. Albo w kostkę z cebula papryka czosnkiem i gulasz wyjdzie
rozmrożonego bym nie marynowała przez dwa dni,raczej bym zrobiła coś pilnie-pokroiła na kotlety, lub w paski, jak do chińskego,zamarynowałana2-3 godziny i albo upiekła,alb oudusiła, albo usmażyła, albo zgrilowała, ale jeszcze dziś!
Albo ta gotowana szynke, dac przyprawy, zalać wodą, na gaz, od zagotowania kilka minut. A potem lezy 6 godzin w garze i znow się zagotowuje. Malo pracy, a dobre jest. My zjadamy część na obiad, a część na kanapki.
@MAFja, tą gotowana, to gdzies na forum jest dokladny przepis jakie te przyprawy, na pewno musztarda i chrzan. Chyba byl pieprz, ziele, liść laurowy, chyba jeszcze majeranek, ale nie pamiętam dokładnie.
Komentarz
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki pestek słonecznika
2 cebule
bazylia
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
sól
olej
3 łyżki mąki grahama lub innej razowej
1 łyżka sezamu
Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące.
To jest pyszne do jaglanki i samo
Tylko gryczaną i ziemniaczaną. Nasa się ktoraś?
Dostalam domowe gruszki w syropie. Chyba sie nadadzą?
Dzieki @ola_g
He he...dzieci w pierwszej kolejnosci go zjadły.
Otwieram słoik- zepsuty. Drugi...trzeci...kolejny...
Dopiero ósmy był dobry.
Pomidory robie od lat i pierwszy raz cos takiego
Co moze byc przyczyną?
mnie zawsze chwalono za ogórki kiszone
a od tamtego roku co drugi słoik do....
Robicie czipsy jabłkowe? Zajadam się czipsami jarmużowymi, ale jabłkowe nigdy mi nie wychodzą chrupiące. W jakiej temperaturze i ile czasu, czy z termoobiegiem robicie?
Oczywiście chodzi mi o piekarnik, bo nie mam suszarki do owoców.
My zjadamy część na obiad, a część na kanapki.