Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

13132343637148

Komentarz

  • Dziewczyny, dynie do piekarnika tak na ile minut wystarczy dac,zeby sie dala latwo obrac do zupy? Tak z 15-20?
  • Hokkaido ale kupna, jakos nie wiem, z ta lupa....chyba wole obrac...? Ok, to pol godziny. Juz wsadzilam.
  • M. Załatwił na po weekendzie dynie niesyoane trzy. Jestem przerażona wczoraj spędziłam pół dnia z jedną... Mam en zamrażarnik +10obisdow chłopaków. I pełen gar zupy. Jak można zrobić dynie poza octem żeby nie zepsuła się.. U gotowana w kawałkach? Paoki asteryzowane zawsze mi się kisily i psuly.. Może właśnie raz dynia z jabłkiem w małych sloiczkach nie ale to było mało i nie na długo... A tu strach bo to będą przemysłowe ilości 
  • My naszą ostatnia ubiegłoroczną zjedliśmy "świeżą" w czerwcu, a mrożonej wystarczyło do nowych, tegorocznych.
    Podziękowali 2Milamama Katia
  • Dostalam dynie tak wielką ze nie wiem jak kroic.
  • toporem! 
    Podziękowali 2Bridget madzikg
  • Stilem albo Boshem ;)
    Podziękowali 3MAFJa Bridget weronika85
  • edytowano października 2017
    Elunia powiedział(a):
    Ja rbię doświadczenie i na szafie mam z zeszłego roku. Jeżeli nie jest obita i ma długi ogonek to może leżeć. W słoneczny dzień możesz wynieść na trochę na dwór to ładnie się wysuszy.
    Tylko kontroluj ją co jakiś czas ;) Ja taką zeszłoroczną miałam na szafie do sierpnia, czy września i trochę o niej zapomniałam, a jak do niej zajrzałam, to miałam problem, bo ciężko było sprzątnąć taką popsutą w połowie sporą dynię (popsuła się od strony ściany, czego z poziomu podłogi nie było widać ;) )
  • Nasz jedna tak sie zepsuła, ale smród był! o fuuuj!
  • Moja właśnie nie śmierdziała za bardzo, bo tak bym już pewnie wcześniej wyczuła - a była już w stanie totalnego rozkładu...
  • ma ktoś przepis na słynny jaglano-słonecznikowe kotlety?


  • Kotlety jaglano-słonecznikowe 

    2/3 szklanki kaszy jaglanej
    2/3 szklanki pestek słonecznika
    2 cebule
    bazylia
    pieprz ziołowy
    słodka papryka
    ostra papryka
    sól
    olej
    3 łyżki mąki grahama lub innej razowej
    1 łyżka sezamu

    Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
    Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące.

    Podziękowali 1uJa
  • edytowano października 2017
    @MAFJa - kilka lat temu robiłam taką rzecz z gatunku przetworów - do naczynia żaroodpornego pokrojone w kostki gruszki, jabłka i dynia i do piekarnika aż puści sok i zaplecze się.  Chyba nie wiele cukru albo i nie

    To jest pyszne do jaglanki i samo 
    Podziękowali 2MAFJa Katia
  • Elunia powiedział(a):
    Ten murzynek bezglutenowy jest nawet smaczny nie trzeba dawać tych wymyślnych cukrów i olejów, można na zwykłym i mniej kakao.
    https://hpba.pl/murzynek-bananowy-bez-nabialu-bez-glutenu-bez-cukru/#comment-60102


    Nie mam mąki ryżowej :(

    Tylko gryczaną i ziemniaczaną. Nasa się ktoraś?
  • A mozecie zalinkowac? 
  • O fajny ten tort!
    Dostalam domowe gruszki w syropie. Chyba sie nadadzą? 
    Dzieki @ola_g ;
  • Zrobiłam ten biszkopt. Z gruszkami.
    He he...dzieci w pierwszej kolejnosci go zjadły.

  • Chciałam zrobic zupę pomidorową z wlasnego przecieru.
    Otwieram słoik- zepsuty. Drugi...trzeci...kolejny...
    Dopiero ósmy był dobry.
    Pomidory robie od lat i pierwszy raz cos takiego :(
    Co moze byc przyczyną?
  • nie wiem

    mnie zawsze chwalono za ogórki kiszone
    a od tamtego roku co drugi słoik do....
  • edytowano października 2017
    Robię w zakręcanych słoikach -twistach i wycieram do sucha, myślę, że przy weckach tym bardziej trzeba.

    Robicie czipsy jabłkowe? Zajadam się czipsami jarmużowymi, ale jabłkowe nigdy mi nie wychodzą chrupiące. W jakiej temperaturze i ile czasu, czy z termoobiegiem robicie?

    Oczywiście chodzi mi o piekarnik, bo nie mam suszarki do owoców.
  • Mam 70dekowy kawałek szynki .. Rozmrozony.. Nie wiem co z nim zrobić.. Nasmaxylam naleśników na życzenie pierworodnej co znów w domu koczuje i mi się nie chce nic bo leci mi z zatok. Ale coś trzeba.. Jakieś Inspiracje,? 
  • Natarlabym majerankiem; czosnkiem, solą, pieprzem czy co tam w domu masz, dobrze jak polezakuje tak z dzień dwa i do piekarnika, jakieś 180 st na godzinę. Masz na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek. Albo w kostkę z cebula papryka czosnkiem i gulasz wyjdzie
    Podziękowali 1MAFJa
  • Najbardziej podoba mi się ta część z lezakowaniem dzień lub dwa.. :-) 
    Podziękowali 1Milamama
  • rozmrożonego bym nie marynowała przez dwa dni,raczej bym zrobiła coś pilnie-pokroiła na kotlety, lub w paski, jak do chińskego,zamarynowałana2-3 godziny i albo upiekła,alb oudusiła, albo usmażyła, albo zgrilowała, ale jeszcze dziś!
    Podziękowali 2MAFJa babka4
  • Albo ta gotowana szynke, dac przyprawy, zalać wodą, na gaz, od zagotowania kilka minut. A potem lezy 6 godzin w garze i znow się zagotowuje. Malo pracy, a dobre jest.
    My zjadamy część na obiad, a część na kanapki.
    Podziękowali 1MAFJa
  • To mi. Się mniej podoba:-) z tym że to dziś.. 
  • O, właśnie miałam dopisać, że jak by mi się nie chciało z mięsem babrać albo nie miała bym czasu, to bym zrobiła,jak MonikaN radzi :smiley: 
  • @MAFja, tą gotowana, to gdzies na forum jest dokladny przepis jakie te przyprawy, na pewno musztarda i chrzan. Chyba byl pieprz, ziele, liść laurowy, chyba jeszcze majeranek, ale nie pamiętam dokładnie.
  • Przeoczyłam, ze rozmrożona, to rzeczywiście do zrobienia na już 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.