2 cale jajka 1 szkl.mleka 0,5 szkl.oleju kilka kropli olejku migdalowego DrOetker
*Kto woli mniej slodkie wypieki daje 3/4 szklanki ** Zeby uciekawic ciasto zawsze dodaje troche bakalii: orzechy wloskie, platki migdalowe, rodzynki tez pasuja ale u mnie jedno z dzieci nie lubi wiec rodzynku mam z glowy.
Wykonanie: Mieszamy oddzielnie suche z suchymi, mokre z mokrymi. Laczymy. Blaszke wysmarowac cienko tluszczem i wysypac kasza manna/bulka tarta/maka - czym tam kto sypie. Piec w 180'C. Nie podaje ile czasu, bo kazdy piekarnik piecze inaczej ale orientacyjnie jakies 45' lub kapke dluzej. W kazdym badz razie- nie oddalac sie zanadto od piekarnika
Wyszly super, tylko się zapomnialam i wlalam wody trochę z ciecierzycy i wyszlo mi zbyt klejaco, dodalam odrobinę mąki i smazylam. Dzieci się nie bijo o falafele, ale zjadają ze smakiem. Ps nie mialam kolendry.
Zrobilam zupę gulaszowa i jakas taka wyszla nie taka. Cos brakuje. Tylko co. Umami chyba. Mężowi nie smakuje. Da się jakoś uratować? Cały gar wyszedł tego. Nie mogę zrobić za ostrej bo mężowi nie wolno na wrzody.
Poszukuję przepisu który gdzieś jest na orgu, ale go nie moge odleźć - na ciasto marchewkowe z olejem - robie to ciasto z wykorzystaniem dyni, a musze jedna duzą przerobic bo zaczeła sie psuć. i tak zrobię jeszcze zupe, ale dzieci chciały by to ciasto.
Szare kluski - help, dziś zrobiłam drugi raz w życiu i znowu nie za dobre. Klejące, ciągnące, a w środku surowe niektóre... I cholernie się sklejają, jak tylko trochę ostygną
Ja mam ten problem z wszystkimi kluski.. A inni mają mięciutkie i niesklejajace... Choć akurat szare wychodziły. O start nio robiłam w sokowirówce ziemniaki. I tego soku bardzo nie zawiłe dawałam sama resztę. Ale ile nie pamiętam.
@Malagala, ja widzę teraz np. w Lidlu, że najczęściej sprzedaję dynie pepo. To dynie ozdobne. Da się je jeść, ale za smaczne nie są i do tego są wodniste. Najlepiej szukać dyni typu Hokkaido.
@Ania D. ja miałam hokkaido... przynajmniej tak mi się wydaje. nie odciskałam jej, może to problem? ale po upieczeniu było trochę takiej wody, to zlałam, to samo po zblendowaniu i odstaniu. Nie wiem. Dzisiaj miałam zrobić w końcu dyniową, ale mi się puree wzięło i zepsuło.
Poszukuję przepisu który gdzieś jest na orgu, ale go nie moge odleźć - na ciasto marchewkowe z olejem - robie to ciasto z wykorzystaniem dyni, a musze jedna duzą przerobic bo zaczeła sie psuć. i tak zrobię jeszcze zupe, ale dzieci chciały by to ciasto.
Przepis na rosol? Dobre wiejskie mieso z kury, wloszczyzna( marchewku, pietruszki, seler, porek, kawalek kapusty wloskiej, zwiazany nitka peczek natki pietruszki lub troche lubczyku), kilka przekrojonych na pol i upalonych na suchej patelni cebul w koszulkach i czas. Rosol nie moze bulgotac, caly czas na malym ogniu, trzeba po troszeczke zimnej wody dolewac, szumy zbierac.
Komentarz
Skladniki:
1,5 szkl.maki
2 lyzki kakao
1 szkl.cukru*
1 tabliczka czekolady mlecznej startej nozem na grube wiory
1 plaska lyzeczka sody
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
2 cale jajka
1 szkl.mleka
0,5 szkl.oleju
kilka kropli olejku migdalowego DrOetker
*Kto woli mniej slodkie wypieki daje 3/4 szklanki
** Zeby uciekawic ciasto zawsze dodaje troche bakalii: orzechy wloskie, platki migdalowe, rodzynki tez pasuja ale u mnie jedno z dzieci nie lubi wiec rodzynku mam z glowy.
Wykonanie:
Mieszamy oddzielnie suche z suchymi, mokre z mokrymi. Laczymy. Blaszke wysmarowac cienko tluszczem i wysypac kasza manna/bulka tarta/maka - czym tam kto sypie.
Piec w 180'C. Nie podaje ile czasu, bo kazdy piekarnik piecze inaczej ale orientacyjnie jakies 45' lub kapke dluzej. W kazdym badz razie- nie oddalac sie zanadto od piekarnika
Na hummus, albo na kotlety? Falafele chyba tez z ciecierzycy są.
Podzielcie się, zeby wyszlo tak dobrr, ze dzieci walczą o ostatni kęs .
Wyszly super, tylko się zapomnialam i wlalam wody trochę z ciecierzycy i wyszlo mi zbyt klejaco, dodalam odrobinę mąki i smazylam. Dzieci się nie bijo o falafele, ale zjadają ze smakiem.
Ps nie mialam kolendry.
Ja je baaaardzo lubię...!
Klejące, ciągnące, a w środku surowe niektóre... I cholernie się sklejają, jak tylko trochę ostygną
Mialam trochę obawy o przegięcie z pietruszką... dla dzieci
Dzisiaj miałam zrobić w końcu dyniową, ale mi się puree wzięło i zepsuło.
http://wypiekizpasja.blox.pl/2012/03/Ciasto-marchewkowe-wg-Marthy-Stewart.html
Robilam rozne, ale jak dla mnie to jest najlepsze.