Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

13738404243148

Komentarz

  • Ja dopracowuje moje lenistwo do perfekcji wiec mojr nowe danie to, wrzucam do naczynia zarodpornego, marchewkę, seler, pietruche, pokrojona wołowinę,zalewam przecierem, przyprawiam i piekę. Pychota.
    Podziękowali 1awia
  • U nas żadna impreza nie może się odbyć bez gołąbków.
    Do tego podaję swój chleb ale jak się ma sprawdzony z piekarni to też dobrze.

    Podziękowali 1awia
  • @blaekie nie wiem bo nie jadły, więc nie zaryzykuje :)
    @andora też czasem robię :) ale tam będzie 15 dzieci i 12 dorosłych...nie mam nawet tylu brytfann :)
    @kasha ... u nas chleb nie przejdzie :)
    Podziękowali 2blaekie kasha
  • @ola_g a robisz to w naczyniu żaroodpornym? bo w tedy przepada na taką ilość osób...czy się mylę?
  • A ja ostatnio ukisilam dynie Hokkaido. Niewiem jak smakuje bo jeszcze się kisi, ale juz się na nią czaję. Moi znajomi kisza wszystko jak leci. Chciałabym spróbować - ale tu muszę miec duży słój - warzywa tak partiami poukładane ukisic.
  • Moje chłopaki jadły dziś podkiszony obiad z dyni ziemniaków i mięsa... :-) obrzydliwe ale nie narzekali. Do czysta... Ostatnia niezamrozona porcja 
  • Nie... Tam w smaku czuć było że to dynia zaczyna ale nie mocno. Wczoraj jeszcze ok było. Bym ich nie trula.. Właśnie se pomyślałam że jak kapusta może być to czemu nie ta dynia.. Alternatywą była Bobovita otwarta od tygodnia pewnie ciągle pięknie by pachniala :-) 
  • Mafia, przerazasz mnie,ale  pewnie żartujesz sobie  B)
    Podziękowali 1Rejczel
  • @Elunia, kiszona marchew to jedno z najlepszych warzyw. A warto też robić słoje warzywne kiszone, gdzie jest i marchew, pietruszka i co się tam da.
  • Tak jak buraki marchew się kisi?
    Podziękowali 1Ania D.
  • Dobra powiedzmy.. Bobovite miałam zamknięta ;-) otwarta też i na prawdę pachniala jak nowa ale jej jeść nie chcieli.. I have to go back to the Shadow :-) 
  • I nie dodawaj sody jak dajesz mąkę kukurydzianą ma okropny posmak. Bleee. Wczoraj wyrzucilam caly talerz plackow.
    Podziękowali 1nowa
  • A kasza bulgur jest bezglutenowa?
    Podziękowali 1Katarzyna
  • @Skatarzyna, dopiero zobaczyłam Twój post. Tak marchewkę można kisić jak buraki, ale warto próbować z różnymi dodatkami.
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Elunia powiedział(a):
    Może ktoś ma pomysł. Chcę zrobić placki bezpszenne. Zblendowałam kaszę bulgur z jajem i obrałam i pokroiłam jabłka. Jakieś dalsze pomysły?
    Moze troche cynamonu i takich mocno dojrzalych bananow? Moze rodzynki? Tak na slodko.
  • Ile mniej wiecej zakwasu bede potrzebowala do tego barszczu?

    http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/wigilijny-barszcz.html

    Ja wiem, ze do smaku ;) Ale potem sie okaze, ze doleje wszystko co mam, a nadal bedzie bez smaku ;) Bede robic w najwiekszym garze jaki mam, czyli 5,5l.

  • @ola_g a to wołowina po burgundzku to się dla dzieci nadaje - bo tam pół litra wina jest - ale alkohol chyba odparowuje? I jakie to wino?
  • Narobiłaś mi smaka, a ten bulion wołowy jest konieczny? Mam osobno rosół wołowy robić, czy po chamsku dać kostkę ( której nie używam 20 lat)
  • też sie własnie ku temu skłaniam po przeczytaniu przepisu:-)
  • dobrą potrawę popsuć? 
  • może i nie czuć,  ale znam takich co by na pewno spuchli od tej kostki
  • edytowano grudnia 2017
    Zakwasu tak mniej więcej tyle ile wywaru z jarzyn czyli 1:1, chociaż trzeba próbować, bo jak bardzo mocny zakwas, to może byc za dużo. Ile przypraw to zależy od ilości. Wczoraj robiłam z 2 kg buraków, 2 główek czosnku, 5 kulek ziela ang, tyle samo listków laurowych i pieprzu, 3 litrów przegotowanej wody z 2 łyżkami soli. A jeśli pytasz o przyprawianie barszczu to rzeczywiście na „smak”, zależy od ilości, preferencji, mocy zakwasu, smaku wywaru itd.
    edit. Lit.
  • Ja do barszczu dodaje garsc wedzonych sliwek, suszone grzybki, podsmazona cebule z kilkoma zabkami czosnku, odrobine cukru, majeranku, kulki ziela angielskiego i liscie laurowe a ile zakwasu? - najlepiej wlac najpierw mniej, skosztowac, dolac, znowu skosztowac no i tak, tak bezpieczniej niz rąbnąć caly zakwas jaki mamy i potem ratunku wyszedl kwasieluch. Trzeba troche poczarowac przy tym barszczu, wąchać i próbować.
  • Ja po prostu nie wiem ile mam tego zakwasu nastawic, zeby nie zabraklo :(

    Teraz patrze i jeden sloik zakwasu juz mi splesnial. A to ja mam zrobic barszcz na Wigilie. Wydawalo mi sie ze to zaden problem, ale cos mi sie zdaje, ze bedziemy jesc uszka solo :weary:

    kwasieluch :lol:  @Rejczel, czy Ty nie jestes gdzies z moich okolic? mowisz tak bardzo po mojemu

  • Ja tam zawsze jak gotuje barszcz to bez zakwasu buraki woda listek ziele pieprz sól majeranek czosnek marchewka pietruszka itp a na koniec ocet/sok z cytryny/ Kwasek cytrynowy szczypta cukru 
    Podziękowali 1Bridget
  • Czasem wykorzystuje wywar z warzyw gotowanych na sałatkę 
  • @czekolada chodz na priva to Ci powiem na ucho ;)
  • Ja zawsze robie na wywarze z jarzyn i nie zaluje ani jarzyn ani burakow. Ma byc esencjonalny, porzadny wywar. Juz nieraz dobry skutek wywarł.
    Podziękowali 2nowa Bridget
  • O istnieniu zakwasu na żurek barsz biały, czy czerwony dowiedziałam się z forum tak samo że robi się kiszone warzywa inne niż ogórki i kapusta ,czy że z dyni jest coś więcej niż pestki i zupa mleczna na słodko czy pasza smaczną dla zwierząt ( smaczna bo bardzo chętnie jedzą) 
    Wiedziałam że chleb może być na zakwasie 




    To cześć odpowiedzi, na moje pytanie z watka z kropka w tytule
  • Ruskie pierogi: Jakiego twarogu nalepiej użyć i w jakie proporcji do ziemniaków? takie dzisaj mnie pytanie trapi >:)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.