Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

13536384041148

Komentarz

  • mamuma powiedział(a):
    Ula powiedział(a):
    Poszukuję przepisu który gdzieś jest na orgu, ale go nie moge odleźć - na ciasto marchewkowe z olejem - robie to ciasto z wykorzystaniem dyni, a musze jedna duzą przerobic bo zaczeła sie psuć. i tak zrobię jeszcze zupe, ale dzieci chciały by to ciasto. 
    Nie wiem, czy o ten przepis Ci chodzilo i pewnie juz za pozno, ale ja marchewkowe robie z tego przepisu
    http://wypiekizpasja.blox.pl/2012/03/Ciasto-marchewkowe-wg-Marthy-Stewart.html ;
    Robilam rozne, ale jak dla mnie to jest najlepsze.
    Albo ja mam zezowate oczy albo w tym linku nie ma przepisu na ciasto marchewkowe Marthy Es?
  • Co do rosołu solę dopiero jak się zagotuje.
    Wtedy czysty bardzo jest.
  • Dajecie tylko jeden rodzaj miesa?
  • Nie daję natomiast od jakiegoś czasu ani ziela ani listka bo to przyciemnia kolor.
    Ale jak kto lubi to ok.
  • @uJa. b. rzadko jeden, najczęściej coś z drobiu i krowy.
  • Rejczel powiedział(a):
    mamuma powiedział(a):
    Ula powiedział(a):
    Poszukuję przepisu który gdzieś jest na orgu, ale go nie moge odleźć - na ciasto marchewkowe z olejem - robie to ciasto z wykorzystaniem dyni, a musze jedna duzą przerobic bo zaczeła sie psuć. i tak zrobię jeszcze zupe, ale dzieci chciały by to ciasto. 
    Nie wiem, czy o ten przepis Ci chodzilo i pewnie juz za pozno, ale ja marchewkowe robie z tego przepisu
    http://wypiekizpasja.blox.pl/2012/03/Ciasto-marchewkowe-wg-Marthy-Stewart.html ;
    Robilam rozne, ale jak dla mnie to jest najlepsze.
    Albo ja mam zezowate oczy albo w tym linku nie ma przepisu na ciasto marchewkowe Marthy Es?
    Cos nie dziala rzeczywiscie.

    Moze ten zadziala http://www.mojegotowanie.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-wg-marthy-stewart
  • Jak dobra kurka podworkowa, to moze byc tylko ona, jak ostatnio krowe dorzucilam do rosolu, to stwierdzili, ze "dziwny".
    Z imbirem tez lubie. Moze z ta trawa cytrynowa sprobuje jak @jukaa radzi :)
  • edytowano listopada 2017
    mamuma powiedział(a):
    Jak dobra kurka podworkowa, to moze byc tylko ona, jak ostatnio krowe dorzucilam do rosolu, to stwierdzili, ze "dziwny".
    Z imbirem tez lubie. Moze z ta trawa cytrynowa sprobuje jak @jukaa radzi :)
    Teraz przepis na marchewkowiec hula :) Ale na wieksza rodzine trzeba podwoic proporcje albo i potroic ;)zeby bylo do czego usiasc.
    Z rosolem u nas podobnie: jak do kuraka dodam kawalek wołu - protestuja. U mnie rosol jest tylko wtedy, gdy mam dobra, wiejska kure. Ze sklepowego drobiu to szkoda i czasu i atlasu. To mowilam ja, Rejczel Jarząbek.
  • Podwoic to u mnie standard. Ale wtedy jest na jeden raz. Lubie z kremem ze slonego serka.
  • Ooo, tak jeszcze nie probowalam. Do swojego marchewkowca dodaje orzechy wloskie i rodzynki( jedno dziecko wydlubuje ale to juz trudno). Jaki ten serek dajesz @mamuma
  • Krem z serka philadelphia:

    • 300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
    • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
    • 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)
    • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

    Masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając.

    To z Moje Wypieki.

    Ja uzywam lidlowego serka do smarowania.

    Podziękowali 1Rejczel
  • Orzechow nie dodaje, bo dzieci nie moga.
  • Chrzan pasuje :)
  • @Elunia pusc sokowirowke w obroty i raz dwa zutylizujesz marchewy i jabluszka :)
  • Ja do takiej surówki daję cebulę, trochę jakiś ziółek np bazylia, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól i oliwa.
  • Ja dodaje chrzan z jogurtem/śmietaną i ew. Rodzynki. Mozna też zetrzeć selera do tego.
  • Wsypałam do ciasta drożdżowego zamiast cukru waniliowego proszek do pieczenia. Część usunęłam ale nie wszystko niestety :/ Czy ciasto ma szanse wyjść? Goście za godzinę :(
  • wyjdzie
    Podziękowali 1Aga85
  • @Aga85 ;Ja nawet w jednym przepisie drozdzowym mam szczypte proszku
  • Jesli w przepisie stalo cale opakowanie cukru waniliowego tooo wyjdzie Ci puchacz :) Moze byc nieznosny w smaku, zalezy ile tego proszku dalas....w takim np.DrPetkerze jest ze 3- moze 4 lyzeczki?
  • Podzielcie się proszę propozycjami na surówki do obiadu. Weny brak.
  • Macie jakiś sprawdzony przepis na syrop odpornościowy taki dla dziecka i ciężarnej? Czosnek, miód itp itd?
  • Chce zamienić zwykłą mąkę pszenną na mąkę orkiszową jasną w pierniku staropolskim. Będzie jakaś różnica? Mam typ 630.
  • @czekolada będzie ok. Ja od dawna używam do wszystkiego maki orkiszowej jasnej typ 850. Jest w porządku
    Podziękowali 1czekolada
  • Czy ktoś może uznać przepis na pierniczki Szweckie? 
  • MAFJa powiedział(a):
    Czy ktoś może uznać przepis na pierniczki Szweckie? 
    Ja moge uznac. Zatem: uznaje :p
  • MAFJa powiedział(a):
    Czy ktoś może uznać przepis na pierniczki Szweckie? 
    Juz sie robi, Szefowo. Wklejam przepis z posta Marceliny z grudnia 2009. Na dole - od kogo ona to przejela.

    To ja wkleję jeszcze przepis na moje pierniczki, szfecki. Nazywam je pierniczkami Pettsona (i Findusa). Ciasto teoretycznie powinno leżakować 4 tygodnie, ale trzy, a nawet dwa, w zupełności wystarczą. Trzeba upiec na parę dni przed świętami. Miękną szybciej, jeśli do słoja czy puszki dorzuci się skórkę jabłka. 

    1 kg mąki
    1/2 litra miodu
    2 szklanki cukru
    1 kostka smalcu
    1/2 szklanki mleka
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    3 jajka
    szczypta soli
    1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
    imbir
    cynamon
    gałka muszkatałowa
    kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
    mielone goździki

    W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
    masę i czekamy.
    Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
    rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
    przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
    wszystkich było pół szklanki.
    Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym
    miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
    całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
    tygodni.
    Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach.
    Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać, właśnie jak Findus.

    Przepis znalazłam w necie, autorka - Silje.amj.
    Podziękowali 1MAFJa
  • Fajne, ale wolę moje - prostsze i nie muszą leżakować (u nas nie ma na to szans ;) ).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.