Poszukuję przepisu który gdzieś jest na orgu, ale go nie moge odleźć - na ciasto marchewkowe z olejem - robie to ciasto z wykorzystaniem dyni, a musze jedna duzą przerobic bo zaczeła sie psuć. i tak zrobię jeszcze zupe, ale dzieci chciały by to ciasto.
Poszukuję przepisu który gdzieś jest na orgu, ale go nie moge odleźć - na ciasto marchewkowe z olejem - robie to ciasto z wykorzystaniem dyni, a musze jedna duzą przerobic bo zaczeła sie psuć. i tak zrobię jeszcze zupe, ale dzieci chciały by to ciasto.
Jak dobra kurka podworkowa, to moze byc tylko ona, jak ostatnio krowe dorzucilam do rosolu, to stwierdzili, ze "dziwny". Z imbirem tez lubie. Moze z ta trawa cytrynowa sprobuje jak @jukaa radzi
Jak dobra kurka podworkowa, to moze byc tylko ona, jak ostatnio krowe dorzucilam do rosolu, to stwierdzili, ze "dziwny". Z imbirem tez lubie. Moze z ta trawa cytrynowa sprobuje jak @jukaa radzi
Teraz przepis na marchewkowiec hula Ale na wieksza rodzine trzeba podwoic proporcje albo i potroic ;)zeby bylo do czego usiasc. Z rosolem u nas podobnie: jak do kuraka dodam kawalek wołu - protestuja. U mnie rosol jest tylko wtedy, gdy mam dobra, wiejska kure. Ze sklepowego drobiu to szkoda i czasu i atlasu. To mowilam ja, Rejczel Jarząbek.
Ooo, tak jeszcze nie probowalam. Do swojego marchewkowca dodaje orzechy wloskie i rodzynki( jedno dziecko wydlubuje ale to juz trudno). Jaki ten serek dajesz @mamuma?
300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
90 g masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając.
Wsypałam do ciasta drożdżowego zamiast cukru waniliowego proszek do pieczenia. Część usunęłam ale nie wszystko niestety Czy ciasto ma szanse wyjść? Goście za godzinę
Jesli w przepisie stalo cale opakowanie cukru waniliowego tooo wyjdzie Ci puchacz Moze byc nieznosny w smaku, zalezy ile tego proszku dalas....w takim np.DrPetkerze jest ze 3- moze 4 lyzeczki?
Czy ktoś może uznać przepis na pierniczki Szweckie?
Juz sie robi, Szefowo. Wklejam przepis z posta Marceliny z grudnia 2009. Na dole - od kogo ona to przejela.
To ja wkleję jeszcze przepis na moje pierniczki, szfecki. Nazywam je pierniczkami Pettsona (i Findusa). Ciasto teoretycznie powinno leżakować 4 tygodnie, ale trzy, a nawet dwa, w zupełności wystarczą. Trzeba upiec na parę dni przed świętami. Miękną szybciej, jeśli do słoja czy puszki dorzuci się skórkę jabłka.
1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki. Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach. Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać, właśnie jak Findus.
Komentarz
Wtedy czysty bardzo jest.
Ale jak kto lubi to ok.
Moze ten zadziala http://www.mojegotowanie.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-wg-marthy-stewart
Z imbirem tez lubie. Moze z ta trawa cytrynowa sprobuje jak @jukaa radzi
Z rosolem u nas podobnie: jak do kuraka dodam kawalek wołu - protestuja. U mnie rosol jest tylko wtedy, gdy mam dobra, wiejska kure. Ze sklepowego drobiu to szkoda i czasu i atlasu. To mowilam ja, Rejczel Jarząbek.
Krem z serka philadelphia:
Masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając.
To z Moje Wypieki.
Ja uzywam lidlowego serka do smarowania.
To ja wkleję jeszcze przepis na moje pierniczki, szfecki. Nazywam je pierniczkami Pettsona (i Findusa). Ciasto teoretycznie powinno leżakować 4 tygodnie, ale trzy, a nawet dwa, w zupełności wystarczą. Trzeba upiec na parę dni przed świętami. Miękną szybciej, jeśli do słoja czy puszki dorzuci się skórkę jabłka.
1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
wszystkich było pół szklanki.
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym
miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
tygodni.
Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach.
Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać, właśnie jak Findus.
Przepis znalazłam w necie, autorka - Silje.amj.