Czy można mrozić sałatkę z kiszonych buraków, cebuli, jablek z majonezem? Zrobiłam jej dużo a tylko ja ją jem, nie wciagne w siebie takiej ilości. Można mrozić?
O, widzicie, czyli jednak nie mrozić. A same kiszone buraki można? No nic, wciagne ile mogę a reszta pójdzie do kosza.
@Yucami nic z tymi burakami nie robiłam, wyjelam na żywca z zakwasu, starlam, dodałam starte jabluszko i cebulkę do tego sol, pieprz i majonez. Ale ja mogę takie buraczki jeść jak jabłko bo mi ogromnie smakują.
Nie moge znalez watku kuchennego.potrzebuje waszej pomocy. Mam udziec z indyka 2.5kg.z koscia dzis go przyprawilam i teraz pytanie.co dalej jak go upiec prosze o rade...
Wszystko razem, zmielić, doprawić, możesz dodać jajko i jeśli jadacie namoczoną bułkę, dla właściwej konsystencji, ja jeszcze podsmażoną cebulę drobno krojoną dodaję.
Szlag by... Zamiast pszennej dałam krupczatke do ciasta na paszteciki kruchodrożdżowe wg Ireny I pewnie nic z tego nie wyjdzie? A jako że ta partia była do cebularzy (mmmmmatko, jaki mi pyszny farsz na cebularze wyszedl) to do ciasta dałam tarte sery -parmezanowaty i nasz dziugas Coś wyjdzie czy juz lecieć do sklepu???
@mama_malwina z wiaderka generalnie jest...najgorszy Najlepiej kupić zwykły twaróg/ser biały i zmielić lub zblendować.(Chociaż ja nie mielę, wrzucam po chamsku nie mielony,moi domownicy wolą taki grudkowaty,zresztą goście też nie narzekają). Mój ulubiony jest taki: (można piec z ciastem, można sam ser).
CIASTO 3 szklanki mąki 3żółtka 1 margaryna Kasia 1 łyżka kakao 1 szklanka cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia Całość zagnieść i do lodówki na godzinę. Jak już się schłodzi to 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce a 1/4 zetrzeć na tarce jarzynówce na masę serową. MASA SEROWA 1kg sera (nie z wiaderka ale może być ten 3 krotnie mielony) 1margaryna Kasia (w temperaturze pokojowej) 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru zapach do ciasta waniliowy lub prawdziwa wanilia 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe piana z 8 białek ewentualnie sparzone wrzątkiem bakalie+łyżka mąki
Żółtka utrzeć /zmiksować z cukrem pudrem,dodać "Kasię",też zmiksować,dodać ser,znów zmiksować,dodać budyń rozmieszany w mleku,dodać zapach/wanilię,zmiksować,dodać ubita pianę NIE MIKSOWAĆ tylko delikatnie wmieszać,dodać bakalie posypane mąką. I teraz cała tajemnica pysznego sernika:piec 10 minut w maksymalnej temperaturze (230 stopni),wyjąć sernik z piekarnika,piekarnik schłodzić do 160 stopni,wstawić sernik i piec jeszcze 40-50 minut.
Karpatka. Znów. Nie wychodzi, no nie wychodzi. Tzn wychodzi ale miękka. Na brzegach jeszcze pół biedy, ale środek (tam gdzie dużo kremu) miękki i mokry. Wypieczone, porządnie wystudzone i nic... A ja tak.lubie porządna, kruchą karpatkę
Komentarz
Zwykly twaróg półtłusty.
To i wybuchy były z 4ch liter.
Zamiast pszennej dałam krupczatke do ciasta na paszteciki kruchodrożdżowe wg Ireny
I pewnie nic z tego nie wyjdzie?
A jako że ta partia była do cebularzy (mmmmmatko, jaki mi pyszny farsz na cebularze wyszedl) to do ciasta dałam tarte sery -parmezanowaty i nasz dziugas
Coś wyjdzie czy juz lecieć do sklepu???
Dzieki
Najlepiej kupić zwykły twaróg/ser biały i zmielić lub zblendować.(Chociaż ja nie mielę, wrzucam po chamsku nie mielony,moi domownicy wolą taki grudkowaty,zresztą goście też nie narzekają).
Mój ulubiony jest taki:
(można piec z ciastem, można sam ser).
CIASTO
3 szklanki mąki
3żółtka
1 margaryna Kasia
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Całość zagnieść i do lodówki na godzinę.
Jak już się schłodzi to 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce a 1/4 zetrzeć na tarce jarzynówce na masę serową.
MASA SEROWA
1kg sera (nie z wiaderka ale może być ten 3 krotnie mielony)
1margaryna Kasia (w temperaturze pokojowej)
5 żółtek
2 szklanki cukru pudru
zapach do ciasta waniliowy lub prawdziwa wanilia
1/2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
piana z 8 białek
ewentualnie sparzone wrzątkiem bakalie+łyżka mąki
Żółtka utrzeć /zmiksować z cukrem pudrem,dodać "Kasię",też zmiksować,dodać ser,znów zmiksować,dodać budyń rozmieszany w mleku,dodać zapach/wanilię,zmiksować,dodać ubita pianę NIE MIKSOWAĆ tylko delikatnie wmieszać,dodać bakalie posypane mąką.
I teraz cała tajemnica pysznego sernika:piec 10 minut w maksymalnej temperaturze (230 stopni),wyjąć sernik z piekarnika,piekarnik schłodzić do 160 stopni,wstawić sernik i piec jeszcze 40-50 minut.