Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

13839414344148

Komentarz

  • Ja daję, jaki mam. Jak za chudy, to dodaję masła /oleju i git 
  • andora powiedział(a):
    Ruskie pierogi: Jakiego twarogu nalepiej użyć i w jakie proporcji do ziemniaków? takie dzisaj mnie pytanie trapi >:)

    Pół na pół.
    Zwykly twaróg półtłusty.

  • Cebuli ostatnio trochę za dużo dałam.
    To i wybuchy były z 4ch liter.
  • Ja dodaję jeszcze miętę suszoną.
  • Ja tez. Jak nie mam takiej swojskiej to rozrywam saszetki Herbapolu.
  • Na wigilie kiszona kapusta z marchewka. A w swiatrcznr dni nie ma obiadu. Dojadamt barszcz, jemt sałatkę (tradycyjna) i jemy ciasta.
  • Czy można mrozić sałatkę z kiszonych buraków, cebuli, jablek z majonezem? Zrobiłam jej dużo a tylko ja ją jem, nie wciagne w siebie takiej ilości. Można mrozić?
  • majonez nie lubi być mrożony, odradzam!
  • To zalezy. Jak chcesz sie troche pobyczyc na OIOM-ie to mrozic smialo.
  • O, widzicie, czyli jednak nie mrozić. A same kiszone buraki można? No nic, wciagne ile mogę a reszta pójdzie do kosza. @Yucami nic z tymi burakami nie robiłam, wyjelam na żywca z zakwasu, starlam, dodałam starte jabluszko i cebulkę do tego sol, pieprz i majonez. Ale ja mogę takie buraczki jeść jak jabłko bo mi ogromnie smakują.
  • A moze przeloz teraz, za swiezosci do salaterki te porcje, ktorej nie dalabys i tak rady zjesc i zanies sasiadce na sprobowanie. Szkoda wyrzucac.
    Podziękowali 2Agnieszka82 Katia
  • Smialo, to bedzie tylko ciekawsze w smaku. Ser i mak komponuja sie bardzo dobrze.
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Czy śledzie matiasy trzeba moczyć przed przygotowaniem?

  • @Agnieszka82 sałatka brzmi ciekawie. Dzięki za przepis.
    Podziękowali 1Agnieszka82
  • Ona64 powiedział(a):
    Nie moge znalez watku kuchennego.potrzebuje waszej pomocy. Mam udziec z indyka 2.5kg.z koscia  dzis go przyprawilam i teraz pytanie.co dalej jak go upiec prosze o rade...

  • Mam z rosołu skrzydło z indyka, szponder wołowy, marchew, pietruszkę, serler, por. Czy coś z tego nadaje się na farsz do pierogów? Oczywiście na jutro ;)
  • Wszystko razem, zmielić, doprawić, możesz dodać jajko i jeśli jadacie namoczoną bułkę, dla właściwej konsystencji, ja jeszcze podsmażoną cebulę drobno krojoną dodaję.
    Podziękowali 1Hope
  • Ja piekłam w naczyniu zaroodpornym. Stosuje zasadę, że tyle godzin ile waży mięso. Zwykle wychodzi miękkie. Zdarzało się jednak, że musiałam dopiec.
    Podziękowali 1Ona64
  • Szlag by...
    Zamiast pszennej dałam krupczatke do ciasta na paszteciki kruchodrożdżowe wg Ireny
    I pewnie nic z tego nie wyjdzie?
    A jako że ta partia była do cebularzy (mmmmmatko, jaki mi pyszny farsz na cebularze wyszedl) to do ciasta dałam tarte sery -parmezanowaty i nasz dziugas
    Coś wyjdzie czy juz lecieć do sklepu???
    Podziękowali 1AgaMaria
  • No to uffff
    Dzieki
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Potrzebuje sprawdzony przepis na sernik..już tyle piekłam i nic nie wychodzi.. Sama nie wiem czy ja nie umie piec czy coś nie tak robię
  • Wyjdzie! Może nawet lepsze!
    Podziękowali 1kociara
  • A jaki ser najlepszy taki z wiaderka?
  • A na której stronie? to będzie łatwiej szukać
  • @mama_malwina, sernik Odrobinki, tu z forum. Ja sernikow generalnie nie piekę, ten jest prosty i pyszny. 
    Podziękowali 1AgaMaria
  • MM, czytaj skład. Żadnych zagęstnikow, serwatki, mleka w proszku.
  • W biedronce jest teraz ser z Piątnicy w wiaderku. Jest dobry 
    Podziękowali 2Hope Skatarzyna
  • edytowano grudnia 2017
    mama_malwina powiedział(a):
    A jaki ser najlepszy taki z wiaderka?
    @mama_malwina z wiaderka generalnie jest...najgorszy ;)
    Najlepiej kupić zwykły twaróg/ser biały i zmielić lub zblendować.(Chociaż ja nie mielę, wrzucam po chamsku nie mielony,moi domownicy wolą taki grudkowaty,zresztą goście też nie narzekają).
    Mój ulubiony jest taki:
    (można piec z ciastem, można sam ser).

    CIASTO
    3 szklanki mąki
    3żółtka
    1 margaryna Kasia
    1 łyżka kakao
    1 szklanka cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Całość zagnieść i do lodówki na godzinę.
    Jak już się schłodzi to 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce a 1/4 zetrzeć na tarce jarzynówce na masę serową.
    MASA SEROWA
    1kg sera (nie z wiaderka ale może być ten 3 krotnie mielony)
    1margaryna Kasia (w temperaturze pokojowej)
    5 żółtek
    2 szklanki cukru pudru
    zapach do ciasta waniliowy lub prawdziwa wanilia
    1/2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    piana z 8 białek
    ewentualnie sparzone wrzątkiem bakalie+łyżka mąki

    Żółtka utrzeć /zmiksować z cukrem pudrem,dodać "Kasię",też zmiksować,dodać ser,znów zmiksować,dodać budyń rozmieszany w mleku,dodać zapach/wanilię,zmiksować,dodać ubita pianę NIE MIKSOWAĆ tylko delikatnie wmieszać,dodać bakalie posypane mąką.
    I teraz cała tajemnica pysznego sernika:piec 10 minut w maksymalnej temperaturze (230 stopni),wyjąć sernik z piekarnika,piekarnik schłodzić do 160 stopni,wstawić sernik i piec jeszcze 40-50 minut.


  • Karpatka. Znów. Nie wychodzi, no nie wychodzi. Tzn wychodzi ale miękka. Na brzegach jeszcze pół biedy, ale środek (tam gdzie dużo kremu) miękki i mokry. Wypieczone, porządnie wystudzone i nic... A ja tak.lubie porządna, kruchą karpatkę :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.