Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

14041434546148

Komentarz

  • Skatarzyna powiedział(a):
    @Rejczel i tu się mylisz! Zosia latem tak się machnela w proporcjach, że zamiast kruchego była kruszonką- tarty do wykazania łyżka.  :p
    A bo moze Kajtus cos zachachmęcił przy stolnicy :)
  • Bo to pewnie taka jak do makowca zawijanego, w sensie, ze nie biszkoptowa tylko bardziej jak krucha.
  • edytowano grudzień 2017
    @jukaa bo to ciasto w smaku bardziej przypomina miodownik niż klasyczną (biszkoptową) roladę.Chociaz jest lekkie jak biszkopt.Można je upiec też w 3 blaszkach jako placki i po przełożeniu masą układać jeden na drugim.Co kto lubi.
    Dla mnie jest ważne że jest smaczne i piecze się ekspresowo.
  • A tak w ogóle to biszkopt też piekę "z tłuszczem" tj.z olejem.
    Taki bardziej zwarty wychodzi,nie pierzasty.
    Na biszkopty zresztą jest tyle przepisów co gospodyń.Z białkami ubitymi,oddzielnie,z całymi jajkami ubitymi,z octem,z olejem,z maka pszenną i ziemniaczaną,z sama pszenną itd.

  • Sa tez takie rzucane o podloge. Podobno. Moj byl zawsze lagodnie traktowany.
  • Tez rolady z biszkopta robie. Zwijam gorace nie nadziane, jak ostygna nadziewam. Tylko ja najczesciej bita smietana przekladam, wiec na goraco by nie dalo rady.
  • Ano.Jak się dowiedziałam to rzuciłam parę razy ale różnicy nie widzę, więc odpuściłam.
    To się chyba sprawdza przy wielkich biszkoptach z 8-10 jajek,bo one lubią się zapadać.
    Moje są najwyżej z 5 a i tak tort wysoki wychodzi.
    Te odwracane z owocami fakt-nie są szaleńczo wysokie, ot takie w sam raz.
    Podziękowali 1Rejczel
  • @mamuma a jak się nadziewa zwinieta już? 
  • Rozwija się, ale później jak się zwija, to się nie łamie.
    Podziękowali 2mamuma blaekie
  • Dokladnie tak jak pisze @OlaN
    Podziękowali 1blaekie
  • Biszkopt rzucany to dla mnie rewelacja. Robilam tez swojego czasu z mix b shaar, bo musialo byc bez pszenicy. Tez pieknie wyszlo. On rosnie bardzo ladnie i jeszcze nigdy nie wyszedl zakalec. Zawsze nim rzucam.
  • @Bea z tej mąki smaczne paluchy bezglutenowe ( proporcje dla krasnali ;)

    5 łyżek mąki bezglut.
    3 łyżki gryczanej
    4 łyżki masła
    4 łyżki serka białego( może być serek z jogurtu)
    0.5 łyżeczki pr. do pieczenia
    1 jajko

    Zagnieść ciasto, podczas wyrabiania podsypywać śmiało mąką. Uformować paluchy, posypać ziarnami
  • edytowano styczeń 2018
    W takim razie:

    Pleśniak

    200 g masla
    4 duze jajka( osobno bialka, osobno zoltka)
    3 szklanki krupczatki
    1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki  i 3 lyzki cukru
    2 lyzki smietany 
    szczypta soli
    2 lyzki kakao prawdziwego
    Sloik drzemu z czarnej porzeczki
    Orzechy wloskie

    Maslo przesiekac z 3 lyzkami cukru, zoltkami, do tego maka z proszkiem, sol, smietana. Zarobic szybko. Podzielic na 3 czesci: jedna czesc jasna- gruba, druga czesc- tez gruba z dodatkiem 2 lyzek kakao, trzecia czesc jasna- najmniejsza, bo to bedzie wierzchnia warstwa. Pod nia bedzie piana wiec to ma byc symboliczna warstewka.
    Wszystko wedruje na troche do lodowki, do stwardnienia.

    Piana: 4 schlodzone bialka ubic na sztywno z 2/3 szklanki cukru.

    Warstwy: jasne ciasto( starte na tarce na grubych oczkach) ->gruba warstwa drzemu porzeczkowego-> orzechy wloskie -> ciemne ciasto( tez starte na tarce)-> piana-> jasne ciasto( tarka)

    Najpierw do pieca wjezdzaja te wszystkie warstwy konczace sie ciemnym ciastem na wierzchu. Trzeba to zapiec. Jakies 30 minut. W 180', grzalka gorna i dolna, bez termoobiegu. Ale na jakies 10 - 15 minut przed koncem pieczenia wyciagamy placek i dodajemy szybciutko swiezo ubita piane z cukrem i na to idzie starte jasne ciasto, juz symbolicznie, nieduzo. Calosc do pieca na 10- 15 minut, do zezlocenia sie wierzchniego ciasta.

    Plesniak jest najlepszy jak sie ' przegryzie', kilka godzin albo na drugi dzien.

    Podziękowali 3kasha madzikg AgaMaria
  • @agnicha czy dobrze pamiętam że ty piekłaś to ciasto? http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-podwojnie-czekoladowe-z-malteserami

    dobre jest? warto zrobić?  w komentarzach pod przepisem są uwagi że kiepsko wychodzi dlatego pytam :)
    szukam pomysłu na jakiś tort urodzinowy dla moich dziewczynek

  • a te maltersy z biedronki będą ok? kupilam wczoraj paczkę :disappointed:

    przy obecnych cenach jajek to te biszkopty z czekoladą nawet taniej wyjdą :D
  • A tego kremu z pol litra smietanki to nie za duzo jak na jedno przelozenie? Tak mysle czy by trzeciego biszkoptu nie upiec, lubie wysokie torty hmmm
  • Ok dzieki;)
    A powiedz mi jeszcze to taki smak.bardziej pod dzieci czy doroslych? Bo musze dwie imprezy zrobic dla rodziny i dla dzieciakow, wiec jeszcze jeden tort bede robic a ten nie wiem dla ktorej grupy wiekowej;)
  • Dziekuje!  

    To mam jeszxze jedno pytanie, kto robil gwiazde drozdzowa z makiem? 
    Mam zamrozona mase makowa i chcialabym wykorzystac, polecicie jakis przepis?
  • Ja robilam, z przepisu na forum. Chyba nawet podbijalam przed Swietami link do przepisu. 

    A propos tortu dla doroslych, to zrob tarte oreo. Pyszna, a i ekonomiczna (dużo nie da sie zjesc). No i szybka w robieniu.
  • Dorosli dopominaja sie o tarte z maslem orzechowym co kiedyś podawalas przepis;) na chrzcinach byla gwiazdą;) podalam ja jako deser w jednorazowych kieliszkach.
  • Tak, tak-to ta tarta, z maslem orzechowym. Tylko na internetach (mw) jest jako oreo (spod).
    Ja biore analogiczne ciastka z lidla, polowa ceny. M
  • Aaaa no widzisz;).ja brałam z biedronki jakies markizy o podobym kolorze bylo ok.
  • (Umknęło mi, ze na Chrzcinach juz mialas. Tak byly bogato stoly zastawione :) )
  • Ja juz rok temu na święta robilam jaka.ją polecilas;) z polowy porcji wystarczylo nam na dlugo i goście tez pojedli. 
    Masz jeszcze jakis hit? 
    Tak rozmyslam o tym torcie bezowo śmietanowym ale z owocami o tej porze roku kiepsko;/
    Podziękowali 1kowalka
  • wymyslilam sobie że zrobię jakąś sałatkę ale porcjowaną, w czym jadalnym podać sałatkę?
    taki wiecie żeby nie z miski łyzką nakładać tylko żeby była na czymś i to całe hop na talerzyk i do zjedzenia :disappointed:
    (kruche babeczki odpadają, nie umiem ich zrobić)
  • @uJa, albo w foremkach na mufiny zapiecz po 2 paski "na krzyż" gotowego ciasta francuskiego. Można je cienko rozwałkować, to z jednej porcji wyjdzie całkiem sporo. I do takiego niby-kubeczka tę sałatkę.

    Podziękowali 1uJa
  • ajakby taki duży plaster szynki zapiec w formie do mufinów to myślicie że zrobily się sztywny? taki chrupiący?
  • Może boczuś lepszy? 

    A z boczkiem to najlepsze śliwka (wędzona lub kalifornijska) owinięta nim, przebita wykałaczką i do piekarnika w żaroodpornym naczyniu.
    Można nie odchodzić potem od onego, aż się dobra nie skończą. 
    Podziękowali 1uJa
  • Pytam tylko o mocnych nerwach tych którzy datę ważności traktują jako sugestie nie obowiązującą jak ja. Otóż. Nabiał. Często używam przeterminowanego jeśli nie zepsuł się... Jednakże robię tort M na dl niedzielę a zbunkrowane mam dwa mascarpone w lodówce.. No i.. Prosiłam by kupilvbo data na prawdę minęła wiosna... Ale odpisał że w lodówce jest o to Otworzyłam jeden i smakuje jak nowy... Myślicie że może tort nie wyjść?ta masa... Jest gladziutki i smaczny... Bardzo nawet.  
  • Mafja robie wlasnie to samo;) został mi z chrzcin;d date ważności ma.na 21 grudnia ale w smaky jest idealny. Wzium z nim do tortu;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.