Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

14243454748148

Komentarz

  • edytowano stycznia 2018
    @hipolit ja robię z tego przepisu tylko daję mniej soli i przyprawy zależy jakie mam dostępne trochę modyfikuję: www.mirabelkowy.pl/2014/04/schab-gotowany-5-minutowy.html?m=1
    Podziękowali 1hipolit
  • Podejście do terminów jest chyba dziedziczne, co obserwuję w domu :p 
    Ja tam kwiaty znalazłam parę razy w lodówce, także nie osądzam... :-D 

    Podziękowali 1MAFJa
  • Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masło + cukier + kakao tak żeby cukier się rozpuścił i nie chrupał w zębach?
  • 2lyzki mleka.
    2 łyżki masła 
    Cukier wg uznania
    2 łyżki kakao

    Mieszam , tak długo. ,aż się rozpuści :)
    Jak za gęste to ciut mleka
    Jak za rzadkie to cit masła
    Nigdy nic nie chrupało nam
    Podziękowali 1blaekie
  • A może nie chemia tylko skoro jest szczelnie zamknięte bez dostępu powietrza to się nie psuje, jak weki?
  • matka6 powiedział(a):
    2lyzki mleka.
    2 łyżki masła 
    Cukier wg uznania
    2 łyżki kakao

    Mieszam , tak długo. ,aż się rozpuści :)
    Jak za gęste to ciut mleka
    Jak za rzadkie to cit masła
    Nigdy nic nie chrupało nam
    Spróbuję z mlekiem, podobno cukier się w tłuszczu nie rozpuszcza więc może to być kluczowe. Grazie
  • @AN_3 dziękuję za podpowiedź, zrobiłam te polędwiczki
    Tylko wersja Eco czyli tania 
    Wieprzowina może leżała koło polędwiczki ,wody trochę więcej i żółty sera jakieś resztki i w to wczorajszy makaron z lodówki wyszedł gar 5 litrów.... mnie kosztowało może ok 1 zł bo mięso było jeszcze z własnych zapasów,pory z ogródka, makaron wczorajszy tak więc też go nie liczę 

  • OlaOdPawla powiedział(a):
    Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masło + cukier + kakao tak żeby cukier się rozpuścił i nie chrupał w zębach?
    @OlaOdPawla a ja robie tak jak @matka6 z ta roznica, ze nie na mleku a na zwyklej wodzie. Staeiam na ogniu patelenkę czy rondelek i najpierw w dwoch, trzech lyzkach wody roztapiam cukier a potem dopiero dodaje maslo, nie tak wszystko razem, bo to faktycznie ciezko by bylo rozpuscic.
    Ale juz pewnie zrobilas te polewe dawno, co? ;)
    Podziękowali 1Felicyta
  • Skoro juz jestem przy glosie: dziewczyny, czy ktoras z Was robila moze ciastka "janeczki"? U nas w cukierni tak sie nazywaja, to waskie paski kruchego ciasta a na to idzie cieniutka warstwa chrupiacej bezy. Jest tez druga odmiana, ze tam miedzy ciasto a beze idzie cieniutenko rozsmarowana marmolada rozana i te ciastusia sie z kolei u nas nazywaja " klawisze".
    Jak jestem z Pysiolem na spacerze, w okolicy Rossmana ( @Skatarzyna wie gdzie) to mowie: to co Pysiolek, po janeczce sobie machniemy? I jedziemy do naszego janeczkowego źródła. Jakbym miala przepis, to bym moze w domu dzieciom zrobila, bo to pyszne jest.
  • Rejczel powiedział(a):
    OlaOdPawla powiedział(a):
    Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masło + cukier + kakao tak żeby cukier się rozpuścił i nie chrupał w zębach?
    @OlaOdPawla a ja robie tak jak @matka6 z ta roznica, ze nie na mleku a na zwyklej wodzie. Staeiam na ogniu patelenkę czy rondelek i najpierw w dwoch, trzech lyzkach wody roztapiam cukier a potem dopiero dodaje maslo, nie tak wszystko razem, bo to faktycznie ciezko by bylo rozpuscic.
    Ale juz pewnie zrobilas te polewe dawno, co? ;)
    Polewę będę robić w piątek, jestem po prostu dalekowzroczna ;)
  • I slusznie :) To jakby co - mozna z mlekiem albo z wodą. Tutaj moja sprawdzona ( od mamy) proporcja polewy na ciasto:
    2 lyzki zimnej wody
    5 lyzek cukru
    2 lyzki kakao
    1/2 kostki masla

    Zagotowac wode z cukrem, dodac kakao a na koncu maslo.

    Teraz, po latach robienia tych polew potrafie juz nawet tak zamaic, zeby bylo tylko tak na 3 nalesniki ;) Chodzi o to, zeby zlapac balans.
    Podziękowali 1OlaOdPawla
  • @OlaOdPawla a chcesz żeby była błyszcząca? :wink:
    To leci tak:

    4 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki kakao
    6 dkg masła (mniej więcej mała łyżeczka do herbaty)

    oraz
    1 łyżeczka żelatyny
    Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na moment.
    Jak napęcznieje wstawić razem z naczyniem w którym jest,do gorącej wody-wtedy stanie się płynna.

    Cukier+śmietanę+kakao+masło zagotować.
    Dodać rozpuszczoną żelatynę.
    Wymieszać i spokojnie smarować ciasto.
    Ta polewa jest elastyczna i błyszcząca,bardzo ładnie wygląda na cieście.


    Podziękowali 1Bambidu
  • słodką śmietanę?
  • To znów ja i karpatka. Chwaliłam się że odkryłam gdzie robiłam błąd?? Nie w margarynie leży problem. Otóż zawsze czekałam do jej roztopienia z wrzuceniem mąki przez co mąka nie była dobrze sparzona. Jak zapomniałam, że wstawiłam garnek na gaz i się już ta woda z margaryna solidnie gotowała przy wrzucaniu mąki - to wyszło kruche, chrupiące idealne i nie zmiękło :D a było się nie spieszyć hehe;)
    Podziękowali 3Wiol Agnieszka88 nowa
  • edytowano stycznia 2018
    matka6 powiedział(a):
    słodką śmietanę?
    @matka6 jakąkolwiek 12%, 18%, 36% .Jaką masz taką dasz.
    Słodka,kwaśna-obojetne.

    @Dorotak jak zwykle-dzięki przypadkowi,wyszło coś fajnego.
    No tak ,dla mnie to oczywistość,dlatego nawet nie pytałam ,bo zakładałam że to oczywiste dla każdego.
  • Jak zrobic pizze by wychodząc z domu o 14:50 wrócić o 17:15 miec gotowe blaty na ktore Tyllo cos nalozyc i do.piekarnika.
    Da sie to jakos czasowo zrobic? Zeby np. rosly w lodówce?  Czy nie wykonalne?
  • Czyli co zarobic teraz rozczyn, za.chwile ciasto a przed wyjsciem zrobic blaty i do lodówki? 
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Tylko ze w sumie mam.godzine do wyjścia;/ to nie zdazy porzadnie wyrosnąć. A jak zostawie do 17 to przerosnie. Eeeee trzeba zupe szybka zrobić a nie o pizzy myslec;)
  • W godzine nie nafikasz. Sensownie radzi @ola_g podpiec blat do pizzy a potem zapiec calosc z dodatkami. Ale to na przyszlosc.
  • @uJa dobrze @ola_g pisze a ja to nawet latwiej bo w ogóle pomijam zamrażalnik - robię ciasto takie bardziej luźne tzn takie jak drożdżowe a nie takie zbite jak na typów tartę, papier do pieczenia na blachę, wyklejam te ciasto na came blasze i na to farsz. Najszybszy jaki znam to tuńczyk z puszki plus suszone pomidory - zmiksować i na te tarte. Zapiekam wszystko razem. To mój najszybszy obiad wtedy kiedy na szybko trzeba cos zjeść. W Twojej wersji możesz spokojnie to ciasto do lodowy i jak wracasz to farsz i zapiekasz razem. Pyszka!
  • Taki bardziej tort-kanapka ;) 
    Apetyczne

  • Jajeczne muffiny robiłam 
    z podduszoną cukinia,
    z pieczarkami,
    z podduszonych grzybami
    choć na codzień to szkoda mi piekarnika odpalać na kilka sztuk na śniadanie 
  • Elunia powiedział(a):
    A takie cuś ale bez papilotek tylko w blaszce z dziurkami? Albo coś podobnego?
    https://www.doradcasmaku.pl/przepis/300284/jajeczne-babeczki-z-szynka-i-warzywami.html?krok=2#recipe_content

    A może macie jakiś pomysł na proste, tanie, niebanalne przekąski?

    Np babeczki makaronowe.
    Cienkie nitki albo spagetti gotujesz al dente
    Mieszasz z odrobiną oleju i dodatkami, jakie sobie chcesz. Wkładasz do foremek mufinkowych lub babeczkowych, ładnie uklepujesz.
    I zalewasz albo jajkami albo 12%śmietanka z serem.
    Na wierzch można trochę sera 
    Zapiekasz w gorącym piekarniku do zrumienienia.

    Zapiekane bułeczki -wydrążasz bułeczki, do środka co tam fantazja podpowiada.  Zalewa podobna jw
    Pyszna jest zezłocona i uduszona cebula z suszonymi pomidorami i wysmazonymi na chrupko kawałeczkami boczku wędzonego albo innej wędliny.  Ale bez mięsa jest też oki.
    Tylko wtedy nie zalewać zalewà a dodać np trochę sera.

    Ślimaczki drożdżowe z rozmaitymi dodatkami.
  • uJa powiedział(a):
    Tylko ze w sumie mam.godzine do wyjścia;/ to nie zdazy porzadnie wyrosnąć. A jak zostawie do 17 to przerosnie. Eeeee trzeba zupe szybka zrobić a nie o pizzy myslec;)
    @uJa jak przerośnie to je odgazujesz,zagnieciesz,uformujesz, posypiesz dodatkami i wrzucisz do nagrzanego na maksa piekarnika :smiley:
    Drożdżowe pizzowe/chlebowe lubi sobie wyrastać kilka razy.
    Ja nawet specjalnie robię wieczorem,żeby je odgazować przed pójściem spać i jeszcze drugi  a czasem i trzeci raz przed formowaniem.
    Tylko zabezpieczam workiem foliowym, żeby nie wysychało i stawiam na stole,żeby się nie zmarnowało jak wyjdzie z miski pozwiedzać okolice :wink:

  • Zrobilam zupe porowo ziemniaczana i zagniotlam to.ciasto.na pizze ale nie zdazylo wyrosnac żeby rozwałkować, wiec zostawiłam w garnku do rosniecia. Jak wrocilam odgazowalam i dalam na blaszke. Dodatki.na wierzch i do pieca. Dobra wyszla ale mega wyrosnieta, moglam na dwie.blaszki podzielić.
    Podziękowali 1Agnieszka82
  • Noi ma kolację była.a nie na obiad;)
  • @Elunia szukasz jeszcze pomyslów?
    Przepyszne są takie "ptysie" angielskie, "yorkshire pudding". 
    Tylko nie chce mi sie pisać, jeśli menu już ustalone. :)
  • Mam pytanko jak zrobie makowiec w srode to do niedzieli wytrzyma...i gdzie go trzymac ...
  • W lodówce wytrzyma, ale jak zamrozisz świeżo po upieczeniu a w sobotę wyciagniesz do powolnego rozmrozenia będzie jak nowy .
    Podziękowali 1Ona64
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.