@hipolit ja robię z tego przepisu tylko daję mniej soli i przyprawy zależy jakie mam dostępne trochę modyfikuję: www.mirabelkowy.pl/2014/04/schab-gotowany-5-minutowy.html?m=1
@AN_3 dziękuję za podpowiedź, zrobiłam te polędwiczki Tylko wersja Eco czyli tania Wieprzowina może leżała koło polędwiczki ,wody trochę więcej i żółty sera jakieś resztki i w to wczorajszy makaron z lodówki wyszedł gar 5 litrów.... mnie kosztowało może ok 1 zł bo mięso było jeszcze z własnych zapasów,pory z ogródka, makaron wczorajszy tak więc też go nie liczę
Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masło + cukier + kakao tak żeby cukier się rozpuścił i nie chrupał w zębach?
@OlaOdPawla a ja robie tak jak @matka6 z ta roznica, ze nie na mleku a na zwyklej wodzie. Staeiam na ogniu patelenkę czy rondelek i najpierw w dwoch, trzech lyzkach wody roztapiam cukier a potem dopiero dodaje maslo, nie tak wszystko razem, bo to faktycznie ciezko by bylo rozpuscic. Ale juz pewnie zrobilas te polewe dawno, co?
Skoro juz jestem przy glosie: dziewczyny, czy ktoras z Was robila moze ciastka "janeczki"? U nas w cukierni tak sie nazywaja, to waskie paski kruchego ciasta a na to idzie cieniutka warstwa chrupiacej bezy. Jest tez druga odmiana, ze tam miedzy ciasto a beze idzie cieniutenko rozsmarowana marmolada rozana i te ciastusia sie z kolei u nas nazywaja " klawisze". Jak jestem z Pysiolem na spacerze, w okolicy Rossmana ( @Skatarzyna wie gdzie) to mowie: to co Pysiolek, po janeczce sobie machniemy? I jedziemy do naszego janeczkowego źródła. Jakbym miala przepis, to bym moze w domu dzieciom zrobila, bo to pyszne jest.
Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masło + cukier + kakao tak żeby cukier się rozpuścił i nie chrupał w zębach?
@OlaOdPawla a ja robie tak jak @matka6 z ta roznica, ze nie na mleku a na zwyklej wodzie. Staeiam na ogniu patelenkę czy rondelek i najpierw w dwoch, trzech lyzkach wody roztapiam cukier a potem dopiero dodaje maslo, nie tak wszystko razem, bo to faktycznie ciezko by bylo rozpuscic. Ale juz pewnie zrobilas te polewe dawno, co?
Polewę będę robić w piątek, jestem po prostu dalekowzroczna
I slusznie To jakby co - mozna z mlekiem albo z wodą. Tutaj moja sprawdzona ( od mamy) proporcja polewy na ciasto: 2 lyzki zimnej wody 5 lyzek cukru 2 lyzki kakao 1/2 kostki masla
Zagotowac wode z cukrem, dodac kakao a na koncu maslo.
Teraz, po latach robienia tych polew potrafie juz nawet tak zamaic, zeby bylo tylko tak na 3 nalesniki Chodzi o to, zeby zlapac balans.
@OlaOdPawla a chcesz żeby była błyszcząca? To leci tak:
4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 dkg masła (mniej więcej mała łyżeczka do herbaty)
oraz 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na moment. Jak napęcznieje wstawić razem z naczyniem w którym jest,do gorącej wody-wtedy stanie się płynna.
Cukier+śmietanę+kakao+masło zagotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i spokojnie smarować ciasto. Ta polewa jest elastyczna i błyszcząca,bardzo ładnie wygląda na cieście.
To znów ja i karpatka. Chwaliłam się że odkryłam gdzie robiłam błąd?? Nie w margarynie leży problem. Otóż zawsze czekałam do jej roztopienia z wrzuceniem mąki przez co mąka nie była dobrze sparzona. Jak zapomniałam, że wstawiłam garnek na gaz i się już ta woda z margaryna solidnie gotowała przy wrzucaniu mąki - to wyszło kruche, chrupiące idealne i nie zmiękło a było się nie spieszyć hehe;)
@matka6 jakąkolwiek 12%, 18%, 36% .Jaką masz taką dasz. Słodka,kwaśna-obojetne.
@Dorotak jak zwykle-dzięki przypadkowi,wyszło coś fajnego. No tak ,dla mnie to oczywistość,dlatego nawet nie pytałam ,bo zakładałam że to oczywiste dla każdego.
Jak zrobic pizze by wychodząc z domu o 14:50 wrócić o 17:15 miec gotowe blaty na ktore Tyllo cos nalozyc i do.piekarnika. Da sie to jakos czasowo zrobic? Zeby np. rosly w lodówce? Czy nie wykonalne?
Tylko ze w sumie mam.godzine do wyjścia;/ to nie zdazy porzadnie wyrosnąć. A jak zostawie do 17 to przerosnie. Eeeee trzeba zupe szybka zrobić a nie o pizzy myslec;)
@uJa dobrze @ola_g pisze a ja to nawet latwiej bo w ogóle pomijam zamrażalnik - robię ciasto takie bardziej luźne tzn takie jak drożdżowe a nie takie zbite jak na typów tartę, papier do pieczenia na blachę, wyklejam te ciasto na came blasze i na to farsz. Najszybszy jaki znam to tuńczyk z puszki plus suszone pomidory - zmiksować i na te tarte. Zapiekam wszystko razem. To mój najszybszy obiad wtedy kiedy na szybko trzeba cos zjeść. W Twojej wersji możesz spokojnie to ciasto do lodowy i jak wracasz to farsz i zapiekasz razem. Pyszka!
Jajeczne muffiny robiłam z podduszoną cukinia, z pieczarkami, z podduszonych grzybami choć na codzień to szkoda mi piekarnika odpalać na kilka sztuk na śniadanie
A może macie jakiś pomysł na proste, tanie, niebanalne przekąski?
Np babeczki makaronowe. Cienkie nitki albo spagetti gotujesz al dente Mieszasz z odrobiną oleju i dodatkami, jakie sobie chcesz. Wkładasz do foremek mufinkowych lub babeczkowych, ładnie uklepujesz. I zalewasz albo jajkami albo 12%śmietanka z serem. Na wierzch można trochę sera Zapiekasz w gorącym piekarniku do zrumienienia.
Zapiekane bułeczki -wydrążasz bułeczki, do środka co tam fantazja podpowiada. Zalewa podobna jw Pyszna jest zezłocona i uduszona cebula z suszonymi pomidorami i wysmazonymi na chrupko kawałeczkami boczku wędzonego albo innej wędliny. Ale bez mięsa jest też oki. Tylko wtedy nie zalewać zalewà a dodać np trochę sera.
Tylko ze w sumie mam.godzine do wyjścia;/ to nie zdazy porzadnie wyrosnąć. A jak zostawie do 17 to przerosnie. Eeeee trzeba zupe szybka zrobić a nie o pizzy myslec;)
@uJa jak przerośnie to je odgazujesz,zagnieciesz,uformujesz, posypiesz dodatkami i wrzucisz do nagrzanego na maksa piekarnika Drożdżowe pizzowe/chlebowe lubi sobie wyrastać kilka razy. Ja nawet specjalnie robię wieczorem,żeby je odgazować przed pójściem spać i jeszcze drugi a czasem i trzeci raz przed formowaniem. Tylko zabezpieczam workiem foliowym, żeby nie wysychało i stawiam na stole,żeby się nie zmarnowało jak wyjdzie z miski pozwiedzać okolice
Zrobilam zupe porowo ziemniaczana i zagniotlam to.ciasto.na pizze ale nie zdazylo wyrosnac żeby rozwałkować, wiec zostawiłam w garnku do rosniecia. Jak wrocilam odgazowalam i dalam na blaszke. Dodatki.na wierzch i do pieca. Dobra wyszla ale mega wyrosnieta, moglam na dwie.blaszki podzielić.
Komentarz
Ja tam kwiaty znalazłam parę razy w lodówce, także nie osądzam... :-D
2 łyżki masła
Cukier wg uznania
2 łyżki kakao
Mieszam , tak długo. ,aż się rozpuści
Jak za gęste to ciut mleka
Jak za rzadkie to cit masła
Nigdy nic nie chrupało nam
Ale juz pewnie zrobilas te polewe dawno, co?
Jak jestem z Pysiolem na spacerze, w okolicy Rossmana ( @Skatarzyna wie gdzie) to mowie: to co Pysiolek, po janeczce sobie machniemy? I jedziemy do naszego janeczkowego źródła. Jakbym miala przepis, to bym moze w domu dzieciom zrobila, bo to pyszne jest.
2 lyzki zimnej wody
5 lyzek cukru
2 lyzki kakao
1/2 kostki masla
Zagotowac wode z cukrem, dodac kakao a na koncu maslo.
Teraz, po latach robienia tych polew potrafie juz nawet tak zamaic, zeby bylo tylko tak na 3 nalesniki Chodzi o to, zeby zlapac balans.
To leci tak:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
6 dkg masła (mniej więcej mała łyżeczka do herbaty)
oraz
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na moment.
Jak napęcznieje wstawić razem z naczyniem w którym jest,do gorącej wody-wtedy stanie się płynna.
Cukier+śmietanę+kakao+masło zagotować.
Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Wymieszać i spokojnie smarować ciasto.
Ta polewa jest elastyczna i błyszcząca,bardzo ładnie wygląda na cieście.
Słodka,kwaśna-obojetne.
@Dorotak jak zwykle-dzięki przypadkowi,wyszło coś fajnego.
No tak ,dla mnie to oczywistość,dlatego nawet nie pytałam ,bo zakładałam że to oczywiste dla każdego.
Da sie to jakos czasowo zrobic? Zeby np. rosly w lodówce? Czy nie wykonalne?
Apetyczne
z podduszoną cukinia,
z pieczarkami,
z podduszonych grzybami
choć na codzień to szkoda mi piekarnika odpalać na kilka sztuk na śniadanie
Cienkie nitki albo spagetti gotujesz al dente
Mieszasz z odrobiną oleju i dodatkami, jakie sobie chcesz. Wkładasz do foremek mufinkowych lub babeczkowych, ładnie uklepujesz.
I zalewasz albo jajkami albo 12%śmietanka z serem.
Na wierzch można trochę sera
Zapiekasz w gorącym piekarniku do zrumienienia.
Zapiekane bułeczki -wydrążasz bułeczki, do środka co tam fantazja podpowiada. Zalewa podobna jw
Pyszna jest zezłocona i uduszona cebula z suszonymi pomidorami i wysmazonymi na chrupko kawałeczkami boczku wędzonego albo innej wędliny. Ale bez mięsa jest też oki.
Tylko wtedy nie zalewać zalewà a dodać np trochę sera.
Ślimaczki drożdżowe z rozmaitymi dodatkami.
Drożdżowe pizzowe/chlebowe lubi sobie wyrastać kilka razy.
Ja nawet specjalnie robię wieczorem,żeby je odgazować przed pójściem spać i jeszcze drugi a czasem i trzeci raz przed formowaniem.
Tylko zabezpieczam workiem foliowym, żeby nie wysychało i stawiam na stole,żeby się nie zmarnowało jak wyjdzie z miski pozwiedzać okolice
Przepyszne są takie "ptysie" angielskie, "yorkshire pudding".
Tylko nie chce mi sie pisać, jeśli menu już ustalone.