Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

14344464849148

Komentarz

  • Ciepły czy wystygniety do tego mrożenia?
  • Nie ciepły.
    Podziękowali 1Ona64
  • Przekrawasz i wkladasz, co chcesz do środka.
    A ciasto bardzo proste:
    4 jajka
    200ml mleka
    200 g mąki
    szczypta soli.

    Przed przygotowaniem ciasta, do blaszki na muffinki, do każdej z dziurek wlać ok. 1 cm tłuszczu- ja najczęściej wlewam rozpuszczony gęsi tłuszcz. Wstawić blaszkę do piekarnika i włączyć temp. ok.220st. C.

    Całe jajka porządnie roztrzepać, dodać mleko, sól i przesianą mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Musisz złapać ten moment, kiedy tłuszcz jest max.rozgrzany, wyjmujesz blaszkę i szubciutko wlewasz ciasto do mniej więcej 3/4 wysokości.
    Potem pędem do piekarnika, aby nie utracić
    temperatury. 
    Powinny wyrosnąć takie ogromne grzyby. 
    Jak sie zarumienią, to znaczy- gotowe.

    Widziałam z farszem z wędzonego łososia, z mascarpone na słono, z zieleniną.

    My przepadamy za nimi, ale jemy raczej do pieczeni wolowej z sosem. Mniam! 

  • Chyba mój najdłuższy post w karierze forumowej! ;)
  • A jakies foto poglądowe @Felicyta ?
  • edytowano stycznia 2018
    @Małgorzata32,piszę z telefonu, to nie wstawię linka, ale polecam Ci na youtube  -Jamie Oliver-yorkshire pudding. 

    lit.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Podziękowali 1Felicyta
  • czy ktoś robil krem budyniowy (jak do fal Dunaju) ale bezmleczny (np na mleku roślinnym).

    Zwarzył mi się ostatnio krem i chciałabym tego uniknąć . Zrobiłam budy.n na mleku migdałowym i miksowałam z margaryną bezmleczną (może lepsze masło roślinne?) dodając po łyżce budyniu do margaryny.

    Czy ktoś wie jak ratować taki zwarzony krem, albo co zmienić w przepisie by się nie warzył?
  • Jak kurczaka z rosołu zmielę z warzywami I upiekę będzie z tego pasztet?
  • Dodaj jakiś zlepiacz, bo może być suchy i kruszyć się.
  • Najlepszy pasztet jest wtedy, gdy jest w nim kilka gatunkow miesa. Watrobke moglabys dodac, namoczone i ugotowane suszone grzybki, kilka wedzonych sliwek drobno pokrojonych, ubita piane z bialek. Foremke wysmarowac tluszczem i wysypac kasza manna- upieczony pasztet sam wyskoczy.
  • @Skatarzyna jakiś zlepiacz to jaki najlepiej? W sensie jajka? 
    @Rejczel jak z jakiejś ważnej okazji robię pasztet to się staram, ale teraz szukam sposobu jak wykorzystać to co mam, żeby było coś na kanapkę ;) 
  • @Aneczka08 ja zawsze robię krem budyniowy bezmleczny na wodzie albo mleku kokosowym ale na maśle a nie na margarynie. Też mi się wiele razy zważył ale może dlatego że zbyt długo go miksowałam a on zdaje się nie lubi długo być miksowanym bo właśnie się waży. Spróbuj krócej miksować i zamiast margaryny dodać maslo.
  • na maśle nie będzie bezmleczny....
  • Lepsze maslo niż mleko. Masla tez sie sie nie da? No to ta margaryna choc nie próbowałam a poza tym mnie od niej odrzuca smak :(
  • A moze olej kokosowy?
  • no jak jest alergia nia białko mleka to nic mlecznego nie może być, czyli masła też nie.  Ponoć jakoś można ratować dolewając do zwarzonego roztopionego gorącego tłuszczu ale nie próbowa lam
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    A moze olej kokosowy?
    ale ten olej taki miksować z tym budyniem i to krem wyjdzie?
  • Zawsze robilam kremy na margarynie i wychodziły w wersji bezmlecznej na mleku sojowym z biedronki lub ryzowo kokosowym z lidla. Duzo wanili, zimny budyń dodawany po lyzce do margaryny i bedzie ok.
    Podziękowali 1Aneczka08
  • Jutro 2 urodziny Natalii i musi być tort, tylko ze mała świeżo po biegunkach  :/
    Macie jakieś pomysły na lekkostrawny substytut tortu? 
    Opcja, że solenizantka nie dostanie, nie wchodzi w grę, bardzo czeka na" tolcik i sto lat"
  • @Aga85 biszkopt przełożony prażonym jabłkiem,bez nasączania.
    Podziękowali 1Rejczel
  • jukaa powiedział(a):
    @Hope - kwestia gustu, ale dla mnie samo to mięso byłoby chyba zbyt jednostajne w smaku. Koniecznie trzeba by dodać wątróbkę i dobrze przyprawić. 

    Albo usmażyć na zloto sporo cebuli, dodać do tego zmielone mięso z warzywami, ugotowaną kaszę gryczaną i dużo zieleniny i masz pyszny farsz do pierogów
    Mmmm...czy ja wiem,czy ta wątróbka potrzebna...
    Moim zdaniem jak dobrze przyprawiony i da się  sporo marchewki i pietruszki,ze dwie cebule,trochę gałki,trochę imbiru ,pieprzu ziołowego albo kolorowego , lubczyku,to wychodzi delikatny i smaczny i bez wątróbki.

    @Hope przy pieczeniu pasztetu jest taka zasada,że jak włożysz w zmieloną masę łyżkę
    pionowo,to ona musi powolutku opadać.
    Jak dodasz ze 3 białka ubite na sztywno,zrobisz test łyżki i masa będzie zbyt gęsta,to dodawaj powoli po trochę rosołu.
    I bardzo dobrze do zmielonego mięsa,przed przyprawianiem, dać 50 ml koniaku albo brandy ostatecznie czystej wódki.
    A do mielenia razem z mięsem suchą kajzerkę namoczona też w rosole.
    I pasztet do próbowania musi wystygnąć ,bo na ciepło jest raczej paskudny.
    Podziękowali 1Rejczel
  • edytowano stycznia 2018
    Kurczę właśnie zjadłam resztę rosołu :D a jak te białka dodam ubite, to żółtka też mogę wrzucić?  
    Wąrtróbki niestety brak. Kasze mam, gryczana, jaglana czy jęczmienna? 
  • Jasne że tak.Szkoda tego rosołu.Ostatecznie może być woda ew.rosołek z kostki.
    A kasza po co?
    To ma być luźna ,mięsna masa.
    Jak będzie za dużo suchych wypełniaczy to i pasztet będzie twardy i suchy.

  • Ano fakt kasza była o farszu do pierogów, ale pierogi już były po ostatnim rosole :)
  • Tak się generalnie zastawiałam czy pasztet to może być zwyczajny przegląd lodówki z tygodnia, czy to takie danie, że się trzeba przepisu trzymać. Farsz do pierogów osttnio wyszedł ekstra :smile:
  • edytowano stycznia 2018
    @Hope jak najbardziej przegląd lodówki na pasztet może być, a nawet niekoniecznie na pasztet, a na masę do smarowania kanapek.
    Chociaż przegląd lodówki szybciej się utylizuje w tarcie albo zapiekance z ryżem,makaronem albo ziemniakami.
    Nawet może być pasztet z samych warzyw albo z kaszy i warzyw.
  • Pasztetu jaglanego jeszcze nie jadłam ale ostatni jadłam przepyszny "sernik" jaglankowy.
    Tylko przepisu nie dostałam i wiem tylko, że oczywiście całkowicie bezmleczny,za to z bananami i niewielką ilością mleka sojowego.
  • Może Wy mi pomożecie. Chodzi za mną od jakiegoś czasu taka pasta jajeczna. Pamiętam jej smak jeszcze z przedszkola i tak bardzo mi się jej chce, a nie mam pojęcia jak. Macie jakieś sprawdzone przepisy na TĄ jedyna, przepyszna pastę?
  • edytowano stycznia 2018
    Ugotowane jajka unieść w widelcem
    Na konsystencję taką ,jaką się lubi 
    Sól
    Majonez 
    Może być pieprz lub szczypiorek,jak ktoś chce
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.